Baasteek
UFC Welterweight
Pierwsze odkamienianie zrobione. Niecałe dwa miesiące. 220 kaw.
Odkad zmieniłem twardość wody z 4 na 1 to od 23 listopada nic się jeszcze nie pojawiło

A mojej mamie ten komunikat na poziomie 4 sie pojawia okolo co 14 dni

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Pierwsze odkamienianie zrobione. Niecałe dwa miesiące. 220 kaw.

Ta jest chyba najłagodniejsza z wszystkich ich kawZamówiona, jutro dojdzie - moja pierwsza kawa z tej palarni i ogolnie moja pierwsza z cyklu "świeżo palona kawa", zobaczymy czy faktycznie coś odróżnie smakowo względem tej niebędącej wprost z palarni.
Starbucks tak jak mówiłem blonde ohyda, medium spoko, teraz czas na Blue Orkę.
View attachment 88896
Ja mam na 4. Macie jakieś gówno bo @Shajs pisał, że ma na 4 w swoim delonghi a wyświetla mu się co ok 1,5 miesiąca.
Nie mam filtra, używam wody z dzbanka daffi.może ma zainstalowany filtr i delonghi wtedy łagodniej podchodzi do tematu odkamieniania
nawet coffee doctor powiedzial ze nie uzywa zadnych filtrow, ba nawet dzbanka nie uzywa jak ja, a jedynie odkamienia sobie ekspres i to wszystko - wygoda
(ale on to chociaż sobie sam wszystko w nim naprawi haha)
To u mnie teraz będzie dłużej, bo w październiku zmieniałem filtr i wtedy też odkamienianie wyskoczyło żeby zrobić.No to wychodzi tak jak u mnie, co dwa miesiące. To jest optymalny okres, mało upierdliwy
A u mnie akurat wymiana filtra nie pokrywa się z odkamienianiemTo u mnie teraz będzie dłużej, bo w październiku zmieniałem filtr i wtedy też odkamienianie wyskoczyło żeby zrobić.
A obecny filtr ma jeszcze 20% stanu. To pewnie padnie na koniec stycznia.

Czyli nawet za kawę biedna matka płaci.

Bastek, ja Cię mimo wszystko lubię i wiesz o tym, ale już brakuje mi słów. Przecież kupiłeś najłagodniejszą kawę z całej ich palarni. Ona nie ma prawa być kwaśna.Kwaśna![]()
@Baasteek próbujący nową kawę:Bastek, ja Cię mimo wszystko lubię i wiesz o tym, ale już brakuje mi słów. Przecież kupiłeś najłagodniejszą kawę z całej ich palarni. Ona nie ma prawa być kwaśna.
To jest jedna z najbardziej „smooth” kaw jakie w życiu piłem. Pewnie dlatego przestałem.
Nawet w opisie mają
Kwasowość 1/5
View attachment 89014

SpróbujęEspresso romano zajebiste.
Spróbuję
Wysoki ślad węglowy, w fabrykach nie ma parytetu, rada nadzorcza zdecydowanie nie jest zdywersyfikowana rasowo. Co tu dużo więcej mówić.Ktoś ma Melitta Latticia? Jakieś opinie?
![]()
Ekspres Melitta Latticia OT F300-101
Ekspres ciśnieniowy Melitta Latticia OT F300-101 w RTV EURO AGD. Typ ekspresu: automatyczny, Dostępne napoje: Caffè Crema, Cappuccino, Espresso, gorąca woda, Latte Macchiato, spienione mleko, Ciśnienie / Moc : 15 barów / 1450 W... Zobacz w RTV EURO AGD!www.euro.com.pl
Wysoki ślad węglowy, w fabrykach nie ma parytetu, rada nadzorcza zdecydowanie nie jest zdywersyfikowana rasowo. Co tu dużo więcej mówić.
Dużo lepiej dla planety będzie sobie kupić ziarna z plantacji ze wszystkimi certyfikatami wybierając tę która jest najbliżej, następnie zmielić kawę w młynku ręcznym i zaparzyć własnoręcznie.

Ktoś ma Melitta Latticia? Jakieś opinie?
![]()
Ekspres ciśnieniowy Melitta Latticia OT F300-101 w RTV EURO AGD. Typ ekspresu: automatyczny, Dostępne napoje: Caffè Crema, Cappuccino, Espresso, gorąca woda, Latte Macchiato, spienione mleko, Ciśnienie / Moc : 15 barów / 1450 W... Zobacz w RTV EURO AGD!www.euro.com.pl
Bierz delonżi. Lepszy może nie będzie, ale będzie za to bardziej wesołoKtoś ma Melitta Latticia? Jakieś opinie?
![]()

Bastek, ja Cię mimo wszystko lubię i wiesz o tym, ale już brakuje mi słów. Przecież kupiłeś najłagodniejszą kawę z całej ich palarni. Ona nie ma prawa być kwaśna.
To jest jedna z najbardziej „smooth” kaw jakie w życiu piłem. Pewnie dlatego przestałem.
Nawet w opisie mają
Kwasowość 1/5
View attachment 89014
Kup sobie Starbucks espresso Dark roastWydaje mi sie a nawet estem juz niemal pewien, ze ma to zwiazek z jasnymi ziarnami, ktore mi po prostu nie smakuja w espresso.
Espresso lepiej mi smakuje z ciemniejszymi ziarnami ogolnie we wszystkich markach kawy.
Dlatego bede zwracal juz teraz zawsze uwage na kolor ziarenek przy zakupie kaw.