Maciej Kawulski podczas obozu w Zakopanem o walce Khalidov vs Lombard!

Nikt nie dyskredytuje tego co zrobili dla mma w Polsce, ale nie zrobili tego bo chcieli by nasz kraj był "kolebką" "wszechstylowej walki wręcz",a zakładam, że dla pieniędzy. Zobaczyli ciekawy produkt, coś nowego na rynku i zaryzykowali jak widać z sukcesami. Gratuluje i niech im się wiedzie jak najlepiej, ALE niech nie wciskają z nadzieją, że ciemny lud kupi wszystko, takich bzdur ... Bez przesady. Nie chce mi się cytować wszystkiego, ale co poniektórzy już wypisali kilka bzdur, które rzucił Kawul. No nic, gdyby nie Mamed to sportowo dla mnie to organizacja jest z 10x słabsza pod tym względem niż Bellator, a wypowiedzi, że Mamed nie ma co walczyć w Bellator i finansowo mu się to nie opłaca to już pozostawię bez komentarza ... szczyt.

Hang, a skąd wiesz czy nie robili tego prócz kasy, która rzecz jasna interesuje każdego, także z pasji i zamiłowania do mma? Skąd wiesz jakie idee przyświecały ich planom prócz zer na koncie? Znasz ich, powiedzieli Ci o tym? Co w tym dziwnego powiedz, że Mamedowi się nie opłaca? Wiesz jaki kontrakt ma Mamed? Wiesz ile zarabia w KSW? Uważasz, że Bellator dałby mu więcej? Że tam byłby taką gwiazdą, tak lubianą postacią, tak rozpoznawalnym zawodnikiem, sportowcem? Miałby tak życzliwe, kumpelskie relacje z włodarzami Bellatora? Czy może byłby tylko "Czeczenem z Polskim paszportem i obywatelstwem, który przyjechał nie do siebie coś wywalczyć, choć owszem, walczy efektownie i skutecznie...ale to nie Amerykanin, nie nasz, z Polski w dodatku przyjechał..."

Rzecz jasna Kawula ponosi fantazja w ocenianiu sportowych poziomów ksw z ufc. Ocenia go mocno subiektywnie i głównie przez pryzmat Mameda, podczas, gdy inne kategorie odstają daleko w tyle - zgadza się. Patrzę na to jednak jak na niegroźne przechwałki, nic ponadto. Nic co pozwoliłoby mi pluć na tego gościa, kurwować, i równać go z błotem. Z prostej przyczyny - za zbyt wiele go cenię w perspektywie tego gdzie rodzime mma dzisiaj jest dzięki niemu między innymi, zbyt mocno szanuję i podziwiam jego biznesowy zmysł i determinację. A finanse? Nie martwy się o cudze. Niech zarabiają i po trzykroć więcej - życzę im, jak każdemu, ambitnemu i działającemu - jak najgrubiej w portfelu...

Przypuszczam, że po kilku wygranych w swoim stylu (1/2 może 3) sponsorzy by mu więcej zapłacili. Niestety nie mam takiej wiedzy, więc jest to moje i zapewne Twoje zgadywanie. Zakładam, że nawet po pierwszej efektownej wygranej Mamedziak wylądował by w UFC, a tam droga wolna do takich pieniędzy, że K&L mogliby całą kartę opłacić i jeszcze by im na lody wystarczyło. Ile Mamed dostaje w Polsce za walkę Twoim zdaniem Marcin ? Ja strzelam, że 200tyś zł max + 20tyś od sponsorów (nie licząc tego co mu miesięcznie wypłacają).

Zmieniłeś na 200 tysięcy widzę. Nie tyle nie dostaje, tyle też nie dałby mu ani Bellator, ani Ufc. A skąd ten argument o jednej walce w Bellatorze i następnie UFC?

Hang

1 walka w Bellatorze i wyladowałby w UFC? Od wczoraj zaczałeś się interesować MMA? O czym Ty piszesz?

Myślisz, że podpisaliby z nim kontrakt na 1 walkę lub po wygranej puściliby do UFC?

