By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

@MuraS
sorry, ale nadal chce meczyc stwora: leasing vs kredyt celowy.

Szukam konkretnych liczb czy mechanizmow, ktore pokazuja, ze leasing samochodowy jest tanszy. Zakladamy oczywiscie kupno samochodu do celow mieszanych, z pelnym VATem, na firme, uzywanego lub nowego.
Leasing:
- elastyczny: od dwoch do pieciu (lub wiecej na innych niz osobowe)
- od raty leasingowej mozna odliczyc 50% VATu (od pozniejszych kosztow zwizanych z samochodem tez)
- nie moge znalezc nigdzie informacji o maksymalnej kwocie podatku VAT (kiedys to bylo, ale juz CHYBA nie)
- amortyzacja auta po zakonczeniu leasingu

Kredyt:
- stawka amortyzacji 20% rocznie, zatem amortyzacja twa zawsze 5 lat
- od kosztu auta, jedej faktury, odlicza sie 50% VATu (od pozniejszych kosztow zwizanych z samochodem tez)
- nie moge znalezc nigdzie informacji o maksymalnej kwocie podatku VAT (kiedys to bylo, ale juz CHYBA nie)

Zakladajac leasing 5 letni , nie ma wiec roznic w mechanizmach podatkowych, wszystko sprowadza sie do kosztu pieniadza (WSZELKICH opłat związanych z jego pozyskaniem, oraz np. minimalizacją ryzyk).

JEDYNĄ rożnicą w mechanizmie odliczania kosztów, jest "druga" amortyzacja auta po zakończeniu leasingu, czyli powtóne wrzucenie auta w koszty - zakładam, ze nie w kwocie ostatniej raty, kwoty wykupu, ale w w wartości rynkowej.

Czyli zakładając, że auto po 5 latach ma 40% wartości z dnia zakupu, oznacza to, że w ciągu 10lat, przy założeniu kosztu leasingu 10% (włączam w to wszystkie opłaty, łącznie z GAP, a to dodatkowe 50-100zl/mc, wiec 3-6tys) można odliczyć 150% wartości auta, realnie spłacając 110% (przy stawce podatkowej 19% oznacza to odliczenie 28,5% wartości auta vs 19%)

Odrzucam więc stwierdzenia "leasing jest lepszy finansowo", bo poki co nikt nie potrafi mi tego pokazać na liczbach - poza podwójną amortyzacją. O wszystkim decyduje koszt pieniądza i akceptowalny poziom ryzyk (ja cykam sie możliwośći - nawet z GAPem - ze po wplacie wlasnej 40% wyjezdzam z salonu, wjezdza we mnie ciezarowka, auto do kasacji a ja trace 40% i tyle, leasing sie konczy, GAP ratuje mi 4 litery i nie splacam pozostalych 60%, ale i tak jest w plecy).

Niezaprzeczalne zalety (nie zamierzam z nimi dyskutować)
- elastyczność
- podwójna amortyzacja
Leasing jest lepszy finansowo

@Dzihados tu masz skan pierwszej strony umowy kredytowej (imo bardzo taniej - robiona po znajomości, jak wejdziesz z buta to takiej nie dostaniesz) na Audi A8. Przeczytaj sobie warunki i określ się co wolisz.
Scan_20160522_143246.jpg

Ja wcale nie twietdze, ze %'bedzie mbiej na kredycie :)

Kluczowe pytanie: dlaczego cos jest tansze, skoro - pomijajac podwojna amortyzacje - podatkowo te dwa podejscia maja te same reguly? Innymi sliwy: co kupuje sie w kredycie poprzez wieksze %?
No i pytanie: czy to cos warte jest tej ceny :)

Ja wcale nie twietdze, ze %'bedzie mbiej na kredycie :)

