Wojskowe wszystko

może jakieś zabójstwo

To juz drugie, z tego co kojarze, zabójstwo opozycjonistow na naszym terytorium... Może pszypadeg, a może nie...

A nawiazujac troszeczkę do wypowiedzi Korowaja, perspektywę wschodnią można sobie pooglądać na kanale u Zarutskiego, często tłumaczy na polski wywiady i sondy uliczne "zwykłych Rosjan" z Moskwy, Sankt Petersburga, Królewca, ale też i mniejszych miejscowości. Tutaj o samej paradzie:

Na kanale Andromedy z kolei jest dużo tłumaczeń artykułów z prasy, ale także są tam tłumaczenia rosyjskich telewizyjnych dokumentów społeczno-socjologicznych opisujących bieżącą rzeczywistość i problemy ludności. Takie ichnie "Sprawy dla reportera", nie oglądam TV to nie wiem do czego to porównać.

To juz drugie, z tego co kojarze, zabójstwo opozycjonistow na naszym terytorium... Może pszypadeg, a może nie...

A nawiazujac troszeczkę do wypowiedzi Korowaja, perspektywę wschodnią można sobie pooglądać na kanale u Zarutskiego, często tłumaczy na polski wywiady i sondy uliczne "zwykłych Rosjan" z Moskwy, Sankt Petersburga, Królewca, ale też i mniejszych miejscowości. Tutaj o samej paradzie:

Na kanale Andromedy z kolei jest dużo tłumaczeń artykułów z prasy, ale także są tam tłumaczenia rosyjskich telewizyjnych dokumentów społeczno-socjologicznych opisujących bieżącą rzeczywistość i problemy ludności. Takie ichnie "Sprawy dla reportera", nie oglądam TV to nie wiem do czego to porównać.

Fajnie by było, gdyby polska strona nie pozostawała bierna i też likwidowała niewygodne osoby oraz destabilizowała Królewiec.
Szkoda, że nie ma tam żadnych podpaleń czy prób wykolejenia pociągów, tak jak to miało miejsce u nas.
Rosja ma dobre służby specjalne oraz wywiad i nie boi się z nich korzystać.
Oglądam tego gościa, ale ci Rosjanie wypowiadają się tak, jakby nie mieli mózgów, albo boją się powiedzieć cokolwiek więcej, bo grozi im kolonia karna za samo wyrażanie poglądów.

Sorry wodzu, ale takiego peta na stanowisku dowódczym w wojsku to powinni normalnie przed sąd wojskowy postawić.

"Rosja się nas boi" - a w komentarzach "niby czego, jak drony wlatują jak komary przez otwarte okno?", "jak my armii i sprzętu nie mamy, bo rozdaliscie"...

Na co wielki dowódca po rosyjsku odpisuje, że "jesteście ruskimi onucami"?

Mowisz że nie ma nikogo, kto by optymistycznie opisywał stan polskiej armii, jednocześnie wrzucasz link do właśnie hurra tekstu debila z dość wysokim stopniem wojskowym... :tysoncoffe:

Jesteśmy w dupie. Czas pomalować tu trochę, urządzić się, jakieś mebelki i imprezkę szykować :homer:

Korowaj nie jest na stanowisku dowodczym, panie, on juz w cywilu...

Weź ty jeszcze raz przeczytaj wszystko na spokojnie...
Że w spoczynku to inna sprawa, nie zmienia to faktu że to wojskowy z wysoką rangą.

Tak, przeczytałem. Aż sobie wracałem i niektóre fragmenty po kilka razy czytałem, bo ciężko o większe bzdury na temat naszego wojska.

Zresztą sprawdź znajomych którzy służą, to ci powiedzą jaki jest obecnie poziom wojska...

Że w spoczynku to inna sprawa, nie zmienia to faktu że to wojskowy z wysoką rangą.

Tak, przeczytałem. Aż sobie wracałem i niektóre fragmenty po kilka razy czytałem, bo ciężko o większe bzdury na temat naszego wojska.

Zresztą sprawdź znajomych którzy służą, to ci powiedzą jaki jest obecnie poziom wojska...
Panie, jak ty tak wszystko czytasz to ręce opadają, czy aby pszypadgiem nie opisywał jak oni widzą nas?

Pisałem wielokrotnie.

