Filmy - co obejrzeć a co omijać szerokim łukiem.

Atomic Blonde to taki trochę John Wick w spódnicy i na szpilkach z akcją osadzoną w 1989 roku w Berlinie. Charlize Theron fajnie się wpasowała do tej roli jako szpieg prawie do końca wyprany z emocji. W filmie jest kapitalna, trwająca ładnych kilka minut scena strzelaniny oraz bójki a na końcu pościgu, kręcona na jednym ujęciu, warto zwrócić na to uwagę. Ogólnie 6/10.

Najlepszy - 7/10. Dobrze zagrany, dobrze dobrana muzyka, scenariusz do połowy filmu w porządku, później już podkolorowany i sztampowy. Nie poruszył mnie ten film w ogóle, historię znałem wcześniej, może to przez to. Mimo wszystko warto się zapoznać z oryginalną historią Jurka bo jest niebywała.

Nie kumam tej podjarki twórczością Różalskiego. Gość tworzy na jedno kopyto. Ta sama perspektywa, ta sama kompozycja. Wszystko jakby z szablonu

Sami zobaczice:
3bcy.jpg
jakub-rozalski-concept-art-you-really-should-not-be-here-wolfpack.jpg
jakub-rozalski-wedrowiec-19032016s.jpg

Google grafika wypluwa praktycznie tylko tego typu obrazki...

Prawdziwym talentem na skalę światową jest Piotr Jabłoński vel Nicponim, który zjada warsztatem Różalskiego. Google grafika Wam prawdę powie ;)

Nie kumam tej podjarki twórczością Różalskiego. Gość tworzy na jedno kopyto. Ta sama perspektywa, ta sama kompozycja. Wszystko jakby z szablonu

Sami zobaczice:
3bcy.jpg
jakub-rozalski-concept-art-you-really-should-not-be-here-wolfpack.jpg
jakub-rozalski-wedrowiec-19032016s.jpg

Google grafika wypluwa praktycznie tylko tego typu obrazki...

Prawdziwym talentem na skalę światową jest Piotr Jabłoński vel Nicponim, który zjada warsztatem Różalskiego. Google grafika Wam prawdę powie ;)

A kto sie zachwyca? Tak naprawde widzialem, ze przez media przeszedl jego plakat upamietniajacy PW, no i mozna do popularnych pewnie zaliczyc plakat do King Konga, reszta to nisza.

Z wklejonych przez ciebie to wszystkie oprocz jednego sa z jednego "swiata". Rozalski stworzyl sobie kilka motywow, swiatow (1920, the ancinents, wolfpack, brothers in arms, itd) , sila rzeczy wiec sa wtedy w podobnym klimacie.

Fakt, kreske ma "charakterystyczna", mnie tam to nie przeszkadza.

Nie czaje po co ogladac przez google grafike, skoro mozna bezposrednio:
http://jakubrozalski.artstation.com/

Ja np na tapecie mam to, motyw SF, idealne cieple, rozmazane kolory, duzo przestrzeni na ikony :)
jakub-rozalski-preapare1.jpg

Przejrzałem nicponia (takze na artstation) :) ma zupelnie inny klimat, ciezko ich w ogole porownac.
Choc np ten ma cos wspolnego:
piotr-jablonski-great-tree-people-serkonan-legends-s.jpg

Nie znalem - dzieki!

@Dzihados Porównałem ich poziom. Klimat zupełnie inny, ale gołym okiem widać różnice.

Co do Google to wiem, że gościa można sprawdzić na artstation, czy devianart. Napisałem o wyszukiwarce Google, bo ona niejako odzwierciedla popularność prac danego autora.

@Lemur
Jeśli mówisz o stylu rysowania, a nie samej wyboraźni, wymyślonej kompozycji zrzutowanej na "płótno", to pozwolę się nie zgodzić.
Mi akurat nie pasuje sterylność, "renderowatość" niektórych obrazów. Nawet ten który w wkleilem jest niespójny, ludzkie postacie są jakby wklejone, są za dokładne w stosunku do reszty.
Jeśli mówisz o kompozycjach - to jest to zupełnie inna bajka, inny klimat.
Peace :)

@Lemur
Jeśli mówisz o stylu rysowania, a nie samej wyboraźni, wymyślonej kompozycji zrzutowanej na "płótno", to pozwolę się nie zgodzić.
Mi akurat nie pasuje sterylność, "renderowatość" niektórych obrazów. Nawet ten który w wkleilem jest niespójny, ludzkie postacie są jakby wklejone, są za dokładne w stosunku do reszty.
Jeśli mówisz o kompozycjach - to jest to zupełnie inna bajka, inny klimat.
Peace :)

Ani o tym, ani o tym. Mówię o poziomie umiejętności. Forma, perspektywa, kompozycja, tonacja i oświetlenie. To wszystko składa się na warsztat artysty.

Nota bene nie rozumiem czemu mówisz, że kompozycja to "inna bajka" :P. To umiejętność, a nie wizja autora.

Ale temat jest o filmach, a my zaszlismy w nieco inne rejony. Dlatego przy okazji zapytam, czy jest już może nowy Blade Runner do ściągnięcia?

Liga Sprawiedliwości:

Liga została wprowadzona w złym momencie DCEU, powinniśmy najpierw otrzymać filmy o Batmanie, Flashu i Aquamanie. Pół filmu zostało przegadane, a przecież nie o to chodzi w filmach o superbohaterach. Przeciwnik to dupowaty Steppenwolf, który nic konkretnego sobą nie reprezentuje. Jak na ironię... najlepsza jest postać Flasha, do którego jako jedynego pasują głupkowate teksty. Fajna ścieżka dźwiękowa.

Ocena 4/10.

Mówię o poziomie umiejętności.
Tzn ze jestes tak dobry i w jednym stylu i w drugim, ze widzisz mniej niedociagniec u jednego, niz u drugiego?

. Forma, perspektywa, kompozycja, tonacja i oświetlenie.
Szczerze mowiac w ogole tego nie widze. Malo tego, mam wrazenie, ze czasem niektore elementy obrazu maja inny sposob rysowania niz reszta, a to po prostu nie pasuje, robi wrazenie łatanego. Natomiast przyznam ze wiekszosc prac jest naprawde ciekawych. On po prostu skupia sie na innych rzeczach, pewnie tych ktore lubisz ty - wyrazne kreski i cienie (a nie rozmazane, rozedrgane) i tyle.

Nie bardzo czuje sie na pozycji by cisnac jednemu czy drugiem na jego warsztat, zakładam ze to sa ich swiadome wybory.

#eot

Liga Sprawiedliwości:

Liga została wprowadzona w złym momencie DCEU, powinniśmy najpierw otrzymać filmy o Batmanie, Flashu i Aquamanie. Pół filmu zostało przegadane, a przecież nie o to chodzi w filmach o superbohaterach. Przeciwnik to dupowaty Steppenwolf, który nic konkretnego sobą nie reprezentuje. Jak na ironię... najlepsza jest postać Flasha, do którego jako jedynego pasują głupkowate teksty. Fajna ścieżka dźwiękowa.

Ocena 4/10.
na Blade Runner byłeś mordo?

to muszę się wybrać. Mam nadzieję, że będą u mnie grać :D
Pisałem na FB i nie wyświetlają tego jebane pedały, zamiast tego wolą Listy do Pizdy 3 i Srotoks. Mogłem do Rzeszowa jechać, bo uwielbiam SciFi, jednak ostatnio tak zawiodłem się na nowych produkcjach i nie pojechałem. Wszystko wina PIS ;/

Back