Anonymous
NoLife FC

Każdy zawodnik, którego walki możemy podziwiać oraz OCENIAĆ we własnym domowym zaciszu, dzieląc się swą wiedzą z ziomkami na dzielni, ew. na łamach portali społecznościowych oraz tematycznych, musi zrozumieć jedno: takie mamy prawo i od tego jesteśmy! To nasze opinie, nasze słowa powodują, że informacje o fighterze zostają rozpowszechniane pośród społeczeństwa. To dzięki nam właśnie, Janusz, który włączy któregoś razu swój telewizor, a na ekranie pojawi się informacja, o kolejnym rodaku, walczącym w UFC, pomyśli: • Hmmmm • • Bomba • ? Skądś kojarzę typa • Czy aby to nie ten były kibic ŁKS, z dobrym bjj, który fizykoterapię szlifuje?? •
Czy nadal zawodnicy, nie poznali mechanizmów, na których opiera się współczesny świat, nie tylko sportu, ale tak w ogóle? Czy może udają tylko, że mają gdzieś cały ten medialny szum wokół ich osoby, a informacje na portalach tematycznych, znajdują niby przypadkiem? Skończmy z hipokryzją! Nie pierwszy raz widzimy, że większość zawodników mma, dokładnie śledzi to co o ich osobie znaleźć można w środkach masowego przekazu, gdzie prym wiedzie ten największy, najbardziej dostępny • Internet. Baa, wydaje mi się nawet, że niektórzy zawodnicy tak głęboko siedzą w ciemnych zakątkach Internetów, że pierwsze co robią, po zakończeniu morderczych treningów/po powrocie z zawodów, etc. to odpalenie wszelkich tematów ich dotyczących i analiza wypowiedzi tak znawców, jak i znaFców zagadnienia. Niby nas to nie interesuje, niby się tym nie przejmujemy, a jednak •
Czy zawsze krytyka i opinie wyciągane odnośnie zaobserwowanych sytuacji, muszą być podciągane pod tzw. hejting? Czy każda osoba, mająca negatywne opinie, od razu jest hejterem? Czy naprawdę zawodnicy aż tak tę krytykę biorą sobie do serca? Czasem ciężko to zrozumieć • Przyjrzyjmy się jednak naszemu bohaterowi tego odcinka, mianowicie Marcinowi Bandel (a może Bandelowi lub Bandlowi, sam nie wiem, a boję się podpaść Bombie po raz kolejny ).

Za Wiki:
Marcin Bandel (ur. 10 października 1989 w Łodzi) • polski zawodnik mieszanych sztuk walki i brazylijskiego jiu-jitsu występujący w wadze półśredniej oraz średniej . Mistrz czołowej niemieckiej organizacji German MMA Championship w wadze średniej. Laureat nagrody "Poddanie roku" w Niemczech za 2013 rok. Od 9 maja 2014 związany z organizacją UFC. Jest aktualnym rekordzistą co do serii zwycięstw przez poddanie rywala - 12. Na początku maja 2014 wyprzedził legendarnych członków rodziny Gracie Ricksona i Royce'a którzy mieli po 11 udokumentowanych zwycięskich walk z rzędu przez poddanie w formułach MMA/Vale Tudo. Bandel pobił również rekord zwycięstw przez poddanie w 1. rundzie Royce'a który teraz wynosi 12.
Szczegóły poddań poniżej:

Oj tak, taka seria naprawdę robi wrażenie, czego dowodem jest epizod w programie Inside mma:
https://www.youtube.com/watch?v=NGk6jx_iiMg
Tu się zatrzymamy. Przyjrzyjmy się walce Marcina z Veselinem Dymitrovem. Omoplata, jaką Polak poddał Bułgara, została uznana wg portalu • Groundandpound.de • najlepszym poddaniem roku 2013.
Gdy wszyscy zafascynowani byli tę dosyć rzadką techniką, ja, mimo, że również mi się podobała, starałem się pokazać, że bjj rywala nie stało , mówiąc delikatnie na najwyższym poziomie, by nie powiedzieć, że było tragiczne, co w konfrontacji z brązowym pasem, a taki bohater tego epizodu posiada, już na starcie przesądziło o przegranej oponenta Polaka w wiadomy sposób. Zresztą sami popatrzmy:
https://www.youtube.com/watch?v=rQ3z3x0PVxA
01:10 • pierwsze obalenie Marcina i proszę zobaczyć, jak szybko przeszedł z półgardy, do bocznej, do dosiadu, zdobył plecy, by następnie złapać w technikę kończącą swojego oponenta. O ile dźwignia efektowna, o tyle poziom wtajemniczenia w annały bjj Bułgara, pozostawia sporo do życzenia. Co też pokazuje bilans jego dotychczasowych walk, gdzie w chwili, gdy wchodził do ringu, jego bilans okraszały:
Armbary, duszenia zza pleców , trójkąty, niektóre liczone podwójnie, a omoplata była brakującą techniką, którą nie miał jeszcze na swym kącie.
To była pierwsza krytyka z mej strony, odnośnie ładnej techniki, tu przyznaję, ale wykonanej na naprawdę słabym przeciwniku.
Kolejne pytanie, jakie padło na łamach forum Cohones, dotyczyło ewentualnej wady wzroku, jaką nasz bohater posiada. Kilka razy rzuciło mi się w oczy przymykanie oczu, co jest charakterystyczne dla krótkowzroczności, gdy patrząc daleko, widzi się nieostro i w przeciwieństwie do dalekowidza nie można tego wyrównać akomodacją. Mruży się więc oczy, żeby ostrzej widzieć, "obcinając" sobie przez to kręgi rozproszenia na siatkówce. Ale to było tylko pytanie, ot co. Zresztą, obserwowałem Cię dokładnie na hali u mnie we wiosce • Ty zresztą również:

Przewijała się jeszcze sprawa Janka Kruschinske, którego w poprzedniej walce ( mimo, że był protest i zmiana werdyktu), pokonał mój kolega z wioski, co może oznaczać tylko jedno:
Adam to naprawdę solidna firma! Bez urazy, ale ten rywal, był naprawdę słaby • jako oponent dla zawodnika, mającego znaleźć się w ekstraklasie mma • a może właśnie dlatego • ..??
Na zakończenie, kilka słów o hejtingu. Wydaję mi się, że po prostu, wiele osób źle interpretuje słowo hejting ( z angielskiego hating • nienawidzenie , najczęściej kogoś). Niektórzy często mylnie nadinterpretują zwykłą, często merytoryczną krytykę, jako hejt w ich kierunku. Zgodzę się, że ciągłe wyśmiewanie się z niepowodzeń, życzenie przegranej, jeśli nie jest poparte solidnymi argumentami, faktycznie takim hejtingiem zalatuje, jednak w większości przypadków, wpisy ludzi w Internetach niewiele z hejtingiem tak naprawdę mają wspólnego, by nie powiedzieć , że nic.
Marcin Bandel, zwany Bombą, to utalentowany fighter, z solidną bazą bjj, z mocna psychiką i jest na najlepszej drodze do udowodnienia tym wszystkim hejterom, zwłaszcza tym starym i grubym, że jego czas właśnie nadchodzi, a młody wiek, dodatkowo rokuje spędzenie wielu lat w najlepszej lidze mma na świecie, by w którymś momencie, zasiąść na tronie i mieć totalnie w dupie opinie internautów • zwłaszcza tych w podeszłym wieku!
Z pozdrowieniami z deszczowego ostatnimi czasy Świnoujścia, ślę ten o to filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=QMzHSJFF5N0