Konflikt Rosja-Ukraina

Ciekawe jak długo wytrzymają w warunkach przypominających przytułki Brata Alberta. Napięcia i napierdalanki wielce prawdopodobne. Putin nas dorżnie bez wypowiadania wojny, zważywszy na upadek złotego związany z wszelakim rozdawnictwem. Należy pamiętać, że to nie jest emigracja zarobkowa jak poprzednia. Teraz babcie, dziadki i kobiety z gromadką dzieci.

Szczecin.
z28191866IH,Szczecin--sala-sportowa-Uniwersytetu-Szczecinskieg.jpg

Albo Europa przestanie sobie robić jaja i prócz poklepywania po ramieniu naprawdę postara się nas uchodźcowo odkorkować, albo będzie w Polsce humanitarna tragedia na niewyobrażalną skalę.
My przyjmujemy po 100 - 120 tys dziennie z uśmiechem na ustach i frazesami o typowej polskiej gościnności, nie zastanawiając się co dalej, a Niemcy przy 11 tys już biją na alarm.

Deweloper z miasta obok mnie kupił niedawno bardzo dużą kamienicę w rynku. Kamienica do remontu ale świeżo wyprowadzili się z niej mieszkańcy ( kilka rodzin)
W planach mały hotel , restauracja i mieszkania/gabinety
Przeznaczył ją tymczasowo dla uchodzców z Ukrainy.
Ukraińcy nie chcą w niej mieszkać, bo zrobili na szybko im wspólna kuchnię ! Gdyby w każdym mieszkaniu to olbrzymie koszty szafki, lodówki, zmywaki krany itd.

Nie chcą tam mieszkać i chcą jechać do Warszawa, Wrocław, Zakopane, Karpacz ewentualnie Szczecin, Trójmiasto

Może to kontrowersyjne co powiem, ale jeśli Ukraińcy spierdalający przed wojną, którzy po Polsku nie gadają, po angielsku tym bardziej, mają zabrać komuś pracę, to sorry taki pracownik to nie nadaję się do niczego.
W moich delikatesach potrafią 5 słów po polsku, mimo to tylko oni tam pracują, bo Polak nie chce robić za śmieciową. W marketach, kasy, rozładowania towaru, ochrona nie panimaju. W fabrykach też kilka słów wystarczy. Z tym angielskim w przypadku młodych to byś się zdziwił.

Najważniejsze jest wypchanie stanowisk najmniej płatnych. Dla nich będzie to atrakcyjne wynagrodzenie. Przez jakiś czas oczywiście....

Ps pielęgniarki i lekarzy też będą zatrudniac, także spokojna glowa

No patrz, a taka cywilizowana Szwajcaria nie bierze każdego dobrego pracownika gotowego robić za niższą stawkę od tubylców. Zwierzęta, nie ludzie z tych Helwetów
Naprawdę porównujesz Szwajcarię co ma 8mln ludności i obszar 40tys km i stoi głównie bankowością do Polski? Wybacz ale wnioskuje że mało wiesz o ekonomii. Wiesz ze różne kraje mają różne uwarunkowania i modele ekonomiczne i potrzebują różnych "surowców ". Nie można porównywać 1:1 wszystkiego. Opona i pączek też są okrągłe i co z tego?

Wyjedź z tej osranej Farszawki i zobacz jak żyje reszta Polski.
Nie każdego życie polega na wegetacji w kwalerce na Ursynowie i głaskaniu psa po pracy.
Nie odpowiedziales na moje pytanie tylko rzuciłeś personalne oskarżenia i jak ja mam Cię traktować jako równoprawnego rozmówcę i prowadzić jakaś sensowna dyskusję?
Ale postaram się. Jeżdżę po Polsce wiem jak wyglądają różne jej części. Dlatego też wiem ze nie są one atrakcyjne dla ludzi zza granicy.
Nie nazwał bym swojego życia wegetacja, wręcz odwrotnie, ale widzę że ktoś lubi leczyć swoje kompleksy ;)

