1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Wino i wszystko o nim

Discussion in 'Cohones' started by Chujcew, Feb 4, 2017.

  1. wolftime

    wolftime Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2016
    Komentarze:
    482
    Zdobyte Lajki:
    222
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    JA u siebie zobaczyłem proces dorastania po tym co pije
    Najpierw było piwo ponad wszystko
    Później whisky ponad wszysto, a teraz głównie wino i whisky. Już rzadko sięgam po browar... no chyba że jakoś mi się spodoba w skleoie z alkoholem
     
  2. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Podobna droga u mnie. Browar/wóda->whisky->wino.
     
  3. Baton17

    Baton17 Bellator
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    4,002
    Zdobyte Lajki:
    3,156
    Punkty:
    490
    Ja wódy tez mniej. Ale browarkiem nie pogardze szczegolnie zimnym w letni upalny dzien:)
     
  4. rado1948

    rado1948 BAMMA
    Middleweight

    Dołączył:
    Sep 29, 2015
    Komentarze:
    959
    Zdobyte Lajki:
    1,407
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Szczecin
    [​IMG]
    Pany jakieś mało wymagające wino do piersi kaczki w miodzie i śliwkami. Ostatnie wino jakie piłem to takie było
    [​IMG]
     
  5. Masta

    Masta UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Jul 31, 2013
    Komentarze:
    17,674
    Zdobyte Lajki:
    23,321
    Punkty:
    2,790
    ja bym uderzył w jakieś białe z cukrem resztkowym, niemiecki Riesling, albo Alzacki Gewurztraminer. Zakładam, ze nie będziesz chciał sie w to zagłębiać po sklepach, to uderz do np Lidla to pewnie znajdziesz w dobrej cenie. Wino największa przyjemność sprawia w połączeniu z jedzeniem, raz an jakiś czas 20-30 zł to niewielki wydatek. Warto poczytać i poeksperymentować;)
     
    rado1948 likes this.
  6. rado1948

    rado1948 BAMMA
    Middleweight

    Dołączył:
    Sep 29, 2015
    Komentarze:
    959
    Zdobyte Lajki:
    1,407
    Punkty:
    290
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Szczecin
    akurat rzut beretem mam hurtownię i jak głoszą mają około 800 etykiet, więc jak już to zrobię to i z winem się postaram. Nie wiem jak tam z obsługą, to wolę już z jakimś pomysłem wjechać na rejon.
     
    Masta likes this.
  7. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Do kaczki ze śliwkami coś owocowego, bez nut dębu czy ziemistych win. Ja bym uderzył w australijski shiraz albo argentyński malbec - byle nie z dębem. Generalnie musi być to coś co nie przeważy delikatności i smaku kaczki. Nic pieprzowego/pikantnego. Może być i włoska Barbera. Możesz też spróbować z dobrym Beaujolais, to byłoby świetne połączenie. To takie moje pomysły nawet mimo tego miodu :P
     
    respect and rado1948 like this.
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Dziś takie cuś spróbuję ::

    [​IMG]
     
  9. HeyPussyRUstillThere

    HeyPussyRUstillThere PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Oct 24, 2015
    Komentarze:
    6,521
    Zdobyte Lajki:
    7,607
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Nie ma to jak dobre winko :redford:
     
    wolftime likes this.
  10. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    I jak? Na Portugalii mam średnią wiedzę...

    Ja wczoraj Sancerre bardzo zacne, dziś przeciętne Pouilly Fume i przeciętna gran reserva Rioja. We wtorek powinienem mieć dużo do opowiedzenia po sporym tastingu.
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Spoko.
    Jakoś nie rozróżniam zbytnio wielkich różnic między tymi winiaczami z dolnej półki. Każde półsłodkie smakuje prawie tak samo.
     
