Konflikt Rosja-Ukraina

A istnieją narzędzia, które pozwalają to sprawdzać? Czy to w ogóle jest możliwe?
Ale to nawet nie chodzi o to. Robią nam pod górkę już od 2020 jak pociągi blokowali to było logiczne dla każdego zdrowo myślącego człowieka nie ogarniętego propagandą, że teraz będzie to samo. No kto by się spodziewał że się sprawdziło, co nie?

Obejrzyj ten film co Ci wrzuciłem. Nam się rynki wschodnie pozamykały firmy muszą próbować pchać na zachód, ale nie mają szans, bo obowiązują je pełne EŁROPEJSKIE przepisy - czytaj pojebane koszty pojebanej unii, a szoszony z gównolandu mają darmo, zaniżają ceny
Używanie cen dumpingowych -> UOKiK lub Komisja Europejska mogą za to nałożyć karę do 10 proc. przychodów przedsiębiorcy za poprzedni rok finansowy. Zaniżanie cen może też naruszać ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Ale to tylko dla Ciebie Polaczku taka kara.
i to jeszcze na paliwie za które Ty, ja i każdy w tym kraju płaci i robią co chcą i mają wszystkich w pompie.

Jak tak ma się nasza gospodarka poprawiać to ja jestem baletnica.

Czy Washington post podszedł solidnie do tematu i dał znać czytelnikom, że Polacy też uciekali? :boystop:

Nie muszą. Dla wszystkich, poza ukrofobami, jest oczywiste, że w każdej wojnie część obywateli unika poboru. Tylko Wam trzeba to tłumaczyć :p

Niestety zatrudniają profesjonalistów nie warsiarzy

Statystyki w Polsce i na forum pokazują,że Ukraińcy są lepsi od nas pod tym względem.
Gdyby Polacy tak chcieli walczyć i się poświęcać dla kraju jak Ukraińcy, a nie, że ponad połowa by spierdoliła jak deklaruje, to chyba @klocuniek byłby zadowolony :p

Potraktuj to żartobliwie, ironicznie. Wyniki na forum wiem, że nie są miarodajne ani te Onetu skrzed roku czy dwóch. Osobiście obstawiam, że u nas byłoby gorzej pod tym względem niż na Ukrainie ale to i tak tylko gdybanie.

Zaczęło się. Będzie przekonywanie kolejnych nierobów zasiłkami :windu:
A ta kurwa sralibutowska przyklaskuje.

Jestem za zmniejszaniem dla nich socjalu, więc tu się mylisz.
Samorządy zresztą o zasiłkach nie decydują. Chociaż mają pole do popisu np w kwestii mieszkań socjalnych itp.

Gdyby Polacy tak chcieli walczyć i się poświęcać dla kraju jak Ukraińcy, a nie, że ponad połowa by spierdoliła jak deklaruje
O kurwa, czyli to prawda, że masz pamięć złotej rybki i miewasz projekcje pod swoje przekonania? :benny:

Został byś w kraju i czekał na powołanie - Votes: 21 (53.8%)
Wyjechał z rodziną lub bez na zachód gdyby była taka możliwość - Votes: 18 (46.2%)

O kurwa, czyli to prawda, że masz pamięć złotej rybki i miewasz projekcje pod swoje przekonania? :benny:

Został byś w kraju i czekał na powołanie - Votes: 21 (53.8%)
Wyjechał z rodziną lub bez na zachód gdyby była taka możliwość - Votes: 18 (46.2%)

No tak. Zauważ, że tutaj jest nadreprezentacja patriotycznych, konserwatywnych postaw niż w reszcie społeczeństwa. A i w takim środowisku wyszło mniej więcej po połowie. a był tu ponad rok temu wrzucany jakiś ogólnopolski sondaż gdzie chyba 70 % ponad to deklarowało. Oczywiście on jest mniej miarodajny bo brały chyba w nim udział też kobiety.

Specjalnie część tych rzeczy zaznaczyłem. A i tak się dopierdoliles o to.

