Katolicyzm i inne religie

Pewnie tak, bo u Nas widac to na przykladzie wspomnianych Cyganow czy tez patologii rdzennie polskiej. Pytanie natomiast jest takie, czy kultura krajow arabskich nie jest tutaj rownowazna kulturze Cyganskiej, ktorej wartosci nie daja sie polaczyc z Naszymi i stad niemozliwa jest asymilacja, powodujaca ciagle wyobcowanie? Cyganie mieszkaja tutaj całe pokolenia i jakoś zmian nie ma. BTW podobnego zachowania do zachowania arabow nie widzialem u ludzi z innych kultur za granica.
Utożsamiamy Cyganów i Arabów tylko dlatego, że jedni i drudzy są dla nas obcy. Jakby Chińczycy taką falą do nas migrowali, to też byśmy ich porównywali do Cyganów.
Czy asymilacja jest niemożliwa, tego tak naprawdę nikt nie wie, ale wiadomo, że można zeuropeizować araba, wystarczy popatrzeć na Katar. Tylko dajmy im szansę, nadawanie im praw obywatelskich, jednocześnie nie dając obowiązków to krzywdzenie tych (uwaga na określenie) ludzi.

Utożsamiamy Cyganów i Arabów tylko dlatego, że jedni i drudzy są dla nas obcy. Jakby Chińczycy taką falą do nas migrowali, to też byśmy ich porównywali do Cyganów.
Czy asymilacja jest niemożliwa, tego tak naprawdę nikt nie wie, ale wiadomo, że można zeuropeizować araba, wystarczy popatrzeć na Katar. Tylko dajmy im szansę, nadawanie im praw obywatelskich, jednocześnie nie dając obowiązków to krzywdzenie tych (uwaga na określenie) ludzi.
Nie rozumiem co to znaczy, ze nikt tego nie wie? Doswiadczenia zachodu sa niezbyt pozytywne, a co zrobisz jezeli u Nas tez nie wypali?

To pewnie zainteresowani czytali, ale warto przypomnieć słowa mądrego człowieka
http://fakty.interia.pl/swiat/news-...dzi-kontrowersyjna-wypowiedz-fico,nId,1876891

Juz to pisałem, ale warto powtórzyć. Przeciez ci ludzie w UE będą 5 kolumną, jakie oni mają tu perspektywy poza zyciem na koszt europejczyka. Oni uwazają, ze zasiłek za nic nie robienie się nalezy, to Europa ma na nich zarabiać.
Jeśli nie to będą się radykalizować, ze swymi braćmi z ISIS. Trudno mi pojąc, ze Europa zachodnia dalej nie wyciąga wniosków, ostatni zamach w Paryzu jak widać niczego ich nie nauczył, UE przedkłada zycie własnych obywateli nad jakąś nieracjonalną "tolerancje" Ci ludzie zasiedlą te same getta Europy, co ich odpowiednicy religijni.
Niewiem co mozna dodać więcej, smutne jest to ze Europa zmienia się na naszych oczach.
Gdybym ja był na miejscu Kopacz to nie apelowałbym do pani Merkel, tylko do niemieckiego społeczeństwa by głosno sprzeciwiali się islamizacji kraju.
Napisałbym więcej, ale nie chce przeginać

Przecież Wy sami je opluwacie, sracie na nie i orzygujecie jednocześnie. I to nawet w wątku o "naszej" (oficjalnie w papierkach to i moja) religii, kiedy sądziłem, że właśnie tutaj będą ogarnięci ludzie, chociaż próbujący rozmawiać bez uprzedzeń. Jeśli masz wątpliwości to polecam jeszcze raz poczytać linki, które wklejałem od wczoraj.
Bo nie chcemy imigrantów?
Jestem ateistą, ale chcesz powiedzieć, że będąc Chrzescijaninem powinienem też przyjąć grupę bezdomnych z dworca centralnego, bo to też chrześcijanie?

Dla mnie to wgl jest absurd. Co nas obchodzą imigranci?
Po jakiego my się do tego mieszamy?
Oni nie raz udowodnili jak nienawidzą Europy.

Macie swoich imigrantów zreszta - napadają na ludzi, obrzucają ich gównem i butelkami, niszczą samochody i biją postronnych ludzi.
Chcesz to zapodam sporo filmów na potwierdzenie i relacji z FB. Oni przybyli tu by nas zniszczyć, przejrzyj na oczy.

Polecam również marsz antyimigrancki organizowany 12 wrzesnia w Warszawie.

