Konflikt Rosja-Ukraina

@Halibut 2.0 zamykam post w spojler, by zaoszczędzić niektórym przewijania, kto będzie chciał kliknie.
Odnośnie rzekomej "patologicznej rusofilii Brauna" wskazałeś na artykuł z oko.press w którym czytamy:

"- To jest wezwanie do tego, by wejść na ścieżkę negocjacji, dyplomacji, kompromisu, która doprowadzi do zawieszenia działań wojennych i do pokoju w Europie Środkowej. Myślę, że wszyscy rozumiecie, że Polska jest dziś prowadzona na wojnę, jest popychana przez swoich kuratorów zewnętrznych ku wojnie – przekonywał. I dodawał: - My nie chcemy być obywatelami drugiej kategorii we własnym państwie, my nie chcemy być ludźmi gorszego sortu w eurokołchozie czy jakimś innym projekcie, my chcemy, żeby Polacy zostali u siebie, na swoim, w najjaśniejszej Rzeczypospolitej."

To jest ten prorosyjski, patologiczny poziom wg Ciebie? :facepalm:
Takie rzeczy- zero krytyki Rosji, tylko Ukrainy, NATO itd to też dla mnie prorosyjska propaganda.
W którym miejscu powyżej masz krytykę Ukrainy? A jeśli chodzi o NATO - głoszenie faktów lub nazywanie efektów takich, a nie innych działań jako prowadzeniem nas na wojnę - to dla Ciebie propaganda prorosyjska?
Nie chcę mi się pisać o tym co krytykuje w skrajnych nacjonalizmach
Piszesz to, jak sądzę w odniesieniu do szplina i wciąż nie uzasadniasz swojego jednoznacznego i kategorycznego stanowiska, że jest faszystą, czy też skrajnym nacjonalistą. Mętnie jedynie się tłumaczysz, np w poniższych, Twoich wypowiedziach:
Z wypowiedzi Szplina mam wniosek iż uważa państwo narodowe za coś dobrego, i serio pisał i to kilka razy, inni też się z nim o to kłócili, że to nie realne, iż powinno być czyste narodowo. Dla mnie oznacza to popieranie działań m.in faszystowskich gdyż nie da się takich państw tworzyć bez użycia przemocy, czystek etnicznych.
Wydaje mi się (@szplin może sprostuje), że jego zdaniem kształt państwa narodowego ma przybierać formę, o której wspomniałeś później:
nie mam nic do tego by większość była jednolitą narodowo
Z tym się zgadzam, bo gdy zaburzysz równowagę pojawiają się coraz większe problemy, tak więc na jakiej podstawie wyciągasz wniosek, że szplin jest za czystkami etnicznymi i za państwem w 100% jednolitym etnicznie? Jedynie dlatego, że jest za utrzymaniem państw narodowych? Nie pytałeś go o szczegóły i ot tak stworzyłeś sobie w głowie szplina polskiego faszystę?
A takie działania Szplina jak wrzucanie tylko treści mających wzbudzić nienawiść do określonej narodowości, czy to prawdziwe wrzucał czy fejki w tym celu- także są faszystowska metoda, taka forma propagandy.
Czy masz dowody na to, że wrzucał on wspomniane treści właśnie po to, by wzbudzić nienawiść do Ukraińców? Nawet się nie zająknąłeś i zaliczasz do faszystowskich metod dzielenie się prawdą z innymi na forum internetowym. Przecież to jest koronny przykład efektów działań uprzedzonego i zmanipulowanego człowieka, chyba, że takiego tylko udajesz, np. dla beki ale to również wiele mówi o poziomie dojrzałości. To co sugerujesz jest tragikomiczne, bo przecież istnieje możliwość że szplin jest ruskim propagandystą zwerbowanym przez ruskie służby na początku wybuchu tej wojny lub wcześniej szkolonym i szykowanym, by prowadzić na forum mma ruską propagandę przy użyciu faszystowskich metod :DC:

