Brawler098
WSOF Middleweight
Proste, nieskomplikowane ćwiczenia - o to chodzi, a nie ludzie kurwa poruszają jeden mięsień z 18 stron....na maszynkach i ani siły ani atletyzmu.... gówno
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Zapasy to jest mega sprawność. Trenowałem i trenuje nadal i boks i coś tam na matę pójdę czasem i nie ma porównania w ogóle między bokserami a zapaśnikami jeśli chodzi o sprawność i przygotowanie atletyczneNie wiedziałem, że robiono takie materiały.
Zapasy powinny być częścią planu wychowania fizycznego w szkołach od najmłodszych lat.
Sprawność ludzi na tym wideo kontrastuje z Polską filozofią na wf-ie w stylu macie piłkę i grajcie.
Szkoła jednak nie jest od produkowania silnych i sprawnych jednostek. Jej cel jest dokładnie odwrotny.
A no było było, ale ja pamiętam jak byłem za dzieciaka to u mnie zapasów w ogóle nie było...Jedynie bieganie, piłka, siatka, kosz i tego typu rzeczy. Jakbym mógł się cofnąć w czasie to chciałbym móc trenować zapasy, ale no jako dorosły to raczej możesz podpatrywać zapasiorów i coś tam sobie robić bo nie ma gdzie trenować. No, a znaleźć zakręconych gości na punkcie tej dyscypliny by trenować wspólnie to nie takie proste. Najbardziej właśnie mnie to denerwuję, że te pzz nic nie robią by właśnie mogli trenować te zapasy wszyscy, a nie bo biorę małolata by doprowadzić go do olimpiady. Ilu takich chłopaków doszło do tego poziomu?Nie wiedziałem, że robiono takie materiały.
Zapasy powinny być częścią planu wychowania fizycznego w szkołach od najmłodszych lat.
Sprawność ludzi na tym wideo kontrastuje z Polską filozofią na wf-ie w stylu macie piłkę i grajcie.
Szkoła jednak nie jest od produkowania silnych i sprawnych jednostek. Jej cel jest dokładnie odwrotny.
W niektórych klubach to się pozmieniało i niekiedy dopuszczają już osoby z zewnątrz do trenowania, ale większość tak jak mówisz woli szkolić dzieciaki i powyżej 14 roku życia nie ma już wejścia na matęA no było było, ale ja pamiętam jak byłem za dzieciaka to u mnie zapasów w ogóle nie było...Jedynie bieganie, piłka, siatka, kosz i tego typu rzeczy. Jakbym mógł się cofnąć w czasie to chciałbym móc trenować zapasy, ale no jako dorosły to raczej możesz podpatrywać zapasiorów i coś tam sobie robić bo nie ma gdzie trenować. No, a znaleźć zakręconych gości na punkcie tej dyscypliny by trenować wspólnie to nie takie proste. Najbardziej właśnie mnie to denerwuję, że te pzz nic nie robią by właśnie mogli trenować te zapasy wszyscy, a nie bo biorę małolata by doprowadzić go do olimpiady. Ilu takich chłopaków doszło do tego poziomu?
W niektórych klubach to się pozmieniało i niekiedy dopuszczają już osoby z zewnątrz do trenowania, ale większość tak jak mówisz woli szkolić dzieciaki i powyżej 14 roku życia nie ma już wejścia na matę
W większości większych miast sa chociaż sekcje komercyjne dla dorosłych z Judo. Zapasy dla dorosłych to chyba tylko w klubach mma 1 raz w tygodniu.W Judo jest to samo. U mnie w mieście jest klub na OSiR, ale co z tego, jak tylko dzieci trenują i młodzież w wieku do 15 roku życia. Starego z ulicy nie przyjmą, a ci co dorastają też już potem nie mają gdzie trenować.
