Katolicyzm i inne religie

Oglądam tego księdza w Faktach, nie dość że przegięty pedał to jeszcze zachowuje się jak pijany. Fajny ten kościół mamy że tacy ludzie robią w nim karierę.

Jakiego zachowania oczekujesz przyjacielu po opętanym człowieku? :D

Jest wszechwiedzący, a my ograniczeni, dlatego nie szukam odpowiedzi na pewne pytania, których nie muszę wcale poznać, bo nie są mi do niczego potrzebne. Jakoś musiał to Niebo zaludnić, a w tej chwili jest ponad 7 miliardów petentów do Niego. hehe

Ja i tak nie potrafie zobaczyc grzechu w zerwaniu owocu. Gdyz bez poznania zla czlowiek nie bylby dobry, nie moglby wiedziec co to dobro, po prostu musialby tylko dobro czynic. Wiesz, jak od urodzenia dawaliby Ci tylko owsinke i nieznalbys nic innego to niemoglbys powiedziec ze owsianka jest dmaczniejsza, dobra od czegos innego. Gdyby czlowiek nie wiedzial ze istnidje zlo nie mialby swiadomosci ze zyje dobrze a zbawienie byloby z automatu. Ale wtedy to by bylo nudne dla Boga.

Wiem o co Ci chodzi, dyskutowac juz nie ma o czym, po prostu mamy rozne opinie o jednym aspekcie :)

Ja i tak nie potrafie zobaczyc grzechu w zerwaniu owocu. Gdyz bez poznania zla czlowiek nie bylby dobry, nie moglby wiedziec co to dobro, po prostu musialby tylko dobro czynic. Wiesz, jak od urodzenia dawaliby Ci tylko owsinke i nieznalbys nic innego to niemoglbys powiedziec ze owsianka jest dmaczniejsza, dobra od czegos innego. Gdyby czlowiek nie wiedzial ze istnidje zlo nie mialby swiadomosci ze zyje dobrze a zbawienie byloby z automatu. Ale wtedy to by bylo nudne dla Boga.

Wiem o co Ci chodzi, dyskutowac juz nie ma o czym, po prostu mamy rozne opinie o jednym aspekcie :)

Dlatego Jezus dziękował Ojcu, że objawił Prawdę prostaczkom, bo prostaczki przyjmują Prawdę taką jaką jest, a nie rozkminiają i dorabiają do tego miliony teologii i innych definicji. :)

Oglądam tego księdza w Faktach, nie dość że przegięty pedał to jeszcze zachowuje się jak pijany. Fajny ten kościół mamy że tacy ludzie robią w nim karierę.

Lol, niezla sofistyka udalo Ci sie z tej sprawy doblocic kosciolowi. A my mamy niezle mma bo przestepcy robia kariere, pedaly peenie tez tam sa

Jakiego zachowania oczekujesz przyjacielu po opętanym człowieku? :D
Daj spokój, założę się że da się znaleźć jakieś jego stare wystąpienie i będzie tak samo. Dawał komuś dupy to go wypromowali, potem się znudził jak każdy młody pedał i poczuł się wykorzystany.

Lol, niezla sofistyka udalo Ci sie z tej sprawy doblocic kosciolowi. A my mamy niezle mma bo przestepcy robia kariere, pedaly peenie tez tam sa

Rozwala mnie to. Masz mniej krytyczny stosunek do KK niż ja, a do Boga dużo bardziej. xd

Rozwala mnie to. Masz mniej krytyczny stosunek do KK niż ja, a do Boga dużo bardziej. xd

Bo Bogiem dla mnie jest czlowiek ktorego reprezentuje Lusyfer w interpretacji Lorda Byrona, jako nieslusznie oskarzony.

Co do Masu- coz, mozna co do kazdego gdybac ze zrobil kariere bo dupy dawal, czy to architekt czy ksiadz.

Halibut ma rację przyjacielu. Nic dziwnego, że ciemność najbardziej atakuje sługi Jasności. ;)

Zwlasza ze ten ksiadz nie mogl miec tak jak piszd masu, ze przestal dawac dupy i kariera sie skonczyla. Nikt mu kariery nie zatrzymal, byl na szczycie i sam odszedl z kariery koscielnej

Halibut ma rację przyjacielu. Nic dziwnego, że ciemność najbardziej atakuje sługi Jasności. ;)
A sługi ciemności są złe ze swojej natury? To jest zwykły pedał z problemami psychicznymi-nie śmierdzi siarką, nie boi się wody święconej po prostu jego mozg nie ogarnia tego że lubi kutasy i mu trochę odpierdoliło.

