O krok od sensacji! Oleksandr Usyk pokonał Rico Verhoevena w jedenastej rundzie! (WIDEO)

Cactus

Moderator
Cohones
USYK RICO

Oleksandr Usyk obronił tytuł wagi ciężkiej WBC w walce wieczoru gali Usyk vs Rico: Glory in Giza, która odbyła się 23 maja w Gizie. Rico Verhoeven sprawił problemy mistrzowi, ale w jedenastej rundzie przegrał przez techniczny nokaut.

Holender aktywnie pracował na nogach od początku walki. Rico jako pierwszy celnie zaatakował, trafiając z prawej ręki. Usyk spokojnie zajmował centralną część ringu. Verhoeven postraszył mistrza szarżą do przodu, pierwsza odsłona była udana w jego wykonaniu.

Rico wywierał presję, zmuszając Usyka do walki z kontry. Oleksandr pracował prawym prostym. Tempo starcia rosło, obaj panowie coraz śmielej wchodzili w wymiany. Holender kontynuował udane akcje również w kolejnych minutach.

Zawodnicy stoczyli kilka mocniejszych wymian w trzeciej rundzie. Verhoeven dalej napierał do przodu, ale Oleksandr powoli się rozkręcał. Wciąż jednak pozwalał pretendentowi na wiele w tym pojedynku. Holenderowi udawało się zamykać Ukraińca przy linach i tam atakować kombinacjami ciosów.

W czwartej odsłonie Usyk przejął inicjatywę. Podkręcił tempo i zepchnął rywala do defensywy. Na głowę Rico spadła seria mocnych uderzeń. Verhoeven radził sobie już gorzej, gdy mistrz mocniej przykładał się do ataków.

Holender nie składał jednak broni i cały czas stawiał trudne warunki. Na przestrzeni piątej i szóstej rundy Rico znajdował drogę do celu w swoich atakach. Oleksandr toczył zacięte wymiany z doświadczonym kickbokserem. Ukrainiec musiał jednak mocniej zaznaczać przewagę w ringu, ponieważ wcale nie mógł być pewny wyniku.

Minęła połowa pojedynku, a Usyk w dalszym ciągu nie rozgryzł stylu swojego przeciwnika. Mistrz znajdował się w coraz większych tarapatach, a Rico prezentował się znakomicie. W ósmej rundzie ponownie zaskoczył Ukraińca świetną kombinacją. Oleksandr zaczynał podejmować ryzyko i nakładać coraz większą presję, inicjując przy tym otwartą bijatykę.

Czas uciekał i coraz bardziej realny stawał się scenariusz, w którym Usyk będzie potrzebował nokautu do zwycięstwa. Verhoeven był jednak czujny i nie popełniał większych błędów w defensywie. Ku zaskoczeniu niemal wszystkich, mistrzowi brakowało argumentów w tym starciu. Verhoeven utrzymywał swój rytm, prezentował szczelną gardę i w odpowiednich momentach podkręcał tempo.

Dopiero w końcówce dziesiątej rundy Usyk przebił się przez defensywę rywala i zadał kombinację mocnych uderzeń. Zawodnicy ruszyli na jedną z bardziej emocjonujących wymian tego pojedynku. Ukrainiec chciał kontynuować atak również w kolejnej odsłonie. Rico nie miał jednak zamiaru oddawać inicjatywy na dłużej.

Pojedynek obfitował w ciosy i widowiskowe akcje. W jedenastej rundzie Oleksandr posłał rywala na deski. Rico wstał przed końcem liczenia. Oleksandr ruszył w jego kierunku z kolejnymi uderzeniami. Verhoeven utrzymał się na nogach, ale po serii ciosów sędzia ringowy przerwał pojedynek.

Decyzja sędziego z pewnością będzie szeroko komentowana w świecie boksu. Rico Verhoeven prawdopodobnie zmierzał po mistrzostwo świata, a przerwanie starcia wraz z gongiem po jedenastej rundzie momentalnie wywołało kontrowersje.

Waga ciężka: Oleksandr Usyk pok. Rico Verhoevena przez TKO, runda 11, 2:59 |
walka o pas
WBC |

Pełne wyniki gali Usyk vs Rico: Glory in Giza

Last edited:
Opis tego wideo z zakończeniem walki dobrze ją opisuje:
"Rico Verhoeven just had his win over Oleksandr Usyk STOLEN by the ref‼️
Dominating Usyk as a 1-0 boxer and they stop the fight AFTER THE BELL⁉️".