To nie musiałaby być zapaśnicza sekcja i dostępność maty i trenera. Wystarczyłby plan ćwiczeń kalistenicznych uzupełniony o zadania z manekinami, ciężkimi workami, pracą z partnerem. W strefie marzeń widzę dostęp do kettli, sledów i stref z wolnym ciężarem. Nie jest to jednak konieczne bo powyższa wersja wystarczy.A no było było, ale ja pamiętam jak byłem za dzieciaka to u mnie zapasów w ogóle nie było...Jedynie bieganie, piłka, siatka, kosz i tego typu rzeczy. Jakbym mógł się cofnąć w czasie to chciałbym móc trenować zapasy, ale no jako dorosły to raczej możesz podpatrywać zapasiorów i coś tam sobie robić bo nie ma gdzie trenować. No, a znaleźć zakręconych gości na punkcie tej dyscypliny by trenować wspólnie to nie takie proste. Najbardziej właśnie mnie to denerwuję, że te pzz nic nie robią by właśnie mogli trenować te zapasy wszyscy, a nie bo biorę małolata by doprowadzić go do olimpiady. Ilu takich chłopaków doszło do tego poziomu?
Trudno się z tym nie zgodzić, nie mniej uzupełnię ze swojego trenerskiego doświadczenia : ludzie są leniwi i totalnie zaszokowani, kiedy muszą wziąć kettle i z nimi pobiec 50-60 metrów, bo przecież na YouTube nikt tak nie robi….tylko robią jakieś rozpiętki albo prostowanie nóg siedząc albo kickbacki, żeby mieć pełne, duże pośladki. To oczywiście fikcja, ale ludzie to kupują.To nie musiałaby być zapaśnicza sekcja i dostępność maty i trenera. Wystarczyłby plan ćwiczeń kalistenicznych uzupełniony o zadania z manekinami, ciężkimi workami, pracą z partnerem. W strefie marzeń widzę dostęp do kettli, sledów i stref z wolnym ciężarem. Nie jest to jednak konieczne bo powyższa wersja wystarczy.
Wynikiem obecnych działań jest to, że ogromna część społeczeństwa nie ćwiczy na wf-ie, wagaruje lub kupuje zwolnienia lekarskie na całe semestry.
Będąc w liceum sam nie ćwiczyłem. Nie widziałem w tym sensu. Nie było to dobre i mądre. Plan lekcji i ich prowadzenie nie pomagał jednak w zmianie mojego nastawienia. W społeczeństwie nie ma kultury sprawności i rywalizacji (takiej fizycznej i najskuteczniejszej). Powinno wynosić się to także ze szkoły.
Wielu nauczycieli w podstawówkach to panie łączące to z prowadzeniem lekcji w innych obszarach. Ja przykładowo miewałem wuefy z otyłą i zawistną jędzą która była moja wychowawczynią. Często widywałem w szkołach nauczycieli otyłych, reprezentujących swoją postawą słabość a nie motywację do rozwoju się w obszarze fizycznym. Byli także nauczyciele sportowcy, z pasją i nastawieniem. Ich lekcje zawsze cieszyły się wielką popularnością. Mieli taki sam plan nauczania nałożony z góry. Swoim podejściem, kreatywnością i charyzmą sprawiali jednak, że człowiek chciał ćwiczyć. Jest to niestety ułamek procenta wszystkich pracowników szkół. Większość to sfrustrowani ludzie wyładowujący swoją żółć na młodych ludziach pod przykrywką „ młodzi są źli, nie słuchają, nie możemy nad nimi zapanować”
Sportowo od czasów podstawówki rozwijały się tylko jednostki najlepsze z predyspozycją do sportu. Dzieciaki słabsze fizycznie zawsze siedziały na ławce rezerwowych i czasami nie dotykały piłki przez całe zajęcia. Większość z nich nawet nie miała okazji poznać swojego potencjału, który wyszedłby po odpowiednio prowadzonym okresie treningowym. Predyspozycje wrodzone to tylko ukłon natury w Twoją stronę. Bez odpowiedniej pracy jest tylko jedną z wielu szans jaką zmarnuje człowiek. Dzieciak jednak o tym nie wie. Najczęściej po tak prowadzonych wuefach gdzie nie jest wystarczająco dobry w przypadkowo dobranej grze zespołowej, zniechęca się do sportu.
