"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

Google DeepMind właśnie złamało chemię..

Open-sourcują model, który może wymyślać całkowicie nową biologię od zera.

Nazywa się „AlphaProtein Novo”

To potok AI, który projektuje zupełnie nowe enzymy do reakcji chemicznych „nowych dla natury”, które nigdy nie istniały w żadnym organizmie żywym.

żeby to dobrze zobrazować..

standardowe modele AI dla białek (jak AlphaFold) odpowiadają na pytanie „jaki kształt będzie miało to białko?”. AlphaProtein Novo odpowiada na pytanie „czy mogę stworzyć białko, które wykona tę konkretną chemię?”.

wyniki z artykułu są naprawdę przerażająco dobre:

AI zaprojektowało enzym do syntezy piperydyn, które są kluczowym blokiem budulcowym używanym w farmaceutykach i materiałach.

ten zaprojektowany enzym odwrócił naturalne uprzedzenia, osiągając niemal idealną regioselektywność.

wytwarzał blok chemiczny 99 razy częściej niż konkurencyjny produkt naturalny.

zaprojektowało też enzym do hydrolizy DEHP, który jest wszechobecnym plastikowym toksynem środowiskowym.

ten enzym AI pożerający plastik był 14 razy bardziej aktywny w 90°C niż w temperaturze pokojowej i przetrwał w 75% acetonitrylu.

tymczasem naturalne enzymy całkowicie zawiodły i były całkowicie nieaktywne w tych samych ekstremalnych warunkach.

te nowe projekty generowane przez AI są nawet o 60% mniejsze niż naturalne odpowiedniki.

ponieważ są mniejsze, mają znacznie wyższą gęstość masową aktywnych miejsc.

jestem bez słów.. to święty Graal biologii syntetycznej.

nie musimy czekać milionów lat, aż mikroby wyewoluują enzymy, które zjedzą nasze zanieczyszczenia lub zbudują nasze leki.. możemy je po prostu obliczyć na GPU już dziś. wskaźnik sukcesu AI w znajdowaniu funkcjonalnych projektów faktycznie dorównuje lub przewyższa tradycyjne przesiewanie sekwencji naturalnych.

a DeepMind open-sourcował całą rzecz na GitHubie.

AI rozgryzło, jak budzić ludzi ze śpiączki.

Przez dekady współczesna medycyna traktowała śpiączkę jak zamknięty pokój.

Gdy pacjent popada w ciężkie zaburzenie świadomości, lekarze w dużej mierze lecą na oślep. Badają odruchy, skanują aktywność mózgu i czekają.

Większość czasu nie mają pojęcia, czy pacjent jest naprawdę uwięziony we własnym umyśle, czy też światła zgasły na dobre.

Ale badacze z UCLA stworzyli antagonistyczny framework AI zaprojektowany do dekodowania dokładnej mechaniki tego, jak urazy mózgu rozbijają świadomość, a co ważniejsze, jak to odwrócić.

Oto jak to działa:

Zamiast tylko monitorować fale mózgowe, AI mapuje złożone przyczynowo-skutkowe powiązania w uszkodzonym sieciach neuronowych. Działa jak zautomatyzowany detektyw, analizując wzorce w urazach mózgu, których lekarze ludzcy dosłownie nie mogą zobaczyć gołym okiem.

Mapuje dokładny strukturalny rozpad świadomości.

A potem wskazuje konkretne interwencje terapeutyczne potrzebne, by ją ponownie ożywić.

A implikacje są oszałamiające.

Ochodzimy się od biernej obserwacji w stronę aktywnej, algorytmicznej odbudowy ludzkiego umysłu.

Przez lata używaliśmy AI do generowania tekstu, tworzenia obrazów i optymalizacji operacji biznesowych.

Nigdy nie pomyśleliśmy, że będzie kluczem do odblokowania zamkniętego w sobie człowieka.

Najgłębsze zastosowanie sztucznej inteligencji nie polega na tym, by uczynić cię bardziej produktywnym.

Czasem chodzi o to, by oddać komuś jego życie.

1000077017.jpg

Spoko. 5zł przelej na schronisko dla piesków!

