Auto-Moto czyli o tym czym się poruszamy po drogach

Pany mam rozkmine.

Pamietam jakiś materiał (na jutubie ale jakość VHSowa) z lat 90tych (ewentualnie poczatek 2000ych) o Johnie Romero albo o Johnie Carmacku (obydwu to ekscentrycy, gaming industry, ID Software, DOOM) przerabiającego furę jeżdżącą na benzynę na ... (i tu właśnie nie pamiętam na co, ale to było jakieś paliwo alternatywne). Ktoś coś? Szukam i nie mogę znaleźć.

W ogóle jakie są opcję przerabiania spalinówek, na gaz LPG, CNG/LNG, na biopaliwo, itp? Coś jeszcze?

Pany mam rozkmine.

Pamietam jakiś materiał (na jutubie ale jakość VHSowa) z lat 90tych (ewentualnie poczatek 2000ych) o Johnie Romero albo o Johnie Carmacku (obydwu to ekscentrycy, gaming industry, ID Software, DOOM) przerabiającego furę jeżdżącą na benzynę na ... (i tu właśnie nie pamiętam na co, ale to było jakieś paliwo alternatywne). Ktoś coś? Szukam i nie mogę znaleźć.

W ogóle jakie są opcję przerabiania spalinówek, na gaz LPG, CNG/LNG, na biopaliwo, itp? Coś jeszcze?
Można przerobić na żyletki.

Pany mam rozkmine.

dragstery i samochody RC jeżdżą na nitrometanie

dragstery i samochody RC jeżdżą na nitrometanie
No tak, o tych zapomnialem. Nie wymieniłem pewnego innego paliwa, ktore wydaje mi sie (choc moze blednie) ze bylo w tamtym wspomnianym materiale, ale nie chcialem naprowadzac.

Ciekawostka:

Last edited:
No tak, o tych zapomnialem. Nie wymieniłem pewnego innego paliwa, ktore wydaje mi sie (choc moze blednie) ze bylo w tamtym wspomnianym materiale, ale nie chcialem naprowadzac.

Ciekawostka:

17175314519108441736542025160005.jpg

Kolejna eRka. Bardzo ładny egzemplarz. Przebieg 34k km.

IMG_20240606_183321_7.jpg
IMG_20240606_183311_5.jpg
po ponad dwóch latach jazdy na zimówkach, co było spowodowane pękającymi felgami i innymi wypadkami wreszcie ogarnąłem to tak jak chciałem. Stare koła poszły na złom i znalazłem ten sam wzór ale innego producenta. Po obniżeniu teraz to jest pomnik w wuj. Na koleinach będzie dramat ale jakoś dam radę. W tym aucie tylko wygląd się liczy. Miesiąc przed urlopem mam ogarnięty samochód. Mam nadzieję że już się nic nic nie odpierdoli.

View attachment 100545View attachment 100546po ponad dwóch latach jazdy na zimówkach, co było spowodowane pękającymi felgami i innymi wypadkami wreszcie ogarnąłem to tak jak chciałem. Stare koła poszły na złom i znalazłem ten sam wzór ale innego producenta. Po obniżeniu teraz to jest pomnik w wuj. Na koleinach będzie dramat ale jakoś dam radę. W tym aucie tylko wygląd się liczy. Miesiąc przed urlopem mam ogarnięty samochód. Mam nadzieję że już się nic nic nie odpierdoli.
Gratki, całkiem całkiem ta hondzina

View attachment 100545View attachment 100546po ponad dwóch latach jazdy na zimówkach, co było spowodowane pękającymi felgami i innymi wypadkami wreszcie ogarnąłem to tak jak chciałem. Stare koła poszły na złom i znalazłem ten sam wzór ale innego producenta. Po obniżeniu teraz to jest pomnik w wuj. Na koleinach będzie dramat ale jakoś dam radę. W tym aucie tylko wygląd się liczy. Miesiąc przed urlopem mam ogarnięty samochód. Mam nadzieję że już się nic nic nie odpierdoli.
No no, gratulacje mordo, jest piękny. Nic tylko pozazdrościć. :tellmemore:

tylko czemu jakiś zasrany pedalarz zasłania tę ślicznotkę? :żeco:

IMG_20240607_221318.jpg

Zawsze mówię, że o gustach się nie dyskutuje i jak mam coś skrytykować to wole przemilczeć - niech się właścicielowi tego samochodu dobrze jeździ.

Honda TOP @Risky
Po 17 latach nie mam już zadnej Hondy. W końcu chciałem coś innego.
Po za tym to i tak jest pomnik co wyjeżdża raz na tydzień jak się chce przejechać i piec razy w roku jak jadę dalej do rodziny. Gdybym miał użytkować na co dzień tak długie i obniżone auto to chyba bym się popłakał.