Historia wielu dyscyplin pokazuje, że sport potrafi być skuteczny w walce z patologią. Wielu znajduje w nim sens i cel. Szkoły jednak wolą pieprzyć swoje wyuczone frazesy, serwować głodne nieśmiertelne kawałki i nie robić z tym nic. Większość boi się wyjść przed szereg i zainicjować jakieś działania.(nauczyciele)
Wynika to z tego, że w tym kraju nie ma pieniędzy ze sportów kontaktowych typu zapasy, judo. W USA i Rosji jest kult mocarstwa olimpijskiego i zdobywania tam medali. Państwo nie myśląc nawet o obywatelach, pomaga im swoim wyścigiem o dominację dając narzędzia i przestrzeń do rozwoju.
Wypisz wymaluj posłuszny pracownik i wierny wyborca nie kwestionujący niczego poza medialną papką serwowaną w social mediach i tv, zgodnie z algorytmem do przekonań i poglądów, które serwuje „Twoja stacja, partia, środowisko” - wybierz dowolne.Komuś mocno zależy na tym by społeczeństwo było wytresowane w schemacie : mało się ruszaj na wf - dorastaj - bądź otyły i zapisz się na siłownię - będziemy Ci sprzedawać nasze produkty na poprawę zdrowia - będziesz odwiedzał naszych lekarzy i kupował nasze leki - będziesz słaby mentalnie i fizycznie
Dla posiadających platformę MAX. Igrzyska będą transmitowane, podobno z komentarzem PL. Nie trzeba wykupywać pakietu sportowego. Cała olimpiada dostępna jest w podstawowym pakiecie.![]()
Wrestling at 2024 Paris Olympics: Schedule, Venue, Timings, Weight Categories
Get the latest updates from the United World Wrestling, including news, features, stories, injury updates, match reports and more.uww.org
Oczywiście, że tak. Wpompujmy połowę z tego co przeznaczamy na piłkę nożną w zapasy. Efekty przyjdą po 10 latach i zaryzykuję stwierdzenie, że będą dużo lepsze niż w piłce nożnej.Wracając do tematu treningów zapasów to jakby się w to zaangażować to pewnie dałoby radę zrobić coś na miarę USA by te zapasy były bardzo medialne, widowiskowe by ludzie chcieli sami kibicować i angażować się.
Nawet na bazie tego forum. Myślę, że jak byśmy chcieli to wiele byśmy mogli zdziałać chociażby łapiąc się na wspólny trening w okolicach gdzie mieszkamy. Ja jestem z Gdańska, jeśli ktoś chce potrenować wspólnie to zapraszam na priv.Oczywiście, że tak. Wpompujmy połowę z tego co przeznaczamy na piłkę nożną w zapasy. Efekty przyjdą po 10 latach i zaryzykuję stwierdzenie, że będą dużo lepsze niż w piłce nożnej.
Robert Baran trening - 125kg
Wstrzymam się z komentowaniem tego , natomiast w kontraście wstawię urywki z treningu pod egidą jednego z lepszych trenerów , który od strony siłowej i motorycznej przygotowuje zapaśników
Może inaczej : znam ten ośrodek i niestety znam też podejście do robienia siły przez trenerów kadry....i przykre to jest. Tak była forma wiosłowania, jakiegoś przysiadu i linka wyciąg i uginanie na bicepsy.....a samo pomieszczenie jak wygląda? Jak siłownia hantle i sztangi, nie uświadczysz tam ketli, worków, ciężkich piłek, opon .....no przez tyle lat to już na prawdę powinno się wszystko zmienić, a my dalej 100 lat za murzynami.... :( nie ma ewolucjiPrzecież w krótkim wideo od @Kar0l jest tylko kilka ćwiczeń. Nie oceniałbym planu na podstawie kilku „urywków”. Była forma siadu, było wiosłowanie, podciąganie, były drille zapaśniczce. Nie rozumiem ćwiczeń na wyciągu i izolacji. Z ciekawości zapytam co było nie tak Twoim zdaniem?
Czyli po polsku w większości przypadkówMoże inaczej : znam ten ośrodek i niestety znam też podejście do robienia siły przez trenerów kadry....i przykre to jest. Tak była forma wiosłowania, jakiegoś przysiadu i linka wyciąg i uginanie na bicepsy.....a samo pomieszczenie jak wygląda? Jak siłownia hantle i sztangi, nie uświadczysz tam ketli, worków, ciężkich piłek, opon .....no przez tyle lat to już na prawdę powinno się wszystko zmienić, a my dalej 100 lat za murzynami.... :( nie ma ewolucji