Wywiad z Tomaszem Narkunem koncentruje się na jego nowym etapie kariery w organizacji Oktagon MMA, kulisach rozstania z KSW oraz osobistych sukcesach i planach na przyszłość.
Streszczenie wywiadu
  • Debiut i kolejna walka w Oktagonie: Narkun analizuje swoją przegraną w debiucie dla Oktagonu, tłumacząc ją „rdzą ringową” wynikającą z dwuletniej przerwy oraz krótkim, sześciotygodniowym okresem przygotowawczym. Obecnie przygotowuje się do walki z numerem jeden rankingu, Danielem Skvorem, która odbędzie się 17 października.
  • Rozstanie z KSW i UFC: Zawodnik wyjaśnia, że przyczyną odejścia z KSW były nie tylko finanse, ale i skomplikowane aspekty kontraktowe. Przyznaje, że w przeszłości był blisko przejścia do UFC, jednak restrykcyjne umowy z KSW uniemożliwiły ten ruch w szczytowym momencie jego formy.
  • Refleksje nad karierą: Za swoje najważniejsze osiągnięcie uważa pokonanie Mameda Khalidova, co było spełnieniem jego irracjonalnych marzeń z młodości. Wspomina również zdobycie pasa w walce z Goranem Reljiciem w Londynie jako kluczowy moment emocjonalny.
  • Edukacja i przyszłość: Narkun niedawno obronił tytuł magistra dietetyki. Przyznaje, że studia wymagały od niego dużego poświęcenia, a w ich trakcie zdarzało mu się wytykać błędy wykładowcom dzięki swojej 20-letniej praktyce sportowej. Po zakończeniu kariery planuje prowadzić gabinet dietetyczny i trenować innych.
  • Podejście do walki: Mimo upływu lat wciąż czuje głód rywalizacji i celuje w pas mistrzowski Oktagonu. Podkreśla, że w klatce musi włączyć „tryb na zwycięstwo”, by narzucić rywalowi swoją grę.

Najlepsze cytaty
  • „Może komuś zależało na tym żebym przegrał... jeżeli mu się ziszczył plan tej osobie no to gratuluję. [...] Wiem że to ma krótkie nogi jeżeli ktoś mi tak faktycznie życzył no to to do niego wróci” – o atmosferze po porażce w KSW.
  • „Powiedziałem kiedyś przy stole w pubie... że ja kiedyś pokonam Kalidowa i zdobędę mistrzowski pas... to brzmiało trochę irracjonalnie gdzie jeszcze nie miałem żadnej walki stoczonej zawodowej” – o młodzieńczych marzeniach.
  • „To jest sport ale też to jest taki showbiznes nie musimy troszeczkę tam nieraz sobie zagrać nie na nosie” – o robieniu show i trash talku.
  • „Szanuję wszystkich ludzi co w ogóle coś robią w życiu... ale ci co wychodzą ze strefy komfortu i właśnie niejednokrotnie walczą z ze swoimi demonami... zawsze tacy ludzie naprawdę mają u mnie wielki poklask” – o determinacji w sporcie i życiu.
  • „Musi się po prostu włączyć dobry tryb na zwycięstwo... narzucić swoją grę i zwyciężyć” – o nastawieniu przed nadchodzącą walką.

gsp-tyranozaur.jpg

Georges St-Pierre już jakiś czas temu zapowiedział, że nie zamierza wracać do klatki MMA. Teraz postanowił z uśmiechem podejść do kwestii powrotu i swoich dwóch życiowych pasji: MMA i dinozaurów.

Georges St-Pierre ostatni raz walczył w 2017 rok. Potem był dalej związany kontraktem z UFC, więc nie mógł rywalizować gdzieś indziej. Ostatecznie jednak dziś jest już wolnym zawodnikiem, ale nie myśli przesadnie mocno o rywalizacji. Były mistrz mówi jednak otwarcie o tym, że cały czas otrzymuje różne propozycje starć, nie tylko w mieszanych sztukach walki.

Teraz, nieco z przymrużeniem oka, GSP postanowił wskazać, dla jakiego rywala mógłby wrócić do klatki. Opublikował w mediach społecznościowych materiał wideo, stworzony za pomocą sztucznej inteligencji i napisał:

Georges St. Pierre ma 44 lata. W zawodowym MMA walczył od roku 2002. W roku 2006 wywalczył pas mistrzowski wagi półśredniej UFC, który stracił w następnym boju. Przy drugim podejściu do mistrzostwa poszło mu już jednak znacznie lepiej, nie tylko zdobył pas, ale też obronił go dziewięć razy i odszedł na emeryturę. Cztery lata później powrócił do klatki na jedną walkę. Pokonał Michaela Bispinga i wywalczył w ten sposób pas mistrzowski wagi średniej.

Jebać ejaj.

Szkoda wody na generowanie takiego gówna.

@Roshi prosił żebym wrzucił bo nie ma czasu, to pomagam

Praktycznie ten jeden cytat burzy to rozważanie, bo te brudasy krzywdzą dzieci, nasze, swoje, jak ich prorok co ruchał 9 letnią dziewczynkę co się lalkami jeszcze bawiła.

Zgorszenie

6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. 7 Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie.

Biblia jest wielowarstwowa, po którymś przeczytaniu i własnej analizie wyłapuje się ukryte niuanse i spełniające się przepowiednie ze ST w NT. Wtedy dopiero docenia się tę księgę.