W UFC droga do wielkich pieniędzy jest, ale ta droga to ok. 10 walk czyli minimum 3 lata! Widziałes zarobki nowych zawodników UFC? 4 tysiące dolarów plus tyle samo jako bonus za wygraną, a pewnie kontrakt negocjuje sie raz na 3 -5 walk. Własnie dlatego Kawul mówił, ze nogocjują Mamedowi kontrakty aby traktowano go jak "gwiazdę", a nie pierwszego lepszego zawodnika.

To tylko moje domniemania, ale 200 tys to minimum co dostaje za walkę, oczywiście licząc ostatnie 3...

Normalne jest, że Kawul broni interesu KSW i bronił będzie. Wiadomo, że w UFC występują zawodnicy najlepsi i każdy ambitny zawodnik dążdy do tego, żeby walczyć z najlepszymi stąd nasza chęć konfrontowania |najlepszych "naszych" z zawodnikami UFC. To normalny obrót sprawy, więc podirytowanie Kawulskiego troszkę nie na miejscu. KSW robi dobrą robotę, ale jeszcze do UFC im brakuje. Jeśli doprowadzą do walki Mameda z Lombardem i np Mamed wygra to .......... co dalej ??? Branch?

Marcin, nie dostaje tyle, to akurat pewne. Niemniej i tak większych nie dostałby w Bellatorze,a ufc nie jest nim w żadnym większym stopniu zainteresowane. Nie ma więc o czym mówić.

Dzięki za Twoje wpisy w tym temacie, Kalogero, miło widzieć głos rozsądku :)

@Hang
Przypuszczasz, że po paru walkach w Bellatorze Mamed dostałby dobrą kasę od sponsorów albo tej organizacji. Spoko. Tylko za tyle samo walk w Polsce zdążyłby już dostać znacznie więcej i wcale nie musi chcieć znowu budować swojego nazwiska (tym razem za oceanem) jeśli nie pójdzie za tym odpowiednia suma na konto.
A już zakładanie, że po pierwszej efektownej walce w cudowny sposób przeskoczyłby z Bellatora do UFC to naprawdę ciekawostka. No i że tam droga do nie wiadomo jakich pieniędzy stoi otworem. Może by stanęła po kilku zwycięstwach, bo na dzień dobry by mu się to nie opłacało jak wiemy. A jeśli nie chce na nowo budować swojej pozycji na innym rynku - jego decyzja.

@Marcin
Ostatnio, chyba przy okazji tego reportażu ESPN o zarobkach w UFC, była mowa o tym, jak wygląda sytuacja nowych. Jeśli wygrywa to pierwsze 3 walki zarabiają mniej więcej tak: 8+8, 10+10, 12+12 (albo zaczyna się od 6+6 a kończy na 10+10, coś w ten deseń). Do tego jeszcze jakieś dodatki w zależności od występu.

@Kalo

skoro zarobki Mameda są porównywalne z zarobkami Pudziana to chyba ja mam rację :-)

Od razu mówię, że nie pamietam gdzie, ale Kawul coś takiego w wywiadzie mówił.

Marcin, nie wiem ile dostał za ostatnią walkę, wiem ile za przedostatnią. "Stawiam" na 120-140 tyś ;)

Hightower - nie ma za co ;) Dla niektórych mój głos i tak nie będzie głosem rozsądku i szerszego spojrzenia na tego człowieka...

Kalogero. Czytaj moje posty uważnie. Słowo "zakładam" jest synonimem słowa przypuszczam, także na kilka swoich pytań masz już odpowiedź.

Nie wykluczam, że łącznie z chęcią zarobienia pieniędzy przyświecała im idea rozpowszechniania tego świetnego sportu w naszym smutnym kraju, chociaż musieli mieć jakiś większy kapitał by zorganizować pierwszą galę w Championsie, bo chyba za flaszkę wódki tego nie osiągnęli. Nie było to u Władka na siłowni także zakładam/przypuszczam, że wystartowanie z KSW było przede wszystkim ruchem biznesowym. Nie znam biografii K&L,a z chęcią bym poczytał.

