De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

@Baasteek ekspercie, to chyba wyższy model od twojego, nie?
Patrząc na cenę regularną i tą na promocji to wygląda na okazję:

@Baasteek ekspercie, to chyba wyższy model od twojego, nie?
Patrząc na cenę regularną i tą na promocji to wygląda na okazję:

To jest całkiem inny model niż ja mam.
Ja mam z serii Dinamica, a to jest seria PrimaDonna.

I ze znaczacych różnic na pierwszy rzut oka widze że w tej primadonnie nie ma regulacji wysokości dyszy - która się przydaje przy robieniu kaw typu espresso, doppio, doppio+ czyli tych małych filiżankowych, które są na kilka łyków, w sumie nawet często z nich korzystam, gdy nie zamierzam robić kawy mlecznej.
*Ale doczytałem że jest w nim jakaś regulacja adaptera - tego nie znam, bo u mnie nie wystepuje.

Jeśli chodzi o pozostałe drobiazgi, parametry to są prawie identyczne.
Ten primadonna ma opcję, której u mnie nie ma, z tym bajerem co ma @respect ze mozesz sobie robić kawę zdalnie za pomocą telefonu, juz opisalismy jakie to ma plusy - w zasadzie prawie żadnych :D

Ja mam ten, jesli bys chcial sobie porownac : ( tylko w kolorze czarnym )

Last edited:
W delongi jest system odzysku. Musisz te fusy dobrze wysuszyć a potem zasypujesz je do komory na mieloną. Te ekspresy są tak chujowe, że po pierwszym zaparzeniu zostaje jeszcze tyle smaku, że śmiało można.
Dokładnie. Podstawa to dobrze wysuszyć a nie mokre dawać. Suszyć można na grzejniku ewentualnie żelazkiem. Szkoda że w tych modelach nie ma dedykowanej suszarki.
Ja zostawiampl po prostu na parapecie żeby słoneczko przesuszyło.

Pisaliście o tej kawie "long" i właśnie sobie pomyślałem a co tam, wypróbuję i faktycznie ekspres robi ją w jakiś dziwny sposób - tak jak pisaliście, jakoś inaczej niż zwykłą czarną kawę.
Już pomijam ilość wody, której jest mniej, no ale jakoś inaczej przebiega proces.

Pisaliście o tej kawie "long" i właśnie sobie pomyślałem a co tam, wypróbuję i faktycznie ekspres robi ją w jakiś dziwny sposób - tak jak pisaliście, jakoś inaczej niż zwykłą czarną kawę.
Już pomijam ilość wody, której jest mniej, no ale jakoś inaczej przebiega proces.

:mamedwhat:

Z ciekawości @respect ustawiałeś na ten najmocniejszy poziom gorącej wody czy domyślnie używasz przedostatniego ?
( a może w Siemensie domyślnie było ustawione jeszcze inaczej niż u mnie )

Chodzi oto, że sraczka się dłużej utrzymuje po kawie long niż zwykłej to jest tylko w ekspresach delongi.

Czyli jak pijesz pierwszą kawę mleczną w niedziele to poza odpięciem rurki i jej umyciem to klikasz tylko guzik i odbywa sie to czyszczenie te 30 sekund (ale w sumie Ciebie to nie obchodzi bo i tak odchodzisz od ekspresu), a dopiero na koniec dnia bawisz sie w to rozkrecanie dyszy ?

No to fakt faktem masz lżej - a może i gorzej robiąc tylko 1-2 kawy mleczne na dzień, bo z dysza może być więcej roboty niż z moją karafką - bo w De Longhi rozebranie karafki jest szybkie i proste, aczkolwiek zrobić trzeba :P
Wyobrażam sobie że z dyszą schodzi znacznie dłużej.
I właśnie o tą dyszę chciałem głownie zapytać, ale sprytnie ominales ten temat nie podajac szczegolow :lol:
Przecież ja kurwa nie muszę rozkręcać żadnej dyszy. Wszystko Ci opisałem. Robię mleczną kawę, wycieram rurkę która pobierała mleko z kartonika i jeżeli wiem, że nie będę robił w najbliższym czasie kawy mlecznej to włączam program mycia systemu mleka i wtedy ekspres SAMODZIELNIE myje dysze i rurkę (rurkę od wewnątrz bo jak pisałem od zewnątrz już wytarłem wcześniej).
Tyle. Nie ma żadnego rozbierania, mycia w zlewie itd.
Z ciekawości @respect ustawiałeś na ten najmocniejszy poziom gorącej wody czy domyślnie używasz przedostatniego ?
( a może w Siemensie domyślnie było ustawione jeszcze inaczej niż u mnie )
Nic nie zmieniałem.

Aż sam sobie wygooglowałem.. dobry poradnik.

Ale to nie jest wymagana czynność na co dzień. To można wyczyścić raz na jakiś czas tak samo jak zaparzacz. Wystarczy dbać o to żeby system mleka był czyszczony na bieżąco w taki sposób jak opisałem wcześniej. Na chuj mam to rozbierać i czyścić pod kranem jak włączę czyszczenie w ekspresie i przelewa mi przez to gorącą wodę i parę pod ciśnieniem
:korwinstupid:

Ale to nie jest wymagana czynność na co dzień. To można wyczyścić raz na jakiś czas tak samo jak zaparzacz. Wystarczy dbać o to żeby system mleka był czyszczony na bieżąco w taki sposób jak opisałem wcześniej. Na chuj mam to rozbierać i czyścić pod kranem jak włączę czyszczenie w ekspresie i przelewa mi przez to gorącą wodę i parę pod ciśnieniem
:korwinstupid:
Bastek już taki jest że musi sobie w necie sprawdzić poradnik, zadać pytanie na cohones, zadzwonić na infolinię, napisać maila, a potem na koniec robi po swojemu.

nie no powaga, w De Longhi każą to myć na koniec dnia lub ostatniej kawie mlecznej więc i ta sama zasada musi być w innych ekspresach
Screenshot_2023-11-18-20-47-06-80_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd.jpg

Screenshot_2023-11-18-20-47-53-21_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd.jpg

nie no powaga, w De Longhi każą to myć na koniec dnia lub ostatniej kawie mlecznej więc i ta sama zasada musi być w innych ekspresach
Serio? Naprawdę nie widzisz różnicy między tymi dwoma systemami? Ty musisz to myć ręcznie bo nie da się tego zrobić inaczej. U Ciebie parą można umyć tylko dyszę a nie cały system.

Serio? Naprawdę nie widzisz różnicy między tymi dwoma systemami? Ty musisz to myć ręcznie bo nie da się tego zrobić inaczej. U Ciebie parą można umyć tylko dyszę a nie cały system.
O kurwa, teraz włączyłem ten filmik co wrzucił, jak dla niego tak prosta i krótka czynność jak strząchnięcie fiuta po sikaniu stanowi problem to nie mam więcej pytań do typa... Znaczy już wcześniej nie miałem ale no kurwa...
:iamdone:

O kurwa, teraz włączyłem ten filmik co wrzucił, jak dla niego tak prosta i krótka czynność jak strząchnięcie fiuta po sikaniu stanowi problem to nie mam więcej pytań do typa... Znaczy już wcześniej nie miałem ale no kurwa...
:iamdone:

Przecież to filmik ekspresu @respect a nie mój :brainoverload: - ja mam De Longhi z zewnetrznym pojemnikiem na mleko...

Back