By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

:o o:
v1ymmLT.png

Z dniem 1 stycznia 2026 r. niektóre limity odnoszące się do wydatków na samochody osobowe rozliczanych w firmowych kosztach podatkowych zostaną zmodyfikowane. Obowiązujące obecnie limity amortyzacyjne i leasingowe w kwotach 225.000 zł i 150.000 zł zostaną zastąpione przez nowe, których wysokość będzie uzależniona od poziomu emisji dwutlenku węgla.
O szczegóły pytajcie księgowych.

Przy machlojkach związanych z limitami warto przypominać że przez 16 lat w ciągu których oficjalna skumulowana inflacja sięga 60% (podkreślam, oficjalna, na koszyku) progi podatkowe nie były ruszane.
pJ9adA4.png

I kolejne przypomnienie że dodruk to świadomy podatek władz, i nawet od czatów gjepete, gjeminajów czy innych kopajlotów musisz taką odpowiedz wymuszać:
yOGj6RS.png

NXSxl44.png

I jeszcze wisienka na torcie o dodruku jako podatku:
76xBBvJ.png

Obliczeń nie sprawdzałem bo mnie raczej chodzi o ...
GMdPA6y.png

... o pointe
KR97Map.png

Last edited:

To nie jest do końca tak.
We Wietnamie ostatnio są coraz to nowsze afery korupcyjne - nawet komunistyczny rząd musi coś z tym zrobić i zaczęły się aresztowania.

Jedna kobieta w Wietnamie zdefraudowała równowartość PKB małego państwa i została skazana na śmierć - wyrok pewnie nie będzie jednak wykonany. Jej córka uciekła z hajsem do Singapuru. Policja robi też naloty na domy lokalnych polityków i znajdują tam dosłownie palety wypełnione dolarami. Jeden taki nalot był dosłownie kilka domów od miejsca w którym zazwyczaj mieszkam.

Skala tego zjawiska jest tak wielka, że WSZYSCY obywatele Wietnamu są objęci sankcjami bankowymi - żaden Wietnamczyk aktualnie nie założy konta w polskim banku.

Godzinami mógłbym opowiadać jakie oni wały robią - nawet w Polsce.

Ilekroć ode mnie w Wietnamie domagano się łapówy - nie zliczę. Ogólnie łapówkarstwo to część ich kultury - przyjęło się chociażby, że naczelnik urzędu państwowego, czy menedżer w firmie z okazji Święta Tet dostaje "w prezencie" po 1 wypłacie od każdego w podwładnych.

Last edited:
To nie jest do końca tak.
We Wietnamie ostatnio są coraz to nowsze afery korupcyjne - nawet komunistyczny rząd musi coś z tym zrobić i zaczęły się aresztowania.

Jedna kobieta w Wietnamie zdefraudowała równowartość PKB małego państwa i została skazana na śmierć - wyrok pewnie nie będzie jednak wykonany. Jej córka uciekła z hajsem do Singapuru. Policja robi też naloty na domy lokalnych polityków i znajdują tam dosłownie palety wypełnione dolarami. Jeden taki nalot był dosłownie kilka domów od miejsca w którym zazwyczaj mieszkam.

Skala tego zjawiska jest tak wielka, że WSZYSCY obywatele Wietnamu są objęci sankcjami bankowymi - żaden Wietnamczyk aktualnie nie założy konta w polskim banku.

Godzinami mógłbym opowiadać jakie oni wały robią - nawet w Polsce.

Ilekroć ode mnie w Wietnamie domagano się łapówy - nie zliczę. Ogólnie łapówkarstwo to część ich kultury - przyjęło się chociażby, że naczelnik urzędu państwowego, czy menedżer w firmie z okazji Święta Tet dostaje "w prezencie" po 1 wypłacie od każdego w podwładnych.
Czyli trochę jak w Rosji: mała pensja urzędnika, a obywatel płaci łapówkę jako ,,opłatę za załatwienie"/jak napiwek w USA. Taka trochę praca na akord.
W programie Szerokie tory była wspominana historia jak jedna kobieta poszła na policję, że lekarz wziął łapówkę jak wypada, a operacji nie załatwił czyli oszukał xd

Wietnamczycy w Polsce, niektóre ich oszustwa finansowe, oraz wietnamska bezpieka wspierająca grupy wymuszające kase od Wietnamczyków plus przemyt ludzi -temat rzeka. A, że statystyczny Polak uważa, że każdy Azjata wygląda tak samo...

dżewo dostaje wirtualną odpowiedź od wirtualnego bota AI karolina
na wirtualną ofertę pracy w it po dwóch latach,
dolny filmik
:beczka:

Pany porównywał ktoś kiedyś allegro vs amazon? Regulamin zwrótów vs praktyka zwrotów? reklamacje itd itp?

Pytam zarówno w kontekście kupowania na firmę jak i indywidualnie.

Pany porównywał ktoś kiedyś allegro vs amazon? Regulamin zwrótów vs praktyka zwrotów? reklamacje itd itp?

Wiem że sprzedaż przez allegro jest łatwiejsza, ale jak z zakupami to nie wiem, dlatego napisałem :suchykarol:

Nie wiem jak obecnie ale Amazon swego czasu nawet nie chciał przejmować zwrotów tylko z automatu wysyłał nowy produkt. Zdarzyło mi się kilka razy na przestrzeni lat trafić na uszkodzony produkt. Po wysłaniu zdjęć i zgłoszenie najczęściej następnego dnia nowy produkt był w drodze. Nawet przy pytaniu o odesłanie uszkodzonego wydania wprost odpisali, że uszkodzenie znacząco obniża wartość produktu i mogę go zatrzymać. Mowa oczywiście o produktach z oficjalnego sklepu amazonu.

Nie wiem jak obecnie ale Amazon swego czasu nawet nie chciał przejmować zwrotów tylko z automatu wysyłał nowy produkt. Zdarzyło mi się kilka razy na przestrzeni lat trafić na uszkodzony produkt. Po wysłaniu zdjęć i zgłoszenie najczęściej następnego dnia nowy produkt był w drodze. Nawet przy pytaniu o odesłanie uszkodzonego wydania wprost odpisali, że uszkodzenie znacząco obniża wartość produktu i mogę go zatrzymać. Mowa oczywiście o produktach z oficjalnego sklepu amazonu.
Podobno gdy ilość zwrotów przewyższa średnią to blokują konto. Nie wiem, ale tak wiara na peperku pisała

Back