Filmy - co obejrzeć a co omijać szerokim łukiem.

W raporcie czytamy, że w domu Hackmana i Arakawy znaleziono: dwa zielone telefony komórkowe, lek na tarczycę, Diltiazem, Tylenol, nagrania MyQuest, kalendarz na rok 2025.
cat-strange.gif

Tradycyjnie na dobę przed rozdaniem Oscarów, ogłoszono laureatów Złotych Malin 2025 – antynagród dla najgorszych filmów i twórców minionego roku. W 2025 r. największym "zwycięzcą" okazał się film "Madame Web", który otrzymał kilka mało zaszczytnych wyróżnień, w tym tytuł najgorszego filmu oraz nagrodę dla najgorszej aktorki, którą przyznano Dakocie Johnson. Na liście nie brakuje zaskoczeń.
:juanlaugh:
ja nie czuję się zaskoczony

Tradycyjnie na dobę przed rozdaniem Oscarów, ogłoszono laureatów Złotych Malin 2025 – antynagród dla najgorszych filmów i twórców minionego roku. W 2025 r. największym "zwycięzcą" okazał się film "Madame Web", który otrzymał kilka mało zaszczytnych wyróżnień, w tym tytuł najgorszego filmu oraz nagrodę dla najgorszej aktorki, którą przyznano Dakocie Johnson. Na liście nie brakuje zaskoczeń.
ja nie czuję się zaskoczony
Dwie statuetki powędrowały do filmów "Joker: Folie à Deux", "Bez lukru" oraz "Megapolis".

• "Bez lukru" przyniósł nagrody dla Jerry'ego Seinfelda (najgorszy aktor pierwszoplanowy) oraz Amy Schumer (najgorsza aktorka drugoplanowa).
  • "Joker: Folie à Deux" został uznany za najgorszy prequel, remake, rip-off lub sequel, a duet Joaquína Phoenixa i Lady Gagi otrzymał Malinę za najgorszy ekranowy duet.
  • Jon Voight został "uhonorowany" tytułem najgorszego aktora drugoplanowego za swoje występy w aż czterech produkcjach – "Strangers", "Shadow Land", "Reagan" oraz "Megapolis".

Dwie statuetki powędrowały do filmów "Joker: Folie à Deux", "Bez lukru" oraz "Megapolis".

• "Bez lukru" przyniósł nagrody dla Jerry'ego Seinfelda (najgorszy aktor pierwszoplanowy) oraz Amy Schumer (najgorsza aktorka drugoplanowa).
  • "Joker: Folie à Deux" został uznany za najgorszy prequel, remake, rip-off lub sequel, a duet Joaquína Phoenixa i Lady Gagi otrzymał Malinę za najgorszy ekranowy duet.
  • Jon Voight został "uhonorowany" tytułem najgorszego aktora drugoplanowego za swoje występy w aż czterech produkcjach – "Strangers", "Shadow Land", "Reagan" oraz "Megapolis".
Tyle pomyj wylano na nowego Jokera, ale przy musicalu w Emili Perez to jest kurwa pierdolone dzieło sztuki, dodatkowo okraszone świetną (bo świetną, nawet jeśli film generalnie nienajlepszy) grą Phoenixa. Jak jedno zostało nominowane do Oscara a drugie do Złotych Malin, nie wiem, ale się domyślam. Co więcej należy dodać, że film o meksykańskim wodzu kartelu narkotykowego, który czuje się kobietą i przeprowadza tranzycję był faworytem do zdobycia nagrody dopóki, w sieci nie odnalazły się stare antysemickie wpisy trans-aktora grającego główną rolę, oraz takie w których obraża on/ona/ono/chujwie swoją koleżankę z planu (tą jebniętą co płakała za nielegalnymi imigrantami) - czyli w skrócie w Holywood nadal stabilnie i żydzi>lgbtq. Skoro zatem nie mógł wygrać film o tranzystorze, wygrał film o miłości z prostytutką sex-workerką...

