"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

Nic nie subskrybuję, nic nie wydaję. Może wkrótce cos będę musiał wydać na claude-code, ale jeśli już, to tam wydam mniej niż inni, bo wejdę z gotowcem ktory napiszę w NotebookLM, a ten jest darmowy do zwykłych zastosowań. Inna sprawa że można większość napisać w NotebookLM, jeśli nie wszystko... Po dodaniu agency.
A czym są zwykłe zastosowania ? IMHO NotebookLM nie ma nawet 10% możliwości Antigravity.

A czym są zwykłe zastosowania ? IMHO NotebookLM nie ma nawet 10% możliwości Antigravity.
Mordo, to już lepiej bym w Claude Code robił, ale mi się do kompa nie chce podchodzić, wolę se na telefonie dłubać, a NotebookLM działa na fonie... Trza znać swoje lenistwo :jarolaugh:

Btw jak masz jakieś tipy to napisz skrótowo, inni czytają tylko się nie przyznają :tysoncoffe:

@Drzewo przyjacielu Claude już jest z nami
:beczka:
1774588353031.png

No napisałem to właśnie, ale rozmawialiśmy o Antigravity, czy nie? :kawulpokapoka:
Napisałeś w odpowiedź na Antigravity, że ty już byś Claude Code robił, ale Antigravity już go ma, więc chyba czegoś nie dopisałeś we wcześniej odpowiedzi
:eddieconspiracy:

Aaa bo ty na telefonie nie odpalisz, ale od czego mamy grapheneOS

Napisałeś w odpowiedź na Antigravity, że ty już byś Claude Code robił, ale Antigravity już go ma, więc chyba czegoś nie dopisałeś we wcześniej odpowiedzi
:eddieconspiracy:

Aaa bo ty na telefonie nie odpalisz, ale od czego mamy grapheneOS

Łoooo panie, to lepsza jazda niż Linux :tysoncoffe:

Jak to zmienia telefon i jego "osobowość" androidzią? Dalej jest android i drugi system, czy grafen wypiera andka? Da się na tym jeszcze grać w gry, czy telefon już tylko do "wyższych celów"?

AI Product Heroes
Cześć,

Zgodnie z obietnicą dosyłamy prompty od Igora o których mówiliśmy na ostatnim LIVE "Replit i Claude Code w biznesie i karierze dla nieprogramistów"

Nagranie z webinaru znajdziesz tutaj:

Zanim cokolwiek napiszesz, zastanów się nad kilkoma kluczowymi pytaniami. To nie musi być idealne ani finalne - to Twój punkt startowy.
• Co chcę zbudować?
• Dla kogo to jest?
• Jaki problem rozwiązuje?
• Jak to ma mniej więcej działać?

WSKAZÓWKA: Nagraj swój opis pomysłu - mów swoimi słowami, tak jakbyś tłumaczył komuś znajomemu co chcesz zbudować. Możesz użyć notatki głosowej w telefonie albo voice mode w Claude/ChatGPT. Potem użyj transkrypcji jako materiału wejściowego.

PROMPT #1 — BRIEF PRODUKTU
Chcę zbudować produkt. Oto mój pomysł:

[OPIS PROJEKTU — napisz kilka zdań: co to jest, dla kogo, jaki problem rozwiązuje, jak to mniej więcej ma działać]

Pomóż mi stworzyć specyfikację wstępną (brief) tego produktu.

ALE ZANIM NAPISZESZ — zadaj mi 5-10 pytań o rzeczy, o których mogłem nie pomyśleć. Pytaj m.in o:

- Kim dokładnie jest mój użytkownik i jakie ma bolączki?

- Co robi DZIŚ żeby rozwiązać ten problem (bez mojego produktu)?

- Co musi być w pierwszej wersji (v1), a co może poczekać?

- Czy to narzędzie dla mnie/mojej firmy, czy SaaS dla wielu klientów?

- Skala: ile użytkowników na start? Dziesiątki, setki, tysiące?

- Decyzje, które trudno zmienić później (architektura, model danych)

- Po czym poznam, że MVP działa / odniosło sukces?

- Potencjalne problemy i ryzyka

- Funkcje, o których mogłem nie pomyśleć lub elementy konkretnych funkcjonalności, które wymagają ważnych decyzji

ZADANIE: Po moich odpowiedziach stwórz brief (w formacie markdown) dokładnie w tej strukturze:

1. NAZWA PROJEKTU (robocza nazwa)

2. PROBLEM (1-3 zdania: co jest źle, co boli użytkownika)

3. USER PERSONA (Kim jest główny użytkownik? Kontekst, sytuacja, bolączki, czego używa dziś zamiast tego produktu. Jeśli jest kilka ról — opisz każdą.)

