Miskatonic
Vale Tudo Championship
White people:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Foto ejaj, historia - mam nadzieje...
Edit:
A Jednak prawdziwa...
Zgadzam się w stu procentach. Głównym zadaniem państwa jest zapewnienie bezpieczeństwa swoim obywatelom a żołnierze stoją na straży naszych granic żeby tego bezpieczeństwa pilnować. To niedopuszczalne żeby człowiek który wykonywał swoje obowiązki i nas chronił musiał teraz mierzyć się z widmem więzienia. Za co ma tam iść... Za to że bronił krajuI te kurwa przygłupy platformerskie piszące coś o praworządności i obronie granicy.
Żyjemy
Potem Ci będą wmawiali, że musisz wziąć karabin w ręce i iść bronić kraju po to żeby Ukrainiec, który uciekł ze swojego miał pierwszeństwo w NFZ przed obywatelem Polski.I te kurwa przygłupy platformerskie piszące coś o praworządności i obronie granicy.
Żyjemy w kraju debili.
.AmenPotem Ci będą wmawiali, że musisz wziąć karabin w ręce i iść bronić kraju po to żeby Ukrainiec, który uciekł ze swojego miał pierwszeństwo w NFZ przed obywatelem Polski.
.
Na prawdę kocham Polskę, Polaków ale pierwsze co bym zrobił w razie konfliktu na terenach Polski to starał się wystrzelać całe Naszą śmietankę polityczną. Kurwy od tylu lat Nas dzieła i okradają.
A nie lepiej po prostu spierdalać? Zastrzelisz polityka, to zrobią ci pokazowy proces, a później wyślą na pierwszą linię jako mięso armatnie xDPotem Ci będą wmawiali, że musisz wziąć karabin w ręce i iść bronić kraju po to żeby Ukrainiec, który uciekł ze swojego miał pierwszeństwo w NFZ przed obywatelem Polski.
.
Na prawdę kocham Polskę, Polaków ale pierwsze co bym zrobił w razie konfliktu na terenach Polski to starał się wystrzelać całe Naszą śmietankę polityczną. Kurwy od tylu lat Nas dzieła i okradają.
Tak.A nie lepiej po prostu spierdalać? Zastrzelisz polityka, to zrobią ci pokazowy proces, a później wyślą na pierwszą linię jako mięso armatnie xD
Właśnie to jest najgorsze, że w razie konfliktu zbrojnego pewnie nie spierdole.Priorytetem będzie wywieźć rodzinę, a ja niestety będę bronić Polski jeżeli będzie taka potrzeba. Ale nie chce żeby politycy mi wmawiali, że robię to dla Polski takiej jak ja Nam urządzili/zostawili. Będę jej bronić tylko dlatego, że tu się wychowałem, ukształtowałem, poznałem przyjaciół i stąd się wywodzi moja rodzina. Ale jak pisałem wcześniej. Namawiał bym do buntu i stworzenia jak największych struktur żeby wyłapać ich wszystkich skurwysynów i rozstrzelać. Sama idea wojny i konfliktów nigdy mi się nie podobała szczególnie, że zazwyczaj jest to na zasadzie X chce mieć większe wpływy na terenie Y dlatego muszą przez to zginąć ludzie ale nie jestem też sobie w stanie wyobrazić, że ktoś najedzie mi Gdańsk, a ja mu na to pozwolę.A nie lepiej po prostu spierdalać? Zastrzelisz polityka, to zrobią ci pokazowy proces, a później wyślą na pierwszą linię jako mięso armatnie xD
Imo około 20% mysle że by uciekło w pierwszym możliwym okresie bo jak wiadomo granice zostałyby zamkniete i panstwo w stanie wojny działa na innych zasadach. Na pewno niektórzy by próbowali nielegalnego wyjazdu z RP...Ciekawe jaki u nas procent dezercji byłby w razie co![]()

Granice zamknęli by dopiero gdy politycy i najbogatsi z synami skończą się ewakuować. Ja tam wolę iść do więzienia niż walczyć za ten syf co zrobili.Imo około 20% mysle że by uciekło w pierwszym możliwym okresie bo jak wiadomo granice zostałyby zamkniete i panstwo w stanie wojny działa na innych zasadach. Na pewno niektórzy by próbowali nielegalnego wyjazdu z RP...
Ale mysle że od tych 20 do 30% a wojsko to byłaby armia zawodowa plus emeryci w wieku 50+ coś jak u cioci na imieninach....![]()
Ja nikogo nie będę oceniał kto co ma robić wiesz śmietanka polityczna kulturowa nie będzie walczyć to jest sprawa oczywista.Granice zamknęli by dopiero gdy politycy i najbogatsi z synami skończą się ewakuować. Ja tam wolę iść do więzienia niż walczyć za ten syf co zrobili.