Ale ok. To prawie połowa mężczyzn. Miliony. Mniej niż na Ukrainie, prawda? Miliony to więcej niż 650 tys(oczywiście mniej, bo z tych 650 część z pewnością jest niezdolnych i tak do walki)

Specjalnie część tych rzeczy zaznaczyłem. A i tak się dopierdoliles o to.
Przypomnę Ci zatem:
Wyniki na forum wiem, że nie są miarodajne ani te Onetu skrzed roku czy dwóch.
Wyniki forum są przeciwne do Twojego:
ponad połowa by spierdoliła jak deklaruje
Ponad połowa by została. Odkąd to pisanie o faktach jest przypierdalaniem się. Bądź precyzyjny albo nic nie pisz. To już nawet o precyzje nie chodzi, a o zwykłe pisanie zgodne z prawdą

Przypomnę Ci zatem:

Wyniki forum są przeciwne do Twojego:

Ponad połowa by została. Odkąd to pisanie o faktach jest przypierdalaniem się. Bądź precyzyjny albo nic nie pisz. To już nawet o precyzje nie chodzi, a o zwykłe pisanie zgodne z prawdą

Pisałem o statystykach w Polsce i na forum. Z dalszego akapitu wynika, że te "w Polsce" to te z Onetu. Może byłem nieprecyzyjny, ale wystarczyło zapytać co miałem na myśli pisząc "w Polsce" :)

No, teraz już wiesz czemu uważam, że ponad połowa. Biorąc pod uwagę także(czyli również, nie tylko te. Kumasz? ) te z forum.

Piszesz jakbym wcześniej nie wiedział o co chodzi - kolejna Twoja projekcja

Jest odnośnie forum i tylko do tego się odniosłem. Chyba nie muszę drugi raz podawać Ci wyniki ankiety którą założyłeś?

No i już wiesz że miałem ma myśli wyniki forum plus inny sondaż. Tyle

No i już wiesz że miałem ma myśli wyniki forum
Z tym, że podałeś odwrotne (fałszywe) wyniki z forum na co wskazałem i ani słowem nie odniosłem się do reszty Twoich opinii, które są tylko i wyłącznie gdybaniem bez podania jakichkolwiek danych procentowych, wskazań na cokolwiek rzetelnego wobec czego można by zająć jakieś bardziej sensowne stanowisko.

Uzmysłów sobie, że Twoje bajdurzenie nie ma jakiegokolwiek odzwierciedlenia w faktach. Dlaczego? Nie da się wyciągnąć logicznych i sensownych wniosków analizując dwa totalnie różniące się obszary. Faktory różnicujące w tej kwestii to - wojna i pokój oraz czas ich trwania. Otóż na Ukrainie sytuacja diametralnie uległa zmianie już 9 lat temu, czyli po aneksji Krymu. W rezultacie Ukraina miała na początku rozszerzenia konfliktu 255 000 żołnierzy plus 42 000 funkcjonariuszy straży granicznej oraz około 50 000 ochotników Gwardii Narodowej, czyli wojsk obrony terytorialnej z możliwością wezwania ok 900 000 rezerwistów. Mimo tego mają obecnie kłopot z brakiem kadr.

Po drugie - popełniasz błąd kardynalny porównując deklaracje Polaków, których nie dotknęła wojna z liczbą ukraińskich poborowych, którzy zdołali przed nią uciec, a co z tymi, którzy chcieli ale nie mieli ku temu środków? Nie było takich? Co z tymi, którzy ukrywają się na terenie Ukrainy, również takowi nie istnieją? Po trzecie liczba 650 tysięcy uciekinierów jest najprawdopodobniej dalece zaniżona o czym możesz doczytać.

Z tym, że podałeś odwrotne (fałszywe) wyniki z forum na co wskazałem i ani słowem nie odniosłem się do reszty Twoich opinii, które są tylko i wyłącznie gdybaniem bez podania jakichkolwiek danych procentowych, wskazań na cokolwiek rzetelnego wobec czego można by zająć jakieś bardziej sensowne stanowisko.

Uzmysłów sobie, że Twoje bajdurzenie nie ma jakiegokolwiek odzwierciedlenia w faktach. Dlaczego? Nie da się wyciągnąć logicznych i sensownych wniosków analizując dwa totalnie różniące się obszary. Faktory różnicujące w tej kwestii to - wojna i pokój oraz czas ich trwania. Otóż na Ukrainie sytuacja diametralnie uległa zmianie już 9 lat temu, czyli po aneksji Krymu. W rezultacie Ukraina miała na początku rozszerzenia konfliktu 255 000 żołnierzy plus 42 000 funkcjonariuszy straży granicznej oraz około 50 000 ochotników Gwardii Narodowej, czyli wojsk obrony terytorialnej z możliwością wezwania ok 900 000 rezerwistów. Mimo tego mają obecnie kłopot z brakiem kadr.