4. PROPOZYCJA WARTOŚCI (1-2 zdania: dlaczego ktoś miałby tego używać?)

5. KLUCZOWE FUNKCJE MVP (5-7 funkcji — tylko to co MUSI być w v1)

6. CZYM TO NIE JEST (4-6 rzeczy, których świadomie NIE budujesz w v1)

7. SUCCESS CRITERIA (2-3 mierzalne kryteria sukcesu)

8. INSPIRACJE / REFERENCJE (opcjonalne)

WSKAZÓWKA: Odpowiadaj na pytania AI głosowo (voice mode) - będzie naturalniej i szybciej. AI stworzy brief dopiero po Twoich odpowiedziach. To najbardziej wartościowy krok!

PROMPT #2 — SPECYFIKACJA FUNKCJONALNA
Na podstawie poniższego briefu, stwórz specyfikację funkcjonalną (functional specification). Brief mówi CO buduję. Specyfikacja mówi JAK TO DZIAŁA z perspektywy użytkownika.

ZANIM NAPISZESZ — zadaj mi pytania pogrupowane w te kategorie:

ROLE I UPRAWNIENIA:

- Jakie są role użytkowników? (np. admin, user, viewer)

- Co każda rola może robić, a czego NIE może?

- Kto tworzy konta? Jak wygląda pierwszy kontakt z aplikacją?

ŚCIEŻKI UŻYTKOWNIKA (User Flows):

- Jaka jest najważniejsza ścieżka? (core flow — krok po kroku)

- Jakie inne ścieżki są krytyczne dla v1?

REGUŁY BIZNESOWE:

- Co się dzieje gdy [kluczowe sytuacje]? (po terminie, brak danych, duplikat)

- Jakie są limity? (ile elementów, jak długo, jak duże)

- Co jest odwracalne, a co nieodwracalne?

WARUNKI SUKCESU:

- Skąd wiesz, że dana funkcja działa poprawnie?

- Jakie scenariusze muszą przejść żebyś uznał feature za "done"?

PYTANIA DODATKOWE:

- Jeśli warto coś doszczegółowić lub coś było niejasne z briefu

- Jeśli masz pomysły na istotne nowe funkcjonalności

Po moich odpowiedziach stwórz specyfikację z tymi sekcjami:

1. ROLE UŻYTKOWNIKÓW (lista ról z uprawnieniami)

2. USER STORIES Z ACCEPTANCE CRITERIA

"Jako [rola] chcę [akcja] żeby [korzyść]"

GIVEN [kontekst] WHEN [akcja] THEN [rezultat]

Priorytet: P0 (must have) / P1 (should have) / P2 (nice to have)

3. USER FLOWS (krok po kroku dla 2-3 najważniejszych ścieżek)

4. REGUŁY BIZNESOWE ("Jeśli [warunek] to [zachowanie systemu]")

[WKLEJ SWÓJ BRIEF]

PRO TIP: Dla zaawansowanych - zrób to samo w 2 osobnych czatach i połącz wyniki. Dwa różne "punkty widzenia" AI dadzą pełniejszą specyfikację.

PROMPT #3 — PODZIAŁ MVP vs V2
Poniżej jest specyfikacja funkcjonalna mojej aplikacji. Przygotuj ją do wklejenia do Replit Agent.

KROK 1: PRIORYTETYZACJA (zanim cokolwiek napiszesz)

Przeanalizuj specyfikację i zaproponuj podział funkcji metodą MoSCoW:

- Must Have — bez tego aplikacja nie działa

- Should Have — ważne, ale MVP przeżyje bez tego

- Could Have — fajne dodatki

- Won't Have — świadomie odkładamy

Przedstaw mi tabelę z proponowanym podziałem i ZAPYTAJ czy się zgadzam.

Poczekaj na moją odpowiedź. Dopiero po zatwierdzeniu przejdź do kroku 2.

