Konflikt Rosja-Ukraina

Widzę, że po dwóch latach dalej nic się nie zmieniło. Poliniactwo nadal pierdolnięte

:waldeklaugh:

Musiałby się jakiś ekspert wojskowości na gamingowym fotelu wypowiedzieć, ale czy wejście na 50 km wgłąb Rosji to taki strategiczny sukces?
Może i tak, ale w TV pałują się nad tym co najmniej jakby UPAińcy właśnie zamknęli okrążenie Moskwy.
:korwinwhat:

Na tt coraz większy psychiatryk w komentarzach.
Ukrofile z po wyzywają pisowskich ukrofili od kacapów i trolli Putina :waldeklaugh:
spider-man.gif

Musiałby się jakiś ekspert wojskowości na gamingowym fotelu wypowiedzieć, ale czy wejście na 50 km wgłąb Rosji to taki strategiczny sukces?
Może i tak, ale w TV pałują się nad tym co najmniej jakby UPAińcy właśnie zamknęli okrążenie Moskwy.
:korwinwhat:
Jeden z ruskich kanałów na telegramie, na który z jednej strony amerykanie i polacy przestrzegają, a z drugiej w swojej schizofrenii się na niego powołują -- bo mimo wszystko rzetelny -- twierdzi, że ukraińcy sporo strat już mają podczas tego szturmu. I w sprzęcie, i w doborowych ludziach. Bo na dobrą sprawę im głębiej wejdą ukraińcy, tym potem mogą być bardziej w dupie. Bo się kleszcze zamkną i zostaną odcięci przez kacapów.

Chyba, że nasze media będą wciąż twierdziły, że ukraińcy tracą mniej ludzi zarówno jak atakują, jak i i wtedy, gdy bronią się ;-)

Chyba, że nasze media będą wciąż twierdziły, że ukraińcy tracą mniej ludzi zarówno jak atakują, jak i i wtedy, gdy bronią się ;-)
Ja mam zawsze ubaw jak podają straty, ostatnio było info, że UPAińcy w ataku dronami na jeden konwój zabili 1,5 tys rusków.
Jeżeli jednym atakiem są w stanie wybić do nogi całą brygadę piechoty (która porusza się akurat całkiem przypadkiem w jednej kolumnie) to dziwi mnie tylko że wukraina nie zajęła już Moskwy i Pekinu.

Ja mam zawsze ubaw jak podają straty, ostatnio było info, że UPAińcy w ataku dronami na jeden konwój zabili 1,5 tys rusków.
Jeżeli jednym atakiem są w stanie wybić do nogi całą brygadę piechoty (która porusza się akurat całkiem przypadkiem w jednej kolumnie) to dziwi mnie tylko że wukraina nie zajęła już Moskwy i Pekinu.
Mordo, już by zajęli tylko im USA nie pozwala, mówię Ci!

Bo takiego drona łatwo strącić sloikiem z ogórkami z balkonu albo rybą rzuconą z łódki.
:fjedzia:

Nie śledzę tej wojny na bieżąco ale dzisiaj czytam w necie ze ukry już pod kurskiem są. :korwinlaugh:

Prawie jak niemce w 43.

Na razie monopol na informowanie o tym, co tam się dzieje ma na Zachodzie de facto ukraina. Strona ruska, jej informacje są z wiadomych względów ignorowane. To co podają ukraińcy, w tym ich kanały na YT można sobie o kant dupy potłuc. Jeżeli chodzi o wiarygodność.

Amerykanie właściwie nie mają tam sensownego dostępu na chwilę obecną. Trzeba będzie poczekać, aż kurz opadnie -- sławetne już "fog of war" -- i podejrzewam, że sytuacja w ciągu kilku tygodni się wyklaruje. I wtedy zobaczymy co na ten temat wysmaży Washington Post czy Politico.

Na razie monopol na informowanie o tym, co tam się dzieje ma na Zachodzie de facto ukraina. Strona ruska, jej informacje są z wiadomych względów ignorowane. To co podają ukraińcy, w tym ich kanały na YT można sobie o kant dupy potłuc. Jeżeli chodzi o wiarygodność.

