Konflikt Rosja-Ukraina

Nic takiego nie twierdze, pisalem o DRZEWIE. Ale Ty swoim pytaniem sugrujesz, ze cos sie tam w pojezdzie moglo miedzy nimi dziac. Mnie to kompletnie nie interesuje

Po prostu dość brutalne jest twierdzić, że odrapane drzewo to większy dramat niż śmierć kobiety.

Rekordowa liczba cudzoziemców z polskim obywatelstwem. Najwięcej Ukraińców

Rekordowa liczba cudzoziemców – Ukraińców i Białorusinów – otrzymała w ubiegłym roku polskie obywatelstwo. Czy sięgną po prawa mniejszości?

Rośnie grupa obcokrajowców, którzy otrzymują polskie obywatelstwo. W ubiegłym roku w wyniku uznania i nadania przez prezydenta RP przyznano je blisko 10 tys. osób, z czego 5200 obywatelom Ukrainy, 2985 obywatelom Białorusi, 406 obywatelom Rosji. To liczba rekordowa: rok wcześniej polskie obywatelstwo otrzymało 7.5 tys. osób, w 2020 r. – 7 tys., 2019 – 6.6 tys., a w 2018 – 5.1 tys.

Rekordowa liczba cudzoziemców – Ukraińców i Białorusinów – otrzymała w ubiegłym roku polskie obywatelstwo. Czy sięgną po prawa mniejszości?

Rośnie grupa obcokrajowców, którzy otrzymują polskie obywatelstwo. W ubiegłym roku w wyniku uznania i nadania przez prezydenta RP przyznano je blisko 10 tys. osób, z czego 5200 obywatelom Ukrainy, 2985 obywatelom Białorusi, 406 obywatelom Rosji. To liczba rekordowa: rok wcześniej polskie obywatelstwo otrzymało 7.5 tys. osób, w 2020 r. – 7 tys., 2019 – 6.6 tys., a w 2018 – 5.1 tys.
10 tyś. osób to jest jakaś popierdółka. Myślałem, że ze sto.

Też myślałem, szczerze mówiąc, że to będzie większa liczba, ale jednak tendencja jest taka, jaka jest. Mamy efekt gotującej się żaby. Będzie rosło i rosło -- skoro przechodzi to bez echa. Puszczenie w eter tych wyników to swoista forma sondowania społeczeństwa. Teraz prawie każdy macha ręką, że to wzrosty o kilka tysięcy rok do roku, więc teraz wrzucą drugi bieg i będzie to kilkanaście tysięcy. A potem -- całkiem możliwe, że -- kilkadziesiąt. Więc do końca bym też tego nie bagatelizował.

i Rzepa to nie onet. Warto chociaż to odróżniać.

Też myślałem, szczerze mówiąc, że to będzie większa liczba, ale jednak tendencja jest taka, jaka jest. Mamy efekt gotującej się żaby. Będzie rosło i rosło -- skoro przechodzi to bez echa. Puszczenie w eter tych wyników to swoista forma sondowania społeczeństwa. Teraz prawie każdy macha ręką, że to wzrosty o kilka tysięcy rok do roku, więc teraz wrzucą drugi bieg i będzie to kilkanaście tysięcy. A potem -- całkiem możliwe, że -- kilkadziesiąt. Więc do końca bym też tego nie bagatelizował.

i Rzepa to nie onet. Warto chociaż to odróżniać.
Pytanie ilu z nich ma polskie korzenie? Jeśli mają to trzeba dawać paszporty i nie kombinować. Chociaż pamiętam, jak kiedyś chcieli wracać Polacy z Kazachstanu, potomkowie wywiezionych po 1939, to nie było dla nich oferty.

Wysyp stepowej mentalnosci

ukraińcy uzbrojeni w broń palną? W Polsce? Będą jakimś problemem? Nie spodziewałem się. Nie przewidywałem tego. I to na pewno nie jest tylko początek tego typu incydentów. Na pewno nie...

Pytanie ilu z nich ma polskie korzenie? Jeśli mają to trzeba dawać paszporty i nie kombinować. Chociaż pamiętam, jak kiedyś chcieli wracać Polacy z Kazachstanu, potomkowie wywiezionych po 1939, to nie było dla nich oferty.

No tak, jeżeli mają polskie korzenie to spoko, ale też jak mówisz -- nie spodziewam się, że to głównie ludzie polskiego pochodzenia. Co, jak sam zauważyłeś, pokazuje przykład Polaków z Kazachstanu. Dodałbym do tego też Polaków z Litwy.

ukraińcy uzbrojeni w broń palną? W Polsce? Będą jakimś problemem? Nie spodziewałem się. Nie przewidywałem tego. I to na pewno nie jest tylko początek tego typu incydentów. Na pewno nie...

No tak, jeżeli mają polskie korzenie to spoko, ale też jak mówisz -- nie spodziewam się, że to głównie ludzie polskiego pochodzenia. Co, jak sam zauważyłeś, pokazuje przykład Polaków z Kazachstanu. Dodałbym do tego też Polaków z Litwy.
Skoro oni tych tirów ze zbożem nie sprawdzali to co tam mogło być nim zasypane na wannach?

Jeżeli łatwo będziemy mogli kupić teraz na rynku broń to znaczy, że Polacy mogą mieć w końcu swobodny dostęp do broni palnej
Jest łatwo
na większych bazarach w PL stoją Ukry i można nabyć. Podejrzewam, że z frontu/przemytu
Przecież Ukraina to najbardziej skorumpowany kraj, z tego też tytułu nigdy jej nie chcieli w UE. Fabryka surogatek, handel organami, handel dziećmi z tego słynęła na cały świat
Prawa jazdy, dyplomy lekarskie, prawnicze etc kupowane za dolary

Jest łatwo
na większych bazarach w PL stoją Ukry i można nabyć. Podejrzewam, że z frontu/przemytu
Przecież Ukraina to najbardziej skorumpowany kraj, z tego też tytułu nigdy jej nie chcieli w UE. Fabryka surogatek, handel organami, handel dziećmi z tego słynęła na cały świat
Prawa jazdy, dyplomy lekarskie, prawnicze etc kupowane za dolary
Braci nam najdroższych szkalują :płacz:

Zobaczycie co będzie w 2024/2025 roku, kiedy Ukraińscy uchodźcy będą mogli zacząć ubiegać się o polskie obywatelstwo...

To jest jedyny warunek jaki muszą spełniać, żeby takowe dostać:

Warunek: od co najmniej 2 lat przebywa nieprzerwanie i legalnie w Polsce na podstawie zezwolenia, które uzyskał w Polsce jako uchodźca.

Oprócz tego muszą jeszcze okazać (może być listownie) certyfikat znajomości j. polskiego na poziomie co najmniej B1, ale nie jest to zapewne nic, czego nie dałoby się ogarnąć na Ukrainie za odpowiednią ilość hrywien. :korwinlaugh:

Last edited:
1682435857521.png

Dziadynga z filmiku jest wyraźnie uprzedzony do prezydenta wolnego świata. Niepokoi mnie jednak to, że w sercu naszego państwa spotyka tyle ruskich onuc. Oraz ignorantów, którzy nie wiedzą w ogóle co robi -- jakich wspaniałych czynów dokonuje -- jego dziesiarskość, Wołodymyr Wielki.

Na szczęście znalazło się też kilka osób, które doceniają gest nadania Orderu Orła Białego przez wiceprezydenta ua Andrija Andriana Dudenko. I rozumieją wielkość Wołodymyra Wielkiego.

Back