KROK 2: GENEROWANIE SPECYFIKACJI

Na podstawie zatwierdzonego podziału:

1. PODZIEL NA MVP i V2: MVP = Must Have (+Should Have), V2 = reszta

2. DODAJ SEKCJĘ NA GÓRZE: MVP — buduj TYLKO to [...], V2 — NIE buduj teraz [...]

3. ZACHOWAJ resztę specyfikacji bez zmian. Przy V2 user stories dodaj: V2 — NIE BUDUJ TERAZ

4. Na końcu dodaj: "Buduj TYLKO funkcje z sekcji MVP."

FORMAT: Zwróć gotową specyfikację do skopiowania — bez wyjaśnień.

[TU WKLEJ SPECYFIKACJĘ FUNKCJONALNĄ]

PROMPT #4 — LANDING PAGE PRODUKTU
Jestem twórcą aplikacji. Na podstawie mojego briefu produktu wygeneruj GOTOWY PROMPT do wklejenia do Lovable lub Replit Design Mode, który zbuduje kompletny landing page.

Twój output to JEDEN GOTOWY PROMPT — z tekstami marketingowymi i opisem designu.

PROMPT KTÓRY GENERUJESZ powinien zawierać:

1. OPIS DESIGNU: Styl wizualny (nowoczesny, minimalistyczny), primary color i CTA color, czysty sans-serif, mobile first, inspiracje wizualne (1-2 znane strony SaaS).

2. STRUKTURA STRONY z gotowymi tekstami:

- NAWIGACJA: Logo + CTA button

- HERO: Headline (max 8 słów, KORZYŚĆ nie feature) + subheadline + CTA + social proof

- SOCIAL PROOF BAR + PROBLEM + ROZWIĄZANIE

- FEATURES (grid): 3-4 funkcje z opisami KORZYŚCI

- JAK TO DZIAŁA (3 kroki) + TESTIMONIALE (2-3 karty)

- FAQ (accordion, 4-5 pytań) + KOŃCOWY CTA + FOOTER

3. REGUŁY DLA NARZĘDZIA:

- Jeden kolor CTA na całej stronie, przycisk CTA powtarza się wielokrotnie

- Smooth scroll + subtelne animacje (fade-in on scroll)

- Mobile: hamburger menu, stos pionowy, czytelne przyciski

ZASADY (jak pisać teksty):

- Pisz w języku KORZYŚCI, nie features (NIE "ma panel admina" → TAK

"zarządzaj wszystkim z jednego miejsca")

- Ton: profesjonalny ale ludzki, zero korporacyjnego żargonu

- Krótko — landing page to nie dokumentacja

FORMAT: Zwróć TYLKO gotowy prompt do skopiowania — bez wyjaśnień.

[WKLEJ BRIEF Z KROKU 2 LUB SPEC Z KROKU 3]

Łoooo panie, to lepsza jazda niż Linux :tysoncoffe:

Jak to zmienia telefon i jego "osobowość" androidzią? Dalej jest android i drugi system, czy grafen wypiera andka? Da się na tym jeszcze grać w gry, czy telefon już tylko do "wyższych celów"?
Jest wszystko, ale dużo jebania na starcie jak chcesz mieć wszystko. Dual boot jak chcesz mieć normalnego androida i inny system, ale takie zabawy to tylko na Pixelach i jeszcze jakichś, których nie pamiętam. Na telefony jest też Kali Linux https://www.kali.org/docs/nethunter-pro/ , ale tutaj chyba jest problem z poprawnym działaniem Antigravity. Jednakże ja nadal korzystam na PC, bo szkoda mi oczu na telefonie, a telefon to tylko po to by mieć platformę testową dla tego szrotu, który wyprodukuje w AI :śmiech:

Jesteś autorem książki która była dawno temu ukradziona i dostępna online? Jest spora szansa, że na tej książce AI było szkolone do tworzenia tekstu... Może jakiś pozew?

Modele do gier które zrobią hałas - interaktywne modele ze świata rzeczywistego do wykorzystania w grach...

Dość ważne - struktura projektu. Jeśli nie tworzymy w oparciu o struktury biznesowe, to projekt wywali się prędzej niż później.

Heheszkowy prompt:

"I'm about to start this project. Interview me until you have 95% confidence about what I actually want, not what I think I should want."

"Zmotywowany debil osiągnie wiecej niż roztargniony geniusz." - Second Brain na Substacku.