A sługi ciemności są złe ze swojej natury? To jest zwykły pedał z problemami psychicznymi-nie śmierdzi siarką, nie boi się wody święconej po prostu jego mozg nie ogarnia tego że lubi kutasy i mu trochę odpierdoliło.

Ja bym się nie zdziwił jakby to była wszystko ustawka. Dzień przed synodem o rodzinie. Lobby LGBT ma kupę hajsu. Charamsa może już leżeć do końca życia dzyndzlem do góry. ;)

Ja bym się nie zdziwił jakby to była wszystko ustawka. Dzień przed synodem o rodzinie. Lobby LGBT ma kupę hajsu. Charamsa może już leżeć do końca życia dzyndzlem do góry. ;)

Oczywiscie że to była ustawka. Przecież on wysłał do kilkuset mediów na całym świecie oświadczenia dostosowane do profilu politycznego danej gazety. A więc musiało to być przygotowywane od kilku miesiecy i to przez duży sztab ludzi.
Najśmieszniejsze jest to, że zrobił to w imie walki z homofobią - a przecież nie przez homoseksualim został zawieszony ale przez złamanie celibatu, artykułu który nawet w przysiedze podpisywał przystępując do stanu kaplanstwa

A wiec jeżeli nie akceptuje podstawowych zasad - to tak jakby sam zrezygnował ze stanu kapłaństwa, lecz zrobil to tak, by wymusic na KK by to on go wyrzucił, by wyszło ze jest represjonowany. Chociaż w rzeczywistości on sam odszedł z pełnienia funkcji kapłańskich.

Ustawia wiadomo-poczytaj na natemat(!) jak całą akcję informacyjną zorganizował. Stawiam piwo że jego chłopak jest lewicowcem i to historia w stylu Romeo i Julii.

Ustawia wiadomo-poczytaj na natemat(!) jak całą akcję informacyjną zorganizował. Stawiam piwo że jego chłopak jest lewicowcem i to historia w stylu Romeo i Julii.

Najbardziej popierdolone jest to, że najprawdopodobniej ten człowiek zaplanował to przed wstąpieniem do stanu kapłaństwa, i jest tak popierdolonym i dziwnym pedałolewakiem, że w celach propagandy gejowskiej udawał wierzącego, wstąpił w stan kapłański, udawał powołanie, tylko po to by zaaranżować udawaną opresyjność KK wobec gejów.

No kuźwa, to już przechodzi ludzkie pojęcie. Przecież ten cwel powinien być przecwelony przez wszystkie media na całym świecie za takie gówno jakie był wstanie zrobić.

A może dobrym Bogiem jest Lucyfer, w opozycji do Jahwe, który jest przedstawicielem zła i wszystkih oszukał, a zbawieni będą Ci którzy mu napluli w twarz i przeszli na stronę Lucyfera? Może Bóg dał ludziom poznać tylko zło w raju a zakazał jeść owocu z Drzewa Poznania Dobra i Zła? Może Adam i Ewa nie zgrzeszli tylko dla naszego dobra poznali czym jest dobro jedząc owoc? A zło , Jahne w swoich pismach ich za to skrytykował, i z dobra zrobił zło, a ze zła zrobił dobro?
Może dobry jest Lucyfer który nie jest zakompleksionym starym dziadem który wymaga dla podleczenia swoich kompleksów by go czczcono, zamiast pierdolić takie niskie instynkty jakimi kieruje sie Jahwe? Bo prawdziwy Bóg nie potrzebowałby poklasku dla włąsnego samozadowolenia? Może Lucyfer jest dobry, bo wymaga tylko by człowiek dla człowieka był Bogiem, by czynił dobro dla siebie, dla człowieka i człowieka tylko obdarzał miłością i wdzięcznością za sczęście które go spotyka?

