Konflikt Rosja-Ukraina

Aha, @IL10 żeby nie było, że ja się z Tobą kłócę czy coś takiego.
Dyskutujemy sobie swobodnie i żaden z nas nie musi się zgadzać z drugim ani "dać się przekonać".
Właściwie, jakby na to spojrzeć z zewnątrz, to wiele rzeczy, o których tu piszemy się o siebie zazębia i nawet nie wyklucza wzajemnie.
:zakręcony:

Nie "uznałem" tylko dokładnie tak było.
A "zamęt" nie zaczął Putin z separatystami tylko banderowcy wraz z USA obalając legalny i demokratycznie wybrany rząd, wybrany przez rosyjskich Ukraińców, ze wschodu Ukrainy.
Ci nie chcieli banderowca za swojego prezydenta i się zbuntowali, chyba mieli prawo, czy tylko banderowcy mieli prawo się zbuntować przeciwko Janukowyczowi a tamci mieli grzecznie i cichutko siedzieć?
Nawet wtedy kiedy im powiedzieli, że rosyjski już nie jest obowiązującym językiem, kiedy oni wszyscy po rosyjsku pod zawsze mówili?
Wtedy "rząd", zamiast się dogadywać że swoimi obywatelami zaczął ich bombardować, bo separatyści wciąż byli ich obywatelami czy tego chcieli czy nie.
Żołnierze Ukraińscy w Donbasie i Ługańsku sami mówili, że są tam wrogo traktowani przez cywilów, tam zamieszkujących, nie tylko przez zielone ludziki Putina, przez cywili, dlaczego? A no bo ukraińskie bąby spadały im na głowy i zabijały na ulicach cywili, ich matki, ojców, synów.
W internecie powinny jeszcze istnieć materiały wideo, które to wszystko wtedy pokazywały i opisywały i nie były to materiały kacapskie.

Zapomniałeś Andrzej że zaczęło się od protestów po ewidentnych fałszerstwach wyborczych i coraz większym kursie na Rosję jaki objął wtedy ukraiński rząd.

Protesty były tłumione siłą co sprokurowało jeszcze większy bunt.

Janukowycz nie był więc tak do końca wybrany demokratycznie, był marionetką Putina, gdy społeczeństwo chciało kursu na Zachód, zaczęło się przykręcanie śrubki.

Pomyśl, że teraz wpadają do Warszawy neonaziści ze Śląska, przejmują władzę a ludziom, dajmy na to, z Podkarpacia się to nie podoba i chcą się odseparować.
Ślunskowcy wysyłają wojsko na Podkarpacie i zaczyna się jatka.
Wspaniałomyślny prezydent Zelensky rusza na ratunek Podkarpaciu bo marzy mu się włączenie tego terenu do Ukrainy przy okazji.
I zaczyna się jeszcze większa jatka.

Trochę nietrafiona analogia.

Gdy ukraiński rząd był prorosyjski Donbas i Krym zamieszkany w dużej mierze przez mniejszość rosyjską był spokojny.

Gdy obalono Janukowycza zaczęły się ruchy separatystyczne podsycane przez Moskwę, to jakby używając Twojej analogii Ślązacy po tym jak Tusk stracił władzę zaczęli żądać przyłączenia Śląska do Niemiec.

Czy polski rząd miał przystać na te żądania?

Ale najpierw pojawiły się zielone ludziki a potem była reakcja Ukrainy a nie na odwrót.

Gdyby Bundeswehra weszła do Katowic i zawiesiła flagę mniejszości śląskiej na polskim urzędzie to polski rząd miałby temu przyklasnąć ?

To jest wojna o strefę wpływów,
Putin i Rosja nigdy nie pogodziła się ze stratą dawnych demoludów o takiej Czeczenii czy Ukrainie nie wspominając.

To Rosja zaanektowała Krym i Donbas jak kiedyś Adolf Czechosłowację pod pretekstem ochrony mniejszości Niemców sudeckich a nie Ukraina zajęła terytorium Rosji.

Zapomniałeś Andrzej że zaczęło się od protestów po ewidentnych fałszerstwach wyborczych i coraz większym kursie na Rosję jaki objął wtedy ukraiński rząd.

Protesty były tłumione siłą co sprokurowało jeszcze większy bunt.

