s3pp
Legacy FC Lightweight
Wszystko zależy od przekroju. Bez tego pierdolimy bez sensu.a co jak zrobisz szkieleta i okryjesz deska szalunkowa ala bal to juz nie?
serio pytam
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Wszystko zależy od przekroju. Bez tego pierdolimy bez sensu.a co jak zrobisz szkieleta i okryjesz deska szalunkowa ala bal to juz nie?
serio pytam
@s3pp
Prosta stodoła, bo miał być łatwy i tani w budowie :) #cebula
Dach dwuspadowy, garaż 35m2 na dwa furacze (ale szeregowo, nie równolegle). Na dole też: salon, kuchnia, spiżarka, gospodarczy, gabinet. Na górze pokoje dla dzieci + nasza sypialnia no i pomieszczenie nad garażem. Ceramika.
Gaz będę miał ziemny, kanalizę chyba też już, więc oczyszczalni nie trzeba będzie. Ocieplenie 20cm grafitem albo 25cm styropianu zwykłego, tak planuję.
Póki co mam ekipę do SSO.
Hehe, stodoła w sensie prostokąt + dwuspadówka, okapy będą. Czyli stodoła+ ;)Płyta czy ławy? Stodołę robisz bez okapów?
Hehe, stodoła w sensie prostokąt + dwuspadówka, okapy będą. Czyli stodoła+ ;)
Ławy.
Wiesz co, ja duzo kombinowalem:Czym grzane do będzie? Dlaczego ławy, nie myślałeś nad płytą fundamentową? Wybacz, że tyle pytam, ale jestem ciekaw czy stawiasz chałupę żeby była czy coś tam kombinujesz w stronę energooszczędności:)
Wiesz co, ja duzo kombinowalem:
- kupno domu uzywanego (rozwazalem tylko wykonczone, zamieszkane)
- budowa domu szkieletowego
- budowa w technologii tradycyjnej
Długo motałem się strasznie, stanęło na tradycyjnej, i w tym momencie juz nie rozkminiam za bardzo, stąd te ławy - bo tak moja ekipa buduje :)
Napisz coś więcej, w sensie linki, albo jakas zajawko-rozkminę - humus zdjety ale moi cos jeszcze gdzies koncza wiec jeszcze ich u mnie nie ma.
Z takich nietypowych rzeczy to planuje miec ogrzewanie kaloryferowo-podlogowe, czyli taka hybryde. Podlogowka w kazdym pomieszczeniu ze stala temperatura, a w sypialnych i lazienkach kaloryfery (i to one beda robily tą SZYBKO tą temperaturę co się chce). Tak ma kumpel i to chwali.
Taki planceramika
Liczyłeś ile to ci się będzie zwracać? Zgaduję, że raczej będziesz się gospodarczą budował, no ale tak wspomnę dla innych rozkminiających - jeśli takie rzeczy z kredytu to x2.40 k
To jest jasne - piec na wysoko (pod kaloryfery) a za piecem mieszacz(e) na podłogówkę. U mnie o tyle spoko, że gaz ziemny.Z jednej strony masz niskotemperaturową podłogówkę, z drugiej grzejniki, które swoje muszą dostać.
Projekt czego? Domu?Jak masz już projekt klepnięty to za dużo nie pozmieniasz.
Liczyłeś ile to ci się będzie zwracać? Zgaduję, że raczej będziesz się gospodarczą budował, no ale tak wspomnę dla innych rozkminiających - jeśli takie rzeczy z kredytu to x2.
Oczywiście, każdy ma inne priorytety. Jedni są pojebani (jak ja) i chcą mieć chałupę nie koniecznie z katalogu muratora, ale dom z klimatem, na działce pod lasem z małą ilością sąsiadów, kawałek ziemi większy niż te standardowe 9 czy 10 arów, 2 psy, trochę kotów, może jakiś mały warsztacik na dłubanie i wieczornego drinka
Wincyj szczegółów Panie, wincyj. Jakie drzewo, jaka chałupa, jakie przekroje balków, docieplasz czy to pierdolisz?Drzewo na hacjende niedługo wioze do wykonawcy
https://www.dom-projekt.pl/projekt-milicz-dw11,453.html wersja lustrzana + doprojektowana piwnicaWincyj szczegółów Panie, wincyj. Jakie drzewo, jaka chałupa, jakie przekroje balków, docieplasz czy to pierdolisz?
https://www.dom-projekt.pl/projekt-milicz-dw11,453.html wersja lustrzana + doprojektowana piwnica
Modrzew - scinany w zimie wtedy najtwardszy bo zywicy duzo , zanim soki pusci ( mam pod reka goscia co całe zycie siedzi w drzewie tak mi doradził , stolarz co bedzie wyrabiał potwierdził)
bal 12 szer x 25 wysoki, niektorzy tak zostawiaja ale u mnie pójdzie wewnątrz jeszcze deska , 3-5 cm a w środek albo wełna albo celuloza jeszcze niewiem , to temat nastepny rok raczej w tym roku tylko aby postawic sie udało i nakryc
No racje masz 12 ma przed obrobka wiec pewnie na 10 wyjdzie nie spracyzowalemChata klasyk, piękna. 12 bym się bał. W zeszłym tygodniu oglądałem chalupe robiona na 10, wrzucałem tu link.
Jest na moim terenie firma, która która robi na takich przekrójach, że ale podwójne sciany; 10-12, później celuloza albo wełna skalna i znowu ten sam balek. Nie wiem jak z efektem ciepłym, ale w środku unikasz przez to boazerii i masz balka.
Liczyles już koszty SSO?
Jak to jest, ludziska daja teraz 20 a nawet 25cm styropianu do cegly 25 a wy tu o scianach 10cm.
Jakie przenikalnosci liczycie? Czy tak na oko?
W wolnej chwili lukne na spokojne, ale tak na pierwszy rzut oka to ~34? Moze to byc to?
Ja jestem w plecy pół roku. Elektryk miał wejść w listopadzie a wejdzie w kwietniu :( Taki delikatny poślizg :(@Dzihados na jakim etapie jesteś?
Z cenami jadą jak pokurwieni.
Liczyłeś ile wyjdzie Cię elektryka?Ja jestem w plecy pół roku. Elektryk miał wejść w listopadzie a wejdzie w kwietniu :( Taki delikatny poślizg :(
3,5k za 100 punktów + centralka, i chyba 25zł od każdego następnego punktu. Tak było umówione, zakładam że aktualne.Liczyłeś ile wyjdzie Cię elektryka?
Tu poszło delikatnie 14% do góry i cały czas idzie w górę, ale to co ze styropianami odjebali to głowa mała.
Czyli masz teraz etep skończony SSZ?
Lepiej się dopytaj, bo może być nieaktualne.3,5k za 100 punktów + centralka, i chyba 25zł od każdego następnego punktu. Tak było umówione, zakładam że aktualne.
No bo tak może być jak się wszystko zliczy, alarmy, tv, oświetlenie elewacji, siły w garażu, kuchnia (indukcja), gniazdka tv i sieciowe. Do tego materiał to tyle spokojnie wyjdzie.Lepiej się dopytaj, bo może być nieaktualne.
U nas uśredniona (bo wiadomo że każdy dom inny) cena za dom jednorodzinny to koszt od 14k do 20k
a piszecie, że projektanci drodzy :DLepiej się dopytaj, bo może być nieaktualne.
U nas uśredniona (bo wiadomo że każdy dom inny) cena za dom jednorodzinny to koszt od 14k do 20k