A najlepsze w tym jest to, że Trump nic o tych wojskach konkretnego nie powiedział. Tam nie padły żadne deklaracje, że to wojsko ma pójść do nas.Jako Polak czuję ogromne zażenowanie i rozczarowanie obserwując obecną postawę naszych polityków w kwestii rotacji wojsk amerykańskich. Sytuacja w której władze państwa zmagają się z widoczną paniką i niemal błagają o pozostawienie niespełna czterech tysięcy żołnierzy jest po prostu uwłaczająca....
Tak bezkrytyczne i rozpaczliwe trzymanie się jednego sojusznika obnaża słabość naszej klasy politycznej. Polska to kraj o bogatej ponad tysiącletniej historii, dumnej tradycji i ogromnym potencjale a zachowanie rządzących sprowadza nas do roli petenta, którego bezpieczeństwo i stabilność zależą wyłącznie od kaprysów zewnętrznego partnera.
Zamiast budować podmiotową politykę zagraniczną i silną, niezależną pozycję w regionie funduje nam się spektakl bezradności. To upokarzające dla nas jako obywateli. Zasługujemy na liderów którzy potrafią zadbać o interes narodowy z godnością a nie poprzez emocjonalny szantaż i lęk przed opuszczeniem przez wielkiego brata.
To tyle w sumie

Odrzucić safe, postawić na rozwój swojej technologii i uzbrojenia,Jako Polak czuję ogromne zażenowanie i rozczarowanie obserwując obecną postawę naszych polityków w kwestii rotacji wojsk amerykańskich. Sytuacja w której władze państwa zmagają się z widoczną paniką i niemal błagają o pozostawienie niespełna czterech tysięcy żołnierzy jest po prostu uwłaczająca....
Tak bezkrytyczne i rozpaczliwe trzymanie się jednego sojusznika obnaża słabość naszej klasy politycznej. Polska to kraj o bogatej ponad tysiącletniej historii, dumnej tradycji i ogromnym potencjale a zachowanie rządzących sprowadza nas do roli petenta, którego bezpieczeństwo i stabilność zależą wyłącznie od kaprysów zewnętrznego partnera.
Zamiast budować podmiotową politykę zagraniczną i silną, niezależną pozycję w regionie funduje nam się spektakl bezradności. To upokarzające dla nas jako obywateli. Zasługujemy na liderów którzy potrafią zadbać o interes narodowy z godnością a nie poprzez emocjonalny szantaż i lęk przed opuszczeniem przez wielkiego brata.
To tyle w sumie
Pełna zgoda. Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, czym logistycznie jest przyjęcie Pancernej Brygady Grupy BojowejA najlepsze w tym jest to, że Trump nic o tych wojskach konkretnego nie powiedział. Tam nie padły żadne deklaracje, że to wojsko ma pójść do nas.
Bicie piany drugi tydzień, bo pomarańcz powiedział, że Polska to dobry kraj, a Nawrocki to spoko gość.
![]()
Ustawa wilczka?Odrzucić safe, postawić na rozwój swojej technologii i uzbrojenia,
mamy tylu zdolnych inżynierów i wszystko krew w piach.
Rządzą nami debile którzy tylko potrafią niegospodarnie wydawać nie swoje pieniądze
No wstyd i sromota, te nasze "elity" . Matka nasza - Rzeczpospolita , jak piszesz ma tysiąc letnią tradycję, w tym zakopane piękne tradycję kulturowe, wojskowe, strategiczne i taktyczne. Potrzeba świeżego powiewu krwi a nie tej jebanej betonozy na pasku polityków. Jak zajebana post sowiecka ukraina o pkb mazowieckiego mogła obronić się przed mocarstwem atomowym? Ano mogła.....Jako Polak czuję ogromne zażenowanie i rozczarowanie obserwując obecną postawę naszych polityków w kwestii rotacji wojsk amerykańskich. Sytuacja w której władze państwa zmagają się z widoczną paniką i niemal błagają o pozostawienie niespełna czterech tysięcy żołnierzy jest po prostu uwłaczająca....
To tyle w sumie
Świetnie podsumowane zwłaszcza ten fragment o 20. gospodarce świata. To jest właśnie największy dramat i powód do potężnej frustracji.No wstyd i sromota, te nasze "elity" . Matka nasza - Rzeczpospolita , jak piszesz ma tysiąc letnią tradycję, w tym zakopane piękne tradycję kulturowe, wojskowe, strategiczne i taktyczne. Potrzeba świeżego powiewu krwi a nie tej jebanej betonozy na pasku polityków. Jak zajebana post sowiecka ukraina o pkb mazowieckiego mogła obronić się przed mocarstwem atomowym? Ano mogła.....
Tak samo mnie rozpierdala myśl - przeklinam bo już sie wkurwiam. Rozpierdala mnie myśl że myśmy w 1919-1921 bili bolszewików z państwem sklejonym na kolanie, a teraz przy 20 gospodarce świata nie umiemy ręki podetrzeć bez ameryki. Ale no niestety.... Wymordowane elity wychodzą po tylu latach.