I jeszcze jedno - jeżeli Bóg wymaga byśmy go wielbili za sam fakt istnienia, bo dał nam radość w życiu, to chyba też powinniśmy mieć prawo go nienawidzić za ten fakt istnienia i zło oraz ból jakiego doświadczamy? Czy w religiach nie powinno być tak, że jeżeli są w święta w któych całujesz stopy posążka Boga, to raz w roku powinno byc "święto" hejtu na Boga gdzie można ten posążek legalnie opluć?

A może Bóg, tak jak w filmie Begotten, nie mógł znieść tego, że jest jednocześnie czystym złem obok czystego dobra - i popełnił samobójstwo zostawiając nas samych?
Oj rybko. Przecież lucyfer to tylko nazwa. Jeśli nazwiesz siebie Szymonem, to będziesz Szymek, a nie Piotrek.
Chrześcijaństwo wierzy w Dobrego Stwórcę, którego nazywa Bogiem. Jeśli chcesz Dobrego Stwórcę nazywać lucyferem, to tylko nazwa. Niewłaściwa w rozumieniu kodu, jakim się ludzie posługują.
Tak samo można Boga nazywać Jahwe, czy Allah. To tylko nazwa. Liczy się jednak, żeby była odwoływana do właściwej osoby.
Bóg - w religiach monoteistycznych: istota nadprzyrodzona, stworzyciel i pan wszechświata.
Nie wiem, do jakiej odnosisz się religii, ale w chrześcijaństwie Boga nie wielbi się tylko dlatego, że jest.
Gdyz bez poznania zla czlowiek nie bylby dobry
Religia chrześcijańska zakłada z definicji, że człowiek z natury jest dobry. Zatem, bez poznania zła, człowiek mógłby być tylko dobry - to, że nie nazwałby tego w ten sposób, to nie dowód, że tak by nie było.
A sługi ciemności są złe ze swojej natury?
Są złe z wyboru. Z natury są dobre.

Haha teraz to pan wszechświata a do niedawna pan płaskiej ziemi wokół której krążyło słońce.

Nie wiem czy wielu ma podobna opinie ale według mnie nie ma nic po śmierci jest po prostu czarno, nie ma żadnego boga ani piekła i innego tego typu rodzaju pierdół. Jest po prostu pustka i nie ma nic.

Haha teraz to pan wszechświata a do niedawna pan płaskiej ziemi wokół której krążyło słońce.

KK nigdy nie uważał, że ziemia jest płaska. A to, że uwazano iż słońce krąży wokół ziemi - opierało się nie na religii ale ówczesnym braku wiedzy naukowej. Tak ja jeszcze 10 lat temu "hahaha, do niedawna ateisci uważali , że Pluton jest planetą". ale potem okazało sie ze nią nie jest :)

Nie wiem czy wielu ma podobna opinie ale według mnie nie ma nic po śmierci jest po prostu czarno, nie ma żadnego boga ani piekła i innego tego typu rodzaju pierdół. Jest po prostu pustka i nie ma nic.

Ja myślę, że może być wszystko i nic. Sam fakt, że teraz żyjemy jest tak absurdalny i nienormalny, jak cokolwiek co by było po smierci. W pewnym sensie fizycnzie już teraz nie istniejemy - najmniejsza część człowieka to atom, atom skłąda sie z elektronów - w końcu to nie składa sie z niczego, jesteśmy nicością. Wiesz, tak jak w snie - czujesz, dotykasz, a jednak tego nie ma.

Wiec może nikt nie istnieje, tylko np Ty a reszte sobie wyobrażasz? Ja, Weiur, Mort nie istniejemy, tylko nas sobie wizualizujesz? Wtedy i po śmierci możesz mieć to samo - wierzysz w pustke, to bedziesz miał pustke, wierzysz w 72 dziewice - to je bedziesz mial.

KK nigdy nie uważał, że ziemia jest płaska. A to, że uwazano iż słońce krąży wokół ziemi - opierało się nie na religii ale ówczesnym braku wiedzy naukowej. Tak ja jeszcze 10 lat temu "hahaha, do niedawna ateisci uważali , że Pluton jest planetą". ale potem okazało sie ze nią nie jest :)

Ja myślę, że może być wszystko i nic. Sam fakt, że teraz żyjemy jest tak absurdalny i nienormalny, jak cokolwiek co by było po smierci. W pewnym sensie fizycnzie już teraz nie istniejemy - najmniejsza część człowieka to atom, atom skłąda sie z elektronów - w końcu to nie składa sie z niczego, jesteśmy nicością. Wiesz, tak jak w snie - czujesz, dotykasz, a jednak tego nie ma.