Janukowycz nie był więc tak do końca wybrany demokratycznie, był marionetką Putina, gdy społeczeństwo chciało kursu na Zachód, zaczęło się przykręcanie śrubki.
Szlachetny i wielkoduszny Obama, ratujący Ukrainę przed fałszerstwami wyborczymi bo tak kochał demokrację oraz ulitowanie nad uciśnionym narodem ukraińskim pragnącym być częścią zachodu ale nie mogącym przez satrapę Putina = szlachetny i wielkoduszny Putin, ratujący Rosjan przed gehenną życia na Ukrainie, która nieświadomie stacza się w objęcia zgniłego Zachodu :fjedzia:

Szlachetny i wielkoduszny Obama, ratujący Ukrainę przed fałszerstwami wyborczymi bo tak kochał demokrację oraz ulitowanie nad uciśnionym narodem ukraińskim pragnącym być częścią zachodu ale nie mogącym przez satrapę Putina = szlachetny i wielkoduszny Putin, ratujący Rosjan przed gehenną życia na Ukrainie, która nieświadomie stacza się w objęcia zgniłego Zachodu :fjedzia:
Czyli klasycznie mocarstwa realizują swoją politykę, która ma przede wszystkim zabezpieczyć ich własne interesy. A propagandowo mówi się o dobru tego czy tamtego.

Choć warto nadmienić, że jednak zawsze nieporównywalnie korzystniej jest być pod butem krwiożerczej myszki miki z Hollywood niż pełnego pcheł i kleszczy wściekłego niedźwiedzia z Syberii ;-) A przynajmniej przez kilka następnych dziesięcioleci, póki USA nie zmienią się w taki trochę lepszy Meksyk. Co obecnie, przy obecnych trendach demograficzno-emigracyjnych, wydaje się być nieuchronne.

Czyli klasycznie mocarstwa realizują swoją politykę, która ma przede wszystkim zabezpieczyć ich własne interesy. A propagandowo mówi się o dobru tego czy tamtego.

Choć warto nadmienić, że jednak zawsze nieporównywalnie korzystniej jest być pod butem krwiożerczej myszki miki z Hollywood niż pełnego pcheł i kleszczy wściekłego niedźwiedzia z Syberii ;-) A przynajmniej przez kilka następnych dziesięcioleci, póki USA nie zmienią się w taki trochę lepszy Meksyk. Co obecnie, przy obecnych trendach demograficzno-emigracyjnych, wydaje się być nieuchronne.
Czyż nie to właśnie pisałem przez tych kilka ostatnich stron? :awesome:

A tak na poważnie to dokładnie tak myślę jak napisałeś.
Z tym, że u Ukraińców zostały użyte bardzo brzydkie siły, które teraz są przedstawiane jako biedne ofiary (nie pierwszy raz zresztą) i to mnie mierzi zawsze kiedy pojawia się ten temat.
Dlatego ja utrzymuję, że zaczęło się od Majdanu ale rację będzie miał również ten kto powie, że i ruscy nie mniej się do tego przyczynili.

Ja zwyczajnie nie jestem obiektywny, ale tego nigdy nie ukrywałem.

W kwestii początku konfliktu na Majdanie nie zgadzam się, przyczyny leżą głębiej. Ukraina była w strefie rosyjskich wpływów, a coraz więcej społeczeństwa chciało kierunku na Zachód. Ten stan nie mógł trwać wiecznie. I prędzej, czy później by wybuchł. Mówienie, że Obama, czy majdanowcy 'zaczęli' jest dla mnie przekłamaniem całej sytuacji. Patrzenie tylko na moment w którym - mleko się rozlało.

Gdy obalono Janukowycza zaczęły się ruchy separatystyczne podsycane przez Moskwę, to jakby używając Twojej analogii Ślązacy po tym jak Tusk stracił władzę zaczęli żądać przyłączenia Śląska do Niemiec.

Czy polski rząd miał przystać na te żądania?
Ja też, tak to bardziej widzę. Ta inspiracja i pomoc z zewnątrz była tam istotna.

Ja mówię, że już ją miał i żadnej wojny i rozpierduchy raczej nie planował dopóki mu Obama nie zechciał Krymu odebrać.
Putin ''miał'' Ukrainę, i myślisz, że wszystkim ukraińcom się to podobało? Że mają rosyjskiego cara z zewnątrz, który pociąga za sznurki.

Te aspiracje Ukraińców do Zachodu to taki sam argument jak to, że Putin ruszył na ratunek ludziom, w to nie uwierzyłeś ale w tamto już tak.
Potężna machina propagandowa Zachodu, ruska propaganda nie ma nawet podjazdu w skuteczności, jak widać.
Przyznam, że nie rozumiem tego podejścia. Praktycznie wszystkie państwa w naszym regionie poszły w kierunku zachodnim. A czemu niby ukraińcy mieliby być ewenementem? Oczywistym jest, że standard życia u nas jest znacznie wyższy, więc dążyli i dążą do tego.

A co do cerkwi. Np.

Normalna sprawa, że chcą ukrócić ich wpływy u siebie.