Może być i nawet lwiątka ;)Ustawa wilczka?
Na papierze przed wojną i na początku plan na abramsy był niby względnie dobry, bo wojna manewrowa tego wymagała, gdy ruscy mieli świeżą 1 gwardyjską pancerną. Ale stopniała w trakcie wojny. Ale biorąc pod uwagę jak wojna się zmieniła to ciężkie abramsy na jakąś rasputnice nie są dobrym wyborem :DŚwietnie podsumowane zwłaszcza ten fragment o 20. gospodarce świata. To jest właśnie największy dramat i powód do potężnej frustracji.
Mamy ogromny potencjał ludzki, świetnych inżynierów potężne PKB a realne zdolności obronne... no umówmy się, jesteśmy w czarnej dupie. Na papierze i na defiladach te wszystkie Abramsy i nowoczesne systemy wyglądają pięknie ale wojna na Ukrainie brutalnie weryfikuje rzeczywistość. Kupujemy drogi sprzęt pod publiczkę zamiast budować głębię strategiczną zapasy amunicji i realną strukturę która pozwoliłaby nam przetrwać samodzielnie choćby pierwsze tygodnie konfliktu.
Aż z tyłu głowy zapala się czerwona lampka i człowiek zaczyna się poważnie zastanawiać komu tak naprawdę zależy na tym żeby Polska nie była w stanie obronić się sama? Czy nad naszymi głowami nie zapadły już jakieś decyzje większych mocarstw i czy kolejny raz coś nie zostało podpisane naszym kosztem? Bo ta nagła panika elit wygląda po prostu podejrzanie.
Najgorsze, że z taką mentalnością ślepego patrzenia w pomarańczoweg króla obudzimy się z ręką w nocniku dopiero wtedy, gdy wybuchnie prawdziwy kryzys np na Przesmyku Suwalskim Oby kolejny zryw narodowy w naszej historii nie musiał być znowu wywołany ostateczną presją i nożem na gardle bo lekcji z historii to my jako państwo chyba nigdy nie odrobimy.
Dokładnie Turcja to dobry przykład. Silny gracz w regionie który potrafił błyskawicznie i bezkompromisowo zbudować potężne niezależne zdolności militarne i własny przemysł zbrojeniowy nie patrząc na USA nato i UEMoże być i nawet lwiątka ;)
nieistotne, tylko broń Boże niech się tuskowy rząd za takie pomysły nie bierze,
bo rozłoży na łopatki.
Turcja w relatywnie szybkim czasie stała się mocarstwem wojskowym z własnymi produktami w dużej mierze.
Pomysł z papierami na drony to jedyny słuszny kierunek lepiej późno niż wcale. Ale spójrzmy prawdzie w oczyNa papierze przed wojną i na początku plan na abramsy był niby względnie dobry, bo wojna manewrowa tego wymagała, gdy ruscy mieli świeżą 1 gwardyjską pancerną. Ale stopniała w trakcie wojny. Ale biorąc pod uwagę jak wojna się zmieniła to ciężkie abramsy na jakąś rasputnice nie są dobrym wyborem :D
Ja czasem myślę że to jest ogólnie jakiś międzynarodowy spisek anty słowiański, zagłady innych narodów nie umywają się do rzezi jaką gotują sobie wzajemnie słowianie co kilkadziesiąt lat.
Patrząc na to co się dzieje, na inwigilację i Orwellowskie postępujące czasy, to masz rację, kolejny zryw oznacza faktyczną eliminację fizyczną i szykany patriotów, trzeba stąpać jak po lodzie.
Ja na wypadek wojny nie chcę ginąć jak piszecie też, za nieudolność Tuska i Kaczki, ale jak trzeba to trzeba, panowie robić papiery na drony nam zostało, albo łączność. Przed Covidem chciałem iść na WOT, mój brat cioteczny był oficerem i mówił jak mantrę że na łącznościowca, przy dowódcy mieć dach nad głową, wtedy wydawało to się dobrym pomysłem, niż biegać z ckm po lesie, ale teraz niby polują na centra dowodzenia :D
Oglądam wgl sadistica często, urywki z wojny i naprawdę strach i bezsens się wylewa po uszy. Kiedyś byłeś sprytny, obszedłeś wroga, umiałeś strzelać trafiłeś, byłeś zwinny i silny to na bagnet wygrałeś, mogłeś jakoś tam powiedzmy sobie radzić. A teraz nadleci ci dron, jebnie i do widzenia, to wyrok śmierci dla każdego :/
Odrzucić safe, postawić na rozwój swojej technologii i uzbrojenia,
mamy tylu zdolnych inżynierów i wszystko krew w piach.
Rządzą nami debile którzy tylko potrafią niegospodarnie wydawać nie swoje pieniądze.