Co do Twojej serii pytań dotyczących Mameda to można by i odpowiedzieć na wszystkie pozytywnie, ale takie gdybanie do niczego nie prowadzi. Nie mam odpwiedniej wiedzy na w/w tematy i moje posty są tylko moimi przemyśleniami, nic tutaj nie przedstawiłem za pewnik więc daruj sobie (i inni) jakieś dziwne ataki.

ps. tak zmieniłem z kwoty 150tyś zł na 200, chociaż ta pierwsza liczba bardziej mi pasuje. Mamed zapewne w pierwszych walkach zarabiał pewno psie pieniądze i chyba nikt nie wątpi w to, że gdyby swoją karierę rozpoczynał na rynku USA (niekoniecznie w UFC) to dzisiaj byłby dużo bogatszym człowiekiem jeżeli nie milionerem.

ps2. Jedyne jakie obraźliwe słowo napisałem na Kawula to, że jest cwaniak także chyba największym hejterem nie jestem ? :)

Moim zdaniem zawodnik mający niezłe nazwiska w swoim rekordzie, ładny rekord i walczący w tak efektowny sposób szybko zarobił by większe pieniądze niż przez te wszystkie lata w Polsce.Mamed mając teraz 31 lat w ciągu 3 lat może spokojnie zrobić 10 walk (np jak JJ) i dorobić się sporo większych peniędzy. Tutaj tylko decyzja Khalidowa i jego ryzyko. Ogólnie temat rzeka, ale zaczyna się robić trochę offtop i pora wrócić do konkretnej rozmowy.

Podsumowując z mojej strony to: Kawul stara się perfidnie wcisnąć swoją pr-owską papkę myśląc, że ludzie ciemni wszystko łykną. Dla mnie za ten wywiad ma sporego minusa. Nie darzę jakąś wielką antypatią jego osoby czy całej federacji także proszę mnie wyzywać od hejterów.

Zapominacie o tym co jest dla FANA najwazniejsze. Mnie nie interesuje gdzie i ile Mamed bedzie zarabial, ja chce go zobaczyc w walkach z najlepszymi. Chocbym nie wiem jak wspaniali marketingowo byli panowie K&L to w przeciągu kariery czeczena nie prześcigną UFC. To ze najlepsi zawodnicy na świecie walczą w stanach chyba nie trzeba nikomu udowadniać.

jestem w tych 10% co mma wiedziało przed KSW (albo mniej więcej wtedy kiedy powstawali, nie pamiętam już dokładnie), ale generalnie popieram to co napisał Kalogero. Na temat treści wywiadu pisałem już wcześniej, tak jak i wcześniej już pisałem,że będę oglądał każdą następną walkę. Co do jakości zawodników, to pamiętam, jak podniecano się tutaj, gdy pisali wogule na amerykańskich portalach, o walce z Acacio i sam się tym cieszyłem, reszta ich "gwiazdek", na numerowanych galach dostaje regularnie coraz to mocniejszych zawodników. Więc absolutnie nie narzekam na jakość przeciwników. Promocja jest na tylke dobra, że mogę porozmawiać nawet, czasami, o tym sporcie z moimi znajomymi(choć gry na konsole, też mają w tym swój udział), 2x5min jakoś przeżyje. Jedyne czego bym chciał, to by więcej gal mma na dolnym śląsku, bo nie mam, w przeciwnym razie, na tyle czasu, by oglądać je na żywo.

Z Mamedem jest tak, że albo ma się pragnienie walczyć z najlepszymi==>UFC, albo ma się wmówione, że najlepsi wlczą tutaj + dobra pensja i ciepła posada. A gadanie, ze dostaje najlepszych zawodników z ameryki, jest śmieszne, bo dostaje tych których nie chce UFC czyli drugą kategorię.

Janek nie pierdoli kocobołów, że tutaj jest kolebka MMA , tylko marzy o tym aby być w UFC czyli tam gdzie najlepsi. To się nazywa ambicja, aspiracja.

To tak jakby Kubica mówił upracie, że woli jezdzić w Formule 3 zamiast w Formule 1.

Szanuje Drwala właśnie za to że walczył w UFC, trenował pod UFC i zasmakował MMA w najlepszy wydaniu.

Dla mnie Bellator prezentuje wyższy poziom od KSW bo tam jest prawdziwe MMA a nie ułomne MMA. Tam się nie przerywa walki po jednej kropli krwi, nie ma 2x5 min i walczą w klatce.

