Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Od paru dni wiercę otwory wiertłem 13,5 w ajzolu 6mm. Bez tych rączek z boku bym się nie odważył, bo nawet z nimi potrafi wykręcićTrzeba też dodać, że baterie nie są jakieś ciężkie. Porównywałem kiedyś mojego Boscha z Milwaukee i szkop wypadł słabo pod tym względem. A jak coś trzeba pół dnia kręcić to każdy gram ma znaczenie.

Od paru dni wiercę otwory wiertłem 13,5 w ajzolu 6mm. Bez tych rączek z boku bym się nie odważył, bo nawet z nimi potrafi wykręcić![]()
Jako gówniarze dwudziestoletnie dostaliśmy od ówczesnego szefa Hilti Te55 - młotowiertarka na dużego sdsa. Nówka sztuka wielka kwoka. Kumpel ją rozdziewiczał wiertłem 25 w żelbecie. Jak mu sklinowało na pręcie to wiertarka została w ścianie, on przykucnął, że sędzia spokojnie mógłby zacząć odliczać a gdy się podniósł to okazało się, że ma rozcięcie na podbródkuView attachment 131232
Ale wjechał mi flashback. Na budowie galerii legnickiej weukrainieWrocławiu wierciliśmy w zetownikach od konstrukcji by zawiesić trasy kablowe. W dwójkę na podnośniku nożycowym. Wiertarka bez sprzęgła. Ja trzymałem wiertarkę z przodu, kumpel stał za mną i dociskał ją. W pewnym momencie dostałem takiego podbródkowego, że zobaczyłem gwiazdy.
To z balastka nic by nie zostało po takiej przygodzie, nie byłoby co zbieraćJako gówniarze dwudziestoletnie dostaliśmy od ówczesnego szefa Hilti Te55 - młotowiertarka na dużego sdsa. Nówka sztuka wielka kwoka. Kumpel ją rozdziewiczał wiertłem 25 w żelbecie. Jak mu sklinowało na pręcie to wiertarka została w ścianie, on przykucnął, że sędzia spokojnie mógłby zacząć odliczać a gdy się podniósł to okazało się, że ma rozcięcie na podbródku

Zostałaby brązowa plama na podłodze lub sofieTo z balastka nic by nie zostało po takiej przygodzie, nie byłoby co zbierać
![]()
Basti nie dałby rady takiej zabawki unieść.To z balastka nic by nie zostało po takiej przygodzie, nie byłoby co zbierać
![]()
Dokładnie. Ta kwoka waży 8 kilogramów bez wiertła. A jak to jeszcze utrzymać w poziomie i wiercić?Basti nie dałby rady takiej zabawki unieść.
Basti nie dałby rady takiej zabawki unieść.
On marudził że dwóch czteropaków nie chce mu się z Lidla przynieść do domu, bo za ciężko, a wiertarkę miałby unieść?Dokładnie. Ta kwoka waży 8 kilogramów bez wiertła. A jak to jeszcze utrzymać w poziomie i wiercić?

kumpel stał za mną i dociskał
Przesz jego wkrętarka na baterie pokonałaOn marudził że dwóch czteropaków nie chce mu się z Lidla przynieść do domu, bo za ciężko, a wiertarkę miałby unieść?![]()