  12. wolftime

    wolftime Brutaal
    Featherweight

    Dołączył:
    Feb 25, 2016
    Komentarze:
    482
    Zdobyte Lajki:
    222
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Polecam sklep dom wina w Krakowie ja ogarniam przez neta. Dojebane winka
     
  13. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Dziś wjechała Kadarka
    [​IMG]
    I powiem ze lepiej smakuje niż te wszystkie Gówna co ostatnio piłem. Tania a do tego 1 l
     
  14. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    10,877
    Zdobyte Lajki:
    13,033
    Punkty:
    1,190
    @Chujcew mam pytanie. Jeżeli na etykiecie nie ma wprost napisane jakie to jest wino, w sensie słodkie, półsłodkie itd to czy jest jakieś inne oznaczenie, po którym można to rozpoznać? Jakiś kod albo coś w tym stylu? Ostatnio w UK chciałem kupić wino i za chuja nie mogłem rozpoznać jakie jest jakie.
     
  15. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Ależ zaniedbałem wątek :o
    Większość win jest wytrawnych. Szczególnie w UK to co masz na półkach to wszystko są wytrawne wina. Wyjątkami mogą być rieslingi niemieckie ale one powinny mieć na etykiecie kategoryzację słodkości. Nawet wina mające słodkie smaki z reguły są wytrawne. W Polsce jest ta tendencja do kategoryzacji słodkie/półsłodkie/półwytrawne/ wytrawne co nie ma miejsca w krajach o wyższej kulturze picia wina. Wino jest wytrawne albo deserowe. Szampany są czasem robione demi sec - zostawiają trochę więcej cukru. Nie wiem czy rozwiałem Twoje wątpliwości, jeszcze półśpię
     
    respect likes this.
  16. respect

    respect UFC
    Middleweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    10,877
    Zdobyte Lajki:
    13,033
    Punkty:
    1,190
    Hmm czyli żeby kupić wino tak jak w Polsce np. białe półsłodkie to po porostu wypadałoby się trochę na tych winach znać żeby wiedzieć co wybrać bo na etykiecie o tym nie przeczytamy?
    Spotkałem się tam jedynie z określeniami full, medium albo light bodied. To jest jeszcze co innego?
     
  17. cRe

    cRe PRIDE FC
    Welterweight

    Dołączył:
    Jul 12, 2012
    Komentarze:
    6,464
    Zdobyte Lajki:
    5,331
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Wrocław
    @Chujcew

    Jak robię piwo i chce żeby było bardziej słodkie to jest kilka opcji - poprzez zacieranie w odpowiednich temperaturach, dodanie cukrów niefermentowalnych, pasteryzacja przed końcem fermentacji. Jak to jest w przypadku wina?
     
  18. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    Otóż to. Stety niestety trzeba wiedzieć, które wina jaki charakter mają. Zacznij od niemieckich rieslingów i gewurztraminerów z Alzacji - dobre off-dry wina o słodkich smakach.
    Body to jakby struktura wina, jego ciało. Light body to prawie jak woda. Medium/full już mają nabrane ciałko, powiedzmy gęstość w buzi, czasem ma się uczucie że danym winem można się najeść i je gryźć, jeśli wiesz o co mi chodzi.
     
    respect likes this.
  19. Chujcew

    Chujcew BAMMA
    Bantamweight

    Dołączył:
    Aug 18, 2016
    Komentarze:
    759
    Zdobyte Lajki:
    352
    Punkty:
    140
    Płeć:
    Male
    W przypadku wina, bazuje się na winogronach i niczego się nie dodaje. Słodycz łapie się z cukrów pozostałych w owocu. Im dłużej grono dojrzewa, tym więcej cukru ma w sobie. Im więcej cukru to przy fermentacji więcej alkoholu, wiadomo. I tu mają pole do popisu przy słodkich winach ile tego cukru zostawią. Są sposoby na zwiększenie cukrów w owocu poprzez późniejsze zrywanie lub przez poddanie szlachetnemu gniciu (taka miła bakteria która to sprawia nie niszcząc uprawy). W Kanadzie też obczaili że zmrożone grona mają też więcej cukru, stąd powstały słodkie (i drogie) Ice wine. Nie nam pewności czy to Kanadyjczycy wymyślili ale chyba tak.
     
    respect likes this.
  20. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dołączył:
    Jan 17, 2011
    Komentarze:
    36,403
    Zdobyte Lajki:
    28,992
    Punkty:
    3,190
    Płeć:
    Male
    Wiemy, wiemy...:deniro:
     
    Chujcew likes this.

Share This Page