Konflikt Rosja-Ukraina

We Wrocławiu
Zełeński wygłosił poruszające przemówienie przed Izbą Gmin. tymczasem Brytyjczycy są zaniepokojeni, że Irlandia przyjmuje uchodźców z Ukrainy bez wiz. Informatorzy dziennika Daily Telegraph mówią, że rząd obawia się, że to zagrożenie dla brytyjskiego bezpieczeństwa.
Według anonimowych rozmówców, rząd Borisa Johnsona jest zaniepokojony tym, że Irlandczycy otworzyli szeroko drzwi dla Ukraińców. W efekcie - jak tłumaczą informatorzy Daily Telegraph - do republiki przybywają teraz ludzie bez kontroli. Potem mogliby swobodnie przedostać się do Irlandii Północnej i dalej, do reszty Królestwa. "Widzieliśmy to już wcześniej" - przekonuje rozmówca gazety. Argumentuje, że migranci z Albanii mieli w przeszłości dotrzeć do Dublina. Następne przystanki, Belfast i Liverpool, gdzie migranci mieli założyć gang narkotykowy.

Republika Irlandii przyjęła ponad 2000 uchodźców. Zjednoczone Królestwo - około 300. Brytyjski rząd deklaruje, że chce usprawnić procedury, ale opiera się przed zniesieniem wiz.
----
U nas ponad milion z pobieżną kontrolą i luzik na maxa w powyższych kwestiach :)
Boris pewnie nie oglądał tvn

Przegląd zagranicznych mediów:

Ciekawie to Chiny rozgrywają -dlaczego tak?

zauważyłem jakąś desperacje etatowych obrońców JKM na twitterze: jeszcze kiedyś ,,wy nic nie rozumiecie", ,,wyrwane z kontekstu", JKm miał coś innego na myśli. Teraz: ee wy macie obsesje. To byłoby śmieszne, ale JKM i Braun są cytowani przez ruskie trol konta z ponad 100 tys. natrzaskanych tweetów -że ja doczekam się czasów, kiedy bardziej można się dowalić do korwnistów niż do narodowców...

Liroy wyjaśnił towarzystwo:

To na cholerę im te podręczniki podszyte banderyzmem w szkołach?
o mój Boże: nie analizowałem książek od historii w ukraińskich szkołach, też nikt poważniej w Polsce nie zrobił odpuszczając artykuły z jakiś mediów narodowców czy nie wiem Nasz Dziennik, ale...
... gdyby to było takie łatwe aby tworzyć narracje, która zakorzeni się w umysłach nie tylko jednego narodu, ale też wielu :korwinlaugh:

Mówiłem o Izraelu, ale też Niemcy ładnie naciągneli własną historię: a tu jakieś filmy o oficerze, który chciał zabić Hitlera (chociaż o Polsce myślał co myślał), pompowanie znaczenia procesów Norymberskich. A jak perfidnie udają, że się rozliczyli za wojnę, a reparacje wojenne nie potrzebne, a odszkodowania za pracę przymusową były wypłacane mimo, że to bzdura..
Masa filmów dokumentalnych z jasnym przekazem i unikaniem pewnych tematów.
Ba nawet opłacanie Deutsche Welle rządowego portalu, który ma zawsze takie same zdanie jak kanclerz. Portal w wielu jezykach, od Brazylii, przez Afrykę, Filipiny, Polskę i Amerykę Łacińską. Plus: nie dość, że materiały promują niemiecką wersje historii to jeszcze próbują wplątać propagandę w materiały do nauki niemieckiego, bo Deutsche Welle też tym się zajmuje. To tak jakby Polska stworzyło serwis do nauki polskiego gdzie ćwiczenia rozumienia ze słuchu polegały na tym, że Jakimowicz czytałby teczki Bolka :muttley:
W porównaniu do Ukrainy to sorry: widzę to tak jak potęgę Adama Michnika w 2022 roku...

Idealny moment na podgrzewanie emocji, dalsze dzielenie, ukazywanie całemu światu słabości naszego państwa, walki polityczne.

Są dwie możliwości albo to skończeni debile, tacy których najlepiej byłoby sprzedać ruskim za paczkę fajek albo agentura w tym kraju ma się świetnie.

Posądzanie kogoś o taki poziom debilizmu byłoby nieuprzejme, więc...
Mnie po prostu rozwala samo to, że hasło ekspert telewizyjny stało się takim mem nic nie znaczącym. Tak jakby stopniowanie słowa ekspert wyglądało tak:
ekspert telewizyjny
hobbysta po godzinach
student
ekspert

Obczaj sobie ten wywiad:
Jastrzębowski wprowadza Sadurskiego w pułapkę: najpierw tłumaczy jak prawo imigracyjne w Australii doprowadziło do tragedii, a później...
... mówi powtarzajmy to w Polsce...