Dobrze że nie dociążał

RencamiDokładnie. Ta kwoka waży 8 kilogramów bez wiertła. A jak to jeszcze utrzymać w poziomie i wiercić?
No to sytuacja wygląda tak, mam Webasto które dmucha gorącym powietrzem ale chciałbym odzyskać trochę ciepła ze spalin. Spaliny mają maksymalną temperaturę ok 260-270'C. Wydech chcę przepuścić przez chłodnicę od EGR. Do niej podepnę grzejnik. Pytania brzmią:Jestem serwisantem, ale możesz pytać.
Pytanie brzmi, czy przepuszczając przez cokolwiek, nie ograniczysz wypływu spalin, bo to z kolei by mogło spowodować zatrucie/nieprawidłowa pracę.Wydech chcę przepuścić przez chłodnicę od EGR.
Ile wynosi zład wodny całkowity, ile wynosi zład tej chłodnicy, na ile jest dopuszczona ciśnieniowo..Pytania brzmią:
- czy w tak małej instalacji potrzebuję pompkę czy sprawę załatwi grawitacja.
Odpowietrzający zawsze, natomiast czy zawór bezpieczeństwa czy atmosferyku to już pytanie z powrotem na jakie ciśnienie jest dopuszczona ta nagrzewnica.czy przy grzejniku montować jakieś zawory np. odpowietrzający, bezpieczeństwa, manometr?
Raczej nie ograniczę, średnice są praktycznie takie same, a uszczelnić chcę to jeszcze silikonem wysokotemperaturowym. Dodatkowo jeszcze będzie czujnik tlenku węgla w pomieszczeniu.Pytanie brzmi, czy przepuszczając przez cokolwiek, nie ograniczysz wypływu spalin, bo to z kolei by mogło spowodować zatrucie/nieprawidłowa pracę.
Całkowity to pewnie z 6-7 litrów. Grzejnik 800x600 plus rury pomiędzy nim i chłodnicą. Wyprowadzenia z tej chłodnicy są fi13mm wewnątrz. Przyłącze grzejnika 1/2" wewnątrz ma 16mm.Ile wynosi zład wodny całkowity, ile wynosi zład tej chłodnicy, na ile jest dopuszczona ciśnieniowo..
Nie mam pojęcia jak ta chłodnica wygląda i jakie są średnice i opory na niej, ale zakładam że będzie bardzo ciężko bez pompki.
Tak z nierdzewnej, nie wiem na jakie ciśnienie jest przeznaczona. Nominalnie pracuje w układzie chłodzenia auta więc pewnie 1.2-1.4 bara.Nie wiem też ile jesteś w stanie z tego odzyskać temperaturowy, czy ta nagrzewnica jest z nierdzewnej? Bo może ją szybko wpierdolić przez kondensację.
Pytanie czy jak jest naczynie wyrównawcze otwarte to czy musi być zawór bezpieczeństwa? Te ciśnienie nie wyrównuje się przez to naczynie?Odpowietrzający zawsze, natomiast czy zawór bezpieczeństwa czy atmosferyku to już pytanie z powrotem na jakie ciśnienie jest dopuszczona ta nagrzewnica.
Jak atmosferyku, to musisz rurę do naczynia wybiórczego poprowadzić tak, by nie blokowała ciśnienia z nagrzewnicy.
Co do oporu na spalinach to bym pewności nie miał. Trza zobaczyć. Ostrożnie z tym.Raczej nie ograniczę, średnice są praktycznie takie same, a uszczelnić chcę to jeszcze silikonem wysokotemperaturowym. Dodatkowo jeszcze będzie czujnik tlenku węgla w pomieszczeniu.
Całkowity to pewnie z 6-7 litrów. Grzejnik 800x600 plus rury pomiędzy nim i chłodnicą. Wyprowadzenia z tej chłodnicy są fi13mm wewnątrz. Przyłącze grzejnika 1/2" wewnątrz ma 16mm.
Dokładnie tak to wygląda View attachment 131490
Tak z nierdzewnej, nie wiem na jakie ciśnienie jest przeznaczona. Nominalnie pracuje w układzie chłodzenia auta więc pewnie 1.2-1.4 bara.
Jakiś koleś z youtuba coś takiego niby robił i na grzejniku uzyskał 50-60'C
Pytanie czy jak jest naczynie wyrównawcze otwarte to czy musi być zawór bezpieczeństwa? Te ciśnienie nie wyrównuje się przez to naczynie?
Myślałem o takim układzie
View attachment 131492
Jeśli ze spalin zacznie się skraplać kondensat, a w nim będzie siarka (a będzie), to wszystko zeżre, nawet nierdzewkę.Tak z nierdzewnej
Już zrobiłem próbę i po godzinie było ok, czujnik tlenku nic nie wskazał, a syfu w rurach też nie stwierdziłem.Co do oporu na spalinach to bym pewniści nie miał. Trza zobaczyć. Ostrożnie z tym.
Na przewodach spalinowych będzie zrobiony spad, to też nie będzie załączane na całe dnie. Czasami żeby coś pogrzebać wieczorem lub weekendowo.Jeśli ze spalin zacznie się skraplać kondensat, a w nim będzie siarka (a będzie), to wszystko zeżre, nawet nierdzewkę.
Te czujniki zależy gdzie są umiejscowione i na jakim zakresie. Bardzo dobrze że jest, ale nie polegaj na nich stuprocentowo bo na serio już różnie bywało.Już zrobiłem próbę i po godzinie było ok, czujnik tlenku nic nie wskazał, a syfu w rurach też nie stwierdziłem.
Muszę zatem pomyśleć o jakiejś pompce.
Dzięki za poradyTe czujniki zależy gdzie są umiejscowione i na jakim zakresie. Bardzo dobrze że jest, ale nie polegaj na nich stuprocentowo bo na serio już różnie bywało.
Pompka przepływowa skoro chcesz na otwartym układzie. Najlepiej jak by była połączona tak, by w razie wyłączenia automatycznie wyłączało webasto, a dodatkowo możesz czujnik jakiś zainstalować dodatkowo zabezpieczający przed termicznym przegrzaniem tej nagrzewnicy, bo to by było bardzo niedobrze.

