Wino i wszystko o nim

Z racji że w niedzielę być może będzie trzeba pić z Topurię, to do 50pln jest jakieś przyzwoite gruzińskie wino :crazy:? Najlepiej białe półwytrawne/wytrawne.

Attachments

• IMG_20240227_233719.jpg
    IMG_20240227_233719.jpg
    536.7 KB · Views: 15
Dzisiaj żegnam Piemont :jon:, ale z 50 buteleczek będę próbować w auto upchnąć :antonio:
Przed kaszojadami wchodziło lekko drugie tyle :usunto:

Attachments

• 20240731_052715.jpg
    20240731_052715.jpg
    469.1 KB · Views: 19
  • 20240731_052247.jpg
    20240731_052247.jpg
    532.3 KB · Views: 22
Ja kiedyś nabyłem w ciemno w winnicy Lidla dwie butelki takiego trunku:
PSX_20240731_092815.jpg
Hiszpańskie długo dojrzewające słodkie wino likierowe (2013) i powiem szczerze że podczas spożywania pierwszej sztuki miałem wrażenie że wyczuwam w nim posmak maggi :joe: Strasznie słodkie i nie za przyjemne w odbiorze, nie polecam.

a ze słodkich białych win znasz jakieś takie w normalnej cenie w których jest cukier z owocow a nie ten specjalnie dodany ?
Niestety nie wiem co się opłaca, bo raczej nie kupuje wina w Polsce, tylko staram się nawieźć przy okazji wakacji żeby mieć zapas.. A poza tym słodkie to się nadają na prezent, a nie do picia :fjedzia:
Mamy tutaj specjalistę @Chujcew , to jego pytaj.

Niestety nie wiem co się opłaca, bo raczej nie kupuje wina w Polsce, tylko staram się nawieźć przy okazji wakacji żeby mieć zapas.. A poza tym słodkie to się nadają na prezent, a nie do picia :fjedzia:
Mamy tutaj specjalistę @Chujcew , to jego pytaj.

on sie na mnie wkurwil i ma na mnie wyjebane juz, a szkoda bo juz sie pogodzilem z tym ze za dobre slodkie wino trzeba zaplacic te okolo 100 zl na obecne czasy

on sie na mnie wkurwil i ma na mnie wyjebane juz, a szkoda bo juz sie pogodzilem z tym ze za dobre slodkie wino trzeba zaplacic te okolo 100 zl na obecne czasy
Mówiłem Ci już kiedyś, cukier to cukier, kup wytrawne, dobre można kupić bez problemu w cenie 30-50, i dosyp cukru wg uznania

Skoro smakuje Ci Barmańska, to raczej na pewno znajdziesz wina w przedziale 20-40 złotych, które Ci podpasują :fjedzia: .
Proponuję Ci Sangrię - napój winopochodny, w przeciwieństwie do Barmańskiej, ma przynajmniej jakiś charakter i można z tym zrobić coś więcej, niż tylko zabarwić wodę w kiblu.

Ogólnie zresztą, wina słodkie to są raczej dla kobiet. Już takie szczepy jak Gewurztraminer, z których robi się półsłodkie, są strasznie męczące. Nawet półwytrawne Rieslingi czasem są aż za słodkie, a Ty z totalnie słodkimi wyskakujesz.
Powiedz jeszcze, że pijasz takie rzeczy jak Krupnik Mleczny Kokos, a chyba dodam Cię do ignorowanych :pjelen:.

Skoro smakuje Ci Barmańska, to raczej na pewno znajdziesz wina w przedziale 20-40 złotych, które Ci podpasują :fjedzia: .
Proponuję Ci Sangrię - napój winopochodny, w przeciwieństwie do Barmańskiej, ma przynajmniej jakiś charakter i można z tym zrobić coś więcej, niż tylko zabarwić wodę w kiblu.

Ogólnie zresztą, wina słodkie to są raczej dla kobiet. Już takie szczepy jak Gewurztraminer, z których robi się półsłodkie, są strasznie męczące. Nawet półwytrawne Rieslingi czasem są aż za słodkie, a Ty z totalnie słodkimi wyskakujesz.
Powiedz jeszcze, że pijasz takie rzeczy jak Krupnik Mleczny Kokos, a chyba dodam Cię do ignorowanych :pjelen:.

Nie...
Chcialem sie napic slodkiego wina bialego tylko bez dodatki sztucznego cukru. Tylko i az tyle.

Ja pijam i slodkie i wytrawne.

Kurwa kup jakąkolwiek Marsale od Pellegrino jak już tak sobie upodobałeś słodkie likierowe wina.

• Haha
Reactions: Evo
Back