Jestem jak już pewnie zauważyliście tolerancyjny max, nawet prawa gejów zawsze popierałem, ale tu nie istnieje coś takiego jak tolerancja na imigrantów czy współczucie. To czysta głupota, serio. W mediach nie mówią nic, ale net obiegło w ostatnich dniach tak wiele filmów i relacji jak to naprawdę wygląda, ze nie wiem gdzie trzeba mieć oczy by coś takiego jeszcze bronic stawiam, ze to:
A) myslenie wylacznie schematami np jestem lewicowy, to znaczy ze musze wszystko co lewicowe bronic i popierac. jestem rpawicowy - popieram wszystko co tylko i wyłącznie prawica głosi.
B) bardziej prawdopodobne - brak dostępu do prawdziwych informacji nt imigrantów, opieranie się na wizerunku imigranta prezentowanym w mediach, ktory ma tyle wspolnego z rzeczywistością, co Triumf Woli z tym, co dzialo się w obozach.

@Wewiur ha, czułem, że ostatecznie na Tobie się nie zawiodę.

@TheChosen1 dw.de to neutralny niemiecki portal, kilka materiałów:
http://www.dw.com/pl/niemieccy-nauczyciele-o-małych-uchodźcach-dzieciaki-są-super/a-18665980
http://www.dw.com/pl/syryjski-uchodźca-niemcy-to-teraz-mój-kraj/a-18607186
http://www.dw.com/pl/badania-integracja-jest-dla-niemiec-nadal-niemałym-wyzwaniem/a-17680099 (polecam doczytać do końca przed ferowaniem wyroków)
rzecz jasna nie zawsze jest miło i fajnie http://www.dw.com/pl/nawet-policja-boi-się-tu-zapuszczać-gangi-przejmują-całe-dzielnice-miast-w-zagłębiu-ruhry/a-18582167
pomysłów jak można zachęcać do integracji nie brakuje http://www.telegraph.co.uk/sport/fo...p-training-camps-for-refugees-in-Germany.html

Bezpośrednia relacja Polaka z Budapesztu dość odmienna od propagandy ulubieńca skrzyw(dz|i)onych na prawo

"Kiedyś Europejczycy emigrowali za ocean, dziś do Europy ciągnie młodych Afrykańczyków. O czym raczej nie wiemy: Afryka przyjmuje więcej migrantów niż ich eksportuje."
http://www.dw.com/pl/migracja-należy-do-historii-ludzkości/a-18694921

Bo nie chcemy imigrantów?

Bo gardzicie ludźmi. Jeśli uważasz to za europejskie wartości to coś Ci się pomieszało.

Last edited:
Bo gardzicie ludźmi.
To wy gardzicie ludźmi. Skazując Europejczyków na to co się dzieje niewątpliwie gardzicie całą kulturą, ktora was wychowała i stajecie po stronie ludzi, ktorzy zawsze nami gardzili i gardzą.

W przszlosci zapewne czeka nas mordowanie z rąk imigrantów, ktore juz niebawem będzie mialo miejsce i to wlasnie wy bedziecie miec krew na rękach. Wg mnie jezeli dojdzie do jakiejkolwiek wojny z imigrantami (co juz zaczyna sie dziac) ludzie, ktorzy byli chętni przyjmowac tak ochoczo imigrantow powinni zgnić w pierdlu i zostac uznani za zdrajców i pomocników terrorystów.

W przszlosci zapewne czeka nas mordowanie z rąk imigrantów, ktore juz niebawem będzie mialo miejsce i to wlasnie wy bedziecie miec krew na rękach.
To my mamy na rękach krew dzieci z Somalii, z Kuwejtu, z Afganistanu, z Iraku i z Syrii. Już nie wspominając o afrykańskich "juntach".

To my mamy na rękach krew dzieci z Somalii, z Kuwejtu, z Afganistanu, z Iraku i z Syrii. Już nie wspominając o afrykańskich "juntach".
ja tam zawsze bylem zwolennikiem odcięcia się totalnego od cywilizacji zyjacej kilkanascie setek lat w tył. Po co się pchac, nic nigdy dobrego z tegonie było, chyba ze wtedy gdy bylo niewolnictwo. Mieli lepiej niz teraz mają.

ja tam zawsze bylem zwolennikiem odcięcia się totalnego od cywilizacji zyjacej kilkanascie setek lat w tył. Po co się pchac, nic nigdy dobrego z tegonie było, chyba ze wtedy gdy bylo niewolnictwo. Mieli lepiej niz teraz mają.
Nawarzyliśmy piwa, teraz czas je wypić.