Obrzydliwe przerwanie w sytuacji kiedy:
1. Poddany przez sędziego zawodnik stał na nogach i odpowiadał na ciosy
2. Sytuacja miała miejsce równo z gongiem kończącym rundę
3. Poddany zawodnik najprawdopodobniej prowadził walkę na punkty (a na pewno powinien ją prowadzić).

Absurdalne, że takie sytuacje nadal mają miejsce w boksie i to na tak wysokim poziomie.

Opis tego wideo z zakończeniem walki dobrze ją opisuje:
"Rico Verhoeven just had his win over Oleksandr Usyk STOLEN by the ref‼️
Dominating Usyk as a 1-0 boxer and they stop the fight AFTER THE BELL⁉️".

Obrzydliwe przerwanie w sytuacji kiedy:
1. Poddany przez sędziego zawodnik stał na nogach i odpowiadał na ciosy
2. Sytuacja miała miejsce równo z gongiem kończącym rundę
3. Poddany zawodnik najprawdopodobniej prowadził walkę na punkty (a na pewno powinien ją prowadzić).

Absurdalne, że takie sytuacje nadal mają miejsce w boksie i to na tak wysokim poziomie.
Dokładnie rico już licho wyglądał ale chwila oddechu i mógłby przetrwać ostatnią runde. Przerwanie w chuj kontrowersyjne
BTW to tyle lat dominacji i
Fury ledwie co wygrywa z Ngannou
Usyk to samo z Rico
Terwz jeezcze niech jakiś Douboius czy inny z czolowki wygra w słabym stylu albo zbierze wpierdol od gościa z innejy dyscypliny to już wgl będzie lipa

W ten oto sposób niszczą Sport, no ale to wiadomo od dawna na temat boksu, tu się liczy tylko hajs a Sport jest na dalszym planie.

Dziwi mnie tylko to że bogacze taki hajs na ten boks wykładają, no ale pewnie dlatego że to jest po prostu bardzo stara dyscyplina ale fakty są takie że tu już od dawna nie chodzi o wyłonienie lepszego zawodnika.

Rico powinien to wygrać, jebani sędziowie w boksie. W kickboxingu Ukrainiec dostałby mocny wpierdol

W ten oto sposób niszczą Sport, no ale to wiadomo od dawna na temat boksu, tu się liczy tylko hajs a Sport jest na dalszym planie.

Dziwi mnie tylko to że bogacze taki hajs na ten boks wykładają, no ale pewnie dlatego że to jest po prostu bardzo stara dyscyplina ale fakty są takie że tu już od dawna nie chodzi o wyłonienie lepszego zawodnika.
Bogacze taki hajs w kuponach postawili na ukrainca przed czasem ze "nie masz swiadomosci liczb.:roberteyeblinking:

Przerwanie z dupy, ale to że Verhoeven zmierzał po mistrzostwo świata to bzdura. Po 10 rundzie dwóch sędziów na kartach miało remis, a trzeci minimalną przewagę Holendra, po rundzie 11 i knockdownie Usyk miał już prowadzenie. A runda 12 to najpewniej byłaby już egzekucja.

Rico zajebiście się pokazał, czapki z głów

Przerwanie z dupy, ale to że Verhoeven zmierzał po mistrzostwo świata to bzdura. Po 10 rundzie dwóch sędziów na kartach miało remis, a trzeci minimalną przewagę Holendra, po rundzie 11 i knockdownie Usyk miał już prowadzenie. A runda 12 to najpewniej byłaby już egzekucja.

to jest akurat kurwa kryminal, bo ogladajac walke - przynajmniej w TV, wiadomo blablabla spod ringu wyglada inaczej... nie dalo sie tego az tak wypunktowac

Panowie ja nie znam się tak na boksie i nie oglądałem chociaż chciałem by wygrał Rico. Powiedźcie mi czy tam wyszedł aż taki skandal? Widziałem przerwanie tylko. Oczywiście już miłośnicy boksu tacy jak ten Michał z ringpolska już tłumaczą, że przerwanie prawidłowe wiadomo, bo kochają boks więc wygrana Rico im nie pasuje.