No dobra - istnieje również możliwość, że uległ ruskiej propagandzie i kosztem nawet niższych zarobków, olewa zlecenia, bo musi non stop słuchać Sykulskiego, doucza się w j.rosyjskim, by swobodnie zaznajamiać się z ruskim przekazem propagandowym, czyli jest dla zwolenników putina pożytecznym idiotą :frankapprove:
ie mam na myśli iż doktrynalnie w każdym aspekcie jest faszysta- nie wiem czy jest wrogiem demokracji parlamentarnej, ale bym się nie zdziwił biorąc pod uwagę iż, być może, chciałby zakazać szerokopojetego lewactwa itd(tutaj nie napisał pewnie wprost, mówię o odczuciu na podstawie wypowiedzi)
To jest właśnie znak czasów współczesnych - upadek zdolności komunikacji i tworzenie sobie cudzego obrazu na podstawie niewystarczających danych. Dlaczego nie porozmawiałeś ze szplinem o tym, nie zapytałeś go o konkrety, tylko tworzysz sobie obraz na bazie jakichś krótkich zwrotów, czy wrzutek z twittera?
Odnośnie #stop ukrainizacji polski piszesz:
Ale to, że część rzeczy z tej akcji zwracało uwagę na prawdziwe problemy nie zmieni mojej opinii o tym, że była to akcja mająca wspierać ruska propagandę w interesach Rosji i była zorganizowana przez prorosyjskich propagandystów.
Ale na jakiej podstawie takie wnioski wysuwasz? Kto to są Ci prorosyjscy propagandyści, skąd czerpiesz wiedzę, że przygotowali oni tę akcję, by wspierać ruską propagandę? Piszesz później, że to była celowa akcja, by wzbudzić nienawiść do Ukraińców, doprowadzić do zmniejszenia pomocy nawet militarnej. Jednak nawet cienia przesłanki na poparcie swych przypuszczeń nie podajesz. To jest całkowicie infantylne podejście, a na koniec piszesz:
Ta akcja i ludzie w niej uczestniczących świadomie grają, w mojej opinii, na zwiększenie chaosu, nie świeci w Polsce.
Czyli oskarżasz Brauna o świadome prowadzenie działalności mającej na celu zwiększenie chaosu na Świecie ("nie świeci" - to chciałeś powiedzieć?) i w Polsce, bo zwraca uwagę na rzeczywiste problemy, związane z posunięciami naszego rządu odnośnie tej wojny? Z taką paralogiką się jeszcze w tym temacie nie spotkałem.
Braun miał wybór- nie musiał z tymi ludźmi trzymać. Mógł skupić wokół siebie racjonalnych krytyków. W sumie nie wiem czemu z nimi trzyma, wiedząc, że nie mają żadnego znaczącego poparcia, że na te więcej przychodzą tylko organizatorzy itd. (...) Jeżeli jacyś przedstawiciele endecji krytykujący Żydów i zwracający uwagę na wiele z nimi problemów, poszli na antyzydowski wiec z nazistami lub Falanga, to by było ok, bo nie ważne z kim, ale ważne na jakie problemy zwracają uwagę?
I tak żartem:
Poszedłbyś na wiec krytykujący trans patologie, to co robią z dziećmi, wmawianie że płeć biologiczna nie istnieje- razem z feministkami które też to zwalczają? Głosujacymi na RAZEM? :P
Rozumiesz chyba, że obojętne, czy masz wokół siebie krytyków racjonalnych, czy takich "Piotrów", o którym wspomniałeś - wystarczy, że krytykujesz oficjalną narrację, nazwijmy to pro ukraińską (mówię o rzeczywistych, prawdziwych problemach), a już masz łatkę ruskiej onucy, ruskiego szpiona, itd? Dziwisz się, że ludzie nie chcą mieć kłopotów i tłumnie nie wspierają tego typu akcji? Ta pełzająca nagonka urosła w końcu do kuriozalnej i skandalicznej ustawy, wedle której samo podejrzenie o wspieranie rosyjskiej agresji na Ukrainę można zamrażać majątki i legalnie stosować wobec nich także inne szykany. (>KLIK<) Jeśli organizujesz coś, by zwrócić uwagę na realne problemy - współpracujesz z tymi, którzy chcą coś zrobić w tym kierunku, czas nagli, problemy się piętrzą i wtedy łatwo o błąd, czyli możesz nieświadomie zacząć współpracować z realnymi zjebami co również wpłynie na zmniejszenie poparcia. Przykład z nazistami zupłenie od czapy, pomieszałeś nie tylko skalę ale głównie zapomniałeś o tym, by udowodnić świadomość Brauna co do poglądów tego "Piotra, ten sam błąd masz w swym żarcie o trans patologii.