Wiec może nikt nie istnieje, tylko np Ty a reszte sobie wyobrażasz? Ja, Weiur, Mort nie istniejemy, tylko nas sobie wizualizujesz? Wtedy i po śmierci możesz mieć to samo - wierzysz w pustke, to bedziesz miał pustke, wierzysz w 72 dziewice - to je bedziesz mial.

nie wiem ja z fizyki to 2 mialem ledwo.

Spoko. Ciekawe ilu ateiści spalili na stosie za mówienie że pluton jest lub nie jest planetą. Taki giordano Bruno zginął przez stan wiedzy jak rozumiem i kościół nic tu nie zawinił. Hehe

nie wiem ja z fizyki to 2 mialem ledwo.

Ale pomyśl sobie jak przejebane mają w tej wizji katolicy - wiera w pieklo i niebo, to maja 50% szans ze beda w piekle ;p

Spoko. Ciekawe ilu ateiści spalili na stosie za mówienie że pluton jest lub nie jest planetą. Taki giordano Bruno zginął przez stan wiedzy jak rozumiem i kościół nic tu nie zawinił. Hehe

Gorgiano Bruno spłonął za herezje nienaukową - twierdzil ze planety maja dusze i są żywimi organizami, blabla, magia. Owszem, nauka tez sie zajmowal ale proces tej czesci nie obejmowal :) I serio, to jedyny przypadek skrzywdzonego przez Kosciół "za naukę".

Jestem ateistą ale przeorałem temat ;pChociaż nie, ostantio się nazywam "ignoteistą"

Ateiści zabijali za twierdzenie, że demokracja jest lepsza od komunizmu, czy za sam fakt wiary w Boga, ginei za to ze nie wierzyli w mit komunizmu :)

Dokładnie. Kościół Rzymskokatolicki nigdy nie twierdził, że Ziemia nie jest okrągła. Co więcej, jak Kolumb wyruszał na swoją podróż, to było dość oczywiste, że Ziemia jest okrągła - Kościół miał rację, bo twierdził, że Kolumb nie dopłynie do Indii, bo jest za daleko, jakby nie było Ameryki, to Kolumb by po prostu zginął. Sprzeciw Kościoła dotyczył wysyłaniu ludzi na pewną śmierć w pogoni za majątkiem, a nie jak twierdzą filmy.
Wiele jest interpretacji, ale cześć ludzi po prostu potrzebują znać powód i cel swojego istnienia. Skoro Ty go nie potrzebujesz, to okej, nic złego.
Luter w 2 lata po utworzeniu swojej wiary spalił więcej ludzi, USA zabiło wielokrotnie więcej osób, za to, że mają czarną skórę, niż Kościół Rzymskokatolicki przez całe swoje istnienie. Ale owszem, Kościół nie powinien zabić nikogo i do dzisiaj na każdej mszy świętej przeprasza za ten grzech.
A to co jak nie wierze w nic to jestem ateista?
Ta kwestia nie jest rozstrzygnięta. Dzisiaj słowo ateista wydaje się znaczyć tyle co przeciwnik istnienia bóstwa (wbrew swojemu znaczeniu). Jeśli Bóg jest Ci obojętny, to jesteś ateistą w rozumieniu dosłownym, jeśli uważasz, że go nie ma, należysz do grupy osób, które walczą z Bogiem dla udowodnienia swoich racji - co z nadania jest głupie.

Last edited:
Czyli wszyscy to huje

Tak, ale jedni więksi od innych, jedni zrobili też więcej dobrego od innych ;p tylko czym wiecej ludzi na ziemi ,tym wiecej mordów. Też w raz z rozwojemtechnologicznym. Pomyśl sobie co będie za pare lat? Rozpierdol ze hoho, wojna z ofiarami licznonymi w kilku miliardach :)

Kobiety nie są chujami, ponieważ ich narząd rozrodczy nie posiada penisa.

Ja też nie jestem chujem, tylko człowiekiem. Nie powiesz, że jestem "ręką" ponieważ posiadam rękę, prawda? Tak samo nie jestem chujem, bo częścią mojego ciała jest chuj.

Back