Tutaj jakiś prof. prawa Sadurski wali tekstami jak Durczok z alkotweetami, inni eksperci TVNu i TVP tak się napierdalają słownie na twitterze, że gdybyś dał wypowiedzi fanatyków z młodzieżówek i ekspertów TV -to nie rozpoznałbym kto co napisał...
Też uczelnie wyższe to kolejna patologia po 89 roku: Kościół zapewnił sobie kase dzięki której może żyć bez wiernych, a uczelnie wyższe zapis, że im więcej studentów tym więcej kasy. Nie ważne jakich: jak się człowiek nie musi starać to się rozleniwia... Na Ukrainie za to ściągali tych Murzynów, Hindusów, którzy po powrocie do ojczyzny mówią: hej studiowałem w Europie :korwinlaugh:

Tymochowicz mówił, że wyrafinowany język nie trafi do odbiorcy, bo aby dotrzeć do wielu odbiorców musisz zrozumieć psychologie debila. Mam wrażenie, że TVN nadal uważa, że debilny prostacki przekaz obali PiS...
Tak w 2022 roku ktoś uwierzy że Kaczyński=Putin JPDL. Oni się zachowują tak jakby mieli pretensje do Kaczyńskiego, że nie wyłączył TVNu, KODu nie polewał z armatek wodnych, nie wysłał snajperów takich jacy byli na Majdanie...
... bo kuźwa męczennik jest potrzebny...

I wszyscy karatekowcy nadal będą sprzedawać te swoje bajki o potrzebie miłości i oddania? Sory, ale w piździe mam zrywy patriotyczne wobec innych narodów gdy depcze to flagę splamioną krwią moich przodków. Jak myślisz, jak bym się zachował widząc kogoś z tą szmatą?
Daj mu spkój. Postępowy chłopak jak studenci będący na praktykach w mojej firmie. Nawet się nie kryli, że bardzo często udają gejów, bo geje są zapraszani na wszystkie imprezy. Nie żartuję.
To się w głowie nie mieści, co się teraz odpierdala:lol:

Nasi politycy jak się teraz odważni zrobili :penn:
Swoją drogą, strasznie mało wiadomości ostatnio takich konkretnie z działań wojsk. Siadło wszystko na pozycjach i gra na pat?
Tam jest wojna, nie ma czasu na opisywanie wydarzeń na portalach bo trzeba napierdalać

Ciekawostka co do zatrudniania Ukraińców:
U mnie w firmie są poważne problemy jeśli chodzi o zatrudnienie, no brakuje nam ludzi wchuj. Spotykamy się z prezesem i mu to wytykamy (wiadomo, że kłopot z zatrudnieniem jest wynikiem słabych pensji i braku konkurencyjności, ale nieważne).
No o on nam mówi, że chcieli zatrudniać Ukraińców, ale dyrektor produkcji postawił zaporowe warunki dla Ukraińców i taki pracownik z Ukrainy, co wg dyrektora jest nam potrzebny to jest nieopłacalny.
Na pytanie jakie to są te zaporowe warunki prezes powiedział mi, że znajomość polskiego. Tzn żeby umiał mówić pisać i czytać. I takich Ukraińców nie opłaca się zatrudniać.
Dodam tylko, że u mnie pracownik musi przeczytać informacje z karty roboczej, zastosować się do uwag tam zawartych i potem wypełnić kartę i raport. No rzeczywiście pisanie i czytanie po polsku to warunek wybujały...
Powoli się dzieje tak, ze ci lepsi Ukraińcy uciekają na Zachód a Polsce Hindusi zostaną oraz ci Ukraińcy, którzy by sobie na Zachodzie nie poradzili :suchykarol:

We Wrocławiu

Boris pewnie nie oglądał tvn
UK zwariowało: biegają od ściany do ściany. Albo alles od Pakistańczyków do Polaków naściągać do pracy, a później: nie nie, polityka wizowa i ciągłe szukanie pracowników, bo jakoś Brytole nie rzucili się do roboty po Brexit...

Z pewnością wielu z Was widziało dzisiaj filmik jak to ruski wóz bojowy (chyba szpica konwoju) niszczy ukraiński samochód cywilny. Kolejny film z tego wydarzenia - Ukraińcy pokazują dwie martwe, starsze osoby w środku zniszczonego auta. Kto nie widział - dołączam w spojlerze:

Wcześniej dodany 6h temu, na tym samym kanale, widzimy taki oto filmik:

Pytanie: czy ruscy sobie ot tak zamordowali tych ludzi, czy może zaatakowali cywilny samochód wiedząc co może być nim przewożone i przez kogo? #oczernianieukraińców

Odpowiedź:
Nie wiadomo, możemy tylko powiedzieć, że ruskich tam nie powinno być, a są, bo Putin to chuj, a pacyfistycznie do Świata nastawieni amerykanie chcieli pokojowo wciągnąć wcześniej Ukrainę do Nato, by również w obronie i pokojowo jeszcze bardziej zbliżyć się do Rosji instalując kolejną bazę.
UK zwariowało
Można tak powiedzieć, również dlatego, że między innymi oni przyczynili się do wciąż trwającej wojny w Jemenie.