Moim zdaniem zbyt łatwo ulegasz parciu na to, by na podstawie braku rzetelnych przesłanek kategoryzować ludzi na patologicznych rusofilów i polskich faszystów.
I Brauna nie kojarzę w ostatnim czasie żadnych wypowiedzi krytykujących Rosję, atak Putina. Ciągle jak coś to o NATO, o Ukrainie, tezy że to NATO i Ukraina a nie Rosja powinni zakończyć tę wojnę. Moze się mylę i krytyczne wobec Rosji treści też były.
Widzisz, właśnie przyznałeś, że możesz się mylić ale nie przeszkodziło Ci to w tym by nazwać go pro rosyjskim w stopniu patologicznym odnośnie wspierania obecnych działań putinowców. Nie śledzę na tyle wypowiedzi Brauna, by jakieś mocne stanowisko zająć w tej kwestii (brak, czy też nie wypowiedzi krytykujących Rosję), ale nawet jeśli ich brak nie znaczy, że wspiera putinowców, a jako jeden z nielicznych wciąż wskazuje na problemy dotyczące nas - Polaków, przyznasz chyba, że dla każdego polityka to powinno być najważniejsze?

Tak tak, wrzucanie treści mających pokazać że Ukraińcy to naród podludzi, w tym fejkow, to po prostu dzielenie się prawdą i nie jest działaniem propagandowym mającym wzbudzić nienawiść do Ukraińców xd więc po co to robi? A, wiem by zwrócić uwagę na realne problemy jakim jest tak że Ukraińcy to naród dzikusów który nas zniszczy xd

Jeżeli robisz ze mnie debila to nie mamy o czym rozmawiać, jeżeli serio w to wierzysz i robisz takie szpagaty to tym bardziej nie mam ochoty pisać z kimś kto tworzy swój własny świat.

I nie wiem jak mam cię przekonać że stopukranizacji Polski, wrzucanie antyukrainskich fejkow, propagandy itd to propaganda, jeżeli ty napiszesz że "po prostu pisza prawdę".

Równie dobrze takimi szpagatami można twierdzić że w TVP czy wyborczej nie ma celu propagandowego, tylko pisza prawdę.

Szplin pierwszy zaczął wymyślać różne rzeczy na mój temat i w ogóle się nie pytał czy taj jest, wtedy nie miałeś bólu dupy o to do niego.
A mimo to ja się go często pytałem, co ignorował.

Więc daj sobie spokój z tą udawaną bezstronniczoscia i nie pisz do mnie. Jak chcesz se pogadać o stopukranizacji to jest masa ludzi na forum którzy podobnie ich oceniają jak ja, ich się zapytaj jak ci się chce, nie wiem czemu ode mnie tego wymagasz jeżeli wyraźnie któryś raz Ci mówię czemu nie chce z Tobą pisać, z powodu twoich fikołków, manipulacji i czasem zwyczajnego palenia glupa.

Ciągle chcesz konkretnych cytatów o braunie mimo że sto razy ci pisałem dlaczego uważam że same cytaty jego rodem z kremlowskiej telewizji nie są istotne i podawałem inne argumenty i okoliczności.
Ty też jesteś jakiś dzieciak, jeżeli uważasz że o propagandę prorosyjska można oskarżyć tylko kogoś kto mówi jakieś debilne teksty rodem z telewizji rosyjskiej. To tak nie działa, zresztą, uważasz że przystawanie w komitywie nawet z ludźmi głoszącymi te debilna propagandę, to nic złego. Ja uważam że to źle its.

A akcja stopukranizacji to przede wszystkim akcja rozsiewania propagandy Rosyjskiej przez rosyjskich propagandystów pod tym hasztagiem. Nie wiece na które przychodziło 10 osób.
Ale możesz sobie wierzyć że wrzucanie skrajnych antyukrainskich treści i fejkow w ramach tej akcji, i lobbowanie na rzecz Rosji(w postaci lobbowania za tym by zachód nie wspierał Ukrainy, oskarżeń Ukrainy o wojnę i NATO) w ramach akcji #stopukranizacji to tylko mówienie prawdy i żadna prorosyjska propaganda. Chcesz, to wierz. I to przez ludzi którzy robią to zawodowo, 24 h na dobę xd

Last edited:
Tak tam, wrzucanie treści mających pokazać że Ukraińcy to naród podludzi, w tym fejkow, to po prostu dzielenie się prawdą i nie jest działaniem propagandowym mającym wzbudzić nienawiść do Ukraińców xd
jprd :facepalm: Spójrz:
A takie działania Szplina jak wrzucanie tylko treści mających wzbudzić nienawiść do określonej narodowości, czy to prawdziwe wrzucał czy fejki w tym celu- także są faszystowska metoda, taka forma propagandy.
"czy to prawdziwe wrzucał, czy fejki..."
Tak więc prócz fejków zaliczasz wrzucanie prawdziwych treści, czyli dzielenie się prawdą jak napisałem - jako propagandę mającą na celu wzbudzanie nienawiści do Ukraińców. Dlaczego w tak ordynarny sposób odwracasz to co napisałem?