Po drugie - popełniasz błąd kardynalny porównując deklaracje Polaków, których nie dotknęła wojna z liczbą ukraińskich poborowych, którzy zdołali przed nią uciec, a co z tymi, którzy chcieli ale nie mieli ku temu środków? Nie było takich? Co z tymi, którzy ukrywają się na terenie Ukrainy, również takowi nie istnieją? Po trzecie liczba 650 tysięcy uciekinierów jest najprawdopodobniej dalece zaniżona o czym możesz doczytać.

Napisałem, że ponad połowa Polaków na podstawie tego, że na forum prawie połowa(nie twierdziłem, że na forum ponad połowa) plus sondaż Onetu i argument o nadreprezentacji konserw tu na forum.

Ty odejmujesz od tych 650 tys np te tysiące które wróciły by walczyć? Setki tys?
Zwrócenie uwagi na tych którzy nie zdarzyli uciec słuszne.
Jak i to, że konflikt się wydłuża, a wtedy jeszcze naturalniejsze jest że wraz z tym morale spada i liczba uciekinierów, unikających będzie rosnąć.

I masz rację. Co innego gdy jest wojna a co innego deklaracje. Możliwe, że gdyby była wojna rzeczywiście to by jeszcze większa była ta liczba niż ponad polowa.

Czy jest tu ktoś, kto serio by się cieszyl gdyby USA przestało rozbrajać Ukrainę?
Dlaczego?
Ja tu widzę tylko wady. Czyli szybsze odbudowanie dużego potencjalu militarnego Rosji i więcej uchodźców, tych prawdziwych, u nas. Jakie są zalety?

Napisałem, że ponad połowa Polaków na podstawie tego, że na forum prawie połowa(nie twierdziłem, że na forum ponad połowa) plus sondaż Onetu i argument o nadreprezentacji konserw tu na forum.
To przyjrzyjmy się co naprawdę napisałeś:
Gdyby Polacy tak chcieli walczyć i się poświęcać dla kraju jak Ukraińcy, a nie, że ponad połowa by spierdoliła jak deklaruje, to chyba @klocuniek byłby zadowolony :p Potraktuj to żartobliwie, ironicznie. Wyniki na forum wiem, że nie są miarodajne ani te Onetu skrzed roku czy dwóch.
Zestawmy konkretne frazy:
na forum prawie połowa (nie twierdziłem, że na forum ponad połowa)
a wcześniej:
ponad połowa by spierdoliła jak deklaruje (...). Wyniki na forum wiem, że nie są miarodajne ani te Onetu
Nie ma tu żadnego rozróżnienia ani stwierdzenia faktu, że na forum mniejszość zadeklarowała ucieczkę. Jest tylko fałsz dotyczący tego, że ponad połowa by spierdoliła i na poparcie tego piszesz o wynikach forum i o tym jedynie wspomniałem, nie odnosząc się do wyników zamieszczonych w onecie.
Ty odejmujesz od tych 650 tys np te tysiące które wróciły by walczyć? Setki tys?
Zwrócenie uwagi na tych którzy nie zdarzyli uciec słuszne.
Skala tego o czym mówimy dotyczy tylko i wyłącznie spekulacji (ilu nie zdołało uciec, ilu się ukrywa na terenie Ukrainy, ilu kupiło sobie niezdolność do służby, ilu z tych 650 tys wróciło), z tym, że Ty się posuwasz już do jakichś konkretnych liczb wydobytych z dupy (no chyba, że podasz źródło), bo piszesz o jakichś "setkach tysięcy", którzy niby wrócili. Taką metodą posługują się zwykle Ci, którzy zdradzają tendencję do przeinaczania faktów lub ich naciągania pod tezę/swoje przekonania oparte o nic. Tu masz też odpowiedź na sytuację, w której zwykle userzy nie chcą z Tobą rozmawiać, jak również ganią tych, którzy to próbują robić.