Claude Code + NotebookLM + Obsidian

Dobra, bo teraz to się wkurwiłem. A ludzie na Lewandowskiego narzekają. To nawet nie jest odpowiedź w stylu "uuu jestem sarkastyczny" czy "mam cięty język", to jest odpowiedź w stylu "mam 5 lat, nie wiem jak odpowiedzieć i jestem kurwa jebanym debilem". No serio, żadna odpowiedź Martina czy Kawula od początku istnienia KSW nawet w 1% nie była nigdy tak skretyniała jak ta tutaj.

Czyli miliardowa korporacja normalizuje używanie AI Slopów. Dobra, powtórzę to jeszcze raz: Firma wyceniana na kilkadziesiąt miliardów dolarów generuje sobie filmiki w ChacieGPT zamiast zapłacić tysiąc dolarów grafikowi, by zanimował kilkunastosekundowy slide-show. Serio, nienawidzę stanu, w jakim jest dzisiejszy Internet. Teksty pisane przez AI, komentarze pisane przez boty, komentarze pisane przez ChataGPT i wklejane przez ludzi, którzy nagle znają się na wszystkim bo GPT im wyrzyga każdą odpowiedź. I teraz kurwa to, z tym debilem Daną na czele. Jakoś to wszystko już naprawdę odpycha człowieka. Dzięki Dana, przyczyniasz się do śmierci Internetu.

Stawki są nawet o wiele niższe. Kolega dostał ofertę z Warner Bros na kilka ilustracji ich postaci na potrzeby kart kolekcjonerskich. Stawka była taka, że nie mogłem w to uwierzyć. I mimo psich stawek ludzie i tak to biorą, to już zlecenia przestały się pojawiać bo AI.

Czyli UFC nie płaci zawodnikom, ale za to teraz nie płaci głodowych stawek nawet artystom. To ja proponuję niech całą produkcję będą generować przez AI. Może wyjebmy Rogana, DC i całą grupę sepleniących komentatorów i zastąpmy ich sztuczną inteligencją. Zastąpmy też Bruce'a Buffera, bo ten popełnia tragiczne, ludzkie błędy, jak dzisiaj z Tyburą. Sędziów też zastąpmy, przecież maszyna będzie liczyć ciosy milion razy lepiej niż słabe mięsne istoty.

Dwie godziny minęły od napisania przeze mnie poprzedniego komentarza a nadal ciężko mi uwierzyć, że UFC mogło sięgnąć nowego dna. To nawet my nie używamy generowanych grafik zawodników (choć zajebiście by nam to ułatwiło pracę), a UFC wypierdolone mają. Zrozumiałbym jeszcze FEN, BFN czy inne małe organizacje, ale hegemon światowy? Może niektórzy z politowaniem będą patrzeć na to moje oburzenie, ale jestem w Internecie od 99 roku i wszędobylskie AI to dla mnie jeden z kamieni milowych, zwiastujących śmierć obecnego Internetu. Tak złym, nie do życia i wręcz odpychającym miejscem, Internet jeszcze nie był odkąd żyję. Na Facebooku to czasami wydaje mi się, że połowa komentujących to boty, a druga połowa po prostu pisze prompt i wkleja odpowiedzi.

TUTAJ -> https://cohones.mmarocks.pl/threads/william-gomis-–-wszystko-o-najbliższym-rywalu-roberta-ruchały.80437/#post-3740266 - było moje oburzenie jak ja zostałem oskarżony o używanie ChataGPT. Dwa dni pisałem, moim zdaniem fajną analizę z ciekawostkami, które wygrzebałem z francuskich for dyskusyjnych czy nawet lokalnych informacji prasowych. Tymczasem największa organizacja MMA na świecie, z największym budżetem na świecie, z największą medialną machiną na świecie idzie na chamskie skróty. Sorry chłopaki za ten rant, ale to właśnie takie momenty sprawią, że człowiekowi się już przestaje chcieć. Więcej AI, Internet wytrzyma.
To z dzisiejszej awantury o AI w UFC, plus info z polskiego podwórka na temat tego, co miało się nie wydarzyć, bo ja mówiłem że się wydarzy, a wiadomo że ja głupi jestem :jarolaugh:

Debil co widział przyszłość z przeszłości... Piękny tytuł, może se napiszę książkę z pomocą AI o tym :fjedzia:

To z dzisiejszej awantury o AI w UFC, plus info z polskiego podwórka na temat tego, co miało się nie wydarzyć, bo ja mówiłem że się wydarzy, a wiadomo że ja głupi jestem
Ty, ale czekej. Bo dajesz moją wypowiedź jako argument do czegoś, czego ja już totalnie nie mówiłem.

Back