Reszty nie czytałem jeszcze. Później to zrobię i się odniosę.

jprd :facepalm: Spójrz:

"czy to prawdziwe wrzucał, czy fejki..."
Tak więc prócz fejków zaliczasz wrzucanie prawdziwych treści, czyli dzielenie się prawdą jak napisałem - jako propagandę mającą na celu wzbudzanie nienawiści do Ukraińców. Dlaczego w tak ordynarny sposób odwracasz to co napisałem?

Reszty nie czytałem jeszcze. Później to zrobię i się odniosę.

Jezeli ktoś wrzuca negatywne treści o konkretnej narodowości, dodając często do tego obrzydliwe inwektywy wobec tej narodowości, to jaki inny cel niż wzbudzanie nienawiści może mieć coś takiego?
@szplin po co to robisz? Nie po to by społeczeństwo patrzyło negatywnie na Ukraińców?

Inaczej zapytam: jeżeli jest taka Holland Agnieszka czy Jerzy Sztur albo Żydzi w Izraelu którzy np o Polakach mówią same negatywne rzeczy, podkreślają tylko negatywne aspekty itd, to uważasz że nie można ich nazwać antypolskimi propagandystami?

Last edited:
Też @klocuniek napisałeś jakbyś miał 5 lat i nie wiedział że "dzielenie się prawdą" też może być obrzydliwa propaganda.
Faszyści gdy robią propagandę wobec konkretnej grupy, i nie tylko oni, bo lewacy też, używają prawdy najczęściej. To jest skuteczna propaganda. Niemiec nakręci film o brudnych polskich prostytutkach i powie "takie są Polki". Czy kłamie? Przecież pokazał coś prawdziwego. Pokazał brudne polskie kurwy.
Czasem poposilkuje się fejkiem.
Jak Szplin.

Poza tym Szplin chyba nie potrzebuje adwokata. Jeżeli uważa, że to nie prawda iż uważa Ukraińców za naród zdrajców, podludzi, dzikusów, tylko, że uważa tak o ich małej części, to może sam to powiedzieć, lub jeżeli takie oskarżenie mu przeszkadza. Albo dlaczego wrzucał teksty o tym że Ukraińcy jako naród to "nieludzie", jeżeli tak nie uważa.
@klocuniek chcesz to go się o to pytaj. Wrzuca takich rzeczy na forum, to mam prawo mieć swoją opinię na podstawie tego co wrzuca. Nie wiem jak to tłumaczysz, jakimi fikolkami, ale może się go po prostu pytaj a nie mnie.

Świeża dawka antyukraińskiej propagandy, ani słowa prawdy, wiadomo.

A ja Wam mówię, że na końcu świata się odwróci od tych skurwysynów a zostaniemy z nimi my.

Przez głupotę i nieudolność polskich elit ruska propaganda wykorzystuje temat Wołynia. I co ciekawe -- na przykład w kwestii ofiar liczby ofiar -- wykazuje się dużą zachowawczością.

A putin, jak widać na filmiku, umierający. Zeżarty przez raka. Tak jak baćka był niedawno w stanie krytycznym.

Przez głupotę i nieudolność polskich elit ruska propaganda wykorzystuje temat Wołynia. I co ciekawe -- na przykład w kwestii ofiar liczby ofiar -- wykazuje się dużą zachowawczością.

A putin, jak widać na filmiku, umierający. Zeżarty przez raka. Tak jak baćka był niedawno w stanie krytycznym.
Bo to jest ten z sobowtórów ktory raka nie ma :fjedzia:

Przez glupote rzadu ukrainy raczej bo gdyby mieli chociaz kszty honoru to po prostu by spuscili leb przeprosili i dogadali sie. Lecz narod sowiecki i mental rosyjski.

Gdyby nasi mieli jaja to by sprowadzili ukrow do gleby kilkoma ruchami. Chodziliby jak w zegarku a wtedy i ruskie propagandy by nie mieli jak robic i podkurwiac polakow wolyniem.

