Baton17
PRIDE FC Lightweight
Wiesz co, nie wiem na ile to jest tak prawdziwy miód jaki można kupić ale wydaje mi się, że jest tak jak powinno być;) Też z internetu posiadłem wiedzę na ten temat;) Musisz sobie dobrać proporcje, bo masz 4 rodzaje, półtorak, dwujniak, trójniak, czwórniak. Najsłodszy i w sumie uchodzący za najlepszy jest półtorak i dalej według kolejności. Ja robię trójniak czyli na 3 części wody jedna część miodu, jeśli dobrze pamiętam. Są dwa sposoby, ja robiłem tak najpierw gotowałem brzeczkę (czyli miód z wodą, kwasek cytrynowy) to tam miało się ileś czasu gotować. Potem studzenie i wlanie do baniaka. Przygotowanie drożdży (są specjalne do miodów ale można też uniwersalne winiarskie). No i dodajesz drożdże i zostawiasz nastaw do fermentacji. Jak się skończy to zlewasz z nad osadu i czekasz ok pół roku czy więcej aż dojrzeje (to w miodach jest słabe, że strasznie długo dojrzewają). Nie wiem jak smakuje, bo jeszcze nie próbowałem, ale wygląda ładnie. Przepis z internetu, nie wydawał się skomplikowany więc poeksperymentowałem, są oczywiście bardziej zagmatwane, ale nie mam tyle cierpliwości żeby czekać na degustację:)@praecox77 woow, jak sie robi miód pitny, da sie "w domu"??? Musze poguglować!
To nic trudnego, mnie wino nauczył tata a ja doczytałem i zmodyfikowałem metodę wyrobu po swojemu i jakoś tam wychodzi;) ważne, że żona mówi ze lepsze niż w sklepie więc jestem uhahany:) chociaż nigdy nie leżakuje ile powinno, bo jakoś dziwnym trafem zostaje wypite:P