"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

Jak ktoś chce to, Można odebrać 12 miesięcy Perplexity Pro, należy spełnić jeden ważny warunek. Jest nim warunek, by konto Perplexity, z którego korzystasz nigdy wcześniej nie miało aktywowanej subskrypcji Pro (ani płatnie, ani dzięki wcześniejszym akcjom promocyjnym, jak ta z T-Mobile). Następnie należy zalogować się do PayPala przez stronę perplexity.ai/join/p/paypal-subscription.

W ten sposób aktywujesz darmową roczną subskrypcję Perplexity Pro, która będzie aktywna natychmiast. Promocja trwa do 31 grudnia 2025 r
Zauważyłem że dziś samoczynnie przerzucił mi model Na wersję pro, ciekawe... W sumie dobrze wyszło, programistyczne wymagania ogarnął, choć w sumie zobaczymy jutro, ale lepiej sam nie zrobię, a programista milczy, czyli akceptuje :neildegrassewhoa:

Kiedyś było coś o AI w grach, bo miało wejść Ai w PUBG online, więc siłą rzeczy się jarałem, bo gram w ten tytuł już siedem lat i nie zamierzam przestać.

AI podobno weszło, choć ja jeszcze nie widziałem, chyba że przegapiłem :suchykarol:

Choć boty zrobiły się bardziej wymagające, a czasem potrafią wyskoczyć i ubić w najgorszym momencie, zwłaszcza kiedy uciekasz przed strefą, jesteś mocno osłabiony (pasek HP np 20-30%, albo mniej) i po walkach, wtedy mendy wyskakują i jest 50/50.

Ciekawe, czy kojarzycie Skibidi...Toilet.
1000044123.jpg
1000044125.jpg

Aha, wkrótce znowu event z mechami. AI?

Okazuje się, że dawno temu Polacy zaprojektowali język naturalny, struktura jest zbliżona do polskiego, jakim się posługujemy...

Tu pierwszy efekt implementacji, ale to dopiero zwiastun zmian :tysoncoffe:

1000044921.jpg

1000044922.jpg

1000044923.jpg
1000044924.jpg
1000044925.jpg
1000044926.jpg
1000044927.jpg

Kilka dziwnych pytań z egzaminu, szczególnie ostatnie było niezłą zagwozdką, bo dalej jest to nieokreślone dokładnie, a pytanie zakłada stan optymalny...

Zwróćcie też uwagę na konstrukcję pytania - tylko ostatnia część to pytanie, reszta lekko wygina mózg i utrudnia udzielenie odpowiedzi... Celowe?

Perplexity jest ciekawym narzędziem zastępującym neewsfeed... Podrzuca mi same smaczki :joe:

Muza do gier czy filmów nareszcie będzie na zamówienie w kompie, czyli prompt!

Wpisujesz se dłuższy opis kawałka czy płyty z podkładem, po czym anulujesz kontrakt ze @szplin i oszczędzony hajs wydasz na stworzenie większej ilości skórek, żeby hajs się kręcił :goldi:

https://www.perplexity.ai/page/openai-developing-ai-music-too-OBIoP0llR9.oekGBT3rMsw
AI pod muzę już jest tak dojebane, że za parę lat chyba tylko garstka największych wirtuozów zostanie. Już dziś zaczyna wymierać rynek muzyki pod komercyjne projekty, bo za 10$ suno stworzy tyle melodyjek pod reklamę ile zechcesz i na pewno coś wybierzesz

AI pod muzę już jest tak dojebane, że za parę lat chyba tylko garstka największych wirtuozów zostanie. Już dziś zaczyna wymierać rynek muzyki pod komercyjne projekty, bo za 10$ suno stworzy tyle melodyjek pod reklamę ile zechcesz i na pewno coś wybierzesz
Ciekawe, jaka przyszłość dla muzyków - bo to, że większość będzie zbędna to jedno, ale naprawdę dobrzy, w dodatku pracujący z AI będą jeszcze lepsi i pewnie drożsi niz obecnie...