Wszystko przez ukraincow jednym słowem.

Przez glupote rzadu ukrainy raczej bo gdyby mieli chociaz kszty honoru to po prostu by spuscili leb przeprosili i dogadali sie. Lecz narod sowiecki i mental rosyjski.

Gdyby nasi mieli jaja to by sprowadzili ukrow do gleby kilkoma ruchami. Chodziliby jak w zegarku a wtedy i ruskie propagandy by nie mieli jak robic i podkurwiac polakow wolyniem.

I przez nacjonalizm! Gdyby nie nacjonalizm i idea państw czystych etnicznie to nie byłoby Wołynia!

Kurwa musiałem xd

Ja podtrzymuje to, co napisałem. W stosunkach międzynarodowych nie ma sentymentów. Jeżeli przeciwnik ma słabość to wykorzystujesz to. Słabości "partnera" również. Po co ukry mieliby coś z tym robić skoro polski mainstream, polski rząd, polski pseudoprezydent i prawie cała opozycja tańczy melodię, którą oni nam grają ? Bo jakieś pomniejsze media i mniej znani politycy coś tam popiskują? Rzecznik MSZ podskakiwał i go usadzono. Szafa gra.

Byliby głupkami, a są cwanymi, bezwzględnymi graczami i wyzyskiwaczami -- ta sowiecka mentalność im w tym tylko pomaga. Ale i Anglosasi działają podobnie, nie ma co się łudzić.

Zełeński i jego klika wspiera i jest wspierana przez skrajnych nacjonalistów -- oni są mu potrzebni. To z tego środowiska pochodzą jedni z najtwardszych i najbardziej nawiedzonych bojowników. Wołyń może ich rozgniewać, bo może wpłynąć na narodowotwórczy mit związany z UON UPA. więc udają, że tematu nie ma.

Z ekshumacjami wiążą się również badania. Mogłoby się okazać, że ofiar jest więcej. Wyszłyby na jaw jeszcze nieznane sposoby mordowania Polaków. Wiele z tych ofiar to byłyby dzieci. Ukry starannie budują od wielu miesięcy swój PR ofiar u międzynarodowej opinii publicznej. Jak by to wyglądało, jakby medialny, światowy mainstream zainteresował się Wołyniem? Zaczęto by pisać o zapomnianym ukraińskim ludobójstwie.

Znowu światowe media mogłyby sobie przypomnieć, że przed obecnym konfliktem wspominały o faszyzmie szerzącym się w banderladzie. Mogliby też zacząć pisać o związkach ukrów podczas wojny z nazistami, o SS galizien, o pacyfikowaniu powstania Warszawskiego. I cała ta starannie budowana narracja pięknego i bohaterskiego narodu poszła by w pizdu. Okazałoby się, że to ich państwo opiera się w znacznej na gównianej, zbrodniczej ideologii i bydlakach pokroju szychewycz i bandera. Bo żadnych sensownych mężów stanu nigdy nie mieli.

Last edited:
Ja podtrzymuje to, co napisałem. W stosunkach międzynarodowych nie ma sentymentów. Jeżeli przeciwnik ma słabość to wykorzystujesz to. Słabości "partnera" również. Po co ukry mieliby coś z tym robić skoro polski mainstream, polski rząd, polski pseudoprezydent i prawie cała opozycja tańczy melodię, którą oni nam grają ? Bo jakieś pomniejsze media i mniej znani politycy coś tam popiskują? Rzecznik MSZ podskakiwał i go usadzono. Szafa gra.

Byliby głupkami, a są cwanymi, bezwzględnymi graczami i wyzyskiwaczami -- ta sowiecka mentalność im w tym tylko pomaga. Ale i Anglosasi działają podobnie, nie ma co się łudzić.

Zełeński i jego klika wspiera i jest wspierana przez skrajnych nacjonalistów -- oni są mu potrzebni. To z tego środowiska pochodzą jedni z najtwardszych i najbardziej nawiedzonych bojowników. Wołyń może ich rozgniewać, bo może wpłynąć na narodowotwórczy mit związany z UON UPA. więc udają, że tematu nie ma.

Z ekshumacjami wiążą się również badania. Mogłoby się okazać, że ofiar jest więcej. Wyszłyby na jaw jeszcze nieznane sposoby mordowania Polaków. Wiele z tych ofiar to byłyby dzieci. Ukry starannie budują od wielu miesięcy swój PR ofiar u międzynarodowej opinii publicznej. Jak by to wyglądało, jakby medialny, światowy mainstream zainteresował się Wołyniem? Zaczęto by pisać o zapomnianym ukraińskim ludobójstwie.

