klocuniek
KSW Featherweight
@Halibut 2.0 zamykam post w spojler, by zaoszczędzić niektórym przewijania, kto będzie chciał kliknie.
Odnośnie rzekomej "patologicznej rusofilii Brauna" wskazałeś na artykuł z oko.press w którym czytamy:
"- To jest wezwanie do tego, by wejść na ścieżkę negocjacji, dyplomacji, kompromisu, która doprowadzi do zawieszenia działań wojennych i do pokoju w Europie Środkowej. Myślę, że wszyscy rozumiecie, że Polska jest dziś prowadzona na wojnę, jest popychana przez swoich kuratorów zewnętrznych ku wojnie – przekonywał. I dodawał: - My nie chcemy być obywatelami drugiej kategorii we własnym państwie, my nie chcemy być ludźmi gorszego sortu w eurokołchozie czy jakimś innym projekcie, my chcemy, żeby Polacy zostali u siebie, na swoim, w najjaśniejszej Rzeczypospolitej."
To jest ten prorosyjski, patologiczny poziom wg Ciebie?

No dobra - istnieje również możliwość, że uległ ruskiej propagandzie i kosztem nawet niższych zarobków, olewa zlecenia, bo musi non stop słuchać Sykulskiego, doucza się w j.rosyjskim, by swobodnie zaznajamiać się z ruskim przekazem propagandowym, czyli jest dla zwolenników putina pożytecznym idiotą
Odnośnie #stop ukrainizacji polski piszesz:
Moim zdaniem zbyt łatwo ulegasz parciu na to, by na podstawie braku rzetelnych przesłanek kategoryzować ludzi na patologicznych rusofilów i polskich faszystów.
"- To jest wezwanie do tego, by wejść na ścieżkę negocjacji, dyplomacji, kompromisu, która doprowadzi do zawieszenia działań wojennych i do pokoju w Europie Środkowej. Myślę, że wszyscy rozumiecie, że Polska jest dziś prowadzona na wojnę, jest popychana przez swoich kuratorów zewnętrznych ku wojnie – przekonywał. I dodawał: - My nie chcemy być obywatelami drugiej kategorii we własnym państwie, my nie chcemy być ludźmi gorszego sortu w eurokołchozie czy jakimś innym projekcie, my chcemy, żeby Polacy zostali u siebie, na swoim, w najjaśniejszej Rzeczypospolitej."
To jest ten prorosyjski, patologiczny poziom wg Ciebie?

W którym miejscu powyżej masz krytykę Ukrainy? A jeśli chodzi o NATO - głoszenie faktów lub nazywanie efektów takich, a nie innych działań jako prowadzeniem nas na wojnę - to dla Ciebie propaganda prorosyjska?Takie rzeczy- zero krytyki Rosji, tylko Ukrainy, NATO itd to też dla mnie prorosyjska propaganda.
Piszesz to, jak sądzę w odniesieniu do szplina i wciąż nie uzasadniasz swojego jednoznacznego i kategorycznego stanowiska, że jest faszystą, czy też skrajnym nacjonalistą. Mętnie jedynie się tłumaczysz, np w poniższych, Twoich wypowiedziach:Nie chcę mi się pisać o tym co krytykuje w skrajnych nacjonalizmach
Wydaje mi się (@szplin może sprostuje), że jego zdaniem kształt państwa narodowego ma przybierać formę, o której wspomniałeś później:Z wypowiedzi Szplina mam wniosek iż uważa państwo narodowe za coś dobrego, i serio pisał i to kilka razy, inni też się z nim o to kłócili, że to nie realne, iż powinno być czyste narodowo. Dla mnie oznacza to popieranie działań m.in faszystowskich gdyż nie da się takich państw tworzyć bez użycia przemocy, czystek etnicznych.
Z tym się zgadzam, bo gdy zaburzysz równowagę pojawiają się coraz większe problemy, tak więc na jakiej podstawie wyciągasz wniosek, że szplin jest za czystkami etnicznymi i za państwem w 100% jednolitym etnicznie? Jedynie dlatego, że jest za utrzymaniem państw narodowych? Nie pytałeś go o szczegóły i ot tak stworzyłeś sobie w głowie szplina polskiego faszystę?nie mam nic do tego by większość była jednolitą narodowo
Czy masz dowody na to, że wrzucał on wspomniane treści właśnie po to, by wzbudzić nienawiść do Ukraińców? Nawet się nie zająknąłeś i zaliczasz do faszystowskich metod dzielenie się prawdą z innymi na forum internetowym. Przecież to jest koronny przykład efektów działań uprzedzonego i zmanipulowanego człowieka, chyba, że takiego tylko udajesz, np. dla beki ale to również wiele mówi o poziomie dojrzałości. To co sugerujesz jest tragikomiczne, bo przecież istnieje możliwość że szplin jest ruskim propagandystą zwerbowanym przez ruskie służby na początku wybuchu tej wojny lub wcześniej szkolonym i szykowanym, by prowadzić na forum mma ruską propagandę przy użyciu faszystowskich metodA takie działania Szplina jak wrzucanie tylko treści mających wzbudzić nienawiść do określonej narodowości, czy to prawdziwe wrzucał czy fejki w tym celu- także są faszystowska metoda, taka forma propagandy.