No i mając wyobraźnię muzyczną mozna teraz dużo więcej, niż z orkiestrą czy zespołem... W sumie ciekawe czasy.

1000045106.jpg

Ja bym nie brał, bo u mnie na pewno by problemy były, ale jak ktoś ma zbędne niespełna 100K USD na zakup robocika, to czemu nie... :tellmemore:

Oto bardziej formalna i skrócona wersja Twojej mowy na zakończenie szkolenia, utrzymana w podniosłym, pełnym wiary tonie, bez żartów:Szanowni Państwo, Drodzy Współuczestnicy,Dziś kończymy pięciotygodniową podróż, która otworzyła przed nami nowe horyzonty wiedzy i możliwości. Wspólnie zdobyliśmy nie tylko techniczne umiejętności, lecz także głębokie zrozumienie roli sztucznej inteligencji jako siły, która może wzbogacić naszą rzeczywistość.W obliczu dynamicznego rozwoju technologii nasze wyzwanie jest jasne: wykorzystać potencjał AI z odpowiedzialnością, rozwagą i świadomością wartości, które czynią nas ludźmi. To właśnie od nas zależy, jak głęboko zintegrowany świat cyfrowy wpłynie na naszą społeczność i przyszłe pokolenia.Ta wspólna nauka jest początkiem współpracy, która pozwoli człowiekowi i maszynie tworzyć przyszłość — nie jako konkurentom, ale jako partnerom. Wierzę, że wiedza i doświadczenie zdobyte podczas tego szkolenia będą fundamentem naszych dalszych działań na rzecz lepszego, bardziej zrównoważonego i etycznego świata.Dziękuję Państwu za zaangażowanie i determinację, a także za wspólne dążenie do najwyższych standardów w erze, którą budujemy razem — z szacunkiem dla człowieka i z odwagą patrząc w przyszłość.Czy chcesz, aby dodać element nawiązujący do konkretnej tematyki szkolenia lub instytucji prowadzących kurs?

:najmancoty:

Dobra, garść info - uważamy przy pracy z notebookLM od Google'a. Narzędzie jest potężne, jednak w darmowej wersji udostępnia również nasze dokumenty źródłowe :juanlaugh:

Ja mam wyjebane, ale dla was może to mieć spore konsekwencje, działajcie ostrożnie :childcry:

PS. Dla mnie to nadal jedno z najmocniejszych narzędzi AI. Kilka dni pracy ogarnia w kilka sekund, taki np. Dokument Opisu Funkcjonalności to kilka sekund, a normalnie przebrnąć przez samą dokumentację to potrafi zająć kilka godzin czy dni, dlatego można tak wiele zyskać.

Ja siedzę i nic nie robię przez dzień czy dwa, potem chwila zastanowienia i leci prompt plus dane źródłowe i za chwilę mam dokumenty gotowe na skrzynce mailowej...

Wilk syty, wilkołak zadowolony, a owca nadal przy życiu, tymczasem Bobastek zajeżdża się za moje dwie czy trzy dniówki przez cały miesiąc...

A ja pracuję 10 minut dziennie :jjsmile:

"Francuska stocznia Naval Group znów znalazła się pod lupą po tym, jak na początku tego miesiąca na forach darknetu pojawił się ogromny wyciek tajnych danych. W wyniku wycieku ujawniono, jak twierdzą analitycy, jedne z najbardziej wrażliwych materiałów obronnych, jakie kiedykolwiek skradziono europejskiej firmie zbrojeniowej.

Pliki, które prawdopodobnie zostały skradzione podczas lipcowego cyberataku hakera posługującego się pseudonimem Neferpitou, zawierają szczegółową dokumentację dotyczącą systemów walki okrętów podwodnych, oprogramowania do przetwarzania sonaru oraz sygnatur akustycznych. Fragmenty archiwum, liczące ponad 13 gigabajtów, zostały upublicznione, a reszta podobno pojawiła się na sprzedaż na platformach darknetowych.