Znowu światowe media mogłyby sobie przypomnieć, że przed obecnym konfliktem wspominały o faszyzmie szerzącym się w banderladzie. Mogliby też zacząć pisać o związkach ukrów podczas wojny z nazistami, o SS galizien, o pacyfikowaniu powstania Warszawskiego. I cała ta starannie budowana narracja pięknego i bohaterskiego narodu poszła by w pizdu. Okazałoby się, że to ich państwo opiera się w znacznej na gównianej, zbrodniczej ideologii i bydlakach pokroju szychewycz i bandera. Bo żadnych sensownych mężów stanu nigdy nie mieli.
I okazaloby sie ze Putin i ruskie maja racje z denazyfikacja o czym pisalem juz jakis czas temu ze te barany z banderostanu nawet nie probuja zaprzeczac temu.

Ale to juz glebszy temat :beczka:

1687117824555.png

"w 60-sekundowym klipie wideo opublikowanym na Telegramie zamaskowany snajper z insygniami armii najemników Wagnera w postaci trupiej głowy wyśpiewuje pochwały rosyjskiego karabinu Orsis T-5000.

„Sprzęt jest bardzo dobrze polecany” — mówi żołnierz na zdjęciu w zwęglonym wnętrzu budynku reporterowi wojennemu z kanału telewizyjnego Zvezda, prowadzonego przez rosyjskie Ministerstwo Obrony.

Wyciągając magazynek broni u boku, kontynuuje: „Wykorzystuje amunicję zachodniego kalibru .338. Pracuje bardzo dobrze. Może przebić się przez lekką osłonę, jeśli za nią stoi wróg. A na otwartej przestrzeni może uderzyć wroga z odległości do 1500 metrów”.

Orsis T-5000 jest produkowany przez firmę Promtekhnologiya z siedzibą w Moskwie, która została objęta sankcjami przez Stany Zjednoczone.

Dokumenty otrzymane przez POLITICO wskazują, że Promtechnologiya i inna rosyjska firma o nazwie Tetis nabyły setki tysięcy naboi wyprodukowanych przez amerykańską firmę Hornady , która znakuje swoje towary jako „Dokładne. Śmiertelnie. Niezawodny." Hornady, założona w 1949 roku, podsumowuje swoją filozofię zwrotem: „Dziesięć kul przez jedną dziurę”.

Odkrycia uzupełniają rosnącą liczbę dowodów na to, że dostawy śmiercionośnego i nieśmiercionośnego sprzętu wojskowego wciąż docierają do Rosji, pomimo nałożenia przez Zachód bezprecedensowych sankcji w odpowiedzi na inwazję prezydenta Władimira Putina na Ukrainę w zeszłym roku. Wymogi wojny ujawniły brak zdolności Rosji do produkcji wysokiej klasy pocisków snajperskich, mówią eksperci ds. Obrony, a to napędza kwitnący czarny rynek zachodniej amunicji.

Informacje na temat zakupu takiego sprzętu są ukryte na widoku: szczegóły transakcji — importerzy, dostawcy i opisy produktów — może znaleźć w Internecie każdy, kto ma dostęp do rosyjskiego internetu i zna międzynarodowe kody klasyfikacji celnej.

Szef Wagnera Jewgienij Prigożyn, zapytany, jakiej amunicji używają jego żołnierze, powiedział POLITICO, że mają „ogromną ilość amunicji NATO pozostałej po armii ukraińskiej”. W sarkastycznej wiadomości głosowej wysłanej do dziennikarza POLITICO rosyjski wódz poprosił również o pomoc w zakupie myśliwców F-35 oraz wyprodukowanych w USA karabinów snajperskich, karabinów maszynowych i granatników.

POLITICO w trakcie swoich badań znalazło również deklaracje kilku innych rosyjskich firm na amunicję wyprodukowaną w Niemczech, Finlandii i Turcji.

Kwitnący czarny rynek odzwierciedla strukturalny deficyt rosyjskiej gospodarki wojennej. Jego kompleks wojskowo-przemysłowy może produkować dobrą broń strzelecką, taką jak karabin Orsis, ale brakuje mu zdolności do produkcji takiej ilości amunicji, jakiej potrzebuje armia prowadząca wojnę na froncie rozciągającym się na setki mil."

Back