Poprzednia nasza wymiana zdań skończyła się na Twoich deklaracjach co do "szerszego ustosunkowania się" i całkowitym zlaniem, brakiem zajęcia jakiegokolwiek stanowisko w związku z wykazaniem Ci fałszu. Zamilkłeś jak głaz i oczywiście masz prawo, jednak coraz to bardziej przekonuje się do zdania wielu użytkowników, że nie ma sensu podejmować prób dyskusji z Tobą.
I masz rację. Co innego gdy jest wojna a co innego deklaracje. Możliwe, że gdyby była wojna rzeczywiście to by jeszcze większa była ta liczba niż ponad polowa.
Tego właśnie nie wiemy. Sam stwierdziłeś, że być może w obliczu wojny niesiony na fali emocji mógłbyś zostać i walczyć. Ilu jest takich, którzy mogliby zmienić zdanie? Nie wiemy. Tak więc równie dobrze w przypadku "W" - sytuacja mogłaby ulec zmianie z korzyścią dla nasz wszystkich, czyli większość zostałaby aby walczyć.

Last edited:
To przyjrzyjmy się co naprawdę napisałeś:

Zestawmy konkretne frazy:

a wcześniej:

Nie ma tu żadnego rozróżnienia ani stwierdzenia faktu, że na forum mniejszość zadeklarowała ucieczkę. Jest tylko fałsz dotyczący tego, że ponad połowa by spierdoliła i na poparcie tego piszesz o wynikach forum i o tym jedynie wspomniałem, nie odnosząc się do wyników zamieszczonych w onecie.

Skala tego o czym mówimy dotyczy tylko i wyłącznie spekulacji (ilu nie zdołało uciec, ilu się ukrywa na terenie Ukrainy. ilu kupiło sobie niezdolność do służby, ilu z tych 650 tys wróciło), z tym, że Ty się posuwasz już do jakichś konkretnych liczb wydobytych z dupy (no chyba, że podasz źródło), bo piszesz o jakichś "setkach tysięcy", którzy niby wrócili. Taką metodą posługują się zwykle Ci, którzy zdradzają tendencję do przeinaczania faktów lub ich naciągania pod tezę/swoje przekonania oparte o nic. Tu masz tez odpowiedź, że zwykle userzy nie chcą z Tobą rozmawiać, jak również ganią tych, którzy to próbują robić.

Poprzednia nasza wymiana zdań skończyła się na Twoich deklaracjach co do "szerszego ustosunkowania się" i całkowitym zlaniem, brakiem zajęcia jakiegokolwiek stanowisko w związku z wykazaniem Ci fałszu. Zamilkłeś jak głaz i oczywiście masz prawo, jednak coraz to bardziej przekonuje się do zdania wielu użytkowników, że nie ma sensu podejmować prób dyskusji z Tobą.

Nadal nigdzie tam nie ma napisane, że uważam iż ponad połowa ma forum tak zagłosowała. Napisałem, że uważam iż ponad połowa by uciekła no tak wynika z dwóch źródeł.

Ale nie ma sensu o tym dyskutować bo już wyjaśniłem o co mi chodziło.

Dane o tym, że setki tys wróciło na początku wojny były tu wrzucane.

Nie ustosunkowywalem się bo to była w większości już tautologia i opinie. Np w kwestii postrzegania moralnego, kwestii kiedy ktoś porzuca rodzinę a kiedy nie.

O tym ile pieniędzy z tych 650 tys jest wysyłane też zakończyłem pisząc, że nie mam takich danych. Ale czepiasz się, że napisałem - wiele. Czemu nie czepiasz się, że inni piszą iż wielu Ukraińców to przestępcy, jeżdżą popijali czy teraz oszukują na socjalu, bez podania danych, tylko przedstawiają to jako opinie?

@klocuniek ale przyznaję że użyłem złej składni i miałeś prawo wysunąć wniosek iż uważam, że ma forum ponad połowa tak zaznaczyła.
I że przy tych 650 tys nie wziąłem wielu rzeczy pod uwagę i się myliłem.

