Majsterkowanie DIY - porady, sztuczki, nowe patenty

Dzisiaj byłem u Ciotki, bo sprzedaje dom i będzie się przeprowadzała. W tygodniu zadzwoniła żebym przyjechał i zabrał sobie narzędzia i inne przydasie które zostały po moim Chrzestnym. Spędziłem w garażu parę godzin, auto zapakowane na maksa, a na jednej z półek znalazłem takie skarby.

Pany, szukam rodzaju gwintu żarówki którego zewnetrzny rodzaj ejst ponizej 20mm.

E14 jestem w stanie znalezc, T20:

Ale sam gwint najmniejszy to 23,8mm (wymiar zewnetrzny), to kurka ~4mm za dużo :(

Rozkminiam jak z butelki zrobic lampe ;) i nie chce by zarowa swiecila w szyjce tylko troche głębiej...

EDIT:
Ku pamieci, takie cusik znalazłem (ale niestety 28mm, dafak?):

To co zostaje tylko gniazdo G9? Tylko te ledowe żarówki w ogole nie maja klimatu... Albo taśmy ledowe?

Kształty żarówek
fXvvxjS.png

Last edited:
nie masz żadnego ledowego halogena?
Wisi na tarasie :crazy:
Mam jakąś warsztatową latarkę ledową ale ona dość słaba i krótka. Jutro chyba poszukam jakiegoś paska i profila do ledów. Dzisiaj coś tam szlifowałem ale to przy oświetleniu docelowym i niby wygląda ok, a jak zaświeciłem latarką to o muj borze :lol:

Mam jakąś warsztatową latarkę ledową ale ona dość słaba i krótka. Jutro chyba poszukam jakiegoś paska i profila do ledów. Dzisiaj coś tam szlifowałem ale to przy oświetleniu docelowym i niby wygląda ok, a jak zaświeciłem latarką to o muj borze :lol:
Z tych 50 watów to minimum naświetlacz by musiał mieć żebyś wiedział czy się popłakać czy zostać bohaterem domu :lol:

No jak przy docelowym jest ok, to co się przejmujesz.
:roberteyeblinking:
Kinkietu tylko nie wieszaj i będzie okej.

@hatemenow chłopie przy lampie smugowej to się załamiesz :neildegrassewhoa:
kup sobie zwykły ledowy halogen, a latareczki ledowe do są dobre nawet do zaprawek
Wiem, że latarka słabo się nadaje do tego, może zrobię dzisiaj coś z profila alu i pasków ledowych.
No jak przy docelowym jest ok, to co się przejmujesz.
:roberteyeblinking:
Kinkietu tylko nie wieszaj i będzie okej.
Przy docelowym oświetleniu może i jest ok ale jak słońce zaświeci na tą ścianę to pewnie mnie chuj strzeli i będę się wkurwiał gdy na to spojrzę :fjedzia:

Wiem, że latarka słabo się nadaje do tego, może zrobię dzisiaj coś z profila alu i pasków ledowych.

Przy docelowym oświetleniu może i jest ok ale jak słońce zaświeci na tą ścianę to pewnie mnie chuj strzeli i będę się wkurwiał gdy na to spojrzę :fjedzia:
No tak, ale dobry halogen, taki trochę większy jak na budowę wystarczy, Do tego też warto prześwitlić żółtym światłem, ono bardziej pokazuje nierówności
Chyba, że masz nerwy ze stali to rób na smugowej, ale to droga zabawa i nie warta świeczki

Panowie, agregat prądotwórczy potrzebny.
Jakiś konkretny, żeby betoniarkę czy inne urządzenia budowlane uciągnął ale i później na działce bez prądu dawał radę światłu i innym potrzebnym rzeczom.
Oraz żeby nie chodził jak traktor.
Podajcie coś, nie znam się na tym, może już macie coś na oku?

Panowie, agregat prądotwórczy potrzebny.
Jakiś konkretny, żeby betoniarkę czy inne urządzenia budowlane uciągnął ale i później na działce bez prądu dawał radę światłu i innym potrzebnym rzeczom.
Oraz żeby nie chodził jak traktor.
Podajcie coś, nie znam się na tym, może już macie coś na oku?
Honda byczku, jedno albo trojfazowa i hej.

Co raz mniej informacji na tym Cohones jesteś w stanie otrzymać... :matt:
Snickersa?

Na bogato jakas honda, poczytaj opinie

Tu masz w 1/2 poprzedniej ceny, poczytaj opinie

a tu w ogole ułamek ceny i dodatkowo na LPG, sam wrzucałem bo wydaje mi sie ciekawa opcja z LPG, poczytaj opinie

W ogole pepper jest dobry do szukania opinii (lepszy niz allegro czy ceneo czy co tam) bo sie ludzie żrą i przerzucają opiniami, alternatywami, idzie się zawsze czegoś dowiedzieć i nawet zmienic swoje wstepne zalozenia...

Back