No dobra - istnieje również możliwość, że uległ ruskiej propagandzie i kosztem nawet niższych zarobków, olewa zlecenia, bo musi non stop słuchać Sykulskiego, doucza się w j.rosyjskim, by swobodnie zaznajamiać się z ruskim przekazem propagandowym, czyli jest dla zwolenników putina pożytecznym idiotą

To jest właśnie znak czasów współczesnych - upadek zdolności komunikacji i tworzenie sobie cudzego obrazu na podstawie niewystarczających danych. Dlaczego nie porozmawiałeś ze szplinem o tym, nie zapytałeś go o konkrety, tylko tworzysz sobie obraz na bazie jakichś krótkich zwrotów, czy wrzutek z twittera?ie mam na myśli iż doktrynalnie w każdym aspekcie jest faszysta- nie wiem czy jest wrogiem demokracji parlamentarnej, ale bym się nie zdziwił biorąc pod uwagę iż, być może, chciałby zakazać szerokopojetego lewactwa itd(tutaj nie napisał pewnie wprost, mówię o odczuciu na podstawie wypowiedzi)
Odnośnie #stop ukrainizacji polski piszesz:
Ale na jakiej podstawie takie wnioski wysuwasz? Kto to są Ci prorosyjscy propagandyści, skąd czerpiesz wiedzę, że przygotowali oni tę akcję, by wspierać ruską propagandę? Piszesz później, że to była celowa akcja, by wzbudzić nienawiść do Ukraińców, doprowadzić do zmniejszenia pomocy nawet militarnej. Jednak nawet cienia przesłanki na poparcie swych przypuszczeń nie podajesz. To jest całkowicie infantylne podejście, a na koniec piszesz:Ale to, że część rzeczy z tej akcji zwracało uwagę na prawdziwe problemy nie zmieni mojej opinii o tym, że była to akcja mająca wspierać ruska propagandę w interesach Rosji i była zorganizowana przez prorosyjskich propagandystów.
Czyli oskarżasz Brauna o świadome prowadzenie działalności mającej na celu zwiększenie chaosu na Świecie ("nie świeci" - to chciałeś powiedzieć?) i w Polsce, bo zwraca uwagę na rzeczywiste problemy, związane z posunięciami naszego rządu odnośnie tej wojny? Z taką paralogiką się jeszcze w tym temacie nie spotkałem.Ta akcja i ludzie w niej uczestniczących świadomie grają, w mojej opinii, na zwiększenie chaosu, nie świeci w Polsce.
Rozumiesz chyba, że obojętne, czy masz wokół siebie krytyków racjonalnych, czy takich "Piotrów", o którym wspomniałeś - wystarczy, że krytykujesz oficjalną narrację, nazwijmy to pro ukraińską (mówię o rzeczywistych, prawdziwych problemach), a już masz łatkę ruskiej onucy, ruskiego szpiona, itd? Dziwisz się, że ludzie nie chcą mieć kłopotów i tłumnie nie wspierają tego typu akcji? Ta pełzająca nagonka urosła w końcu do kuriozalnej i skandalicznej ustawy, wedle której samo podejrzenie o wspieranie rosyjskiej agresji na Ukrainę można zamrażać majątki i legalnie stosować wobec nich także inne szykany. (>KLIK<) Jeśli organizujesz coś, by zwrócić uwagę na realne problemy - współpracujesz z tymi, którzy chcą coś zrobić w tym kierunku, czas nagli, problemy się piętrzą i wtedy łatwo o błąd, czyli możesz nieświadomie zacząć współpracować z realnymi zjebami co również wpłynie na zmniejszenie poparcia. Przykład z nazistami zupłenie od czapy, pomieszałeś nie tylko skalę ale głównie zapomniałeś o tym, by udowodnić świadomość Brauna co do poglądów tego "Piotra, ten sam błąd masz w swym żarcie o trans patologii.Braun miał wybór- nie musiał z tymi ludźmi trzymać. Mógł skupić wokół siebie racjonalnych krytyków. W sumie nie wiem czemu z nimi trzyma, wiedząc, że nie mają żadnego znaczącego poparcia, że na te więcej przychodzą tylko organizatorzy itd. (...) Jeżeli jacyś przedstawiciele endecji krytykujący Żydów i zwracający uwagę na wiele z nimi problemów, poszli na antyzydowski wiec z nazistami lub Falanga, to by było ok, bo nie ważne z kim, ale ważne na jakie problemy zwracają uwagę?
I tak żartem:
Poszedłbyś na wiec krytykujący trans patologie, to co robią z dziećmi, wmawianie że płeć biologiczna nie istnieje- razem z feministkami które też to zwalczają? Głosujacymi na RAZEM? :P
Moim zdaniem zbyt łatwo ulegasz parciu na to, by na podstawie braku rzetelnych przesłanek kategoryzować ludzi na patologicznych rusofilów i polskich faszystów.
Widzisz, właśnie przyznałeś, że możesz się mylić ale nie przeszkodziło Ci to w tym by nazwać go pro rosyjskim w stopniu patologicznym odnośnie wspierania obecnych działań putinowców. Nie śledzę na tyle wypowiedzi Brauna, by jakieś mocne stanowisko zająć w tej kwestii (brak, czy też nie wypowiedzi krytykujących Rosję), ale nawet jeśli ich brak nie znaczy, że wspiera putinowców, a jako jeden z nielicznych wciąż wskazuje na problemy dotyczące nas - Polaków, przyznasz chyba, że dla każdego polityka to powinno być najważniejsze?I Brauna nie kojarzę w ostatnim czasie żadnych wypowiedzi krytykujących Rosję, atak Putina. Ciągle jak coś to o NATO, o Ukrainie, tezy że to NATO i Ukraina a nie Rosja powinni zakończyć tę wojnę. Moze się mylę i krytyczne wobec Rosji treści też były.