1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. Mes_

    Mes_ Spał pod stołem

    Dołączył:
    Feb 2, 2014
    Komentarze:
    1,698
    Zdobyte Lajki:
    3,278
    Punkty:
    790
    @Jakub Bijan podziel się swoim przepisem na stejki wołowe

    @respect a Ciebie bym prosił o instruktaż postępowania z ryżem, bo pamietam ze wrzucałes kiedyś coś ciekawego w hp. Ja to kulinarny ignorant jestem i wdupiam w woreczku i wychodzi taka kupa bez smaku później
     
  2. Baton17

    Baton17 KSW
    Heavyweight

    Dołączył:
    Dec 14, 2013
    Komentarze:
    5,941
    Zdobyte Lajki:
    6,873
    Punkty:
    790
    Ale ze razem z woreczkiem zjadasz? :mamed:
     
    Drzewo likes this.
  3. respect

    respect UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    14,225
    Zdobyte Lajki:
    22,836
    Punkty:
    1,190
    Ja najbardziej lubię basmati bo ma fajny aromat. Do gara daję odrobine oliwy do smażenia, może być ewentualnie olej. Wsypuję ryż, solę, podsmażam na dużym ogniu jakieś 30 sekund ciągle mieszając. Zalewam wodą, mieszasz raz i gotujesz pod przykryciem na małym ogniu. Gotujesz aż woda sama wyparuje.
    Proporcje woda - ryż 2:1.
     
    Mes_ likes this.
  4. Mes_

    Mes_ Spał pod stołem

    Dołączył:
    Feb 2, 2014
    Komentarze:
    1,698
    Zdobyte Lajki:
    3,278
    Punkty:
    790
    Dziekuję dobry człowieku :beer:
     
  5. Orest

    Orest UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Mar 4, 2011
    Komentarze:
    15,664
    Zdobyte Lajki:
    23,274
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Ja robie tez modyfikację powyższego i dodaje trochę przypraw do ryżu typu curry, papryka wedzona. Spróbuj, moze Ci podejdą. Ryż gotuj tak jak powyzej Ci respect napisał.
     
    Mes_ likes this.
  6. Jakub Bijan

    Jakub Bijan UFC
    Middleweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    10,338
    Zdobyte Lajki:
    17,247
    Punkty:
    4,790
    Płeć:
    Male
    Przede wszystkim kup sobie dobrą patelnię, bo albo zajedziesz patelnię (co by było złe), albo nie zrobisz dobrze mięsa (co by było nawet gorsze). Kiedyś chwaliłem te ceramiczne, ale skończyłem dwie na stekach właśnie i w końcu kupiłem żeliwną.

    Co do samych steków to wyjmuję mięso z lodówki z pół godziny wcześniej żeby nabrało temperatury, później lekko zwilżam olejem i to solę oraz pieprzę. Niektórzy mówią, żeby nie solić przed smażeniem bo będzie twarde ale to chyba jak kupują mięso w śmietniku, bo w tak krótkim czasie nie ma szans, żeby sól wyciągnęła z mięsa soki. Są też tacy, którzy nie polecają dodawać pieprzu przed smażeniem, bo się przypalić może - ale ja lubię: grubo zmielony pieprz i grubo zmielona sól. Więc taki przygotowane mięso daję na ogień-patelnię (już bez tłuszczu) i po minucie z każdej strony żeby było mocno spieczone. Później dodaję na steka (na górę) gałązkę rozmarynu i z dwa ząbki czosnku i tak przewracam z boku na bok co pół minuty aż będę miał zadowalające wypieczenie. Później zdejmuję i do folii aluminiowej na 5 minut, żeby się soki rozeszły w środku równomiernie. Najbardziej lubię z grubymi frytkami i np. smażonymi pieczarkami w ramach dodatku.
     
    Mes_ and Cactus like this.
  7. Mes_

    Mes_ Spał pod stołem

    Dołączył:
    Feb 2, 2014
    Komentarze:
    1,698
    Zdobyte Lajki:
    3,278
    Punkty:
    790
    Dzięki chłopaki :tiphatb: Bedzie pichcone
     
  8. Omadrenix

    Omadrenix Oplot Challenge
    Welterweight

    Dołączył:
    Feb 16, 2018
    Komentarze:
    61
    Zdobyte Lajki:
    165
    Punkty:
    40
    Płeć:
    Male
    Niby dobrze ale nie do konca.
    Mieso osusz papierowym recznikiem, obtocz w soli i pieprzu i smaz na klarowanym masle razem z kilkoma zabkami czosnku w skorupkach. Ewentualnie dobra oliwa.
    I nie machaj nimi co minute bo to strata sokow.
    Steka obraca sie raz.
     
  9. respect

    respect UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    14,225
    Zdobyte Lajki:
    22,836
    Punkty:
    1,190
    Ty, ale nie jedz steków z ryżem :D
     
    spontan likes this.
  10. Mes_

    Mes_ Spał pod stołem

    Dołączył:
    Feb 2, 2014
    Komentarze:
    1,698
    Zdobyte Lajki:
    3,278
    Punkty:
    790
    Tej, tak miałem w planach. Myśle se będzie siła skurwysyńska i moc. To z frytami mam szamać cały czas?
     
