Syn, dąb i... ...DOM :)

PS. W temacie koszenia - drugi teść (hehe) kupił nową maszynę do koszenia i to coś pięknego. Jedyny minus to dziwny tryb sterowania, ale idzie opanować.

Jakieś ćwierć hektara w kwadrans, może szybciej, i to z mnóstwem dupereli do obkoszenia osobno, jak lampy, drzewka i inne krzewy.

Trochę kosztuje, ale uwaga! Nie ma kosza na trawę, bo wszystko mieli w locie.

Ostatnio leciałem wyższą trawę (20 cm), jeden dzień po deszczu i zero problemów. Zmieliło wszystko, najwyżej jak będzie sucho to zgrabię takie mikrokupki pozostałości.

Trochę kosztuje, ale sporo przyjemności, muszę przyznać. No i jak ktoś kosi to aż fajnie oglądać, bo można robić sztuczki jak np bączki w miejscu kręcić, czy drzewo obkosić dookoła w jednym płynnym ruchu, wlasnie Dzięki dziwnemu sterowaniu. Coś jak wózek widłowy.

Mulczowanie to podstawa. Ja takie cusik rozwazam, ale jeszcze nie zdecydowalem. Poki co nawalnica innych rzeczy...

tylko musze poczytac jak to se radzi z psimi kupami :)

Last edited:
Dobra, koszenie raz na 5-7 dni z wkładką do mulczowania czy zbierać do kosza? Nie ukrywam, że wkurwia mnie opróżnianie kosza co chwilę, ale z drugiej strony boję się, że będę wnosił syf do domu i na taras :fjedzia:

Trawy mam jakieś 1700m

Czy szukanie wody na działce pod studnię ma się odbywać przy konkretnej pogodzie?

Mam na myśli czy musi być "sucho" żeby dostać wiarygodne wyniki czy może być deszczowo tak jak teraz?

Nie znam się na tym ale mam przeczucie, że przy takich opadach jak mamy teraz mogę dostać zafałszowane wyniki.

Dobrze myślę czy nie?

Czy szukanie wody na działce pod studnię ma się odbywać przy konkretnej pogodzie?

Mam na myśli czy musi być "sucho" żeby dostać wiarygodne wyniki czy może być deszczowo tak jak teraz?

Nie znam się na tym ale mam przeczucie, że przy takich opadach jak mamy teraz mogę dostać zafałszowane wyniki.

Dobrze myślę czy nie?
I jedziesz…

Dobra, koszenie raz na 5-7 dni z wkładką do mulczowania czy zbierać do kosza? Nie ukrywam, że wkurwia mnie opróżnianie kosza co chwilę, ale z drugiej strony boję się, że będę wnosił syf do domu i na taras :fjedzia:
Trawy mam jakieś 1700m

Podobnie, z 2000m2.
Panie Szanowny, do kosza? Czy Pana pojebalo? ;) hehehe

U mnie tylko opcja robot dzień w dzień (rozwazam tylko te z kamerą i gps-em, nie trzeba wtedy drutow po dzialce walic), albo taki traktorek co mieli ( to co @Drzewo wrzucil jest cenowo rozsądne, oczywiscie jesli w tej cenie w PL), choc nie wiem gdzie niby ja mialbym go trzymac, garażu mi szkoda a szopy to jeszcze trochę nie będzie...

Podobnie, z 2000m2.

U mnie tylko opcja robot dzień w dzień (rozwazam tylko te z kamerą i gps-em, nie trzeba wtedy drutow po dzialce walic), albo taki traktorek co mieli ( to co @Drzewo wrzucil jest cenowo rozsądne, oczywiscie jesli w tej cenie w PL), choc nie wiem gdzie niby ja mialbym go trzymac, garażu mi szkoda a szopy to jeszcze trochę nie będzie...
No niestety, kilkanaście tysięcy kosztował, a blaszak do tego też trochę. Ciekawe, czy można kupić używany blaszak? :jimcarrey:

Panowie, podpowiedzcie coś. Ja się na tym nie znam.

