Masz jakieś namiary na "domowy zestaw dla początkującego" do produkcji miodu pitnego? Coś na zasadzie starter packa jak przy warzeniu piwa.
Nie ma takiej potrzeby.nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu tak jak w przypadku piwa. Drożdże z allegro, baniak lub wiadro kupisz nawet w Castoramie, rurka fermentacyjna u koniec. To samo jak do wina tylko musisz mieć specjalnie drożdże.
 
Koźlak przywieziony przez mojego szwagra z Gdańska. Uwarzony browarze Amber. Sam browar mieści się w małej miejscowości Bielkówko pod Gdańskiem. Założony w 1993 roku, przez Andrzeja Przybyło. Posiada swoje ujęcie wody ze studni głębinowej, która pozwala na produkcje 200 000 hl piwa. Browar koncentruję się na sprzedaży piwa głównie na Pomorzu i Północnej części Polski.

Styla piwa koźlak (bock)- piwo może poszczyć się 600- letnią tradycją. Warzone w Niemczech w Einbeck w Dolnej Saksonii. Początkowo było to piwo górnej fermentacji, jednakże po rozpoczęciu warzenia w Bawarii, użyto drożdży dolnej fermentacji co praktykowane jest do dzisiaj.
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny i karmelowy, chmiel aromatyczny i goryczkowy, drożdże.
Ekstrakt: 15,1 %
Alkohol: 6,5 % obj.
Data ważności: 05.02.2019 r.
Barwa: Ciemny bursztyn/ rubin
Smak: Zdecydowanie karmelowe, przełamane chmielem o wyczuwalnej goryczce
42521881_531290383962292_595159785779757056_n.jpg
 
Koźlak przywieziony przez mojego szwagra z Gdańska. Uwarzony browarze Amber. Sam browar mieści się w małej miejscowości Bielkówko pod Gdańskiem. Założony w 1993 roku, przez Andrzeja Przybyło. Posiada swoje ujęcie wody ze studni głębinowej, która pozwala na produkcje 200 000 hl piwa. Browar koncentruję się na sprzedaży piwa głównie na Pomorzu i Północnej części Polski.

Styla piwa koźlak (bock)- piwo może poszczyć się 600- letnią tradycją. Warzone w Niemczech w Einbeck w Dolnej Saksonii. Początkowo było to piwo górnej fermentacji, jednakże po rozpoczęciu warzenia w Bawarii, użyto drożdży dolnej fermentacji co praktykowane jest do dzisiaj.
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny i karmelowy, chmiel aromatyczny i goryczkowy, drożdże.
Ekstrakt: 15,1 %
Alkohol: 6,5 % obj.
Data ważności: 05.02.2019 r.
Barwa: Ciemny bursztyn/ rubin
Smak: Zdecydowanie karmelowe, przełamane chmielem o wyczuwalnej goryczce
View attachment 12230
Piłem Koźlaki, tu na podkarpaciu . . . (brat przywiózł z północy jak mieszkał na Kujawach) :lol:
 
Pierwsze piwo jakie wjedzie w październiku to moje pierwsze podejście do piwa niskoalkoholowego. Robiłem już kiedyś grodziskie 8° ale to będzie miało jeszcze mniej.

Screenshot_2018-09-25-09-33-53-082_com.android.chrome.jpg


Chmielone 100% Citrą. Dojdzie około 0,5% od refermentacji ale powinno się zakończyć poniżej 3%. Zastanawiam się czy nie odebrać nieco słodów specjalnych, żeby rozjaśnić barwę i nieco odkarmelizować profil. Jeszcze nie zamówiłem surowców więc się zobaczy.
 
@majkelo89

12yo
° Aberfeldy --- 0.7 --- 159zl
° Glenlivet --- 0.7 --- 129zl
° Singleton --- 0.7 --- 115zl

15yo
° Dimple de Luxe --- 0.7 --- 117zl

Ponownie ustawiaja sie w kolejce :robertmakeup:
 
Pierwsze piwo jakie wjedzie w październiku to moje pierwsze podejście do piwa niskoalkoholowego. Robiłem już kiedyś grodziskie 8° ale to będzie miało jeszcze mniej.

