Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ja tam tuż po przebudzeniu przeczytałem i zrozumiałem Twoją puentę. xD
Niepijący pijak pijącego pijaka zawsze zrozumie :)
Jakie są najważniejsze zasady chrześcijaństwa zgodnie z ewangelia. Fundamenty. Ks Stryczek twierdzi,że wcale nie 10 przykazań
Jak to Jezus powiedział - całe Prawo i Prorocy zawierają się w jednym przykazaniu: miłuj bliźniego swego jak siebie samego.

.Dodam jeszcze, żebyś zobaczył to @Karateka
Tak w wielkim skrócie jak to rozumiem:
- zawsze wielbić Boga i oddawać mu chwałę
- miłować ludzi (vide: po tym poznają, że jesteście moimi uczniami, że się wzajemnie miłujecie)
- wybaczać wszystkim winowajcom, wszystko (w oczach Boga my winniśmy być pełni winy, a tymczasem On wszystko nam wybacza poprzez Ofiarę Jego Syna)
- pełnić wolę (rozeznawać) Boga - a rozeznaje się ją poprzez Pismo, jeżeli coś jest zgodne ze Słowem, to jest to od Boga - mała dygresja tutaj: Jezus nigdy nikomu nie odmówił uzdrowienia czy uwolnienia podczas pobytu na Ziemi, więc dlaczego utarło się, że choroba jest od Boga? Gdyby była, to Jezus by mówił 'ty masz pocierpieć, bo ja tak chcę' tymczasem on NIGDY tak nie zrobił.
- być sługą bliźnich i Boga na Ziemi poprzez dbanie o sprawy Królestwa, przez nas to Królestwo ma się objawiać na Ziemi (dlatego tak bardzo ważne jest, aby chrześcijanie chodzili w mocy Jezusa i uzdrawiali chorych, uwalniali itd.)
.
.
.
.
i dawać na tacę
Dbajcie najpierw o sprawy Królestwa, a reszta będzie wam dodana. ;)
Każdy robi to co chce, jeden daje, drugi nie. Jego sprawa.
Ale potem kościelny krzywo łypie okiem
Mnie kompletnie nie obchodzi co kto o mnie myśli, więc nie znam uczucia.

Jak to Jezus powiedział - całe Prawo i Prorocy zawierają się w jednym przykazaniu: miłuj bliźniego swego jak siebie samego.
Z telefonu pisze. :/ tylko aprobate chcialem do twojego postu pokazać.
Powiedział trochę inaczej z tego co pamiętam, że to najw prawo z prawa i proroków i powiedział to do żydów, więc chyba zły trop,bo prawo i prorocy to judaizm
Gdybym mówił językami ludzi i aniołów,
a miłości bym nie miał,
stałbym się jak miedź brzęcząca
albo cymbał brzmiący.
2 Gdybym też miał dar prorokowania
i znał wszystkie tajemnice,
i posiadał wszelką wiedzę,
i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił.
a miłości bym nie miał,
byłbym niczym.
3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją,
a ciało wystawił na spalenie,
lecz miłości bym nie miał,
nic bym nie zyskał.
4 Miłość cierpliwa jest,
łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą;
5 nie dopuszcza się bezwstydu,
nie szuka swego,
nie unosi się gniewem,
nie pamięta złego;
6 nie cieszy się z niesprawiedliwości,
lecz współweseli się z prawdą.
7 Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.
8 Miłość nigdy nie ustaje,
[nie jest] jak proroctwa, które się skończą,
albo jak dar języków, który zniknie,
lub jak wiedza, której zabraknie.
9 Po części bowiem tylko poznajemy,
po części prorokujemy.
10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe,
zniknie to, co jest tylko częściowe.
11 Gdy byłem dzieckiem,
mówiłem jak dziecko,
czułem jak dziecko,
myślałem jak dziecko.
Kiedy zaś stałem się mężem,
wyzbyłem się tego, co dziecięce.
12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno;
wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz:
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość.
Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, 35 a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go, wystawiając Go na próbę: 36 "Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?" 37 On mu odpowiedział: "Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.
No tak ale to wciąż do żydów. Jezus wyszedł poza stary testament, inaczej nie byłoby chrześcijanstwa
Bracia, użyję przykładu ze stosunków między ludźmi. Nikt nie obala ani zmienia testamentu prawnie sporządzonego, choć jest on jedynie dziełem ludzkim. 16 Otóż to właśnie Abrahamowi i jego potomstwu dano obietnice. I nie mówi [Pismo]: "i potomkom", co wskazywałoby na wielu, ale [wskazano] na jednego: i potomkowi twojemu, którym jest Chrystus. 17 A chcę przez to powiedzieć: testamentu, uprzednio przez Boga prawnie ustanowionego, Prawo, które powstało czterysta trzydzieści lat później, nie może obalić tak, by unieważnić obietnicę. 18 Bo gdyby dziedzictwo pochodziło z Prawa, tym samym nie mogłoby pochodzić z obietnicy. A tymczasem przez obietnicę Bóg okazał łaskę Abrahamowi.
19 Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika. 20 Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden.
21 A czy może Prawo to sprzeciwia się obietnicom Bożym? Żadną miarą! Gdyby mianowicie dane było Prawo, mające moc udzielania życia, wówczas rzeczywiście usprawiedliwienie płynęłoby z Prawa. 22 Lecz Pismo poddało wszystko pod [władzę] grzechu, aby obietnica dostała się na drodze wiary w Jezusa Chrystusa tym, którzy wierzą.
Jest na forum ujawniony wyznawca innej religii niż @Mort ? Poza ateistami.
Bo wiadomo, że w/w nie odpuści - nie może przyznać racji, bo by zgrzeszył. Ciekawie wyglądałaby dyskusja przedstawicieli różnych reliii, szczególnie, gdyby drugi osobnik, też wykazywał się świadectwem wiary , ocierającej sie o paranoję, jak Mort.
Hehe, nie ma innej takiej religii w której ichniejszy bóg robi takie cuda jak mój Bóg. :) @Lemur miał romanse z różnymi kulturami wschodu, ciekawie tu się wypowiadał wcześniej, poczytaj trochę. :P
Ja prawie byłem członkiem religi Jedi, ale olałem bo w Polsce nie ma, najbliżej bym musiał rejestrować się w Czechach.
Hehe, nie ma innej takiej religii w której ichniejszy bóg robi takie cuda jak mój Bóg. :) @Lemur miał romanse z różnymi kulturami wschodu, ciekawie tu się wypowiadał wcześniej, poczytaj trochę. :P
Ja prawie byłem członkiem religi Jedi, ale olałem bo w Polsce nie ma, najbliżej bym musiał rejestrować się w Czechach.
Religia Jedi w uniwersum SW to kalka chrześcijaństwa z usunięciem Boga w Trójcy, a tak wszystko to jest to samo. xD
uniwersum SW to kalka "Władcy Pierścienia"(swoją drogą wkurza mnie, że ludzie ciągle SW nazywają gatunkiem SF. Podczas gdy nie ma nic z tego gatunku, tylko z gatunku fantasy) , ale z drugiej strony WP inspirowana była mitologią chrześcijańską więc masz racje