W moich delikatesach potrafią 5 słów po polsku, mimo to tylko oni tam pracują, bo Polak nie chce robić za śmieciową. W marketach, kasy, rozładowania towaru, ochrona nie panimaju. W fabrykach też kilka słów wystarczy. Z tym angielskim w przypadku młodych to byś się zdziwił.
Najważniejsze jest wypchanie stanowisk najmniej płatnych. Dla nich będzie to atrakcyjne wynagrodzenie. Przez jakiś czas oczywiście....
Za chwilę skończy się laba z pracowaniem za najniższą krajową ze względu na horrendalne ceny wynajmu. Miliony uchodźców muszą gdzieś mieszkać, więc ceny wynajmu szybują. Najniższa krajowa już nie wystarczy, by przeżyć. Scenariusz, to kawalerka wynajmowana przez kilku Ukraińców poupychanych jak szprotki w puszcze. Wyrazy współczucia dla sąsiadów....

Jak cos to powiedzial. "Flaga Ukrainy to ziemia. Spokojna, żyzna, złocista. To niebo jest spokojne, czyste, błękitne i bez rakiet.Czego nigdy nie robiliśmy, to pod tą flagą nigdy nie mordowaliśmy innych ludzi i narodów pragnących pokoju"

Myslisz, ze mowi o czarno-czerwonej czy zolto-niebieskiej? Ja rozumiem, ze propaganda i pranie mozgow dzieciom idzie pelna para, ale ogarnijmy sie troche.

No patrz, a taka cywilizowana Szwajcaria nie bierze każdego dobrego pracownika gotowego robić za niższą stawkę od tubylców. Zwierzęta, nie ludzie z tych Helwetów
Statystyki mówią coś innego niż Ty.

Szwajcarzy mają trzy razy większy odsetek emigrantów niż Polska

Naprawdę porównujesz Szwajcarię co ma 8mln ludności i obszar 40tys km i stoi głównie bankowością do Polski? Wybacz ale wnioskuje że mało wiesz o ekonomii. Wiesz ze różne kraje mają różne uwarunkowania i modele ekonomiczne i potrzebują różnych "surowców ". Nie można porównywać 1:1 wszystkiego. Opona i pączek też są okrągłe i co z tego?
A my mamy biedny kraj a priorytetem rządzących powinni być jego obywatele. A widzę tylko jakies działanie na hurra

Jak cos to powiedzial. "Flaga Ukrainy to ziemia. Spokojna, żyzna, złocista. To niebo jest spokojne, czyste, błękitne i bez rakiet.Czego nigdy nie robiliśmy, to pod tą flagą nigdy nie mordowaliśmy innych ludzi i narodów pragnących pokoju"

Myslisz, ze mowi o czarno-czerwonej czy zolto-niebieskiej? Ja rozumiem, ze propaganda i pranie mozgow dzieciom idzie pelna para, ale ogarnijmy sie troche.
To zapytaj go czy odcina się od Bandery czy czyni mu honory

Statystyki mówią coś innego niż Ty.

Szwajcarzy mają trzy razy większy odsetek emigrantów niż Polska

Bo przyjęli trochę ludzi po wojnie na Bałkanach. To ich nauczyło i to juz się nie powtórzy. Teraz też przyjmują pracowników, ale wyłącznie z pozwoleniem na pracę. Robią to tak by pomóc swojemu rynkowi pracy a nie zaszkodzić.

Tak, masz rację, ale to nie oznacza, że mamy wszystko robić jak w malignie i jakoś to będzie. Nie znaczy też, że w tym wszystkim nie ma pojawiać się temat Polski i Polaków.
No tu oczywiście masz rację.
Ja za bardzo w możliwości organizacyjne Sasina nie wierzę, i już widzę, że zamiast ratować przedsiębiorców to grają na odbudowę wizerunku w UE. Czy ktoś z naszych władz określił jakiś limit uchodźców, poprosił o prawdziwą w swojej skali relokację, konkretne wsparcie finansowe? Nic z tego, oni wrzucili ten problem na plecy samorządom i obywatelom, a w spec ustawie wpisali brak odpowiedzialności za swoje wałki. Dlatego boję się, tak jak niektórzy tutaj, że Polacy się w końcu wkurwią, konfa zacznie grać nacjonalistycznie i z przyjaźni z Ukrainą nic nie zostanie.
A jeszcze raz powtórzę, to może być dla nas zajebista szansa. Kontakty z Ukraińcami zbudowane w takich trudnych chwilach, mogą się bardzo przydać w czasie gdy świat będzie Ukrainę odbudowywał.

