Żymianie vs Iran

1000058234.jpg

To, że Trump krzykiem i tupaniem jest stanie zmusić słabych do uległości było wiadome o dana (vide UE) ale Iran pokazał, że nie da sobie w kasze dmuchać. Tego Trump na pewno nie przewidział. Nawet fizyczna eliminacja Chamenei i jego świty nic tu nie zmieniły. Iran to poważny gracz i jednak znacznie mocniejszy niż sie paru think tankom i "ekspertom" wydawało. Rola cieśniny Ormuz jest znacznie ważniejsza dla globalnego układu sił a okazało sie, że USA nie ma realnej możliwości odblokowania jej wbrew decyzji Iranu samymi tylko nalotami. Teraz zapewne Iran bedzie pobierał opłaty za tranzyt? :lol:

To, że Trump krzykiem i tupaniem jest stanie zmusić słabych do uległości było wiadome o dana (vide UE) ale Iran pokazał, że nie da sobie w kasze dmuchać. Tego Trump na pewno nie przewidział. Nawet fizyczna eliminacja Chamenei i jego świty nic tu nie zmieniły. Iran to poważny gracz i jednak znacznie mocniejszy niż sie paru think tankom i "ekspertom" wydawało. Rola cieśniny Ormuz jest znacznie ważniejsza dla globalnego układu sił a okazało sie, że USA nie ma realnej możliwości odblokowania jej wbrew decyzji Iranu samymi tylko nalotami. Teraz zapewne Iran bedzie pobierał opłaty za tranzyt? :lol:
Ponoć milion dolców chcą za każdy statek, który puszczą. Coś mi taki tweet mignął.

:beczka:

Ponoć milion dolców chcą za każdy statek, który puszczą. Coś mi taki tweet mignął.

Też to słyszałem, tylko że nie za każdy statek, tylko każdy za tankowiec, a inne statki inaczej. Oczywiście chuj wie co bedzie tylko mówię co słyszałem, ale jest to realne.
Pewnie się skończy tak że wszyscy wygrają tylko nie my, kraje z ropą dalej będą trzepać siano, Iran będzie trzepać siano, a my będziemy za to płacić bo ten milion na pewno spadnie na konsumenta.

Też to słyszałem, tylko że nie za każdy statek, tylko każdy za tankowiec, a inne statki inaczej. Oczywiście chuj wie co bedzie tylko mówię co słyszałem, ale jest to realne.
Pewnie się skończy tak że wszyscy wygrają tylko nie my, kraje z ropą dalej będą trzepać siano, Iran będzie trzepać siano, a my będziemy za to płacić bo ten milion na pewno spadnie na konsumenta.
Polacy lubią jak sie im podnosi ceny "w słusznej sprawie".

Wszystko oby tylko pejsom żyło się lepiej!
:tellmemore:

Oby to była dla nich cenna nauczka.

Co innego zwinąć jakiegoś watażkę w worek, którego sprzedali rodacy.
A co innego nakurwić odległą niemal 100 milionową nację, której konstrukcja społeczna opiera się o twarde ideologiczne struktury.

Przecież o tym pisałem ale według @tucznik to chuja się znam ;)

Nie wiem, o czym dokładnie pisałeś z innymi, bo się w to nie zagłębiałem. Ale co do przytoczonego cytatu to w ogóle o tym nie dyskutowaliśmy między sobą, więc nie rozumiem, do czego się odnosisz. Chyba, że lekko ego chciałeś podpompować -- to spoko ;-)

Nie wiem, o czym dokładnie pisałeś z innymi, bo się w to nie zagłębiałem. Ale co do przytoczonego cytatu to w ogóle o tym nie dyskutowaliśmy między sobą, więc nie rozumiem, do czego się odnosisz. Chyba, że lekko ego chciałeś podpompować -- to spoko ;-)
Napisałem wczoraj do ciebie że Iran się nie podda i że wyszło pomarańczowemu nie tak, jak miało wyjść ;)

Kto miał zarobić na zamknieciu Ormuz i skoku cen ten już zarobił. Ironią bedzie jak powstanie jakaś spółka i USA razem z Iranem bedą zarabiać na opłatach za tranzyt (plus jakiś ochłap dla Omanu). To faktycznie byłby ogromny sukces Trumpa troche na przekór "jego" narracji (de facto pisanej przez Izrael). Trump rozumie siłe pieniądza i wbrew opiniom masy "ekspertów" jest dość przewidywalny. Problem jest taki, że robi rzeczy, których w polityce nikt nie robił od czasu upadku imperium kolonialnych bo nawet zimna wojna to była gra w cykora (kryzys kubański jako modelowy przykład). Oczywiście musi troche odstawić teatru dla Izraela ale widać, że zdał sobie sprawe, że im dłużej trwa ta wojna tym wieksze szanse totalnej klapy w mid-terms (o szansach Vance'a w kolejnej kampanii prezydenckiej nie mówiąc).

Czyli podsumujmy dlaczego zwycięstwo USA jest przytłaczajace:
-cieśnina Ormuz była dostępna dla wszystkich, bo jest na wodach międzynarodowych.
-wojna, na której stracili kilkadziesiąt miliardów
-cieśnina Ormuz zamknięta. Wszyscy na świecie zesrani, dodatkowo po piździe dostały zdrowo inne arabusy
-Zawieszenie broni i cieśnina Ormuz odblokowana, ale już nie za darmo
:frankapprove:

Back