Za niestrudzoną aczkolwiek bezsensowną walkę ze złem będziesz beatyfikowany jeszcze za życia a później tylko wniebowzięcie. Tak będzie, należy się Tobie.
Chciałem napisac, swiętszy od papieża, chociaż o to nie trudno
:lesnarhappy:

Nadal nigdzie tam nie ma napisane, że uważam iż ponad połowa ma forum tak zagłosowała. Napisałem, że uważam iż ponad połowa by uciekła no tak wynika z dwóch źródeł.
Właśnie sęk w tym, że w żadnym miejscu o tym nie napisałeś, że chodzi o sumę dwóch źródeł, nie rozróżniasz tego. Dopieró później i obecnie o tym piszesz, a z pierwotnej wypowiedzi to nie wynika. Spróbuj w bardziej sensowny i logiczny, a głównie precyzyjny sposób przelewać swoje myśli do formy pisanej, wtedy unikniemy ewentualnie w przyszłości tego typu nieporozumień. Nie widzę sensu dalej się nad tym rozwodzić i nie ważne, czy zdanie zmieniłeś, czy przyznałeś się do błędu, czy idziesz w zaparte, ważne, że obecnie jasno deklarujesz pogląd, że większość by spierdoliła, a podstawą do tego są wyniki z forum, gdzie deklaracje są odwrotne plus wyniki podane przez ONET, który to portal z pewnością podał dane mówiące o odpowiedniej większości deklarujących ucieczkę. Ok, w takim razie - podaj proszę dane z onetu, na jakiej grupie osób przeprowadzili ankietę, jakie były pytania, czy głosowały kobiety, jaki był wiek oddających głosy i ich statut związany ze stosunkiem do służby wojskowej (rezerwiści, poborowi, nie zdolni do służby).
Dane o tym, że setki tys wróciło na początku wojny były tu wrzucane.
:)
W tych danych chodziło o sumaryczną liczbę osób, a nie o tych w wieku poborowym, tak więc na jakiej niby podstawie, w przypadku gdy mówimy o 650k w wieku poborowym piszesz o setkach tysięcy, które to niby miały wrócić na Ukrainę? Znowu będziesz prostował sam siebie i pisał, że niby czegoś tam nie napisałeś?
Czemu nie czepiasz się, że inni piszą iż wielu Ukraińców to przestępcy, jeżdżą popijali czy teraz oszukują na socjalu, bez podania danych, tylko przedstawiają to jako opinie?
Chłopie, bo przecież oni są tutaj goszczeni i traktowani niemal na równi z nami, tak więc nie powinno być tylu przypadków takiego zachowania. Jeśli chodzi o konkretne liczby ilu z tych, którzy tutaj przyjechali zachowuje się w ten sposób, to doniesienia mediów i osobiste doswiadczenia pozwalają twierdzić właśnie, że wielu i nie ważne, że było tych przypadków załóżmy 2 tysiące, czy tysiąc, to jest zbyt wiele w stosunku do tego co od nas otrzymali, jak zostali przez nasze społeczeństwo przyjęci.

Właśnie sęk w tym, że w żadnym miejscu o tym nie napisałeś, że chodzi o sumę dwóch źródeł, nie rozróżniasz tego. Dopieró później i obecnie o tym piszesz, a z pierwotnej wypowiedzi to nie wynika. Spróbuj w bardziej sensowny i logiczny, a głównie precyzyjny sposób przelewać swoje myśli do formy pisanej, wtedy unikniemy ewentualnie w przyszłości tego typu nieporozumień. Nie widzę sensu dalej się nad tym rozwodzić i nie ważne, czy zdanie zmieniłeś, czy przyznałeś się do błędu, czy idziesz w zaparte, ważne, że obecnie jasno deklarujesz pogląd, że większość by spierdoliła, a podstawą do tego są wyniki z forum, gdzie deklaracje są odwrotne plus wyniki podane przez ONET, który to portal z pewnością podał dane mówiące o odpowiedniej większości deklarujących ucieczkę. Ok, w takim razie - podaj proszę dane z onetu, na jakiej grupie osób przeprowadzili ankietę, jakie były pytania, czy głosowały kobiety, jaki był wiek oddających głosy i ich statut związany ze stosunkiem do służby wojskowej (rezerwiści, poborowi, nie zdolni do służby).

:)
W tych danych chodziło o sumaryczną liczbę osób, a nie o tych w wieku poborowym, tak więc na jakiej niby podstawie, w przypadku gdy mówimy o 650k w wieku poborowym piszesz o setkach tysięcy, które to niby miały wrócić na Ukrainę? Znowu będziesz prostował sam siebie i pisał, że niby czegoś tam nie napisałeś?