Last edited:
Z pewnością wielu z Was widziało dzisiaj filmik jak to ruski wóz bojowy (chyba szpica konwoju) niszczy ukraiński samochód cywilny. Kolejny film z tego wydarzenia - Ukraińcy pokazują dwie martwe, starsze osoby w środku zniszczonego auta. Kto nie widział - dołączam w spojlerze:

Pytanie: czy ruscy sobie ot tak zamordowali tych ludzi, czy może zaatakowali cywilny samochód wiedząc co może być nim przewożone i przez kogo? #oczernianieukraińców

Odpowiedź:
Nie wiadomo, możemy tylko powiedzieć, że ruskich tam nie powinno być, a są, bo Putin to chuj, a pacyfistycznie do Świata nastawieni amerykanie chcieli pokojowo wciągnąć wcześniej Ukrainę do Nato, by również w obronie i pokojowo jeszcze bardziej zbliżyć się do Rosji instalując kolejną bazę.

Chłopie, ten filmik jak rozjebują babkę i dziadka czołgiem jest sprzed tygodnia. Weź wyjdź z piwnicy i się przewietrz.

Chłopie, ten filmik jak rozjebują babkę i dziadka czołgiem jest sprzed tygodnia. Weź wyjdź z piwnicy i się przewietrz.
Co to zmienia? Nie zrozumiałeś co napisałem chłopie. Mniej alko i zielonki może Ci się we łbie oświeci - przecież tu nie chodzi o czas kiedy to się działo tylko o przyczyny podjętych działań. Nie pisałem kiedy dodano film z dziadkami, a przewożonymi nlaw-ami, który wrzucono na ten kanał tt ok 6h temu. Czas dodania filmu nie odpowiada realnego okresu zdarzenia. Idź rajtuzy przewietrz, bo smród Ci już zwoje zaczadził w czerepie.

Ciekawy jestem, czy w 1999 też przejmowaliście się, że podstępny Usrael wciąga kolejne państwa do NATO, zbliża się do Rosji i będzie instalował kolejne bazy?

Odpowiedź:

Można tak powiedzieć, również dlatego, że między innymi oni przyczynili się do wciąż trwającej wojny w Jemenie.

Nawet jeśli, to nie znaczy że od teraz mogą rozwalać każdy cywilny samochód w zasięgu wzroku.

Ciekawy jestem, czy w 1999 też przejmowaliście się, że podstępny Usrael wciąga kolejne państwa do NATO, zbliża się do Rosji i będzie instalował kolejne bazy?
Dlaczego podstępny? Prowadzą politykę zmierzającą do maksymalnego oddalenia ewentualnego konfliktu od swoich granic. A jeśli chodzi o odpowiedź na Twoje pytanie to przecież wtedy Rosja nie wyrażała sprzeciwu poszerzenia Sojuszu co wyraźnie Jelcyn przedstawiał, mówiąc, że nie stanowi to zagrożenia dla Rosji.
Nawet jeśli, to nie znaczy że od teraz mogą rozwalać każdy cywilny samochód w zasięgu wzroku.
Nikt chyba czego takiego nawet nie sugeruje. Chodzi o to w jaki sposób interpretuje się fakty. Najczęściej przy współudziale gorących emocji bez chłodnej analizy zdarzeń.

Co to zmienia?

Gówno. Mozna pisać o datach, ale nie ma to sensu. Jeżeli dla ciebie rozpierdalanie czołgiem każdego napotkanego prywatnego samochodu jest uzasadnione, bo był filmik, że ukraińce tak przewożą sprzęt, to jesteś amebą.

Jak się wojna skończy, to Ukraińcy będą z tymi bazukami na Polskie i Niemieckie banki napadać.

Czuję w kościach, że następna w historii wojna Polski nie będzie z Ruskim czy Szwabem ale z Ukrami.

Jak się wojna skończy, to Ukraińcy będą z tymi bazukami na Polskie i Niemieckie banki napadać.

Czuję w kościach, że następna w historii wojna Polski nie będzie z Ruskim czy Szwabem ale z Ukrami.

Część sprzedadzą polakom, ja chętnie kupię.

Co to zmienia? Nie zrozumiałeś co napisałem chłopie. Mniej alko i zielonki może Ci się we łbie oświeci - przecież tu nie chodzi o czas kiedy to się działo tylko o przyczyny podjętych działań. Nie pisałem kiedy dodano film z dziadkami, a przewożonymi nlaw-ami, który wrzucono na ten kanał tt ok 6h temu. Czas dodania filmu nie odpowiada realnego okresu zdarzenia. Idź rajtuzy przewietrz, bo smród Ci już zwoje zaczadził w czerepie.
Masz rację. Maciak z CW24 w pierwszym dniu wojny ostrzegał, że rozdawanie broni cywilom tak się skończy. On mocno prorosyjski jest ale w tej kwestii ma rację. Zachód tak napompował UA broniom, że po wojnie będą latały bandy Upa BIS ale z takim arsenałem, że masakra.

Back