Ciekawy wywiad z ukraińskim politologiem,
Jewhenem Mahdą, dyrektorem kijowskiego Instytutu Polityki Światowej odnośnie sytuacji wewnętrznej w jego ojczyźnie. Wydaje się szczery, traktujący o wielu sprawach bez ogródek. Poniżej garść cytatów:
„Wołodymyr Zełenski naprawdę stał się symbolem oporu. Bez wątpienia wykonał dobrą robotę, przemawiając do parlamentów na całym świecie i polityków na najwyższym szczeblu.”
„
Przypuszczam, że po 24 lutego zmienił się autor lub grupa autorów przemówień Zełenskiego. Teraz robią to chyba Amerykanie lub Brytyjczycy. Jeśli spojrzeć na przemówienia Zełenskiego przed i po 24 lutego, są to wystąpienia dwóch różnych osób.”
„
To, co stało się z trzema krytycznymi wobec Zełenskiego kanałami telewizyjnymi, jest w oczywisty sposób bulwersujące, ponieważ nie zajęły one stanowiska antyukraińskiego. Ci nadawcy zostali wykluczeni z cyfrowej sieci telewizyjnej.”
„w lutym na teflonowym wizerunku Zełenskiego były już ogromne rysy, gdzie zbierało się już wszystko. Dotąd mieliśmy swego rodzaju "
koronawirusową monarchię", która zaczęła przeradzać się — powiedzmy, oczywiście umownie —
w "wojskową dyktaturę" spowodowaną wojną.”
„Ukraińska polityka żyje teraz tym, by nie stać się Rosją. Nie mam wątpliwości, że Putina i Rosję pokonamy. Ale wtedy, podobnie jak w sztuce Jewgienija Szwarca "Smok", trzeba będzie się napracować, aby rycerz sam nie stał się smokiem.”
„
W rzeczywistości "Sługa Narodu" jest niczym spółka akcyjna, w której udziały mają różni zamożni ludzie. Nawiasem mówiąc, w szeregach partii jest tylko około tysiąca członków, a przecież to struktura ogólnokrajowa! Wygląda to nie jak partia, a klub miłości do Wołodymyra Zełenskiego.
Mając wysokie notowania
"sprzedawał miejscówki" na pięć lat, a w międzyczasie okazało się, że to stałe abonamenty. Zdobyli je politycy z różnych środowisk, czasem diametralnie różnych”.
„Zamiast korzystać z amerykańskich czy brytyjskich doświadczeń z II wojny światowej, pracy z ludźmi, ludzie Zełenskiego proponują na końcu tunelu "Jedne Wiadomości", gdzie pełno jest szumu medialnego, które teraz jest w stanie oglądać tylko najbardziej wytrzymała grupa ludzi.
Dlatego obecnie, kiedy w wielu miastach Ukrainy gaśnie światło, ludzie mogą przestać reagować na
zapaloną dla nich żarówkę "Jednych Wiadomości", ich propagandy sukcesu.”
„
Daleki jestem od pewności, że oligarchowie nie będą walczyć ze sobą i na arenie ukraińskiej polityki. Sądownictwo się nie zmieniło. Do niedawna mieliśmy w Sądzie Najwyższym Jurija Lwowa, u którego znaleziono rosyjski paszport i który de facto pozostaje sędzią. Podobnie antybohaterem korupcji jest Kijowski Rejonowy Sąd Administracyjny, przez który przechodzi lwia część ważnych decyzji i nikt go nie zlikwiduje”.
„
Kiedy wojna się skończy, dopiero zacznie się najtrudniejsze. Po prostu wydaje mi się, że wielu naszych współobywateli jeszcze tego nie rozumie z powodu codziennych zmartwień.”
Odnoszę wrażenie, że on (zełeński) chce walczyć o "Oscara" lub Pokojową Nagrodę Nobla, nie zdecydował jeszcze, czego chce bardziej. Mam wrażenie, że chce pozostać bohaterem, ale także pozostać u władzy.