Chłopie, bo przecież oni są tutaj goszczeni i traktowani niemal na równi z nami, tak więc nie powinno być tylu przypadków takiego zachowania. Jeśli chodzi o konkretne liczby ilu z tych, którzy tutaj przyjechali zachowuje się w ten sposób, to doniesienia mediów i osobiste doswiadczenia pozwalają twierdzić właśnie, że wielu i nie ważne, że było tych przypadków załóżmy 2 tysiące, czy tysiąc, to jest zbyt wiele w stosunku do tego co od nas otrzymali, jak zostali przez nasze społeczeństwo przyjęci.

Oczywiście, że jest ważne czy 1 tys czy 20 tys. Chyba, że przyjmiemy iż każda ilość to za dużo i można po nich jako całości jechać, co jest absurdalne.

Ok. Przyznaje ci rację z tymi setkami tys. Ale chyba nie zaprzeczysz, że większość z tych co wróciła musiała być w wieku poborowym? Raz, że głównie tacy tu byli , dwa - nikt nie wysyła dzieci i starców tam gdzie jest wojna.

Ok. Przyznaje ci rację z tymi setkami tys. Ale chyba nie zaprzeczysz, że większość z tych co wróciła musiała być w wieku poborowym? Raz, że głównie tacy tu byli , dwa - nikt nie wysyła dzieci i starców tam gdzie jest wojna.
Większość, która wróciła musiała być w wieku poborowym? :D A to na podstawie... danych z...? ;) Nikt nie wysyła dzieci i starców? Chłopie, a kto pisał, że wielu z tych 650k wysyłało kasę bliskim? Tak więc oni ZOSTAWILI bliskich więc nie musieli ich ze sobą zabierać, potem wysyłać.
Oczywiście, że jest ważne czy 1 tys czy 20 tys. Chyba, że przyjmiemy iż każda ilość to za dużo i można po nich jako całości jechać, co jest absurdalne.
Ważne ale nie w kwestii poglądu, że stwierdzone przypadki to zbyt wiele. Czasami oczywiście niektórzy tutaj piszą w sposób jakby chodziło o całą ukraińską nację jednak gdy ich konkretnie o to później zapytać, odpowiadają, że oczywiście tak nie sądzą, ale oburzają się w związku z tak dużą ilością przykładów wszelkich negatywnych zachowań i postaw ukraińców. Masz przecież coraz więcej na to przykładów. W USA więcej głósów przeciwnych wspieraniu ich, dlaczego? Korupcja zżera wiele sprzętu, różnorakich dóbr, Zelensky jak napisałes "gnida - bohater" bogaci się kosztem ziomków, oligarchowie również, przeciętni Ukraińcy kombinują ile wlezie (handel produktami z darów na olx itd), obecnie koronnym przykładem na cwaniacką, niewdzięczną mentalność wielu Ukraińców jest sytuacja z blokadami na granicy. Polecam na spokojnie zobaczyć ten materiał:

Większość, która wróciła musiała być w wieku poborowym? :D A to na podstawie... danych z...? ;) Nikt nie wysyła dzieci i starców? Chłopie, a kto pisał, że wielu z tych 650k wysyłało kasę bliskim? Tak więc oni ZOSTAWILI bliskich więc nie musieli ich ze sobą zabierać, potem wysyłać.

Ważne ale nie w kwestii poglądu, że stwierdzone przypadki to zbyt wiele. Czasami oczywiście niektórzy tutaj piszą w sposób jakby chodziło o całą ukraińską nację jednak gdy ich konkretnie o to później zapytać, odpowiadają, że oczywiście tak nie sądzą, ale oburzają się w związku z tak dużą ilością przykładów wszelkich negatywnych zachowań i postaw ukraińców. Masz przecież coraz więcej na to przykładów. W USA więcej głósów przeciwnych wspieraniu ich, dlaczego? Korupcja zżera wiele sprzętu, różnorakich dóbr, Zelensky jak napisałes "gnida - bohater" bogaci się kosztem ziomków, oligarchowie również, przeciętni Ukraińcy kombinują ile wlezie (handel produktami z darów na olx itd), obecnie koronnym przykładem na cwaniacką, niewdzięczną mentalność wielu Ukraińców jest sytuacja z blokadami na granicy. Polecam na spokojnie zobaczyć ten materiał:

Długo tak jeszcze kolego?
:jimcarrey:

Back