Czy, np. te grubości desek są dobre czy to będzie kicha?

Drogo to jest czy nie? Nie mam zielonego pojęcia, a nie chciałbym przepłacić za domek z kart.

:travolta:

Drogo to jest czy nie? Nie mam zielonego pojęcia, a nie chciałbym przepłacić za domek z kart.

No nic, widzę, że chuja się dowiedziałem :śmiech:

Podobnie, z 2000m2.

U mnie robot w przyszłym roku, także tego :fjedzia:

Jest git, brać i się nie zastanawiać

Ale dlatego że sosna czy że dla biedaków?
Będzie atrakcyjnie. Malowniczo się po wygina.
po dwóch latach...
house-hobbit-hole-fantasy-village-shire-houses-with-round-doors-windows-fabulous-landscape-lord-rings-sunset-3d-illustration_86390-9430.jpg

Obecnie nawet właściciel działki, na której znajdują się drzewa nie może pozwolić sobie na ich wycinkę, co jest związane z konstrukcją polskiego prawa. Od lipca bieżącego roku przepisy mają się nieco zmienić, co znacznie ułatwi właścicielom działek samodzielną decyzję o wycince drzew. O zmianach w przepisach pisze WP Finanse.

Wycinka drzew ze swojej działki ma być o wiele łatwiejsza​

Od lipca 2025 r. właściciele prywatnych działek będą mogli szybciej usuwać drzewa bez konieczności uzyskiwania formalnej zgody urzędu. Nowe przepisy wprowadzą jednolity 35-dniowy termin, w którym odpowiedni organ będzie mógł zgłosić sprzeciw wobec planowanej wycinki. Jeśli urząd nie zareaguje w tym czasie, właściciel będzie mógł wyciąć drzewo na zasadzie tzw. milczącej zgody.

Obecnie urzędnik ma 21 dni na oględziny i kolejne 14 dni na zgłoszenie sprzeciwu, co często prowadzi do opóźnień, gdy oględziny nie są przeprowadzane terminowo. Nowelizacja ma na celu usprawnienie procedur administracyjnych, ułatwienie życia właścicielom posesji oraz poprawę bezpieczeństwa w przypadku drzew stanowiących zagrożenie. Projekt zmian prawnych ma zostać zaakceptowany przez Radę Ministrów w trzecim kwartale 2025 r.

Kurwa czytam i nie wierzę :pociesznymirek:

Obecnie nawet właściciel działki, na której znajdują się drzewa nie może pozwolić sobie na ich wycinkę, co jest związane z konstrukcją polskiego prawa. Od lipca bieżącego roku przepisy mają się nieco zmienić, co znacznie ułatwi właścicielom działek samodzielną decyzję o wycince drzew. O zmianach w przepisach pisze WP Finanse.

Od lipca 2025 r. właściciele prywatnych działek będą mogli szybciej usuwać drzewa bez konieczności uzyskiwania formalnej zgody urzędu. Nowe przepisy wprowadzą jednolity 35-dniowy termin, w którym odpowiedni organ będzie mógł zgłosić sprzeciw wobec planowanej wycinki. Jeśli urząd nie zareaguje w tym czasie, właściciel będzie mógł wyciąć drzewo na zasadzie tzw. milczącej zgody.

Obecnie urzędnik ma 21 dni na oględziny i kolejne 14 dni na zgłoszenie sprzeciwu, co często prowadzi do opóźnień, gdy oględziny nie są przeprowadzane terminowo. Nowelizacja ma na celu usprawnienie procedur administracyjnych, ułatwienie życia właścicielom posesji oraz poprawę bezpieczeństwa w przypadku drzew stanowiących zagrożenie. Projekt zmian prawnych ma zostać zaakceptowany przez Radę Ministrów w trzecim kwartale 2025 r.

Oni chyba kurwa z gortatem na matematykę razem chodzili :waldeklaugh:

A jakby tak zsumować 21 i 14?

Back