1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Wino i wszystko o nim

Discussion in 'Cohones' started by Chujcew, Feb 4, 2017.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
     
  2. cRe

    cRe PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    6,464
    Zdobyte Lajki:
    5,331
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Nie o to do końca mi chodzi. Jak wrzucisz drożdże do soku to będą fermentować praktycznie do zera, chyba że będzie na prawdę dużo % cukru.
    Chodzi mi o to jak w winie steruje się procesem produkcji, żeby zostawić planowaną ilość cukrów resztkowych. Czy cała tajemnica polega na tym że robią nastaw bardziej słodki i przez większy voltarz jest on bardziej wytrawny?
    (W piwie można tak robić poprzez dodanie zwykłego cukru do brzeczki. Wtedy piwo robi się bardziej wytrawne.)
    W jednym zdaniu, czym różni się proces robienia wina wytrawnego od słodkiego.
     
  3. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Z tego co wiem to wyłącznie poziomem cukru początkowego. Chętnie sprawdzę po pracy żeby być pewnym.
     
  4. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    10,877
    Zdobyte Lajki:
    13,033
    Punkty:
    1,190
    Dzięki bardzo za wyjaśnienia. Jest to zdecydowanie trudniejsze niż w Polsce, ale ma też swoje plusy bo przynajmniej trzeba coś się rozeznać w temacie żeby kupi odpowiednie wino.
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Czytałem, że jest jeszcze dosyć popularny sposób rozróżnienia wina słodkiego od wytrawnego.

    Potrzeba 1 łyżeczkę i stetoskop.
    Stawiasz obydwie butle koło siebie. Zakładasz słuchawki i przykładasz na zmianę 'majka' raz do jednej butli,raz do drugiej. Dodatkowo ostukując obie butle w trakcie odsłuchu, w/w łyżeczką( delikatnie,by bębenki nie jebły). Niższy dźwięk wskaże na wino wytrawne,a wyższy,na słodkie.
    Metoda na 100% pewna, chyba że
    któryś winiacz będzie połsłodki, tudzież grubość butli będzie rożna:fjedzia:
     
    Chujcew likes this.
  6. cRe

    cRe PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    6,464
    Zdobyte Lajki:
    5,331
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Myślałem, że wiesz. Sprawdzę sobie sam :fjedzia:
     
  7. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Tak jak myślałem, kombinują z poziomem cukrów początkowych + przerywają fermentację w odpowiednim momencie by pozostawić odpowiedni poziom cukrów.
     
  8. cRe

    cRe PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    6,464
    Zdobyte Lajki:
    5,331
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    +Dobieranie odpowiednich drożdży/chemia/temperatura. Czyli tak jak w piwie. Myślałem że są jakieś inne myczki.
     
    Chujcew likes this.
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Ty lepiej miej myczki, gdy taśma się zatnie
     
  10. cRe

    cRe PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    6,464
    Zdobyte Lajki:
    5,331
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    Z początku byłeś zabawny ale już się przejadły te żarciki.
     
    Anonymous likes this.
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Spoko. Nic na siłę.
     
    cRe likes this.
  12. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Drodzy Cohones.
    Jakiś czas temu założyłem ten wątek dla wszystkich miłośników/amatorów wina. Doszło do 8 stron co przekroczyło moje oczekiwania, jednak z czasem umarł - też to moja wina, że nie pielęgnowałem tego wątku. Nie mniej chciałbym się czymś z Wami podzielić, co dojrzewało we mnie od jakiegoś czasu. Jest to samiuśki początek ale ruszam z kanałem na YouTube traktującym o winie, w związku z czym, szczególnie na tym starcie, potrzebuję pomocy. Każde wyświetlenie, każda subskrypcja ma znaczenie. Jeśli macie ochotę zajrzeć, dać łapkę bądź suba, posłać to dalej lub też na dobre dołączyć do społeczności to serdecznie zapraszam. No i dobrze pokazać Wam w końcu moją parszywą gębę :DC: póki co jest tylko jeden epizod, dwa są w montażowni, kilka czeka na nagranie. Liczę, że jakoś fajnie się to rozwinie. Cóż, zobaczymy :)
    Tymczasem zapraszam, jeśli macie ochotę:
    https://www.youtube.com/channel/UCp7RqqJUulLXZ-Cv_ot6bRQ?view_as=subscriber

    Przyjmuję wszystko, pozytywne, negatywne opinie, żarty żarciki bo taka już ze mnie wesoła szmata, przyjaciele ::snoopd::
     
  13. Twarzowiec

    Twarzowiec Brutaal
    Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 23, 2012
    Komentarze:
    619
    Zdobyte Lajki:
    688
    Punkty:
    1,190
    Za winiaka zawsze + . Jeszcze nie oglądałem ale sub leci. Sam preferuje napitki z Piemontu. Ostatnio podczas wakacji przywiozłem całe auto, aż tylne nadkola przycierały (w tym sporo fajnych okazów) :fjedzia:. Od siebie polecam Barberę, Chianti i Cortese (wiadomo, że tak ogólnie to i tak chuja nic nie mówi)