Wiadomo, nierdzewna nierdzewce nierówna, ale ogólnie radzą sobie nawet w kondensatach olejowych, gdzie leci kondensatu cały czas (kołły olejowe kondensacyjne).Jeśli ze spalin zacznie się skraplać kondensat, a w nim będzie siarka (a będzie), to wszystko zeżre, nawet nierdzewkę.
Zawsze będzie to pod moim nadzorem, załączane tylko gdy będę tam siedział. Wiem, że lepiej chuchać na zimne.Wiadomo, nierdzewna nierdzewce nierówna, ale ogólnie radzą sobie nawet w kondensatach olejowych, gdzie leci kondensatu cały czas (kołły olejowe kondensacyjne).
Tu nie sądzę by temperatura spalin będzie tak niska, że spadnie z 270°C na poniżej 100°C.
Ciężko w sumie wyliczyć uzysk tego na tym i na jakich parametrach będzie się spisywało.
Może być tak, że będzie za mały, albo za duży- wtedy dodatkowo trzeba zabezpieczać temperaturowy (plus to co pisałem wyżej w razie braku przepływy, by nie zrobiło się w nagrzewnicy ponad 100°C
Ja tam zwolennikiem takich samoróbek ogólnie nie jestem, bo dużo może się zawsze wydażyć.
@hatemenow jaka powierzchnia będzie ogrzewana?
Klimy na grzanie nie chcesz sobie założyc?
No a ile grzejników chcesz pod tę nagrzewnicę podłączyć?Zawsze będzie to pod moim nadzorem, załączane tylko gdy będę tam siedział. Wiem, że lepiej chuchać na zimne.
Co do kubatury to +/- 150m3 obawiam się, że klima by mnie zabiła rachunkami za prąd.
Na razie podepnę jeden 800x600, a w zanadrzu mam jeszcze jeden 1000x600. Myślę, że dołożę jeszcze kilka wentylatorów komputerowych by delikatnie rozprowadziło ciepłe powietrze. Do tego samo webasto też dmucha dość mocno gorącym powietrzem. Fajnie by było gdybym uzyskał przy mrozach 10'-15'. W lutym tego roku trochę siedziałem w kanciapie i było znośnie.No a ile grzejników chcesz pod tę nagrzewnicę podłączyć?
Przecież dla 150m potrzebujesz z kilkanaście kw