My? My jako Polska najwyzej ostatnie dwa kraje i nawet nie Syria bo Polska odmowila wsparcia USA ta tym terenie. Zobowiazuje Nas z reszta do tego NATO z przyczyn geopolitycznych, wiec mozesz tak samo powiedziec, ze to wina Rosji popychajacej Nas do pakowania sie w takie wojny. Nigdy nie robilismy tego dla ekonomicznego zysku, w przeciwienstwie do Zachodu.

Zapomniałeś dodać o krwi milionów żydów.

Polecam zapoznać się z profilem tego typka z fejsa co podlinkował Daimon. Wcale się nie zdziwiłem, że lubi kakaowe przygody.

@DaimonFrey - Nie rozumiem popierania asymilacji mlodych imigrantow w przypadku Polski, z ktorej wyjechaly miliony mlodych ludzi, którzy mogliby mieć dzieci. Jakby takie srodki wyasygnowano na utrzymanie dzieci co na utrzymanie imigrantow zadnego problemu by nie bylo i w sumie dalej go nie musi byc, bo Nasi mlodzi wciaz sa mlodzi.

Nie przekonuja mnie tez relacje nauczycieli o tym jakie to dzieci są fajne - jakie maja byc? To nie one czynia zlo, bo nie maja wyksztalconej swiadomosci politycznej/grupowej. Zło się dzieje później jak zaczynaja szukac swojego pulapu w hierarchii i chwytaja sie ideologii oraz zajec, ktore dadza im jak najwieksze szanse na sukces reprodukcyjny. Pytanie - dlaczego najczesciej muzlumanie, a nie np. niemuzlumanscy Hindusi i Chinczycy akurat wybieraja droge przestepcza lub pasozytnicza? Jaki skladnik ich kultury jest podobny do skladnika kultury Cyganow, ktorzy dziela ten sam los? To jest podstawowe pytanie. I nie, nie jestem rasistą - bardzo ciekawia mnie inne kultury, bardzo lubie jezdzic na poludnie i nie mam zadnego odruchu negatywnego w stosunku do ludzi innego koloru skory - chcialbym jednak dyskutowac bez tabu nt. kultury.

Historia uchodzcy ktora szuka pracy bedacej warunkiem sciagniecia do Niemiec rodziny tez mnie nie przekonuje. On nie przyjechal przeczekac wojny ale sie osiedlic w innym panstwie i uwazam, ze to niezgodne z ideą udzielania azylu osobom przesladowanym, która on nie jest. Oczywiscie kazdy chce miec szanse na lepsze zycie, ale uwazam za niemoralne fundowanie jej obcym, przy jednoczesnym negowaniu rodaków. Nie ma żadnego imperatywu moralnego nakazujacego aby im pomagać bardziej niż tymczasowo.

Atykul o "polepszaniu sie procesu integracyjnego" jest kolejnym tendencyjnym artykułem. Mowi sie tam konkretnie o polepszeniu globalnych wynikow, ale globalne wyniki podbili najbardziej Polacy i inne kraje Eur Wsch po uzyskaniu 2 lata temu mozliwosci legalnej pracy w Niemczech. Kiedy uwaga art. kieruje sie w strone Turkow, ktorzy sciagani sa tam od bodajze lat 80, treść jest już jednoznaczna:

"Największe problemy integracyjne stwarzają nadal imigranci z Turcji. Stanowią oni drugą, największą grupę imigrancką w Niemczech. Przyczyn tego stanu rzeczy badacze dopatrują się w niskim poziomie wykształcenia tej grupy: co 5. imigrant z Turcji i co 3. imigrantka z tego kraju, nie posiadają ani świadectwa ukończenia szkoły, ani też żadnego zawodu."

Jedyne problemy dot. osob bliskich nam kulturowo zwiazane są z przybyszami z krainy siest, którzy maja dosyc specyficzna kulturę pracy, czy moze podejscie do zycia.

Najbardziej zas obawiam sie tego, ze tak zorganizowane panstwo jak Niemcy ma taki problem, co widac na przykladzie tych dzielnic. Gdzie Nam do nich w tym aspekcie?

Jestem na nie. Nie widze żadnego argumentu moralnego, ani zdroworozsądkowego przejmawiajacego za osiedlaniem ich, jeżeli nie grozi im śmierć w ich ojczyznach.