Mam szacunek do KSW za rozwój dyscypliny ale ostatnie butne wypowiedzi duetu właścicieli mnie rozwalają.

Hang, czytam bardzo uważnie Twoje posty...i mam Ciebie nie wyzywać od hejterów, Tobie odpuścić "dziwne ataki"? Ale Tobie wolno cisnąć Kawulskiemu jak Ci się podoba i co Ci się podoba? Bo co, bo kim jesteś i co zrobiłeś dla Polskiego mma, żeby go od pierdolącego cwaniaka wyzywać? Może wrócimy do Twojego hejtowania, bo chyba chcesz przekonać mnie i innych w dalszych postach, że w sumie to nie jesteś wielkim hejterem i nie darzysz w sumie żadna antypatią :

Pierdoli jak potłuczny za przeproszeniem Kawul. Ręcę opadają, wciska taki kit i bzdury, że nie chce mi się tego komentować. Ogólnie wywiad sprowadza się do tego, że "polaczki głuptaczki" ładujcie kasę w KSW, a nie w wyższej jakości widowska/mma z za oceanu bo inaczej (my KSW) nie zarobimy tyle ile chcemy. Acha i jeszcze dajcie się nabrać na nasze gwiazdeczki i super przeciwników dla nich ! Przepraszam za chaos w wypowiedzi, ale jestem mocno sfrustrowany tym cwaniaczkiem co wmawia wszystkim co mam robić z swoimi pieniędzmi etc. O idź Pan w Chuj z tym swoim KSW.

I co, poczułeś się urażony, bo ktoś Ci prawdę powiedział, bo ktoś zareagował na Twoje pełne kultury i poziomu wyrażanie opinii? Bo ktoś staje w obronie człowieka z którym nie trzeba się we wszystkim zgadzać, przyklaskiwać mu, ale wobec którego wypada mieć więcej szacunku i uznania? Dla mnie takie właśnie wypowiedzi jak Twoja wzbudzają reakcję wspołmierną do słów autora, choć swój poziom zachowałem nie nazywając Cię cwaniakiem pierdolącym farmazony, jak sam to uczyniłeś. Powiedziałeś a, licz się z tym,że ktoś Ci odpowie b. Sam mam wiele uwag i odmiennego zdania od K&L na różne tematy, na tym polega krytyka, którą i ja wobec nich czynię nierzadko, teksty w Twoim stylu jednak zawsze będą mnie drażnic, bo nie ma nic gorszego jak potok obraźliwych słów anonimowych internautów. Wielu z nas nie podoba się wiele spraw w ich polityce biznesu, wypowiedziach, sposobie bycia. Inni potrafią na poziomie opiniować, wyrażać swoje zdanie, niektórzy jednak chcą na siłę pokazać jacy są mocni i dosadni w gębie.

I na koniec - jak ma iść " w chuj" z tym swoim ksw, to obiecaj, że nie będziesz juz oglądał "produktu", czyli gal tego cwaniaka Kawula, olejesz i poślesz w chuj to całe ksw zgodnie ze swoimi deklaracjami. Bo chyba nie rzucasz słów na wiatr i nie chcesz być internetowym napinatorem - hipokrytą..? Bez obrazy chłopie, nic do Ciebie nie mam, ale taki poziom dyskusji i krytyki zasługuje na adekwatną krytykę. Tyle.

Niektórzy łykneli tu farmazon Kawula, że Mamed w UFC na początku będzie zarabiał 8 +8$ no proszę was, jak taki Santiago potrafił wyciągać 36 + 36$ czyli 100 +100 tys. to nie sądzę, że Mamed dostałby ofertę taką jak jakiś no name.

185 lbs.: Brian Stann (23 + 23 tys. $) pokonał Jorge Santiago (36 tys. $)

Druga opcja z tym, że Held zna swoją wartość ale w Polsce to tylko oni mogą go wypromować , no i tak nie różnią się niczym od Bellatora bo ich zawodnicy mają podobny poziom ... Marcin sam by się wypromował poddając/ walcząc widowiskowo.

Jestem ciekaw jak np. Bedorf, Saidov, Moks, Kornik, Chmielewski , Kułak, Irokez poradzili sobie w takim bellatorze,a to jest czołówka nie licząc Janka czy Mameda.