Panie, jak ty tak wszystko czytasz to ręce opadają, czy aby pszypadgiem nie opisywał jak oni widzą nas?

Pisałem wielokrotnie.
On opisuje, jak to oni się nas boją, a prawda jest taka, że to tylko docenienie na poziomie medialnym. Gdyby Putin miał taki zamiar, to ruskie wjeżdżają w nas bez mydła. Normalnie bym napisał, że "cała nadzieja w Ukrainie", ale obaj wiemy, że tak nie jest.

Także spuszczanie się nad tym, że ruskie zmienili narrację, czyli na razie odpuszczą krajom bałtyckim, to spoko, zapewne gra pod naszą publikę.

Pytanie, czy to Cię zadowala i czy jesteś skłonny w to uwierzyć, spać spokojnie i dalej płacić podatki?

Wnioskuję że tak, zatem pogadaliśmy :beczka:

Dobrze ze sa tacy ktorzy nie sciemniaja. Oby mial plecy, oby komunikat dotarl do szerszego kregu Polakow.

Ja bym jeszcze dodal to co Albert podkresla: nikt na swiecie nie ma obrony ktora zestrzeliwuje 100%, a wiec w przypadku wojny lub ataku saturacyjnego (pomijam jakies pojedyncze "zagubione" zabawki - tych to wstyd nie umiec zestrzelic) nie ma takiej mozliwosci by cos nie pierdolnelo, trzeba po prostu byc uczciwym wobec nas. Choc akurat to jest moze rzecz ktora powinien powiedziec cywil, wysoki urzednik panstwowy... Z tym ze tych mamy jakich mamy :(

Dobrze ze sa tacy ktorzy nie sciemniaja. Oby mial plecy, oby komunikat dotarl do szerszego kregu Polakow.

Ja bym jeszcze dodal to co Albert podkresla: nikt na swiecie nie ma obrony ktora zestrzeliwuje 100%, a wiec w przypadku wojny lub ataku saturacyjnego (pomijam jakies pojedyncze "zagubione" zabawki - tych to wstyd nie umiec zestrzelic) nie ma takiej mozliwosci by cos nie pierdolnelo, trzeba po prostu byc uczciwym wobec nas. Choc akurat to jest moze rzecz ktora powinien powiedziec cywil, wysoki urzednik panstwowy... Z tym ze tych mamy jakich mamy :(
Na to osobiście nie mam wpływu
nie głosuję z racji tego że nie mieszkam w kraju więc nie będę się przykładał do tego co się dzieje ale podyskutować lubię.
Nasz minister obrony powinien dawno być zdymisjonowany.
Szkoda że nikt nie poruszył tematu schronów dla ludności cywilnej.
Ale to mógłby już całkowicie stracić chłop pracę a i tak może do tego dojść, bo jak to tak na antenie TV takie herezje szerzyć tzn prawdę mówić tak oficjalnie bez ściemy...

schronów
To to w ogole jest skandal i generator wkurwu.

A w sumie to nie jest tak niepokonywalny problem, przynajmniej w jakiejś części.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można "prawie że jednym machnięciem pióra" wymusić umocnienie i/lub wygospodarowanie pomieszczeń dla każdego nowego parkingu podziemnego, tunelu, przejścia podziemnego, przejazdu pod torami, drogą, itp itd, a nawet podpiwniczonych budynkow jednorodzinnych. W skali tych projektów to nie są blokery inwestycyjne. Gdyby to zrobiono w 2022 takich obiektów byłoby już kilkaset lekko i to w miarę jakoś geograficznie porozrzucane. To nie muszą być struktury wytrzymujące nuklearny dywan!

Wystarczy uwolnić z pieczątkozy budowę przydomowych ziemianek, przydomowych piwnic (nie schronów w rozumieniu "wytrzymania nalotu lotniczego, czy choćby drona"), wraz z kilkudziesięcioma projektami do sciagniecia za darmo, albo i nawet jakies odlewy gotowe od szablonu do kupienia. Posiadanie takiego miejsca zachęca do przechowywania kompotów, ziemniaków, alkholou (duuużo kalori, niezbędne wręcz na wojnie, nie mówię już o barterze ;) ). Nie ochronią przed nalotem ale uwolnią służby od dowożenia jebanych batoników albo cystern z wodą. Myślę że od 2022 takich wolnostojących "piwniczek" byłoby kilkanaście tysięcy lekko.

