Filmy - co obejrzeć a co omijać szerokim łukiem.

Nachodzi mnie pewna refleksja, ale może zacznę od pytania . Ile masz lat młody człowieku ?

Dobra kończę dyskusje. O glebi i filozofii życia jest masę innych lepszych filmów choćby Parasite. Już nie róbmy z Matrixa wielkiego dzieła filozoficznego i jak ktoś w tym bardziej widzi film superbohaterami to jakiś wielki szok.

Tak samo z LOTR.

Last edited:
Matrix to nie jest super ciężki film, ale poza przełomowymi scenami akcji ma znacznie więcej do przekazania. I jak na taki mainstreamowy, bardziej przystępny film jest dość ambitny w swojej wymowie. Nie bez przyczyny uznaje się, że Matrix ,Fight Club i American Beauty (wszystkie z 1999) to tak zwana "free your mind" trylogia.

Matrix to nie jest super ciężki film, ale poza przełomowymi scenami akcji ma znacznie więcej do przekazania. I jak na taki mainstreamowy, bardziej przystępny film jest dość ambitny w swojej wymowie. Nie bez przyczyny uznaje się, że Matrix ,Fight Club i American Beauty (wszystkie z 1999) to tak zwana "free your mind" trylogia.
Dobrze powiedziane, ale jak typ nie widzi głębi, to znaczy że mu głębia zasłania widok... A "free your mind" to pewien etap w życiu, najwidoczniej jeszcze za wcześnie. Albo za późno :deniro:

Kurwa żałuję że to zacząłem oglądać, ale jakoś skończyłem, szkoda czasu. Film bez ładu i składu, niby o czymś ale tak naprawdę o niczym. Zdecydowanie za długi i niepotrzebnie przeciągane sceny, niby przypisane poważne gatunki filmowe, ale przez tę muzyczkę i niektóre sceny to bardziej wypada kiczowato, początek filmu jeszcze jakoś ujdzie ale im dalej w las tym gorzej.

Last edited:
FALLOUT SEASON 2 24.12 juz drugi odcinek drugiego sezonu!

Kurwa żałuję że to zacząłem oglądać, ale jakoś skończyłem, szkoda czasu.

Było trzeba mnie posłuchać gdy pisałem tu już z 3 razy, że to bardzo słabiutki film.

Obejrzalem te Znikniecia, calkiem spoko film. Ale czy to horror? Moze bardziej triller.
Inna sprawa, jak mozna dawac dubbing do takich filmow? Kolejny raz sie z tym spotkalem. Tak samo Obecnosc 4 dubbing zamiast lektora. Dubbing, to moze byc w Harrym Potterze i innych bajkach.

Najwięcej nagród filmowych w 2025 roku.

Jedna bitwa po drugiej - 118 nagród

Grzesznicy- 102 nagrody

K- Pop Łowczynie demonów -21 nagród

Jezu, ale to jest tragedia. :beczka:

Warto te dwa tytuły obejrzeć??

Brutalisty jeszcze nie widziałem, ale wiem że odbiór filmu jest w przewadze bardzo dobry. DogMan jak dla mnie przeciętny, nic specjalnego.

Oglądałem miesiąc temu Brutaliste. Dla mnie nic wielkiego. Biografia budowlańca, który walczył z nałogami i chorą żoną. I tak to się kreci ponad 3 godziny. Jak ktos lubi takie holly biografie moze da 10/10 jak nie, to da 6/10. Ja jestem w tej drugiej grupie.

Kurwa żałuję że to zacząłem oglądać, ale jakoś skończyłem, szkoda czasu. Film bez ładu i składu, niby o czymś ale tak naprawdę o niczym. Zdecydowanie za długi i niepotrzebnie przeciągane sceny, niby przypisane poważne gatunki filmowe, ale przez tę muzyczkę i niektóre sceny to bardziej wypada kiczowato, początek filmu jeszcze jakoś ujdzie ale im dalej w las tym gorzej.
Chyba najbardziej przystępny film P.T. Andersona, ale gość jest specyficzny i trzeba lubić jego styl.

Obywatel Kane liczyłem na coś lepszego, a to zwykła biografia.

IMG_6395.gif

Komedie? Ech liczyłem na dobry kryminał.
Można powiedzieć, że to też kryminał, teraz wszystko ze wszystkim miksują, morderstwo i jego rozwikłanie jest całkiem niezłe w tym filmie. Jednak jakby ktoś mnie zapytał o dobry kryminał, to nie pomyślałbym chyba o żadnym filmie z serii Knives Out.

LA Confidential, Seven czy The Departed - to są typowe kryminały :awesome:

Back