Auto-Moto czyli o tym czym się poruszamy po drogach

Nadszedł przykry czas, że trzeba wybrać i zamówić zimówki. Już mnie kieszeń boli.
:jon:

@Dzihados kiedyś tutaj chyba wspólnie wybieraliście jakieś opony, które miały być dobrym kompromisem jakość/cena. Pamiętasz coś?

Koledzy, zapodajcie jakiś elegancki podnośnik jakby koło trza było zmienić. Do bagażnika.

20100118145326.jpeg

Nadszedł przykry czas, że trzeba wybrać i zamówić zimówki. Już mnie kieszeń boli.
:jon:

@Dzihados kiedyś tutaj chyba wspólnie wybieraliście jakieś opony, które miały być dobrym kompromisem jakość/cena. Pamiętasz coś?
Z rozmow z handlarzem ogumienia wynika ze ze wzgledu na normy (cos z pyleniem chyba) opony sa duzo mniej trwale niz pare lat temu. Zimowki to Nokiany zawsze kupowalem...

Z rozmow z handlarzem ogumienia wynika ze ze wzgledu na normy (cos z pyleniem chyba) opony sa duzo mniej trwale niz pare lat temu. Zimowki to Nokiany zawsze kupowalem...
Też myślałem nad Nokianami,ale zrobiłem szybkie porównanie,cena,parametry,wygląd i padło na Kleber Krisalp HP3,zobaczymy jak się będą spisywać.

:jarolaugh:

I tylko 10k rocznie przebiegu, przez 21 lat!

@respect wybrałeś?
@bimber_fan na podstawie jakichs testow ten kleber, czy tych paremetrow typu opory toczenia itp?

Ja rozkminiam te:
NOKIAN 235/45R18 98V XL RANT WR Snowproof P
KLEBER 235/45R18 98V XL Krisalp HP3

Na podstawie parametrów,ceny i wyglądu.
Autem nie jeżdżę dużo, głównie na miejscu do pracy plus czasami gdzieś dalej,do tego mam napęd na cztery koła,więc nie potrzebowałem jakichś mega drogich opon.
Wybrałem właśnie te Kleber Krisalp HP3 225/45/18 .

Na podstawie parametrów,ceny i wyglądu.
Autem nie jeżdżę dużo, głównie na miejscu do pracy plus czasami gdzieś dalej,do tego mam napęd na cztery koła,więc nie potrzebowałem jakichś mega drogich opon.
Wybrałem właśnie te Kleber Krisalp HP3 225/45/18 .
tak jak patrze na oponeo/strefakierowcy/allegro to roznica (za 2024r) Nokiany najtaniej moge wyrwac za 2524 (allegro) a Klebery za 2324 (oponeo) czyli idealnie 200zl roznicy, 50zł na oponie. I duzo i malo jak kto tam liczy... Ja jeszcze rozkminiam...

W sumie to tez dobre pytanie - w jakich sklepach online kupujecie opony? Produkcja rok bieżący czy odpuszczacie?

Last edited:
tak jak patrze na oponeo/strefakierowcy/allegro to roznica (za 2024r) Nokiany najtaniej moge wyrwac za 2524 (allegro) a Klebery za 2324 (oponeo) czyli idealnie 200zl roznicy, 50zł na oponie. I duzo i malo jak kto tam liczy... Ja jeszcze rozkminiam...

W sumie to tez dobre pytanie - w jakich sklepach online kupujecie opony? Produkcja rok bieżący czy odpuszczacie?
Zimówki bralbym w miarę świeże. Letnie bez oporu można starsze jeśli były dobrze przechowywane. Zima co innego bo szybko się guma degraduje.
Na letnie zawsze szukam okazji bo ludzie potrafią zdjąć pięcioletnie opony w stanie jak nowe. Natomiast zima tylko nowe.

Ja za swoje Klebery dałem 2056 zł, czyli 514 za sztukę, DOT 2724.
Od ponad 10 lat kupuję na Oponeo,bez zastrzeżeń,zawsze biorę rok bieżący.
Raz,tylko wziąłem rok starszą, ale to potrzebowałem 1 sztukę i taka się trafiła akurat.

I tylko 10k rocznie przebiegu, przez 21 lat!

@respect wybrałeś?
@bimber_fan na podstawie jakichs testow ten kleber, czy tych paremetrow typu opory toczenia itp?

Ja rozkminiam te:
NOKIAN 235/45R18 98V XL RANT WR Snowproof P
KLEBER 235/45R18 98V XL Krisalp HP3

Jeszcze nie, mam rozkminę cały czas. Czy brać średnią półkę czy się wykosztować na wyższą. Czy może wziąć wyższą, ale używki bo znalazłem w bardzo dobrej cenie dwuletnie Pirellki z bieżnikiem ponad 7mm.
Normalnie nie miałbym dylematu, ale jeszcze hamulce muszę zrobić więc szukam dobrego rozwiązania.

Jeszcze nie, mam rozkminę cały czas. Czy brać średnią półkę czy się wykosztować na wyższą. Czy może wziąć wyższą, ale używki bo znalazłem w bardzo dobrej cenie dwuletnie Pirellki z bieżnikiem ponad 7mm.
Normalnie nie miałbym dylematu, ale jeszcze hamulce muszę zrobić więc szukam dobrego rozwiązania.
Dwa lata to nie tragedia na zimówki.

Panowie ktoś ma jakieś doświadczenie z importem aut ze stanów? Chodzi mi po głowie V70 od 2014 wzwyż i widziałem kilka ciekawych ofert właśnie importowanych ze stanów i nie wiem co myśleć o tym, niektóre oferty aż szokujące i nieporównywalne z tymi z rodzimych dróg... lub potencjalnie jaki kraj brać pod uwagę i na jakich stronach warto patrzeć? (Zawsze sam mogę to ogarnąć bez pośredników, chociaż nie wiem jak się za to zabrać... czy to już nie tak jak kiedyś i nie jest to realnie opłacalne?)

@respect Ty chyba pytałeś kiedyś o kamerkę do auta, co ostatecznie kupiłeś i czy warto było?

mai70 lub viofo (mamy viofo od 8 lat w aucie i bez zarzutu do tej pory)

Eee tam, takie to Andrew ma w piwnicy :wink:

Viofo jest na kondensatorach co jest trochę bezpieczniejsze przy nagrzewaniu się auta, niż akumulatorki. Ma też minus, przy braku zasilania nie nagra

Viofo jest na kondensatorach co jest trochę bezpieczniejsze przy nagrzewaniu się auta, niż akumulatorki. Ma też minus, przy braku zasilania nie nagra
wiem dlatego wybrałem viofo na kondesatorach, bo na nagraniach z parkingu /postoju mi nie zależy.

@respect Ty chyba pytałeś kiedyś o kamerkę do auta, co ostatecznie kupiłeś i czy warto było?

Wczoraj właśnie zamówiłem 70mai.

Kurwa to ja z kumplem kiedyś natrafiłem na patrol który jeździł po mieście jakimś starym zarysowanym i obitym kangurem.
Jak się zrównali z nami jak szliśmy chodnikiem to przez chwilę myślałem że to jakieś jego ziomki bo coś zaczęli do niego gadać.
Dopiero po kilku sekundach usłyszałem że zwrócili mu uwagę na że ma otwartego browara. :korwinlaugh:
Na szczęście się nie spruli, zwrócili tylko uwagę żeby tak się nie afiszować i pojechali dalej. :tiphatb:

Back