Można to (częściowo afkros) rozwiązać długopisem, chęciami i pieniędzmi obywateli a nie pożeraniem budżetu.

A to że państwo, każda jebana partia u władzy od 1990, a w szczególności od 2022 nie zrobiło w tej kwestii nic to nawet nie ma jak komentować inaczej jak memami.

:brainoverload:

To to w ogole jest skandal i generator wkurwu.

A w sumie to nie jest tak niepokonywalny problem, przynajmniej w jakiejś części.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można "prawie że jednym machnięciem pióra" wymusić umocnienie i/lub wygospodarowanie pomieszczeń dla każdego nowego parkingu podziemnego, tunelu, przejścia podziemnego, przejazdu pod torami, drogą, itp itd, a nawet podpiwniczonych budynkow jednorodzinnych. W skali tych projektów to nie są blokery inwestycyjne. Gdyby to zrobiono w 2022 takich obiektów byłoby już kilkaset lekko i to w miarę jakoś geograficznie porozrzucane. To nie muszą być struktury wytrzymujące nuklearny dywan!

Wystarczy uwolnić z pieczątkozy budowę przydomowych ziemianek, przydomowych piwnic (nie schronów w rozumieniu "wytrzymania nalotu lotniczego, czy choćby drona"), wraz z kilkudziesięcioma projektami do sciagniecia za darmo, albo i nawet jakies odlewy gotowe od szablonu do kupienia. Posiadanie takiego miejsca zachęca do przechowywania kompotów, ziemniaków, alkholou (duuużo kalori, niezbędne wręcz na wojnie, nie mówię już o barterze ;) ). Nie ochronią przed nalotem ale uwolnią służby od dowożenia jebanych batoników albo cystern z wodą. Myślę że od 2022 takich wolnostojących "piwniczek" byłoby kilkanaście tysięcy lekko.

Można to (częściowo afkros) rozwiązać długopisem, chęciami i pieniędzmi obywateli a nie pożeraniem budżetu.

A to że państwo, każda jebana partia u władzy od 1990, a w szczególności od 2022 nie zrobiło w tej kwestii nic to nawet nie ma jak komentować inaczej jak memami.

:brainoverload:
Kraj graniczący z Rosją, która jest agresywnie i imperialnie nastawiona i od lat toczy wojny, ma schrony dla 2% ludzi. Czyja to wina, wiadomo. Co z tym zrobić, ciężko stwierdzić. Z tego, co czytam, chyba nie zanosi się na wielkie zmiany. Budowa schronów w nowych budynkach już jest wymagana, ale te lata, jak zauważyłeś, 30 lat poszło w pizdu
Jako mieszkaniec polski B tak średnio to widzę...
Ewenement na skalę światową tarcza wschód
Proszę Was Panowie...

Co do schronów. Nie wiem jak gdzie indziej, ale w moim mieście jest sporo schronów. Co druga szkoła podstawowa i te starsze szkoły średnie miały kiedyś schrony. Są też w kilku innych miejscach.
Tyle że : te w szkołach prawie wszystkie mają obecnie zasypane wejścia, te inne w więszosci też są pozamykane, zaniedbane i być może też częściowo zasypane wejścia.
Pamiętam w latach 90tych, że w mojej podstawówce był normalnie czynny więc nie mam pojęcia kiedy i dlaczego je zasypano/wyłączono z użytku.

Również nie kumam czemu oni te schrony pozamykali wiedząc w jakim miejscu Europy jesteśmy i jakich mamy sąsiadów. Kompletnie tego nie rozumiem.
Zamiast o to dbać to je zasypali i huj.
Pewnie szło by je odkopać, odnowić itd ale oczywiście nic takiego się nie dzieje i pewnie dziać się nie będzie.

Mordeczko, ale proszę bez sztuczek - typ powiedział, że nie będą bronić dużych miast, małych ani wiosek tym bardziej. W sumie wcale nie będą bronić, poza bazami wojskowymi, a to coś innego niż "nikt nie ma 100% obrony".

Co do bunkrów to się zgadzam, problem w tym że to jest im nie na rękę.

Silny Polak?
Zapasy?
Schron?
Może jeszcze broń?!

Na co to żydom? A rząd to wyłącznie żydzi...

Back