Amerykanie właściwie nie mają tam sensownego dostępu na chwilę obecną. Trzeba będzie poczekać, aż kurz opadnie -- sławetne już "fog of war" -- i podejrzewam, że sytuacja w ciągu kilku tygodni się wyklaruje. I wtedy zobaczymy co na ten temat wysmaży Washington Post czy Politico.
bardzo nie wiesz o czym piszesz....Nie masz zielonego pojęcia o temacie... Słyszałeś o ICEYE? O mini satelitach? O zdjęciach radarowych? tak podejrzewałem, ruscy tez nie...

Wiesz tez ze na miejscu są Polacy którzy stamtąd raportują będąc wsród batalionów które wjechały do rosji. Jakbys chociaż spojrzał na materiały powzyej to byś wiedział...

jak są ignorowane ruskie info w temacie? wlasnie w materialach wyzej maz je przytoczone... chlopie piszesz cos chyba na bazie swoich fantazji... :matt:

Last edited:
bardzo nie wiesz o czym piszesz....Nie masz zielonego pojęcia o temacie... Słyszałeś o ICEYE? O mini satelitach? O zdjęciach radarowych? tak podejrzewałem, ruscy tez nie...

Wiesz tez ze na miejscu są Polacy którzy stamtąd raportują będąc wsród batalionów które wjechały do rosji. Jakbys chociaż spojrzał na materiały powzyej to byś wiedział...
Ty nawet nie masz pojęcia o podstawach pisowni języka polskiego -- takich jak interpunkcja. Poza tym gadasz sam ze sobą? Zadając pytania i od razu na nie odpowiadając.

Sam wrzucasz materiały z CNN i tego ukraińskiego propagandysty i będziesz mi tu zgrywał wielce oświeconego? Give me a break.

Pogadamy za parę tygodni. Na razie można sobie popierdolić się się podniecać tak, jak ty robisz. W tym konflikcie było już tyle dziwnych akcji i jest taki ogrom propagandy, że tylko idiota od razu łyka to, co mu podsuwają.

No i tak, infantylna emotikonka to akurat adekwatna do Twojego poziomu.

Last edited:
Ty nawet nie masz pojęcia o podstawach pisowni języka polskiego -- takich jak interpunkcja. Poza tym gadasz sam ze sobą? Zadając pytania i od razu na nie odpowiadając.

Sam wrzucasz materiały z CNN i tego ukraińskiego propagandysty i będziesz mi tu zgrywał wielce oświeconego? Give me a break.

Pogadamy za parę tygodni. Na razie można sobie popierdolić się się podniecać tak, jak ty robisz. W tym konflikcie było już tyle dziwnych akcji i jest taki ogrom propagandy, że tylko idiota od razu łyka to, co mu podsuwają.
Jak dla mnie to Amerykanie siedzą 24/7 nad monitorami z transmiją z satelitów szpiegowskich. Wiedza dokładnie co się dzieje a do mediów trafia wyłącznie wojenna propaganda. Czendz maj maind.

Jak dla mnie to Amerykanie siedzą 24/7 nad monitorami z transmiją z satelitów szpiegowskich. Wiedza dokładnie co się dzieje a do mediów trafia wyłącznie wojenna propaganda. Czendz maj maind.
Nie zamierzam zmieniać Twojego zdania. Tak zapewne jest, co nie kłóci się z tym, co napisałem.

Co ty pierdolisz.... obejrzałesś te materialy? nie wyjezdzaj mi tu z pisownią bo to nie ma znaczenia.....

Jakiego oswieconego? wrzucam materiały ktore są dostepne w sieci.... A ty jestes oswiecony i co takiego wiesz? Po co pierdolisz cos o za tydzien czy za dwa? nomoze wszystko sie stac.... Chodzi o to co jest teraz i te materialy sie potwierdzaja w tych wszystkich zrodlach a sami ruscy o tym mowia wiec co ty kurwa wiesz jak nawet cie tam nie ma..... :eddieconspiracy:

Co ty pierdolisz.... obejrzałesś te materialy? nie wyjezdzaj mi tu z pisownią bo to nie ma znaczenia.....

