Konflikt Rosja-Ukraina

No nie, masz rację że coś trzeba zrobić, pytanie tylko co możemy zrobić?
Poza próbą wytłumaczania ludziom że nie jesteśmy zabawkami rządu, i nie musimy się na wszystkio godzić, nie mam innego pomysłu. No bo co? Zgadamy się na cohones, zbierzemy kolegów i zrobimy pucz? Nie wiem co realnie mogę zrobić żeby było lepiej.
Zapomnij o tym, że komuś coś wytłumaczysz. Bardziej chodzi o pokazanie, że jest jakiś realny opór w postaci choćby protestu. Oczywiście będzie w chuj ciężko, bo od razu zostaniesz naznaczony jako "ruska onuca", media będą na dzień dobry przeciwko Tobie i pewnie jedynymi chętnymi jacy się zgłoszą do pomocy to będą narodowcy, a w tym zapewne jacyś prowokatorzy. Niemalże mission impossible, ale może warto spróbować, żeby potem nie mieć pretensji do samego siebie.

Choć może tak pierdole, bo sam czuje taką potrzebę, żeby spróbować cokolwiek zrobić z tej niemocy, nim ostatecznie postawie krzyżyk na tym kraju.

Inne osoby też wrzucały - jakoś od dawna pracują w urzędach, a nawet potrafią być asystentami najważniejszych osób w kraju.
Koleżka na szkółce policyjnej też miał ukrów.
Dziwne, że nikt się nie zastanawia, ilu z tych Ukraińców ma prorosyjskie sympatie? Duża część z nich mogła dać dyla z Ukrainy, by nie strzelać do Ruskich jako Ukraiński żołnierz. Idealni kandydaci na kolaborantów w najważniejszych służbach państwa Polskiego, w przypadku lansowanej przez media i polityków wojny z Rosją. Fajnopolacki przygłup ma wklepane przez media w swój pusty łeb, że wszyscy Ukraińcy nienawidzą Ruskich, dlatego sprawa jest przegrana. Kto wybrał Janukowycza na prezydenta Ukrainy, chociaż ten nigdy się nie krył, że jest mu z Ruskimi za pan brat? Krasnoludki?

Było do przewidzenia, że kacapy będą polować na te samoloty. Choć tak to wszystko sformułowane, żeby umniejszać udział ruskich w zniszczeniu obiektu:

"Wstępne doniesienia wskazują, że samolot nie został zestrzelony przez Rosjan, chociaż do zdarzenia doszło w czasie ataku rakietowego, jaki przeprowadzili w poniedziałek najeźdźcy – pisze „WSJ”. „Prawdopodobnie był to wynik błędu pilota” - czytamy.

Ukraina, po miesiącach starań, otrzymała niedawno kilka samolotów F-16. Prezydent Wołodymyr Zełenski dotąd nie potwierdził ich dokładnej liczby, ale według źródeł amerykańskich mediów chodzi o sześć maszyn. Tyle samo przeszkolonych pilotów ma mieć Ukraina. Na konferencji prasowej 27 sierpnia Zełenski ogłosił, że Ukraina użyła F-16 do odparcia masowego ataku powietrznego, przeprowadzonego przez Rosjan dzień wcześniej. Przekonywał, że maszyny spisały się dobrze i podczas ataku przy pomocy myśliwców udało się zestrzelić część rakiet.

WSJ” w swoim artykule zwraca uwagę, że rada miasta Łucka poinformowała w środę, że pilot ukraińskich sił powietrznych Ołeksij Meś zginął w poniedziałek podczas misji bojowej. Tymczasem Meś był jednym z pierwszych ukraińskich pilotów, którzy przeszli szkolenie na F-16. Wpis o Mesiu zniknął później z kanału rady na Telegramie, ale w międzyczasie przekazały go dalej ukraińskie media.

Według „WSJ” „wiadomość o zniszczeniu jednego z niewielu ukraińskich F-16 jest poważnym ciosem dla Kijowa, który przez miesiące zabiegał o te myśliwce, zanim prezydent Biden w końcu dał zielone światło krajom europejskim na przekazanie samolotów w zeszłym roku”.

"Wstępne doniesienia wskazują, że samolot nie został zestrzelony przez Rosjan, chociaż do zdarzenia doszło w czasie ataku rakietowego, jaki przeprowadzili w poniedziałek najeźdźcy – pisze „WSJ”. „Prawdopodobnie był to wynik błędu pilota” - czytamy.
Ołek się rozmażył, przypomniały mu się wspaniale historie o pilotach Messerschmittów, spojrzał na naklejone na szybie zdjęcia Adolfa i Stepana, jakoś tak odruchowo podniósł rękę w geście rzymskiego pozdrowienia. Niestety zapomniał, że nie pilotuje już kukuryźnika do oprysku modyfikowanej genetycznie kukurydzy i tracił ręką wyłącznik awaryjny.
Slava gierojojom

No nie, masz rację że coś trzeba zrobić, pytanie tylko co możemy zrobić?
Poza próbą wytłumaczania ludziom że nie jesteśmy zabawkami rządu, i nie musimy się na wszystkio godzić, nie mam innego pomysłu. No bo co? Zgadamy się na cohones, zbierzemy kolegów i zrobimy pucz? Nie wiem co realnie mogę zrobić żeby było lepiej.

tumblr_md1dv1ZKBX1rey868o1_500.gif

I co ktoś był wstanie mu odpowiedzieć ktoś to zrobił? co to za dziecko tam stoi? koleś porównuje systemowe wybijanie 200 000 ludzi w tym kobiet i dzieci w bestialski sposób z przesiedleniem jakiejs tam grupy ukrainców... Chyba mu się coś styki popaliły? I to jezzcze w Polsce to mówić? Ktoś go przywołał do pionu czy cały ten kampus mu ucałował stopy i podał zimne piwko? Radek coś odpowiedział?

