Smartfony, tablety, laptopy, telewizory, GPS i inna elektronika.

Jak ktoś tam rozważa stację pogodową, a równocześnie ma też rozkminy z jakimiś innymi czujnikami w domu (np temperatury, ale to może też być zalanie, poziom wody gdzieś itp itd) to chyba znalazłem dobrą opcję.

Wiadomo, każdy ma trochę inną rozkminę, dla jednych stacja pogodowa z lidla z dwoma czujnikami H/T (jeden w ekraniku, drugi po kabelku za okno) spełni wszelkie oczekiwania, dla innych to będzie strata 100 cebulionów na coś zupełnie niepotrzebnego.

Ja to połączyłem z moimi innymi rozkminami w jedno rozwiązanie.

Chciałem mieć czujniki wilgotności w spiżarce i łazienkach, rozważałem jakieś smart-spryciule (gosund, tuya, zigbee czy tam podobne) ale nie podobało mi się że w takim wariancie MUSZĘ iść przez chmurę do apki (w telefonie? a na co to komu?). Odstraszało mnie, że każde urządzenie gada po wifi, a nie mogę tego łatwo wyswietlic lokalnie, a nietelfonicznie. Niby moge dać tablet (choć to jest bez sensu - żre za dużo prądu), ale skoro lokalnie mam ekran i czujniki, to czemu to wszystko musi iść przez chmurę?

Dzisiaj znalazłem rozwiązania dopełniające do stacji pogodowych które można znalezc w roznie skonfigurowanych zestawach ktore lokalnie radiowo się komunikują z bazą-wyświetlaczem. Jakaś możliwość doboru zestawu jest, ale tu też są ograniczenia.

Np rozważałem Sencor SWS 16600 i 12500 ale denerwowała mnie albo mała ilość sensorów, albo brak możliwości wyplucia danych do Home Assistant (jednak, ale lokalnie, bez uzycia chmur). Patrzylem tez na kilka stacji od Bressera, ale ciągle mi coś nie pasowało.

No i trafilem na "klocki lego" od Ecowitta (chińczyk). Wybiera się bramkę (która jesli chce się ekran - jest ekranem (jak w innych stacjach pogodowych), jesli nie to jest to pudelko wielkości papierosow, ktore lokalnie radiowo agreguje dane z wielu typow czujnikow. Te dane mogą zostać wypchnięte do znanych spryciulo-chmur, mogą też być wrzucane na swój serwer (np lokalny HA), a mogą i być "tylko" wizualizowane lokalnie na ekraniku w ogole bez konfigurowania wifi/lan.

Osobiście idę w bramkę z ekranem:

kilka czujników H/T (wewnętrzne, zewnętrzne) i stację zewnętrzną:

Jeszcze rozkminiam czy kupić coś do pomiaru jakości powietrza, ale to już w sumie chyba przerost formy nad treścią.

Moze to komus pomoze.

EDIT: jakby tu był czujnik zamknięcia okien/drzwi/bramy to już w ogole nic wiecej bym nie potrzebowal.

Pany, jakie rozwiązania polecacie do wspólnego (2-4 osoby) słuchania grania/oglądania filmu na słuchawkach? Urządzenie ma wyjścia na mini jack out, S/PDIF, obsługuje oczywiście BT, ale tyko jedną parę słuchawek naraz.

Szkiełki wypluły mi takie cosie:

Czat gjepete pisze coś o Sennheiserach RS, ale szkoda mi kasy powiem szczerze. Jest też opcja kupienia 2 takich cosi i sparowania 4 dowolnych słuchawek BT.

alternatywa:

Ktoś rozkminiał podobny problem?

EDIT:
widze ze na stronach ugreen (.pl /.com) nie ma nowego (?) urządzenia CM672 które pozwoli sparować dwie słuchawki, a są tylko CM671 i CM667. Dziwne, na amazonie jest.
A to pytanie podbijam :)

Last edited:
Bez sensu, trafiasz grubszy kawałek i już nie przetniesz
Poprawi maczetą!

arms chopped off in cinema | Movies, Films & Flix

#

No to poleć coś dobrego i wygodnego dla początkującego.

Jak za duża to weź big boy.

A jak tylko gałęzie i ewentualnie drzewka srednicy max 15cm i tanio to:

Mam i polecam.

Jak za duża to weź big boy.

A jak tylko gałęzie i ewentualnie drzewka srednicy max 15cm i tanio to:

Mam i polecam.
Mam taką :beczka:

Wrzucam też tu, bo w tech njusy nie każdy zagląda

Google wprowadza kontrowersyjne zmiany w funkcjonowaniu asystenta Gemini na urządzeniach z systemem Android. Od 7 lipca 2025 roku sztuczna inteligencja automatycznie otrzymuje dostęp do aplikacji zewnętrznych, w tym WhatsAppa, SMS-ów i połączeń telefonicznych. Zmiana dotyczy wszystkich użytkowników Androida 13 i jego nowszych wersji, niezależnie od wcześniejszych ustawień prywatnośc

google pcha się z łapami po kolejne dane, tym razem z komunikatorów, można to wyłączyć (o ile ktoś wierzy ze te suwaczki on/off działają jak powinny)

Jak tam u was dostawcy światłowodów się spisują? Netia? Play? Inea? Inni?

W bloku miałem UPC które przeszło potem do Playa i generalnie bylem zadowolony, chociaz byly jakies awarie (rzadko).

niczym, z kurzu wycieram tylko swifferem, polecam te miotełki, zajebiscie robią robotę. Jak masz ujebany łapami to wilgotna szmatka ale tak odrobinę i zaraz do sucha drugą szmatką
:tiphatb:
No właśnie mam palucha, bo kurwa jakiś owad mi usiadł w nocy na ekranie i go pogoniłem palcem, jeszcze kot gdzieś nosem dotknął i następny placek.

Szmatka delikatnie wilgotna z mikrofibry będzie dobra?

No właśnie mam palucha, bo kurwa jakiś owad mi usiadł w nocy na ekranie i go pogoniłem palcem, jeszcze kot gdzieś nosem dotknął i następny placek.

Wystarczy, są niby specjalne środki do ekranów ale każdy zostawia smugi i jest jeszcze gorzej, nie trafiłem na taki który robi co ma robić

Masz wiadro? Napewno masz… :roberteyeblinking:

Chluśnij raz! Potem mopem przejedź i po sprawie! :boss:

mozesz uzyc takich specjalnych scierek z viledy do szyb
generalnie uzywam ich glownie do okien i luster - sama woda + scierka i nie ma smug

Back