Jakiego oswieconego? wrzucam materiały ktore są dostepne w sieci.... A ty jestes oswiecony i co takiego wiesz? Po co pierdolisz cos o za tydzien czy za dwa? nomoze wszystko sie stac.... Chodzi o to co jest teraz i te materialy sie potwierdzaja w tych wszystkich zrodlach a sami ruscy o tym mowia wiec co ty kurwa wiesz jak nawet cie tam nie ma..... :eddieconspiracy:
Ma znaczenie, prostaku, że jak nie potrafisz pisać poprawnie prostych zdań po polsku, to nie zabieraj się na analizę bardziej złożonych kwestii. To po pierwsze.

Po drugie większość zdjęć i nagrań, które są pokazywane w polskich i zachodnich mediach są nagrywane przez stronę ukraińską i jest to klasyczne sianie dezinformacji. Do tego puszcza się w kółko to samo. Pomijane są chociażby te nagrania/zdjęcia robione przez kacapów z rozwalonymi pojazdami opancerzonymi ukraińców.

Póki nie wpuszczą w te okolice poważnych anglosaskich reporterów z washington post, NYT lub WSJ, to będę podchodził sceptycznie. Bo oni już nie raz obalali ukraińską narrację.

A na razie się skup na nauce języka ojczystego, bo na razie jesteś dobry w dodawaniu Gif-ów i infantylnych emotikonek.

Ma znaczenie, prostaku, że jak nie potrafisz pisać poprawnie prostych zdań po polsku, to nie zabieraj się na analizę bardziej złożonych kwestii. To po pierwsze.

Po drugie większość zdjęć i nagrań, które są pokazywane w polskich i zachodnich mediach są nagrywane przez stronę ukraińską i jest to klasyczne sianie dezinformacji. Do tego puszcza się w kółko to samo. Pomijane są chociażby te nagrania/zdjęcia robione przez kacapów z rozwalonymi pojazdami opancerzonymi ukraińców.

Póki nie wpuszczą w te okolice poważnych anglosaskich reporterów z washington post, NYT lub WSJ, to będę podchodził sceptycznie. Bo oni już nie raz obalali ukraińską narrację.

A na razie się skup na nauce języka ojczystego, bo na razie jesteś dobry w dodawaniu Gif-ów i infantylnych emotikonek.
XDDDDD

jestes zwyklym głąbem... masz wyzej materiał Polaka który jest tam od początku konfliktu... i ma kontakt z ukrami żołnierzami na miejscu w kursk oblast.... innymi slowy wszystko co tutaj wyplułeś nie ma najmniejszego sensu....

XDDDDD

jestes zwyklym głąbem... masz wyzej materiał Polaka który jest tam od początku konfliktu... i ma kontakt z ukrami żołnierzami na miejscu w kursk oblast.... innymi slowy wszystko co tutaj wyplułeś nie ma najmniejszego sensu....
Tak, dzieciaku, więcej "XD". Mowa o filmie, który jest już niedostępny? Większość Polaków, którzy poszli tam na pierwszy ogień jest -- delikatnie mówiąc -- mało obiektywna. A im dłużej przybywali ukrami, tym więź bywa większa i coraz dalsza droga do patrzenia na wszystko z dystansem. Choć część Polaków się też nimi mocno rozczarowała, czemu też daje nierzadko wyraz w naszych mediach.

Mogę być dla Ciebie głąbem, w ogóle mnie to nie rusza, szczególnie, że reprezentujesz dla mnie poziom żenującego prostaka, który ma problemy na podstawowym poziomie pisemnej komunikacji.

Więc skoro już ustaliliśmy, że uważamy siebie nawzajem za idiotów, to proponuję skończyć tę żałosną, dziecinną, kłótnię. A teraz dodaj jeszcze, na koniec, swoją głupkowatą emotikonkę i miejmy to wszystko z głowy.

Wjazd w takim tempie, na terytorium Rosji robi wrażenie, ale co z tego dalej wyniknie trudno przewidzieć. Łatwo ukraińcom utrzymać zajętych terenów raczej nie będzie. A póki co na innych kierunkach, wielkiego odpuszczania nie ma.

Chociaż mówi się, o tym, że spadła intensywność bombardowań, co ma spore znaczenie.
Pożyjemy, zobaczymy.