@szplin, zobacz czasem się przydaje, przynajmniej w kwestii ukraińskiej, że tusk jest jednocześnie ruskim i niemieckim agentem ;-) Choć trzeba przyznać, że do tego wyznania zachęciła go ostra reakcja panów kosiniaka i kamysza.

@szplin, zobacz czasem się przydaje, przynajmniej w kwestii ukraińskiej, że tusk jest jednocześnie ruskim i niemieckim agentem ;-) Choć trzeba przyznać, że do tego wyznania zachęciła go ostra reakcja panów kosiniaka i kamysza.
Ale to wszystko dopiero po tym jak Ukraina wygra z Rosją. No wiesz, teraz to nie czas na takie rozmowy... teraz nie.

Tutaj powinien zostać wezwany na dywanik przedstawiciel dyplomatyczny upainy. No ale rozumiem że w uśmiechniętej republice bananowej to nie może mieć miejsca.
Ps bodnar ty jebany ukraiński zdrajco.

Tutaj powinien zostać wezwany na dywanik przedstawiciel dyplomatyczny upainy. No ale rozumiem że w uśmiechniętej republice bananowej to nie może mieć miejsca.
Ps bodnar ty jebany ukraiński zdrajco.
Radzio chyba był przy tym, gdy kułeba to pieprzył w Olsztynie, ale radzio za bardzo nienawidzi w ruskich by powiedzieć cokolwiek, co mogłoby im "pomóc". Tym bardziej, że ukrainiec uderzał właśnie w te tony. I radzio na pewno z rozkoszą poddał się temu moralnemu szantażowi. On mentalnie jest chyba dalej w afganistanie i z mudżahedinami ściga ruskich.

bondar to dupa wołowa i farbowany lis. mam wrażenie, że nawet donatello ma go dosyć.

Co ciekawe najwięcej, o słowach tuska i tygrysa pisały polsatowskie media i chyba tvp info -- z tych takich mainstreamowych. mtv24 cisza, wybiórcza jakoś też. Te związane z pissem też coś niemrawawo. Rzeczpospolita mnie rozczarowała, bo tylko o słowach ukraińca mówiła wczoraj, a o odpowiedzi polskiej władzy coś zdaje się milczeć. Ale już o norweskiej księżniczce, która związała się z czarnym szamanem mieli czas napisać. Ech, ten pluralizm mediów ;-)

edit mtv24 o słowach ukraińca też coś tam dało jednak. wczoraj Ale pewnie w głównym wydaniu fukctów to nie będzie jakoś szeroko omawiane ;-)

Last edited:
Ukraina dostała F-16, ale chyba mocno reglamentowane i bez widoków na uzupełnienia. Dowódca lotnictwa wyleciał ze stołka dzień po stracie jednego F-16. Aha.

A jeszcze wcześniej się buntował przeciw plotkom, że to sami Ukraińcy przypadkowo zestrzelili swojego F-16. Coś chyba musi być na rzeczy?

hej @spa, to my, "prorosyjska" część Polaków, wg TVN i GW, oczywiście.

Pozdrawiam Cię szczerze i w nienawiści do moskali wspieram, jednocześnie będąc nazywanym onucą i kacapem przez Ciebie i część moich rodaków kochanych, bo tak grzmią z głośników w Twoim komputerze tęgie głowy pokroju Moniki Olejnik.

Odważ się i przeczytaj całą nitkę.

hej @spa, to my, "prorosyjska" część Polaków, wg TVN i GW, oczywiście.

Pozdrawiam Cię szczerze i w nienawiści do moskali wspieram, jednocześnie będąc nazywanym onucą i kacapem przez Ciebie i część moich rodaków kochanych, bo tak grzmią z głośników w Twoim komputerze tęgie głowy pokroju Moniki Olejnik.

Odważ się i przeczytaj całą nitkę.

Typ prowadzący tę stronę robi z jednej strony niezłą robotę odnośnie np. Wołynia, ale z drugiej to straszny buc. Pamiętam, jak najeżdżał na Donalda Sutherlanda po jego śmierci, że aktor niby dobry, ale w gruncie rzeczy pożyteczny idiota, bo śmiał protestować przeciwko wojnie w Wietnamie i wysyłanie tam amerykańskich żołnierzy. I nazywał go pożytecznym kremlowskim idiotą.

Ze wszystkimi, którzy mieli trochę odmienne zdanie wchodził w chamską polemikę, a jak nie radził, to szydził, robił osobiste wycieczki i ostatecznie banował. Jak ktoś na fanpejdżu na FB śmie mieć odrobinę inne zdanie od razu jest osaczany. Straszny prostak.

Typ prowadzący tę stronę robi z jednej strony niezłą robotę odnośnie np. Wołynia, ale z drugiej to straszny buc.
Coś takiego kojarzę, nawet pamiętam, że z czymś tam się z nim nie zgadzałem, ale dla mnie bez znaczenia, ja nie "śledzę" tych ludzi dla samego śledzenia, itd.
Dla mnie fakty i rzeczywistość są ważne. Tyle.

Back