Kluczowe pytanie: dlaczego cos jest tansze, skoro - pomijajac podwojna amortyzacje - podatkowo te dwa podejscia maja te same reguly? Innymi sliwy: co kupuje sie w kredycie poprzez wieksze %?
No i pytanie: czy to cos warte jest tej ceny :)
Odpowiem innym przykładem: kredyt mieszkaniowy i pożyczka hipoteczna. Ta sama kwota, to samo zabezpieczenie, ten sam kredytobiorca, a marża jest inna. Leasing to w swojej postaci kredyt na zakup z wiborem i marżą (w tym PKO BP masz wibor 3m plus marżę koło 3), z tą różnicą, że leasingodawca ma tarczę podatkową (amortyzuje samochód). Stąd daje lepszą cenę, bo żeby zarobić tyle samo netto musi mniej dostać brutto. Z drugiej strony leasingobiorca też zyskuje tarczę podatkową, bo całość czynszów wjeżdża w koszt. Skarbówka nie jest zadowolona z tego, dlatego powstała ustawa o leasingu. Leasing operacyjny musi zostać zawarty na minimum 24 miesięcy i może być spłacony w minimum 6 miesięcy, a wkład własny nie może być większy niż 45 procent. Przed ustawą drogie samochody brało się na miesiąc w leasing i samochód zamiast amortyzować 5 lat to robiło się w miesiąc, i płaciło się procent leasingodawcy, za papierek. Co do różnicy w marży - wyjaśnienie, że konkurencja w dziedzinie leasingów jest dużo większa niż w przypadku kredytów samochodowych wystarczy ? Ludzie brali kredyty samochodowe zanim Polskę zalała fala szrotów przywiezionych na lawetach z UE. Gorzej sytuowani Polacy nie muszą brać kredytu na zakup samochodu, bo kupują go za gotówkę. Z drugiej strony wzrosła ilość samozatrudnionych i firm. Ilość kredytów samochodowych systematycznie spada, a rynku leasingów rośnie. Poza tym bank przy kredycie obowiązują inne przepisy odnośnie ryzyka niż leasingodawce. Nie znam banku który zrobiłby kredyt na nowego prosiaka 911, a leasingodawcy zrobią coś takiego.

Z tego co sie dowiedzialem to jednak ten limit na VAT jest, na calosc, a nie "od kazdej faktury". Kurde a stronki jakie w necie znalazlem mowia, ze to w 2014 sie skonczylo, nawet babka z pko bp leasing tak powiedziala...
No nie wazne. @MuraS, ja i tak pewnie wezme leasing :) tylko sie drocze, ze to jest cos za cos :) trzeba swiadomie wybierac, nic mniej, nic wiecej :)

Z tego co sie dowiedzialem to jednak ten limit na VAT jest, na calosc, a nie "od kazdej faktury". Kurde a stronki jakie w necie znalazlem mowia, ze to w 2014 sie skonczylo, nawet babka z pko bp leasing tak powiedziala...
No nie wazne. @MuraS, ja i tak pewnie wezme leasing :) tylko sie drocze, ze to jest cos za cos :) trzeba swiadomie wybierac, nic mniej, nic wiecej :)
Faktycznie od 2014 zniesiono limit, średnio mnie to interesuje bo faktury wszystkie mam ZW z VATu

Heheh, no oczywiste, oprocentowanie przykladowej umowy - ktora wyslales - bylo 5-6%, a tu w przykladzie 16%.
Chodzi o mechanizm: coś za coś.

Heheh, no oczywiste, oprocentowanie przykladowej umowy - ktora wyslales - bylo 5-6%, a tu w przykladzie 16%.
Chodzi o mechanizm: coś za coś.
Tylko, że w tym przykładzie z money.pl leasing też nominalnie był tańszy.

Tylko, że w tym przykładzie z money.pl leasing też nominalnie był tańszy.
Ale drozszy niz dzis. Koszt pieniadza po prostu, raz drozej raz taniej. Relacja kredyt-leasing moze sie oczywiscie troche zmieniac, ale mechanizm pozostaje ten sam, Tu to, tam tamto,

Ale drozszy niz dzis. Koszt pieniadza po prostu, raz drozej raz taniej. Relacja kredyt-leasing moze sie oczywiscie troche zmieniac, ale mechanizm pozostaje ten sam, Tu to, tam tamto,
Ceteris paribus leasing zawsze tańszy od kredytu.

w firmie na czesci "floty" smart plan od toyoty, taki wynajem długoterminowy:
http://www.toyota.katowice.pl/wynajem-samochodow-dla-firm-i60.html

czy sie oplaca ? nie
czy jest wygodny? tak
poza wlewaniem plynu do spryskiwaczy uzytkownik niczym sie nie martwi - teoretycznie zobaczymy jak bedzie na koniec umowy
Taki leasing jest tanszy, bo leasingodawca pobiera swoja czesc w naturze :) znaczy w mechanice :)

Ceteris paribus leasing zawsze tańszy od kredytu.
ciezko sie nie zgodzic. Ople zykle tansze od BMW :) prawda? :)

Ma ktoś jakąś stronkę, gdzie jakiś test robisz i ci studia wybiera teoretycznie pasujące, bo kurwa jestem w lesie.
@Cloud weź mi załatw posadę, przyucz coś tam xD

Back