Last edited:
Kolejny art, kolejna manipulacja: http://www.dw.com/pl/migracja-należy-do-historii-ludzkości/a-18694921

"Kraje afrykańskie przyjmują więcej imigrantów, niż kontynent ten eksportuje w świat emigrantów."

Hah, zestawiono sume migracji wewnetrznych z emigracja na zewnatrz i porzestawiono to jako dowod, ze Afryka jest bardziej obciazona niz Europa? Dobrze, ze dla uczciwosci w nast zdaniu to troszke sprostowali:

"Faktem jest: większość afrykańskich emigrantów szuka szczęścia w innym afrykańskim kraju."

jednak klamstwo niesie sie w swiat.

Poza tym argument naturalistyczny o tym, że migracja należy do naturalnych procesow jest z zasady błedny. To, ze proces wystepuje w naturze nie czyni go automatycznie dobrym. Wojny tez sa historia ludzkosci, a w spoleczenstwach pierwotnych mezczyzna ma 30% szansy ze jego zycie skonczy sie z rak innego meczyzny - rozumiem, ze to tez dobre? Rozumiem, że indianom też należało tylko powiedzieć, że migracja jest procesem naturalnym po to aby złozyli bron i przestali martwic sie o swoje zasoby, "a wszystko sie ulozy"? Ludzie...

Mamy obecnie inne zmartwienia i do podniesienia z kolan wlasne panstwo.

Licze tez na to, że nikt nie bedzie podnosil argumentu braku humanizmu. Na UNICEF pomagajacy dzieciom w Afryce i Azji wplacilem troche grosza i mam zadeklarowane wplaty regularne, ktore dokonuje co miesiac. Chetnym moge pokazac wyciagni z ost 2 lat. Licze, ze dyskusji nie zaczadzi propaganda.

Last edited:
Jestem na nie. Nie widze żadnego argumentu moralnego, ani zdroworozsądkowego przejmawiajacego za osiedlaniem ich, jeżeli nie grozi im śmierć w ich ojczyznach.

Twój wybór, nie zgadzam się, ale cieszę się, że potrafisz swoje zdanie normalnie uargumentować, zamiast pisać o topieniu ludzi, którzy chcą mieć lepiej w życiu, bo to w tym kontekście tu przyszedłem.

11986520_509681725863034_1767137497339301953_n.png

sądziłem, że na modlitwie (i pomocy w obozach dla chrześcijan) się zakończy a tu taki szok, w dodatku mówi o ludziach, zamiast wyłącznie o chrześcijanach, jedno wielkie WOW, uwielbiam gościa i kibicuję
oby i z czasem tego typu wypowiedzi ludzi przeszły do historii: http://freikorpspolen.tumblr.com/

niewierny nawracający wiernych na ich wiarę, ewidentnie mam coś z głową

frei korps polen? wtf is that?
Ja bym powiedzial ze to ruski trol robi, az mi sie wierzyc nie chce, ze tych zdjec moze uzyc Polak?

Po jakich ty miejscach smigasz @DaimonFrey ?

smutne, że będąc ateistą w kraju owładniętym chrześcijańską manią jestem bardziej chrześcijański od chrześcijan... celny art odnośnie gorącego ostatnio tematu: http://ewangelicki.pl/komentarze/do-ksiezy-biskupow-kazimierz-bem/
Milczycie, gdy trwa wojna domowa w Syrii i uciekły stamtąd setki tysięcy uchodźców. Milczycie, gdy zamiast odruchów solidarności z uchodźcami z ust polskiego społeczeństwa dobiegają głosy pełne nienawiści, rasizmu i podłości.
11986520_509681725863034_1767137497339301953_n.png

sądziłem, że na modlitwie (i pomocy w obozach dla chrześcijan) się zakończy a tu taki szok, w dodatku mówi o ludziach, zamiast wyłącznie o chrześcijanach, jedno wielkie WOW, uwielbiam gościa i kibicuję
oby i z czasem tego typu wypowiedzi ludzi przeszły do historii: http://freikorpspolen.tumblr.com/

niewierny nawracający wiernych na ich wiarę, ewidentnie mam coś z głową

Wiem, czepiam się.

frei korps polen? wtf is that?
Ja bym powiedzial ze to ruski trol robi, az mi sie wierzyc nie chce, ze tych zdjec moze uzyc Polak?

Po jakich ty miejscach smigasz @DaimonFrey ?

Znajomy wrzucił na FB. A o co chodzi z ruskim trolem? Uważasz, że te wypowiedzi nie pasują do tych zdjęć albo należy udawać, że się ich nie widzi? Dlaczego? To są autentyczne wypowiedzi Polaków, sam takie widziałem wielokrotnie w ostatnich tygodniach, nawet tu na cohones było coś o 'rozgrzewaniu pieców, bo infrastrukturę już mamy'

Wiem, czepiam się.