Zresztą religijne dysputy to nie dyskusja polegająca na odbijaniu piłeczki na forum. Usłyszałeś kilka powtarzanych przez lewaczków hasełek.
:fjedzia:

Z Groka bo nie chce mi się swoimi słowami. Za późno.

Odnośnie samoobrony

Stary Testament: Obrona własności i życia
W prawie Mojżeszowym precyzyjnie rozróżniano zabójstwo intencjonalne (morderstwo) od nieumyślnego spowodowania śmierci w trakcie obrony. [1, 2]
  • Księga Wyjścia 22, 1-2: „Jeśliby złodzieja złapano na gorącym uczynku przy podkopywaniu się i zostałby śmiertelnie pobity, to nie ma winy krwi. Jeśli jednak słońce wzeszło nad nim, ciąży na nim wina krwi”.
    Fragment ten wskazuje, że obrona domu w nocy (gdy zagrożenie życia jest realne i trudne do oszacowania) zwalniała broniącego się z winy. W dzień należało uważać, by nie przekroczyć granic konieczności i raczej doprowadzić przestępcę przed sąd. [1]
  • Księga Przysłów i Nehemiasz: Biblia wielokrotnie pochwala ochronę rodziny. Gdy Izraelici odbudowywali mury Jerozolimy i grozili im wrogowie, Nehemiasz wezwał ich: „Walczcie za waszych braci, synów i córki, za wasze żony i domy!” (Neh 4, 8). [1]

Nowy Testament: Postawa Jezusa i apostołów
Wokół nauk Jezusa narosło wiele nieporozumień związanych z pacyfizmem, jednak dokładniejsza analiza tekstów pokazuje, że chrześcijanin ma prawo chronić swoje życie. [1, 2]
  • „Nadstawianie drugiego policzka” (Mt 5, 39): Ten słynny fragment z Kazania na Górze odnosi się do osobistych zniewag i chęci odwetu, a nie do obrony przed fizycznym unicestwieniem. Uderzenie w policzek w ówczesnej kulturze było gestem obrazy, a Jezus uczył, by na zniewagi nie odpowiadać agresją. [1, 2]
  • Prawo do posiadania narzędzi obrony (Łk 22, 36): Tuż przed swoją męką Jezus powiedział do uczniów: „(...) kto nie ma miecza, niech sprzeda swój płaszcz i kupi go”. Miecz służył wówczas m.in. do obrony przed bandytami na niebezpiecznych drogach. [1, 2]
  • Skarcenie Piotra (Mt 26, 52): Gdy Piotr odciął ucho słudze arcykapłana podczas aresztowania Jezusa, usłyszał: „Włóż miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną”. Jezus nie potępił posiadania miecza w ogóle, lecz użycie go w celu udaremnienia Bożego planu zbawienia oraz szerzenia wiary za pomocą przemocy.
:tiphatb:

View attachment 159876
Chwilę później na ważeniu....

Grube sprawy zaczynają się dziać w AI. Udało się spakować model wagi 13 miliardów parametrów do rozmiaru 1GB... To będzie początek dużych zmian.

AI właśnie wyważył drzwi Hollywood

„Bogowie Nie Dają Prezentów” trafi do kin 4 grudnia jako to, co jego twórcy nazywają pierwszym pełnometrażowym filmem w pełni wygenerowanym przez AI z oceną MPA, i już celują w Oscara.

Film przedstawia ludzi uploadujących się do syntetycznych ciał, podczas gdy AI zajęte jest przepisywaniem sposobu, w jaki same filmy są tworzone.

Aktorzy, animatorzy, studia, budżety: Hollywood wkrótce dowie się, ile z jego starej machiny jest naprawdę potrzebne, a niewiele jest potrzebne...

MedDecider potrafi zdać LEK - ogólnopolski końcowy egzamin lekarski w Polsce z wynikiem 92%.
Dla porównania, aby zostać lekarzem, potrzeba 56%
Średnia dla ludzi to 71,3%

To stało się szybciej, niż nawet ja bym przypuszczał :fjedzia:

@ninja tego się nie spodziewałem już teraz, myślałem że dwa, trzy lata chociaż... Pech.

Nie no zanim to się zagnieździ, zmienią przepisy, prawo ktoś będzie to też musiał weryfikować i podpisywać (po to są uprawnienia przecie), z 5 lat widzę.
To, że teraz to potrafi wcale mnie to nie dziwi, co to jest zaprojektować dom w sensie architektonicznym jak potrafi się obsługę programu. Czy będzie funkcjonalny tak jakby robił to pro nie wiem, może tak może nie, ale to nie ma znaczenia bo na biegu można zmieniać wersje.

Edit: i tak dziwi mnie, że rysuje kreska po kresce a nie, że całość na raz
:juanlaugh:

Back