Tylko jakaś czarna podróbka S-klasy trochę ją zasłania
:roberteyeblinking:
S klasy z tego roku już się wszystkie złamaly na pół. :lesnarhappy: z tych roczników i rozmiarów to jeszcze BMW 7 mi się podoba ale za dużo problemów z elektryką i środek jest wykonany z tych samych materiałów co Daewoo Tico

Ale te blachy to załóż do Mazdy
:roberteyeblinking:

Zdjęcia z salonu. Nie mojego autorstwa, ale oglądałem już ten model. To jest Rolls-Royce dla ubogich :lol:.

@VitoC
Honqi E-HS9
Nie obawiasz się że bardzo optymistycznie podawany zasięg jak na taki czołg będzie kłamstwem? Do tego to chińczyk. Może się jebać po grubości. Jak jest z serwisem gwarancyjnym? W stosunku do Tesli widać wnętrze na duży plus. Gówniane plastiki ukryte w niewidocznych miejscach. Amerykanie niestety z takiego tworzywa zrobili całą deskę.

Nie obawiasz się że bardzo optymistycznie podawany zasięg jak na taki czołg będzie kłamstwem? Do tego to chińczyk. Może się jebać po grubości. Jak jest z serwisem gwarancyjnym? W stosunku do Tesli widać wnętrze na duży plus. Gówniane plastiki ukryte w niewidocznych miejscach. Amerykanie niestety z takiego tworzywa zrobili całą deskę.
Gwarancja fabryczna wystarczająco długa. Zasięg wiadomo - szału nie będzie ale i w Tesli nie ma. Sama marka to w Chinach często pojazdy dyplomatyczne. Jakość wykończenia jest świetna. Zaryzykuję, że to wszystko jest lepiej spasowane niż w wielu Audi czy VW które wyjeżdżają z salonu z trzeszczącymi elementami w środku. Tu naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Na Skandynawii te auta są widoczne na drogach. Już raz napisałem, w Polsce bym elektryka nie kupił. Tutaj gdzie mieszkam infrastruktura na to pozwala. A ja i tak rzadko pokonuję więcej jak 400km dziennie. Auta elektryczne są tu TAŃSZE w zakupie w stosunku do benzyn czy diesli. Nawet więcej - niektóre elektryki jak np. Tesla czy w/w Honqi są tu tańsze niż w aktualnej polskiej ofercie.

E-HS9 w Polsce od 345 000 PLN
Tutaj: od 262 000 PLN
Różnica, bagatela 83 000 PLN

Last edited:
@Risky moze głupie pytanie, czy warto przepłacać za filtry powietrza/paliwa/oleju czy jeden chuj i brać najtańsze, byle wymieniać regularnie?

@Risky moze głupie pytanie, czy warto przepłacać za filtry powietrza/paliwa/oleju czy jeden chuj i brać najtańsze, byle wymieniać regularnie?
Filtry powietrza do silnika cokolwiek byle regularnie wymieniane. Kabinowe w zasadzie też ale można zainwestować w węglowe pamiętając jednocześnie o odkażaniu klimatyzacji co mozna zrobić samodzielnie.
Filtry oleju to już trochę bardziej złożona sprawa. Jeśli jest to filtr z wkładem wymiennym to w sumie producent nie ma znaczenia. Jeśli jednak chodzi o klasyczny filtr z metalową obudową to już ważna jest jego jakość gdyż najtańsze produkty z reguły ciekną. Najgorszy na rynku w filtrach oleju jest Filtron. Znam inżyniera który tam projektuje linie produkcyjne i produkty. Twierdzi że metalowe filtry filtrona to chłam i to bardzo zacofany technologicznie.
To samo z filtrami paliwa. Do benzyny nie ma znaczenia właściwie ale już do diesla trzeba uważać. Najbardziej pewnym filtrem ropy jest Bosch. Niektóre inne filtry mogą skutkować nawet nierówną pracą silnika pod obciążeniem oraz spadkiem mocy.

Filtry powietrza do silnika cokolwiek byle regularnie wymieniane. Kabinowe w zasadzie też ale można zainwestować w węglowe pamiętając jednocześnie o odkażaniu klimatyzacji co mozna zrobić samodzielnie.
Filtry oleju to już trochę bardziej złożona sprawa. Jeśli jest to filtr z wkładem wymiennym to w sumie producent nie ma znaczenia. Jeśli jednak chodzi o klasyczny filtr z metalową obudową to już ważna jest jego jakość gdyż najtańsze produkty z reguły ciekną. Najgorszy na rynku w filtrach oleju jest Filtron. Znam inżyniera który tam projektuje linie produkcyjne i produkty. Twierdzi że metalowe filtry filtrona to chłam i to bardzo zacofany technologicznie.
To samo z filtrami paliwa. Do benzyny nie ma znaczenia właściwie ale już do diesla trzeba uważać. Najbardziej pewnym filtrem ropy jest Bosch. Niektóre inne filtry mogą skutkować nawet nierówną pracą silnika pod obciążeniem oraz spadkiem mocy.
Tak żem czuł patrząc po cenach (olejowych i paliwa) że to może być gówno

Back