No heloł, czepiasz, bo czerwcowy list naszych miał zdecydowanie inny wydźwięk od tego co powiedział teraz jasno, wyraźnie i do wszystkich F1. Jak zobaczyłem świeżą i bardziej otwartą wypowiedz prymasa to też od razu wrzuciłem, staram się być obiektywny :) Ale nieważne, jaram się, że jest ktoś taki, mam nadzieję, że nasi lokalsi nie stwierdzą, że to latynoski lewacki imigrant i rzeczywiście posłuchają go.

@DaimonFrey ja pilem do tego, ze nie kumam, jak ktos moze robic cos takiego na powaznie (z cala miloscia do cohones, nie bede twierdzil ze tu oczekuje tylko wypowiedzi powaznych). Nie kumam tego do tego stopnia, ze podpada mi to pod fabryke troli.

Last edited:
...Nie oglądajmy się na wszystkie strony. Nie chciejmy żywić całego świata, nie chciejmy ratować wszystkich. Chciejmy patrzeć w ziemię ojczystą, na której wspierając się, patrzymy ku niebu. Chciejmy pomagać naszym braciom, żywić polskie dzieci, służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie – aby nie ulec pokusie „zbawiania świata” kosztem własnej ojczyzny. Przypomina mi się tak wspaniale przedstawiony w powieści Gołubiewa „Bolesław Chrobry” i Parnickiego „Srebrne orły” fragment. Oto cesarz Otto III kusi Bolesława Chrobrego, czyni go patrycjuszem rzymskim i chce go ściągnąć do Rzymu. Ale król nie dał się wyciągnąć z Polski, z ubogiego Gniezna, na forum rzymskie. Został w swoim kraju, bo był przekonany, że jego zadanie jest tutaj. Naprzód umocnić musi swoją ojczyznę, a gdy to zrobi, pomyśli o innych, o sąsiadach. Niestety, u nas dzieje się trochę inaczej – „zbawia” się cały świat, kosztem Polski. To jest zakłócenie ładu społecznego, które musi być co tchu naprawione, jeżeli nasza Ojczyzna ma przetrwać w pokoju, w zgodnym współżyciu i współpracy, jeżeli ma osiągać upragniony ład gospodarczy.
Nieszczęściem jest zajmowanie się całym światem kosztem własnej Ojczyzny..." kard. Stefan Wyszyński

@Dzihados Jestem zmęczony i nadal nie wiem czy dobrze zrozumiałem - chodzi Ci o to, że te teksty są tak po*****, że nie mogły być wypowiedziane na poważnie i że ktoś (ruski troll) łącząc je z tymi fotkami chce nas zobrazować jako faszystów? Jeśli o to chodzi to nie wiem po jakich Ty miejscach śmigasz, że udawało Ci się na takie teksty nie trafić - możesz to na szybko nadrobić przeglądając komentarze pod https://www.facebook.com/pages/Nie-dla-Islamizacji-Europy/182944451832138?fref=ts (i zaufaj mi, że takie jazdy są w wielu miejscach, to miejsce to po prostu ich ulubione skupisko), ludzie wypowiadają się pod swoimi nazwiskami, z kont z setkami znajomych i mówią to na serio. Tzn. nie uważam, że sami w praktyce zrobiliby to o czym piszą, ale gdyby ktoś miał zrobić to za nich, to wygląda na to, że dość łatwo by to sobie zracjonalizowali jako coś dobrego - widziałem kilka razy jak w trakcie rozmowy z kimś o większej empatii taki internetowy chojrak twardo stał za tym, że topienie jest spoko (nie było to na powyższym fanpage'u, bo tam w ogóle nie ma miejsca na dyskusję).
No i wiem też, że internet to tylko wycinek rzeczywistości, inaczej u sterów siedziałby już dawno JKM. Nie mniej tego typu nastroje, naturalnie już bez takiej agresji, widuję także w realu.

@DaimonFrey no widocznie nie laze. Bo to ze ktos jest przeciw, to cos zupelnie innego od tresci spod tego linku, gdzie ktos nazywajacy sie Polakiem, poslugujac sie hitlerowskimi zdjeciami dokumentujacymi ludobojstwo najprawdopodnniej na Polakach (katolickiego lub mojzeszowego wyznania) jawnie nawoluje do bezwarunkowego i bezlitosnego masowego mordowania imigrantow. Na Cohones czegos takiego nie widzialem, choć prawda, że tu raczej równowagi ideologicznej, mowiac delikatnie, nie ma.