View attachment 12232

Chmielone 100% Citrą. Dojdzie około 0,5% od refermentacji ale powinno się zakończyć poniżej 3%. Zastanawiam się czy nie odebrać nieco słodów specjalnych, żeby rozjaśnić barwę i nieco odkarmelizować profil. Jeszcze nie zamówiłem surowców więc się zobaczy.
Dobry plan. Ja dzisiaj bede butelkowal moja druga warke. Troche dlugo stala przez brak czasu ale dochmielilem na aromat i zobaczymy co wyszlo. Nastepny plan to bitter
 
Dobry plan. Ja dzisiaj bede butelkowal moja druga warke. Troche dlugo stala przez brak czasu ale dochmielilem na aromat i zobaczymy co wyszlo. Nastepny plan to bitter
Ja w październiku też trochę uzbroję się w sprzęt. Parę elementów dojdzie. Przed świętami chce zrobić też coś ciemniejszego z przyprawami.
 
@Gienek
a co powiesz żebym w mojej sytuacji sam próbował robić sobie browarki ? na pewno zdrowsze i czystsze niż te wszystkie w sklepie. I sobie od czasu do czasu swoje piwko wypijać. (oczywiście, ciągle mówię o czasie kiedy wyniki wyjdą już w normach a nie przekroczone).

:zakręcony:
 
@Gienek
a co powiesz żebym w mojej sytuacji sam próbował robić sobie browarki ? na pewno zdrowsze i czystsze niż te wszystkie w sklepie. I sobie od czasu do czasu swoje piwko wypijać. (oczywiście, ciągle mówię o czasie kiedy wyniki wyjdą już w normach a nie przekroczone).

:zakręcony:
To już lepiej pić coś w stylu jeden na sto albo cienki bolek.
 
Nic z tego nie zrozumiałem :śmiech:
Jak już masz takie ciśnienie, żeby coś pić to jak już będziesz miał dobre wyniki to pij piwa które mają bardzo mało alko. "Jeden na sto" takie piwo które jest bardzo dobre i szeroko dostępne to dobry wybór w takiej sytuacji.
 
Jak już masz takie ciśnienie, żeby coś pić to jak już będziesz miał dobre wyniki to pij piwa które mają bardzo mało alko. "Jeden na sto" takie piwo które jest bardzo dobre i szeroko dostępne to dobry wybór w takiej sytuacji.
Nie no, raczej nie ciśnienie, ale lubię piwko i co jakiś czas bym sobie jakieś opindolił, a lubię też się bawić w takie różne pierdoły (które i tak mi nigdy nie wychodzą i później porzucam :awesome:), stąd takie pytanie.
 
Nie no, raczej nie ciśnienie, ale lubię piwko i co jakiś czas bym sobie jakieś opindolił, a lubię też się bawić w takie różne pierdoły (które i tak mi nigdy nie wychodzą i później porzucam :awesome:), stąd takie pytanie.
No to jak raz na jakiś czas to już lepiej kupować piwo niż inwestować w warzenie swojego.
 
No to jak raz na jakiś czas to już lepiej kupować piwo niż inwestować w warzenie swojego.
Może i masz rację, a znając mnie pewnie by mi się zaraz znudziło i cały sprzęt wylądowałby w piwnicy z całą resztą moich wynalazków
:śmiech:
 
Może i masz rację, a znając mnie pewnie by mi się zaraz znudziło i cały sprzęt wylądowałby w piwnicy z całą resztą moich wynalazków
:śmiech:
Zwłaszcza, że roboty przy tym trochę jest i trzeba mieć na to czas. Na dłuższą metę wszystko się zwraca. Ja np to piwo które wrzucałem stronę wcześniej robię po koszcie poniżej 1zl za butelke. Gdybym miał drożdże z poprzedniego piwa to by mnie wyszło 50gr za butelkę. Oczywiście nie licząc kosztów energii.
 
Back
Top