Chiny o 30 % zmniejszyly import ropy z rusji

inflacja szaleje w rusji na poziomie ok. 70 %

coraz wiecej ludzi wie, że media im wpychają do głów propagande i przestaje to kupować

no i coraz blizej tego że putin bedzie musial zaczac mobilizowac ludzi z najwiekszych aglomeracji bogatszych miast

W koncu sie to wykolei - pytanie kiedy? i czy Ukraina to wytrzyma bo pomoc dla Ukrainy wzrosła ale ludzi im nie przybywa a russja ma wciaz duzo (chodz mezczyzn w wieku poborowym tez coraz mniej bo tam demografia chyba gorsza niz u nas)

Putin nie jest aż takim idiotą, mobilizacja ludzi z Moskwy, Petersburga i innych wielkich aglomeracji to będzie jego koniec. Tak samo Lyndon Johnson poległ na Wietnamie. Dopóki maszyna losująca draftu wybierała mechaników i hydraulików z Idaho nikogo to nie interesowało. Ale jak dodał studentów medycyny i prawa z Bostonu to od razu masowe protest uliczne i wycofanie się z wyborów. Rosja ma oczywiście większe zaplecze i Ukraina nie wytrzyma czterech lat prezydentury Trumpa. Większość UE zapewne też by chciała aby ta wojna już się skończyła i pójdą po linii Trumpa nawet jeśli w czasach pokoju stoją po przeciwnych stronach.

Jakaś pojebana akcja. Gadaliśmy dzisiaj o tym a teraz na twiterze takie coś mi wyskoczyło.

Nie wiem co to za konto, ale nie radzę wchodzić. Chciałem zobaczyć czy to nie jakieś kacapskie ale pierwsze widoczne posty są z Gazy... kurwa :usunto:

btw, może i powiecie, że to ruska propaganda, a może tak właśnie jest jak ten chłop mówi?
Who knows? To oni tam są, nie my i nie onet i nie tvn...

a może tak właśnie jest jak ten chłop mówi?
Ukrole zachodni wjechali tam(donbas, donieck) w 2014, następnie nieformalnie wjechali tam Rosjanie - "separatyści" chcący zastopować zwyrodnialców zachodnio ukraińskich, a w 2022 wjechali tam Rosjanie oficjalnie z racji nagłego posiadania przez zachodnich ukroli mocniejszego sprzętu.

Ukrole zachodni wjechali tam(donbas, donieck) w 2014, następnie nieformalnie wjechali tam Rosjanie - "separatyści" chcący zastopować zwyrodnialców zachodnio ukraińskich, a w 2022 wjechali tam Rosjanie oficjalnie z racji nagłego posiadania przez zachodnich ukroli mocniejszego sprzętu.
No ja, również, pamiętam taką wersję wydarzeń...

• Like
Reactions: AKK
Chiny o 30 % zmniejszyly import ropy z rusji

inflacja szaleje w rusji na poziomie ok. 70 %

coraz wiecej ludzi wie, że media im wpychają do głów propagande i przestaje to kupować

no i coraz blizej tego że putin bedzie musial zaczac mobilizowac ludzi z najwiekszych aglomeracji bogatszych miast

W koncu sie to wykolei - pytanie kiedy? i czy Ukraina to wytrzyma bo pomoc dla Ukrainy wzrosła ale ludzi im nie przybywa a russja ma wciaz duzo (chodz mezczyzn w wieku poborowym tez coraz mniej bo tam demografia chyba gorsza niz u nas)
To nastapi zaraz po tym jak ten konwój czołgów dotrze do kijowa mordo
oni juz sa blisko mordo nie?

Wybucha wojna na Ua
Polskie słuzby nie kontorluja ich aut bo wojna, ludzie pomagaja jak moga ukry napierdalaja ile sie da czym sie da robia takie przekerety ze szał huja bo nikt tego nie kontroluje
Mija prawie 3 lata wprowadzane so przepisy ktore maja kontrolować ukrów , i co robia Ua milicja?
Jebie polaczków mandatami az miło za wszystko

%C5%BCodyn-%C5%BCodyn-si%C4%99-nie-spodziewa%C5%82.gif

Wybucha wojna na Ua
Polskie słuzby nie kontorluja ich aut bo wojna, ludzie pomagaja jak moga ukry napierdalaja ile sie da czym sie da robia takie przekerety ze szał huja bo nikt tego nie kontroluje
Mija prawie 3 lata wprowadzane so przepisy ktore maja kontrolować ukrów , i co robia Ua milicja?
Jebie polaczków mandatami az miło za wszystko

%C5%BCodyn-%C5%BCodyn-si%C4%99-nie-spodziewa%C5%82.gif
Nasi bracia? Nieee, to niemożliwe, to jakaś kacapska narracja!

Back