  11. respect

    respect UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    14,225
    Zdobyte Lajki:
    22,836
    Punkty:
    1,190
    Hahah nie No żartuje sobie :D jedz z czym lubisz. Ja uwielbiam z pieczonymi batatami.
     
    krolik likes this.
  12. Mes_

    Mes_ Spał pod stołem

    Dołączył:
    Feb 2, 2014
    Komentarze:
    1,698
    Zdobyte Lajki:
    3,278
    Punkty:
    790
    Te bataty brzmią podejrzanie ale sprawdzę :)
     
  13. respect

    respect UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    14,225
    Zdobyte Lajki:
    22,836
    Punkty:
    1,190
    Czemu? Kroisz jak na frytki, dodajesz odrobine oliwy, paprykę ostrą, słodką, jak lubisz to mogą być wędzone (ja uwielbiam), pieprz, sól, tymianek, czosnek i do pieca. Dla mnie rewelacja.
     
    Mes_ likes this.
  14. Betonowy Krzychu

    Betonowy Krzychu M-1 Global
    Lightweight

    Dołączył:
    Oct 29, 2013
    Komentarze:
    3,652
    Zdobyte Lajki:
    9,693
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    Na takiej zwykłej patelni to chyba nie da się tego porządnie zrobić.... u mnie po smażeniu zawsze cała kuchnia jest do mycia bo wszystko jest ujebane w oleju. Chyba trzeba rozejrzeć się za porządną patelnia z grubym dnem...
     
  15. Jakub Bijan

    Jakub Bijan UFC
    Middleweight
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Oct 7, 2007
    Komentarze:
    10,338
    Zdobyte Lajki:
    17,247
    Punkty:
    4,790
    Płeć:
    Male
    Pójdę za Twoją radą:)
     
    Omadrenix likes this.
  16. torpedo

    torpedo Bellator
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    4,181
    Zdobyte Lajki:
    7,722
    Punkty:
    1,790
    Ja swego czasu kupiłem żeliwną. Ma chyba z 18kg. Ciężka jak skurwesyn, ale stejkacze wychodzą wyjebanr w chuj.
    Masełko jest fajnie dać pod koniec smażenia, a z przypraw to uwielbiam tymianek, rozmaryn.
     
  17. torpedo

    torpedo Bellator
    Lightweight

    Dołączył:
    Apr 25, 2010
    Komentarze:
    4,181
    Zdobyte Lajki:
    7,722
    Punkty:
    1,790
    @respect @Orest @skun
    Macie jakieś autorski przepis na tatara?
    Chociaż nie ma za dużo składników, to każdy w sumie robi inaczej. Spróbował bym czegoś nowego.
     
  18. husarz

    husarz ONE FC
    Featherweight

    Dołączył:
    Mar 14, 2014
    Komentarze:
    2,335
    Zdobyte Lajki:
    3,809
    Punkty:
    790
    Płeć:
    Male
    torpedo likes this.
  19. Comber

    Comber UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 11, 2011
    Komentarze:
    14,970
    Zdobyte Lajki:
    15,220
    Punkty:
    1,790
    Kupuje w Lidlu mięso pakowane na tatara. Wbijam żółtko, dodaje pokrojonego ogórka kiszonego, cebulę, pieprz, troche maggi, polewam oliwą i mieszam.
     
    torpedo likes this.
  20. respect

    respect UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Apr 22, 2012
    Komentarze:
    14,225
    Zdobyte Lajki:
    22,836
    Punkty:
    1,190
    Ja mam jakby trzy warianty, które zazwyczaj robię:
    1. Standard. Mięso, ogórek (konserwowy, ale może być też kiszony) , grzyby, cebula, grubo mielony pieprz i sól, żółtko, troszkę magi, ale naprawdę odrobinka magi.
    2. Czeski. Mięso, ogórek, grzyby, cebula, musztarda - najlepiej sarepska, żółtko, keczup, sos sojowy, odrobina sosu winchestershire, sól, pieprz. Do tego grzanki z chleba natarte czosnkiem.
    3. Freestyle. Mięso, ogórek, grzyby, cebula, żółtko, sól, pieprz i oprócz tego daję coś na co mam ochotę np. musztardę francuską, kapary a nawet anchois.
    Oczywiście mięsko to jakas fajna wołowinka, najlepiej polędwica, ale nie oszukujmy się, to kosztuje w chuj i można zastąpić sobie jakimś innym kawałkiem. Tak naprawdę te pakowane z marketów są całkiem spoko. Tatar to jest prawdziwy dar od Boga.
    W zeszłym tygodniu jadłem pierwszy raz ze smażonymi kaparami. Petarda, muszę zrobić taki w domu.

    [​IMG]
     
    panpan likes this.

Share This Page