No tu oczywiście masz rację.
Ja za bardzo w możliwości organizacyjne Sasina nie wierzę, i już widzę, że zamiast ratować przedsiębiorców to grają na odbudowę wizerunku w UE. Czy ktoś z naszych władz określił jakiś limit uchodźców, poprosił o prawdziwą w swojej skali relokację, konkretne wsparcie finansowe? Nic z tego, oni wrzucili ten problem na plecy samorządom i obywatelom, a w spec ustawie wpisali brak odpowiedzialności za swoje wałki. Dlatego boję się, tak jak niektórzy tutaj, że Polacy się w końcu wkurwią, konfa zacznie grać nacjonalistycznie i z przyjaźni z Ukrainą nic nie zostanie.
A jeszcze raz powtórzę, to może być dla nas zajebista szansa. Kontakty z Ukraińcami zbudowane w takich trudnych chwilach, mogą się bardzo przydać w czasie gdy świat będzie Ukrainę odbudowywał.
Ludzie narzekają na zus. A czy zdaja sobie sprawę, że tu może się pojawić milion osób w wieku emerytalnym bez grosza przy duszy?
Niektórzy narzekajá na rozdawnictwo pisu i 500+. A czy zdają sobie sprawę, że tu może pojawić się kilka milionów dzieci, które może niekoniecznie później to 500+ odrobią?
Tak ma to wyglądać? Bo trzeba pomóc!

Ludzie narzekają na zus. A czy zdaja sobie sprawę, że tu może się pojawić milion osób w wieku emerytalnym bez grosza przy duszy?
Niektórzy narzekajá na rozdawnictwo pisu i 500+. A czy zdają sobie sprawę, że tu może pojawić się kilka milionów dzieci, które może niekoniecznie później to 500+ odrobią?
Dlatego złotówka leci na pysk, a podniesienie stóp procentowych pomoże na max 2 dni. 1200zł na Ukraińca też nie spadnie z nieba, podobnie jak darmowa służba zdrowia dla już niedługo kilku baniek przybyszów. Wszystko przy marnych wpływach z podatków ze względu na tzw tarczę antyinflacyjną. Inwestorzy to widzą i spierdalają.

Jak ktoś zautomatyzuje te pracę to też należy protestować? Są kasjerzy i kasjerki, których praca będzie stopniowo wypychana przez kasy samoobsługowe. Walczyć z tym czy zaakceptować?
Uwielbiam jak lewicowe poglądy (przepraszam jeżeli się mylę ale tak wywnioskowałem z Twoich postów nie tylko w tym temacie) porównują rozwój technologii z tanią siła roboczą..... :travolta:

Szplin a gdzie twoje czlowieczenstwo? :beczka:

Czyli przyznajesz, ze to co wkleiles to manipulacja?
Całkiem możliwe. Nie zagłębiałem się w temat. Gdzies tam jakaś dyskusja pojawiła się na twiterze i wrzucilem to przy porannej kawie. Na szczęście od tego jest cohones by rozgryzać temat

• Like
Reactions: spa
Nie wiem. Autor związany z "narodowymi" mediami

"Nigdy nie pragnęliśmy tej wojny, ale przyniesiono ją do nas. Nigdy nie chcieliśmy zabijać, ale musimy wyganiać wroga z naszej ziemi. Musimy znosić to, czego żaden inny naród Europy nie widział od 80 lat. Na naszej ziemi decyduje się czy ktoś inny w Europie może paść ofiarą podobnej agresji. "

Widzę, ze Zelensky wyznaje bardzo popularną zasadę w tych czasach. Jak nie trąbią w mediach to znaczy, że żadnej innej wojny nie było.

Niech dają nawet za darmo, nawet na Zanzibar... byle to były bilety w jedną stronę - z Polski gdziekolwiek sobie życzysz. I mówię to dlatego, że Polska nie udoli przyjęciu 1-2 mln uchodźców.
Jak nieudoli ? Przecież chcieliście ! Malowaliście sobie na policzkach żółto-niebieskie flagi i krzyczeliście "slava ukrainie"

Back