Zobaczcie sobie na twarz Usyka i Rico. Usyk jakby w tej walce w ogóle nic nie zebrał na łeb. Większość ciosów Rico na blok. Rico do 11 rundy też wyglądał bardzo dobrze. Powinni to puścić na 12 rundę. A tam przewiduję, że mogłaby być egzekucja ale być może Holender by to przetrwał i Usyk win decyzją.

Panowie ja nie znam się tak na boksie i nie oglądałem chociaż chciałem by wygrał Rico. Powiedźcie mi czy tam wyszedł aż taki skandal? Widziałem przerwanie tylko. Oczywiście już miłośnicy boksu tacy jak ten Michał z ringpolska już tłumaczą, że przerwanie prawidłowe wiadomo, bo kochają boks więc wygrana Rico im nie pasuje.

Rychu ma racje odnosnie kart punktpowych - w sensie tak wygladaly do 11 rundy.. w rzeczywistosci Rico obijal Usyka i ukrainiec potrzebowal finishu, przerwanie zbyt wczesne, byl nokdaun wczesniej i moze przez chwile nie odpowiadal bez ciosow ale to byla chwila...

Zasnąłem przy 6 rundzie i teraz nadrabiam.

Co to kurwa było za przerwanie :juanlaugh:

Sędzia poziom KSW.

Tego nie wiadomo poczekamy … może będą chcieli pokazać tabele …
Nie jest pewne że Usyk by to wygrał
Rico okazał się bardzo dobrym tej nocy..,
Usyk niewiele zrobił

Śmiem twierdzić że te karty sędziowskie też po chuju idzie rozbić, Rico mu obiektywnie urwał kilkanaśnie dobrych rund, ale jakby to wyglądało gdyby mistrz K1 wygrał z obecnym P4P w boksie
View attachment 147846

Na moje Usyk sobie zrobił zbyt dlugie wakacje a Rico zrobił forme życia i miał plan - obijanie dołów, żebra aż oddawaly.

Pierdolenie Chyckiego ma się nijak do formy jaka widziałem w ringu.

Bardzo słaba praca na nogach ukrainca, statyczny jak nigdy, nie wiem czy już wiek czy jednak forma.
Usyk z Duboisa czy Furego robi Rico do jednej bramki.

usyk uratowany, ale jak nie tak to na punktach by go przekręcili bo 11 runda poszłaby dwoma punktami na usyka za knockdown, ostatnia mogłaby wyglądać podobnie.

Last edited:
Zastanawiam się, czy forma Usyka z tej walki, czy Furiata z walki z Franzem, nie wynikały z tego, że cały świat trąbił, że jest to dla nich tylko formalność i robią rywala wstając z kanapy? Może to właśnie typowe zlekceważenie przeciwnika (także podczas przygotowań) skutkowało takim, a nie innym przebiegiem tych pojedynków? :zakręcony:

Może waga zrobiła swoje? Usyk jednak był najcięższy w karierze to i szybkość i praca nóg gorsza niż wcześniej?

Za to jebnięcie ma bo poskładać takiego mocarza jak Rico to też jest sztuka.

W ogóle jestem w szoku, że gość wytrzymał tyle rund i do 10 nawet nie było u niego widać zadyszki. Ile oni walczą rund w tym K1? 3? Max 5?

Może waga zrobiła swoje? Usyk jednak był najcięższy w karierze to i szybkość i praca nóg gorsza niż wcześniej?

Za to jebnięcie ma bo poskładać takiego mocarza jak Rico to też jest sztuka.

W ogóle jestem w szoku, że gość wytrzymał tyle rund i do 10 nawet nie było u niego widać zadyszki. Ile oni walczą rund w tym K1? 3? Max 5?
3, mistrzowskie 5, a Rico od dlugiego czasu walczyl same 5

• Like
Reactions: bdm
Większy Rico aż pochylał się do tych podbródkowych ukraińca. Dziwna postawa z tak dużym garbem, tym bardziej że usyk nie był tak lotny na nogach jak z furym. Zmęczony lecz dystansujący 'wyprostowany' Rico miałby większe szanse przetrwać do końca i zostać po prostu zwałowany zamiast skończony przed czasem.

Back