Ciezko mi uwierzyc, ze to ktos moze robic na powaznie, choc pewnie w zyciu, a tym bardziej w internecie, powinienem oczekiwac nieoczekiwanego. Stad to drugie, a moze i trzecie i czwarte dno przychodzi mi na mysl.

Jako, że nie jestem wielkim fanem poszczenia z powodu mojego trenowania, nie poszczę za dużo (chodzi tu o post o samej wodzie). Jestem teraz w szoku, bo w czwartek dostałem poznanie, że mam zacząć pościć i otrzymałem ogromną łaskę do tego. Pościłem od czwartku wieczorem do piątku ok. północy. Lajtowo. Potem od soboty od 13 do niedzieli do 15 i też lajtowo. Dziś poszczę od wczoraj od 21 i chyba przycisnę do jutra do 22. Głodu wcale nie czuć, niesamowite.

A tak nota bene to mam koleżankę, która 40 dni pości o samych płynach, do tego normalnie pracuje i ćwiczy na siłce. Saaaaaaaaay whaaaaaaaaaaaat?!

komentarze to istna kopalnia lolcontentu, pokazująca jak bardzo lekcje religii nie mają w praktyce sensu

a przy okazji, ponieważ pojawił się tam taki koment:
"Panie Szymonie Jezus też był człowiekiem i miał prawo się mylić"

jak to jest @Wewiur - może się mylić czy jako również Bóg uznawany jest za nieomylnego?

Dobrze kombinuje Papiez, jest szansa w koncu ze przejda z islamu na chrzescijanstwo... ...jesli uwiedzie ich dobro chrzescijan :)

Nic z tego, najpierw nas zabiją a potem na domiar złego zgwałcą i nakarmią nami kozy. :boystop:

Ja tak sobie myślę, że taka akcja może nauczyć chrześcijan chrześcijaństwa, bo to jak bardzo ci ludzie kombinują, żeby jednocześnie uznawać się za chrześcijan i nie realizować bardzo konkretnie przedstawionej woli ich Boga to po prostu komedia i materiał na zajęcia z psychologii o dysonansie poznawczym. Tylko pytanie kto będzie te ich racjonalizacje punktować i im wskazywać, bo za wielu takich Hołowni nie ma a w polskich kościołach pewnie szybko zmienią temat, jeśli w ogóle go podejmą.

@DaimonFrey ufff, myslalem ze zgwalca nas kozami a dopiero potem zjedza :)

A na powaznie to moze byc ciezko z tymi rodzinami, bo tak jak podaje ONZ, rodziny to max ~40% imigrantow (12% kobiet, 13% dzieci, i z 75% mezczyzn wezmy tez te 12% na ojcow). Moze ich zabraknac, i co wtedy taka parafia zrobi? Przeciez swiat katolicki ma pewnie setki tysiecy jesli nie miliony parafii...

Ok, teraz juz naprawde powaznie: potrzeba kilku dni i medialnej tuby, zeby takie wezwanie dotarlo do kogos wiecej niz Holownia.

I tak jeszcze wrzutke dam z innego watku, brak solidarnosci (na innych plaszczyznach) Niemcom tez wytykasz z taka konsekwencja ?

@Dzihados
Te dane o których mówisz to ludzie przepływający, a ci w ogóle w bodajże połowie nie pochodzą z Syrii. U Syryjczyków przedstawia się to idealnie po równo http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php . Ja rozumiem, że papieżowi chodzi o wzięcie ludzi z obozów (jeśli chcą), bo tam też panuje wszelka patologia, a nie tych dobijających się samodzielnie do Niemiec.

Niemców w ogóle nie posądzam o solidarność, oni zwyczajnie potrzebują pracowników, to przecież od lat wiadomo, że mają bodajże dwa miliony wolnych miejsc pracy i mnóstwo pustych mieszkań. I chyba najmocniej starzejące się społeczeństwo? I nie bardzo mam jak im wytykać brak solidarności, do Angeli nie przedzwonię, a znajomi z Niemiec mają na to wyrąbane :)

Ach, ja tylko o nerwach w "polityce" mowilem :)

EDIT: te dane ewidentnie pokazuja, ze z "Afryki" ida imigranci ekonomiczni (w setkach tysiecy), a z Syrii uchodzcy (w milionach).

Back