W oku kamery

Obsypany nagrodami na całym świecie film Łukasza Borowskiego "3 dni wolności" opowiada o Piotrze, który po piętnastu latach opuszcza więzienie na trzydniową przepustkę. Najprostsze czynności stanowią dla niego prawdziwe wyzwanie. Zagubiony i oszołomiony, a jednocześnie zafascynowany, stara się zrozumieć dzisiejszy świat.

Film dokumentalny o historii sprawy zabójcy seryjnego Pawła Tuchlina, który za zabójstwo 9 kobiet oraz usiłowanie dalszych 10 zabójstw, został w 1985 r. skazany na przedostatnią wykonaną w Polsce karę śmierci. Dokument ten został nakręcony przy współudziale wszystkich osób zaangażowanych w jego działania wykrywcze a także na wszystkich miejscach zbrodni i miejscach istotnych dla sprawy.

Są rozmowy, które zostają z nami na zawsze, które wstrząsają naszymi przekonaniami i zmuszają do refleksji nad ludzkim losem. Ten wywiad z Marcinem, bezdomnym alkoholikiem, stał się jednym z najbardziej przejmujących świadectw ludzkiego upadku, bólu i tęsknoty za innym życiem. Jego szczerość w opowiadaniu o swoim losie poruszyła terapeutów, pomagających osobom uzależnionym i bezdomnym, do tego stopnia, że ten film stał się jednym z najczęściej wyświetlanych materiałów w ośrodkach terapeutycznych w Polsce.

Wielokrotnie nagradzany dokument Leszka Dawida jest opowieścią o dwóch bezrobotnych, którzy podążają za chlebem do Wielkiej Brytanii. Wraz z realizatorami filmu obserwujemy losy naszych bohaterów z Kluczborka w zupełnie nowym dla nich świecie - Londynie.

Na przykładzie własnej rodziny, Marcin Koszałka ukazuje piekło codziennego życia rodzinnego. Matka kochająca swego dorosłego syna - dręczy go nieustannym potokiem pretensji o to, że jest kretynem, miernotą bez wyobraźni, półgłówkiem, idiotą, draniem, beztalenciem, wiecznym studentem, który wreszcie dostał się na wydział operatorski i z braku wyobraźni chodzi z kamerą po domu i kręci co popadnie.
Zaraz po ukazaniu się film wywołał burzę w polskim światku filmowym, gdyż nie znano wtedy jeszcze programów reality show. Dzisiaj uznawany jest za klasykę polskiego dokumentu.

Pany, bardzo ciekawy materiał o tragedii, jaka spotkała rodzine Lee - familię zawodników sportów walki. Kiedyś juz go wrzucałem, ale może ktoś nie widział. Bardzo ciekawa historia, gorąco polecam

Mocny materiał o obozie koncentracyjnym Maithausen, uważnym za najgorszy niemiecki obóz zagłady. Unikalne fotografie, które ujrzały światło dzienne dzięki bohaterskiej postawie hiszpańskich więźniów.

Polecam!

Pany, bardzo ciekawy materiał o tragedii, jaka spotkała rodzine Lee - familię zawodników sportów walki. Kiedyś juz go wrzucałem, ale może ktoś nie widział. Bardzo ciekawa historia, gorąco polecam

Nie miałem pojęcia, że Victoria Lee popełniła samobója (czytałem, że to był COVID, z tym że wtedy COVID był przypisywany do wszystkich zgonów)

Nie miałem pojęcia, że Victoria Lee popełniła samobója (czytałem, że to był COVID, z tym że wtedy COVID był przypisywany do wszystkich zgonów)
A widzisz, nie wiedziałem, że to tak przedstawiali. Trafiłem na ten film dopiero jakoś pół roku temu, wrzucałem tu gdzieś chyba.. Smutna, ale pouczająca historia.

Film zrealizowany z inicjatywy Związku Zawodowego Pracowników Kolejowych w związku z 60 - leciem jego istnienia. Pokazuje różne formy wypoczynku i rekreacji organizowane pod patronatem ZZPK. Zawiera także relację z ogólnopolskiego zlotu kolejarzy turystów.

W roku 1979 Krzysztof Kieślowski przeprowadził swojego rodzaju sondę społeczna. Pytania były niby banalne: kim jesteś? czego byś chciał? co jest dla ciebie najważniejsze? Wynikiem sody był ten krótki film dokumentalny. Kieślowski wybrał 44 osoby. Każdemu poświęca tylko jedno ujęcie. Na ekranie pojawiają się kolejne gadające głowy a w prawym dolnym rogu podany jest rok urodzenia danego człowieka. Począwszy od niemowlaka, przez przedszkolaków, uczniów, studentów, ludzi dorosłych, aż po stuletnią staruszkę, obserwujemy jak się zmieniają pragnienia ludzi w różnym wieku i w różnej sytuacji życiowej.

W roku 1979 Krzysztof Kieślowski przeprowadził swojego rodzaju sondę społeczna. Pytania były niby banalne: kim jesteś? czego byś chciał? co jest dla ciebie najważniejsze? Wynikiem sody był ten krótki film dokumentalny. Kieślowski wybrał 44 osoby. Każdemu poświęca tylko jedno ujęcie. Na ekranie pojawiają się kolejne gadające głowy a w prawym dolnym rogu podany jest rok urodzenia danego człowieka. Począwszy od niemowlaka, przez przedszkolaków, uczniów, studentów, ludzi dorosłych, aż po stuletnią staruszkę, obserwujemy jak się zmieniają pragnienia ludzi w różnym wieku i w różnej sytuacji życiowej.

Film genialny w swej prostocie. Kiedy wyobrażam sobie dziś takie nagrania.. Mogłoby nie być tak inspirująco.

Back