De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

A to widzisz... zatem co bys polecil domowego z naczyń do terere ?

Oraz ile tych kostek tam wsypać
Mordo, powiem Ci tak. Wrzuć tyle, ile uważasz. To nie ma moim zdaniem większego znaczenia. A co do naczyń, to najlepiej imo w tym

Attachments

• upphetta-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-stal-nierdz__0713350_pe729456_s5.jpg
    upphetta-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-stal-nierdz__0713350_pe729456_s5.jpg
    27.8 KB · Views: 5
Przy 3 łyżeczkach dopiero czuć ten syrop w kawie.

Apropo tego toffi to w nawiasie w nazwie miał napis ( karmel ) więc tym sie zasugerowałem przy zakupie.

Ale juz znalazlem inny syrop Monin taki 100% że to karmel
@VitoC probowales ten poniżej ?

Narobiłeś smaka i zamówiłem kilka tych syropów w mniejszych buteleczkach, zobaczymy czy to się nada do czarnej kawy. Nie mówię że czarna mi nie smakuje tylko człowiek pije po 2-3 dziennie to można by to jakoś urozmaicić.

Ostatnio miałem okazję pić przez kilka dni kawę z kardamonem i całkiem spoko.

Narobiłeś smaka i zamówiłem kilka tych syropów w mniejszych buteleczkach, zobaczymy czy to się nada do czarnej kawy. Nie mówię że czarna mi nie smakuje tylko człowiek pije po 2-3 dziennie to można by to jakoś urozmaicić.

Ostatnio miałem okazję pić przez kilka dni kawę z kardamonem i całkiem spoko.

Tylko lepiej lej to na lyzeczke a nie "na pałę" bo przesłodzisz ^^ ma dozownik wiec nie ma problemu z tym.

To daj znac w takim razie ktore smaki Ci podeszly bo ja tez to dodaje do czarnej kawy lub espresso, bo mleczne mi sie znudzily juz, ale wiem na pewno, ze toffi wiecej nie kupie.

A moge spytac jaka to ma pojemnosc?
Oraz ile gram yerby do tego sypiesz?
Bo ja zawsze do tykwy ceramicznej 50g sypałem.
A nie wiem, ile to ma, z 700-1000 ml może. Coś koło tego. A sypie na oko:) ja nie odmierzam wszystkiego itp

Zamówiłem sobie ten karmelowy syrop Monin, jutro dojdzie, bo ekspres odziwko po 8 dniach nie pokazuje odkamieniania więc zaryzykowałem i zamówiłem - może będzie lepszy niż ten toffi.

PS.
Pije teraz kauflandowską kawę
1674754296856.png
mocno paloną i też dobra.
No nie widze różnic w kawach, więc nie ma potrzeby wydawać hajsu na Kimbo, prawie wszystkie smakują tak samo - bo uwaga - ciągle kupuje 100% arabica, bez robusty i nie czuje różnic w firmie kaw. Jedynie co unikam to właśnie dodatku robusty bo nie lubie kwaśnych kaw.
Po prostu mój ekspres De Longhi robi zarąbiste czarne kawy. Mlecznych już praktycznie nie pijam :)))

E.
Co więcej robię tą powyższą czarną kawę bez cukru i wchodzi elegancko.

Last edited:
Nie no, jednak ostatni raz kupiłem syrop.
Karmelowy do kawy też mi nie podchodzi, najlepiej cukier trzcinowy i żadnych syropów więcej ^_^

Back