Niektórzy łykneli tu farmazon Kawula, że Mamed w UFC na początku będzie zarabiał 8 +8$ no proszę was, jak taki Santiago potrafił wyciągać 36 + 36$ czyli 100 +100 tys. to nie sądzę, że Mamed dostałby ofertę taką jak jakiś no name.

Dokładnie:-)Kawul uważa swoją organizację za drugą po UFC i jego mistrz i gwiazda miałaby dostać 8+8$? To może tylko świadczyć o słabym poczuciu humoru Maćka, albo o jeszcze słabszych menadzerach Mameda którymi notabene są Kawulski i Lewandowski :-) Wolne żarty.

Materla też by sobie poradził, a wydaje mi się, żę nasze postrzeganie BFC jest troche wypaczone, przez porażki Grabowskiego, Helda i Kity,

a pomijajuąc tego ostatniego, który dominując w walce przegrał na własne życzenie, to nasi trafili na zwycięzców turnieji (Chandler, Konnrad). Natomiast reszta zawodników, pomijając oczywiście Lombarda, wcale się tak nie wyróżnia. Ja osobiście lubie i cenie Bellatora, za to że konsekwentnie promują zawodników przez turnieje, a nie mają freak fightów pod publikę.

8+8 jest całkiem realne, gdyż KSW jest dużo słabiej promowane na świecie niż japońskie organizacje i przeciętny widz kupujący PPV w UFC o nich nie słyszał, poza walkami Pudziana, które obejrzeli na YT

Pytanie do kalogero:

Zgadzasz sie ze słowami Kawula ,że Bellator to żadna tam organizacja, nie ma dobrych zawodników i nie płaci duzo zawodnikom i że KSW jest w wielu kwestiach przed Bellatorem?

Tylko szczerze i krótko: tak /nie - bez owijania w bawełnę.

Co do zasług K&L w rozwój mma w Polsce - zgadzam sie oczywiście

Ps. Trochę słychać lekkie zdenerwowanie w głosie Kawula i trochę niepotrzebnie wyskakuje z niektórymi tekstami. Ale mi to jakoś zbytnio nie przeszkadza - przyzwyczaiłem się.

A co do dziennikarza - imo - pozytywnie wypadł. A brak Kozyry zadziałał na plus :-)

sory ale tak naprawde gówno wiemy ile Mamed by zarabiał w UFC i porównywanie go do Santiago jest bez sensu.

nie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że że Bellator to żadna tam organizacja, nie ma dobrych zawodników i nie płaci duzo zawodnikom. Uważam, że jest to świetna organizacja, jedna z najlepszych po UFC, niektóre powody podałem wyżej. Kawulski bierze niestety wzorce z Whita, który na wszytkich zawsze narzekałi wyzywał i poniżał, prawiąc wszem i wobec że UFC jest najlepsze, nawet gdy nie było. Dana na tym dobrze wyszedł, gdyż choć znawcy kręcili głowami, to przeciętny widz to kupował i myślę, że tak samo to wygląda u nas, więc się nie przejmuje. Tak już wygląda biznes i bycie pokornym i dokładanie do interesu, ja w MMAA nie starcza na długo, tylko nie odbierzcie tego jako argument przeciw tej organizacji.

@elson
Ja tam wczoraj nic nie łykałem, nie wiem jak Ty :) Warto słuchać uważnie. Kawulski nie mówił, że Mamed w UFC dostałby 8+8, tylko że tyle dostają nowi i na takich warunkach na pewno nie pójdzie, że jemu trzeba wynegocjować odpowiednio wysoki kontrakt, a to nie takie proste. Moim zdaniem problem w tym, że:
1) Żadnej konkretnej oferty dla Mameda z UFC jeszcze nie było. A skoro w ogóle poważnie o niego nie zabiegali to trudno się spodziewać, że nagle zapłacą mu górę pieniędzy.
2) Jest prawie nieznany w Stanach.
Także niekoniecznie chodzi tu o łykanie farmazonów, raczej nie przekręcanie tego co się słyszy :)

@Kalogero

Bywa, że mam lekko inne zdanie, ale, że chce się Tobie tak ciągle odpowiadać :-)

Back