Ja się na początku zastanawiałem nad Access Pointem zasilanym przez kabel sieciowy ale ostatecznie kupiłem to:
The RE300 AC1200 Mesh WiFi Range Extender boosts dual band WiFi across your home to eliminate WiFi dead zones. Connect to a OneMesh router for seamless whole-home mesh coverage.
www.tp-link.com
Działa lepiej niż dobrze. Można ustawiać trzy poziomy mocy sygnału. Jak na razie działa bez zarzutów.
Główny router mam szafie xd w pokoju na górze. Extender podłączyłem do gniazdka bezpośrednio pod pokojem (w kuchni). To zapewnia mi dostęp do sieci w całym domu.
Z tego co kojarzę jak zrobisz Mesh to będzie działało cały czas jako jedna sieć. W moim przypadku stworzyło nową do której podłączyłem wszystkie urządzenia z parteru.
Nie za bardzo ogarniam po co byłby mi w domu potrzebny Mesh, bo ten exdender wystarczy w zupełności. Może to głównie kwestia ilości pomieszczeń i powierzchni domu.
Na górze z głównego Wifi mam prędkość 340 Mbps. (łącze 300)
Na dole z extendera 170 Mbps na całym parterze.
Przy głównych drzwiach które są najbardziej oddalone zarówno od routera i extendera prędkość na Extenderze to 120Mbps a z routera 50mbps z tym, że sygnał z routera ma tam swój koniec zasięgu. Extender dalej działa mocno.
Jak masz jakiś mały dead spot w domu to myślę, że taki extender w zupełności wystarczy.