Natomiast ciekawe jest to, że:
- ukraińcy pomimo spadku jakości swojego wojska są w stanie przeprowadzić błyskotliwą i szybką operację (widzieliśmy to dwukrotnie teraz i przy odbijaniu charkowskiego), natomiast rosjanie po kilku pierwszych miesiącach wojny, wszystko co osiągają to metodą powolnego mielenia, rujnowania terenu, wykrwawiania siebie i wroga
- bardzo istotna jest tutaj kwestia polityczna, kolejne tabu - czego nie wolno w walce z mocarstwem padło, i tak naprawdę pomimo całego tego straszenia, nic wielkiego ze strony Rosji się nie dzieje, dająca do myślenia jest ich niemrawa reakcja i to co mówi ich propaganda, tzn. zamiast twardego powiedzenia, że teraz to pełna mobilizacja i zmiecimy ich z planszy, są teksty wyciszające wjazd ukraińców na ich terytorium uspokajanie, że w sumie to nic wielkiego się nie dzieje, granica jest długa, nie da się wszystkiego upilnować, blogerzy przesadzają i sieją panikę, nie wydaje się to być oznaką siły
- w dwa i pół roku przeszliśmy drogę od wysyłania javelinów do samobrony do wjazdu na teren FR na zachodnim sprzęcie, póki co nie widać za bardzo głosów krytyki z USA i innych państw, zapowiada się na to, że ukraińcy będą mogli używać zachodniego sprzętu i atakować Rosję jak chcą, co było nie do pomyślenia rok, czy dwa do tyłu

Ten rajd ma mieć znaczenie wyłącznie propagandowe, czy to właśnie pokazać, że straszenie ruską eskalacją nie ma racji bytu, czy to służyć zdobyciu tego kwadraciku ruskiej ziemi, która posłuży do handlu przy negocjacjach pokojowych (oczywiście nie za Krym, który jest de facto dla Ukrainy stracony). Nie ma sensu snuć teorii o znaczeniu strategicznym tej akcji. Do wyborów w USA zostało 2.5 miesiąca. Ukraińcy muszą coś robić bo w połowie listopada Trump może wcisnąć guzik "stop" i wtedy wszystko traci na znaczeniu. Znamienne, że poszedł przeciek, że Ukraińcy nawet nie poinformowali Amerykanów o tym rajdzie. Zapewne od razu byłyby naciski, aby się wstrzymali i inne takie bzdury. Polityka faktów dokonanych jest z reguły najskuteczniejsza.

Oczywiście jest natłok propagandy z obu stron. Osobiście ciągle jestem przekonany, że Amerykanie o ile sami siedzą nad zdjęciami i filmami wywiadowczymi 24/7 to i tak są zmuszeni do nowelizacji swoich planów sztabowych. Doktryny z czasów Pustynnej Burzy można wrzucić do kosza, a tzw. doświadczenie z Iraku i Afganistanu są nic nie warte bo tam Amerykanie dysponowali ogromną przewagą w ilości i rodzaju sprzętu.

Fajnie to nasze TVP World sie rozwija! Najwyższy czas żebysmy mieli jakąś poważną anglojęzyczną narrację z naszej strony jak nawet arabusy mają Al-jazeere czy jak to sie nazywa, rosja RT itd itp. Najwyższy czas! :frankapprove:

Nie było mnie tutaj kilka dni. Śmierdząca banderowska swołocz już puka do bram Moskwy czy jeszcze nie?

Nie było mnie tutaj kilka dni. Śmierdząca banderowska swołocz już puka do bram Moskwy czy jeszcze nie?
Mniej więcej 45 km od granicy czyli tuż przed Kurskiem i tamtejszą elektrownią atomową wzdłóż drogi eksrpesowej czy tam autostrady ruskie robia linię umocnień i tam też wysyłają masę jednostek nawet z Królewca...

Ukry poszerzają kontrolą ALE raczej na osi WZ niż wgłąb m. in. ze względu na to co wyżej^^ pozatym po tym jak wypędzili tę obronę terytorialną/poborowych/pozabijali/wzieli do nieweoli zaczynaja trafiać na opór bardziej elitarnych oddziałów oraz na udane kontrataki więc sami się okopują

Wygląda na to że będzie tam przesunięcie frontu zwyczajnie o te 30-40 km

Btw te tereny od czasów jeszcze wczesno carskich byly historycznie najbardziej ukrainskie etnicznie. Sama Sudza byla zalozona bodajze przez kozaków

Back