Tyle pomyj wylano na nowego Jokera, ale przy musicalu w Emili Perez to jest kurwa pierdolone dzieło sztuki, dodatkowo okraszone świetną (bo świetną, nawet jeśli film generalnie nienajlepszy) grą Phoenixa. Jak jedno zostało nominowane do Oscara a drugie do Złotych Malin, nie wiem, ale się domyślam. Co więcej należy dodać, że film o meksykańskim wodzu kartelu narkotykowego, który czuje się kobietą i przeprowadza tranzycję był faworytem do zdobycia nagrody dopóki, w sieci nie odnalazły się stare antysemickie wpisy trans-aktora grającego główną rolę, oraz takie w których obraża on/ona/ono/chujwie swoją koleżankę z planu (tą jebniętą co płakała za nielegalnymi imigrantami) - czyli w skrócie w Holywood nadal stabilnie i żydzi>lgbtq. Skoro zatem nie mógł wygrać film o tranzystorze, wygrał film o miłości z prostytutką sex-workerką...
ani jednego ani drugiego raczej nie odpalę...
ze strachu

Już od wielu lat dla mnie te śmieszne oscary to wyznacznik jakich filmów mam unikać.
bonus

Mikey Madison wygrała Oscara dla najlepszej aktorki za rolę w filmie "Anora"​

Odbierając statuetkę dla najlepszej aktorki, zwyciężczyni Oscara powiedziała, że jest zdenerwowana i będzie czytać z kartki. "To bardzo surrealistyczne!" — dodała.

Podziękowała wszystkim osobom, które były związane z produkcją "Anory", a także swojej rodzinie. Przyznała, że chciałaby "uznać i uchonorować społeczność pracowników seksualnych". "Będę nadal ich wspierać i być ich sojuszniczką" — dodała. Mikey Madison stwierdziła również, że spotkanie z nimi było "najważniejszym momentem tego doświadczenia".

:roberteyeblinking:

Nie dość, że przygłup, który tłumaczył zrobił błąd w słowie uhonorować to jeszcze to...

Hrabia Monte Christo (2024).

Piękny to był seans. Niesamowita historia. Trzymający w napięciu. Cały czas gęsta atmosfera. Scena na bankiecie, prowadzenie historii przez Edmonda i finał z otwarciem skrzyni - dla mnie mistrzostwo.

Naturalne kobiety, brak wirusa woke, piękne kostiumy, klimat i otoczenie. Poruszył mnie.

To był pierwszy i nie ostatni wieczór z tym filmem.

Postanowiłem przeczytać oryginał Aleksandra Dumasa.
Kicha straszna ten film :beczka:

Nic tam nie wynikało z niczego, klimat słabiutki, zero emocji, zero wglądu w bohaterów i bardzo słaba gra aktorska wszystkich :)

Nie ma się co dziwić, ostatnio przeczytałem książkę (już pomijam, że ten film to luźna interpretacja, w której zgadzają się tylko nazwiska bohaterów :korwinlaugh: ) i stwierdzam, że przeniesienie tego na ekran jest niemożliwe.

Spróbuję jeszcze ten serial co nakręcili.

Czytaj książkę! To dopiero przygoda!

Kicha straszna ten film :beczka:

Nic tam nie wynikało z niczego, klimat słabiutki, zero emocji, zero wglądu w bohaterów i bardzo słaba gra aktorska wszystkich :)

Nie ma się co dziwić, ostatnio przeczytałem książkę (już pomijam, że ten film to luźna interpretacja, w której zgadzają się tylko nazwiska bohaterów :korwinlaugh: ) i stwierdzam, że przeniesienie tego na ekran jest niemożliwe.

Spróbuję jeszcze ten serial co nakręcili.

Czytaj książkę! To dopiero przygoda!
Książka wykurwista i masz rację - nie da się - za dużo treści. Wersja z Caviezelem z 2002 podobała mi się bardziej, mimo że zinterpretowana jest jeszcze "luźniej", chociaż dużą rolę gra tu pewnie sentyment, bo oglądając tamten film byłem jeszcze dzieciakiem.