    [​IMG]
     
    Chujcew likes this.
  14. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Mówisz moim językiem, sam się zbieram do Piemontu w końcu na winną wyprawę i pewnie zrobiłbym tak samo :D. Pokaż w wolnej chwili co tam zawinąłeś ;>
    Mówi tym co ma mówić :) Barberę cenię, z Chianti jest ten problem, że wielu dużych producentów ma dostęp do apelacji i robią na potęgę Chianti i Classico ale bez jakości..coraz trudniej znaleźć porządne Chianti w przystępnej cenie (choć oczywiście wciąż ich mnóstwo). Co do Gavi - wielu twierdzi, że to włoski odpowiednik Chablis a chyba lepszej reklamy nie można podać ;] ja preferuję raczej Toskanię od Piemontu ale Barbaresco zawsze szarpię jak mogę.
    Dziękuję za suba :beer:

    Edit: ooo i Barolo pod temat w spojlerze haha
     
    Last edited: Sep 28, 2017
  15. rado1948

    rado1948 BAMMA
    Middleweight

    Dołączył:
    Sep 29, 2015
    Komentarze:
    959
    Zdobyte Lajki:
    1,407
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Szczecin
    Na winie się ni chuja nie znam.
    Co do samego pomysłu z youtubem, na rynku w pl branża reklamowa kuleje. Z samych wyświetleń zarobisz takie grosze, że szkoda wspominać. Chyba, że z czasem masz zamiar otwierać jakiś sklep z jabolami, brać bardziej czynny udział w promowaniu kultury picia tanich win. Jedyna metoda na zdobycie wyświetleń, jest picie mózgotrzepów live :crazy:.

    Poważnie co do samej realizacji filmów, brak światła i dosyć słaby dźwięk. Rzeczy do poprawienie/zainwestowania i tak plus, że nagrywasz przy oknie.
    Warto zrobić intro w którym opowiesz o sobie, kim jesteś, jakie masz doświadczenie i o czym jest kanał. W skrócie z piękną dykcją i wjebać na główną stronę kanału.
    Kuleje trochę dykcja, ale to może też być przez słabe zbieranie dźwięku mikrofonu. Sam kontakt widz-prowadzący spoko, mało uciekania wzrokiem wszędzie byle nie w kamerę.

    Warto robić serie które na wstępie odrzucasz, czyli poradniki. Dobranie szkła, jak degustować, przechowywanie wina i błędy przy tym popełniane, świadomość rośnie ale takie rzeczy popularyzują kanał.

    Całościowo dobra robota, jak na 1 film na kanale. :baldwinwhiskey:::snoopd::
     
    Chujcew likes this.
  16. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Fantastyczny komentarz. Dzięki.
    Nie planuję na tym zarabiać z reklam :)
    Ze światłem owszem, muszę coś pokombinować a i mikrofon niebawem się pojawi. Niestety dykcję mam jaką mam, liczę, że gdy też się z tym wszystkim obędę będzie ciut spokojniej i wyraźniej.
    Wejściowy filmik miałem w planie jednak nie wpadłem jeszcze co tam zawrzeć, dzięki za sugestię.
    A poradniki odrzucone, przynajmniej na razie. Jeśli będzie zapotrzebowanie to i one się pojawią. Jeden taki quasiporadnik jest w bliskim planie - pokazać skorkowane wino, jak wygląda, pachnie i smakuje oraz dlaczego tak się dzieje.

    Dzięki za bardzo konstruktywny komentarz :beer:
     
    rado1948 likes this.
  17. Evo

    Evo Brutaal
    Super Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 19, 2016
    Komentarze:
    672
    Zdobyte Lajki:
    528
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
  18. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Evo likes this.
  19. lugasek

    lugasek UFC
    Welterweight

    Dołączył:
    Dec 11, 2010
    Komentarze:
    9,802
    Zdobyte Lajki:
    7,197
    Punkty:
    1,190
    Bardzo dobre jak na początek. Nie wiem jak dużo jest konkurencja zagraniczna na yt w tej tematyce. Ale myśle, że kanał po angielsku z polskimi napisami byłby lepszym posunięciem. Co do kwestii technicznych to wiadomo, na początek mikrofon najlepiej . Później jakbyś chciał rozwijać kanał to oświetlenie i druga kamera do przebitek.
     
    Chujcew likes this.
  20. Evo

    Evo Brutaal
    Super Heavyweight

    Dołączył:
    Oct 19, 2016
    Komentarze:
    672
    Zdobyte Lajki:
    528
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Mi polecił znajomy i byłem pozytywnie zaskoczony, wino z wyższej półki, nie będę pisał recenzji bo jest ich sporo i są raczej trafne. Ja ostatnio trochę odszedłem od wina na rzecz torfowych whisky z Islay :)
     
    Chujcew likes this.

Share This Page