Rola życia i umiejętności aktorskie dały jej tego oskara :beczka:

Jak Verhoeven zrobił Showgirls to okazał się klapą, a dla mnie na zawsze serduszko bo było pierwsze marszczenie freda przed TV :tysonhappy:

ja na tym w kinie z bratem i kolegą byłem -showgirls
:antonio:

obstawiam scenę w basenie ;)

Kocham tego typu coming-of-age z cudownym klimacikiem, czuć vibe "Everybody Wants Some" i "Kings of Summer". Myślałem, że już takich nie kręcą. :antonio:

Obejrzalem dopiero Brutaliste, spodziewalem sie wiecej po recenzjach. Bardzo dobry film, kilka scen piekne, muzyka swietna, caly czas trzyma w niepewnosci..

W obliczu narastającej krytyki wokół nadchodzącej ekranizacji "Królewny Śnieżki", Disney postanowił zmniejszyć skalę premiery filmu w Los Angeles. Film budzi aż takie emocje?

Jak już pisaliśmy, wokół "Śnieżki" zaczynają się kontrowersje. W związku z tym Disney zdecydował się nie organizować czerwonego dywanu przed premierą filmu w Londynie. Teraz nadchodzą wieści zza Oceanu, a dokładnie z Los Angeles. Studio i tam nie będzie organizowało wielkiej, hucznej premiery.

Disney ogranicza premierę "Królewny Śnieżki" z powodu kontrowersji​

Zamiast hucznej premiery w Los Angeles, studio zorganizuje kameralne przyjęcie i pokaz w El Capitan Theatre w Hollywood 15 marca. Główne gwiazdy filmu, Rachel Zegler (23 lata), odtwarzająca rolę Królewny Śnieżki, oraz Gal Gadot (39 lat), wcielająca się w Złą Królową, pojawią się na wydarzeniu, ale nie będą udzielać wywiadów mediom. Disney wybrał jedynie kilku fotografów i własną ekipę do relacjonowania tego wydarzenia.

"Królewna Śnieżka" trafi do kin 21 marca (także w Polsce). Film w reżyserii Marca Webba spotkał się z kontrowersjami. Krytycy oskarżają Disneya o nadmierną "poprawność polityczną" i "przebudzenie ideologiczne". Niektórzy wyrażają również niezadowolenie z obsadzenia w roli głównej Rachel Zegler, aktorki polsko-latynoskiego pochodzenia.

Aktor Peter Dinklage, znany z "Gry o tron", podzielił się swoją krytyką: "Byłem trochę zaskoczony, gdy ogłosili z dumą latynoską aktorkę w roli Królewny Śnieżki, ale wciąż opowiadają historię 'Królewny Śnieżki i siedmiu krasnoludków'. Jesteście postępowi w jednym aspekcie, ale wciąż tworzycie tę cholernie wsteczną opowieść o siedmiu krasnoludach mieszkających razem w jaskini. Co wy robicie? Czy nic nie osiągnąłem, walcząc o tę sprawę?".

Disney odpowiedział, że przyjmuje "inne podejście", aby "uniknąć utrwalania stereotypów" znanych z filmu z 1937 roku.

Rachel Zegler spotkała się z krytyką po tym, jak skomentowała wyborców Donalda Trumpa w wyborach w 2024 roku oraz nazwała oryginalną animowaną "Królewnę Śnieżkę" "skrajnie przestarzałą". "Ona nie zostanie uratowana przez księcia i nie marzy o prawdziwej miłości. Marzy o tym, by stać się przywódczynią, którą wie, że może być, i którą jej zmarły ojciec powiedział, że może być, jeśli będzie nieustraszona, sprawiedliwa, odważna i prawdziwa" – powiedziała aktorka znana z "West Side Story" w 2022 roku.

W lutym Zegler odniosła się do krytyki: "Odbieram uczucia ludzi wobec tego filmu jako pasję, i to zaszczyt być częścią czegoś, co wzbudza tyle emocji" – powiedziała w wywiadzie dla "Vogue Mexico". "Nie zawsze będziemy odczuwać to samo, co inni wokół nas, ale wszystko, co możemy zrobić, to dać z siebie wszystko" - powiedziała nowa księżniczka Disneya.

Back