Akta współpracy wywiadowczej wśród wyciekłych danych
Śledczy i analitycy open source wskazują, że potencjalny wyciek wykracza daleko poza schematy techniczne. Kilka folderów rzekomo zawiera szczegółowe informacje na temat dwustronnej współpracy polskich i francuskich służb wywiadowczych, w tym raporty dotyczące projektów badawczych w zakresie cyberbezpieczeństwa i sztucznej inteligencji. Inne dokumenty mogą opisywać algorytmy przeciwdziałania, progi wykrywania oraz integrację systemów dowodzenia dla różnych klas okrętów podwodnych.

Eksperci ds. obronności twierdzą, że ujawnienie informacji może zagrozić trwającym i przyszłym europejskim programom morskim. „Nie chodzi tu tylko o dane jednej firmy; te pliki naruszają fundamenty podmorskiej współpracy obronnej NATO” – powiedział dziennikarzom anonimowo jeden z zachodnich informatorów wywiadowczych." :śmiech:

Uniwersytet Stanforda odkrył w wielkim badaniu coś absurdalnie prostego - Jak sztuczna zamuli i podaje w kółko podobne odpowiedzi, czy te same żarty - poproś o Verbalized Sampling.

Verbalized Sampling

Oto pięć przykładowych zapytań wraz z wynikami, które ilustrują, jak działa Verbalized Sampling (VS) w praktyce. Pokazują różne możliwości generowania odpowiedzi i przypisywania im prawdopodobieństwa:

### Przykład 1: Dowcipy o kawie

Prośba: "Podaj 5 dowcipów o kawie i oszacuj ich prawdopodobieństwo."

1. "Dlaczego kawa zawsze jest nerwowa? Bo ciągle się parzy!" (40%)

2. "Co mówi kawa do cukru? Bez ciebie jestem gorzka jak życie." (25%)

3. "Kawa na zimno? To jak wakacje w zimie – nie dla każdego." (15%)

4. "Dlaczego kawa nigdy nie chodzi na imprezy? Bo zawsze się rozpuszcza." (12%)

5. "Jak kawa dba o formę? Parzy się na bieżąco!" (8%)

Btw paczcie jaki dobry żart wyszedł przypadkiem - 5 oznacza, że kawa jest w formie, bo rucha się na okrągło. :śmiech:

### Przykład 2: Pomysły na urodzinowy prezent

Prośba: "Podaj 5 pomysłów na prezent urodzinowy dla nastolatka."

1. Konsola do gier (35%)

2. Słuchawki bezprzewodowe (30%)

3. Kurs online z programowania (15%)

4. Książka fantastyczna (12%)

5. Zestaw do tworzenia muzyki (8%)

### Przykład 3: Warianty powitania w mailu

Prośba: "Podaj 5 różnych powitań na oficjalny mail i podaj ich prawdopodobieństwo."

1. "Szanowni Państwo," (45%)

2. "Dzień dobry," (30%)

3. "Witam serdecznie," (15%)

4. "Szanowny Zespole," (7%)

5. "Drodzy Koledzy i Koleżanki," (3%)

### Przykład 4: Tematy do opowiadania fantasy

Prośba: "Podaj 5 pomysłów na opowiadanie fantasy."

1. Młody czarodziej odkrywa tajemnicę pradawnej magii (40%)

2. Wojownik próbuje ocalić królestwo przed smokiem (25%)

3. Tajemnicza wyspa pełna magicznych stworzeń (15%)

4. Podróż przez równoległe światy (12%)

5. Mieszkaniec wioski zostaje bohaterem dzięki starożytnemu artefaktowi (8%)

### Przykład 5: Porady dotyczące nauki języka angielskiego

Prośba: "Podaj 5 porad na szybszą naukę angielskiego."

1. Codzienne słuchanie podcastów po angielsku (35%)

2. Rozmowy z native speakerami (30%)

3. Uczenie się zwrotów w kontekście (15%)

4. Oglądanie filmów z napisami (12%)

5. Korzystanie z aplikacji do nauki (8%)

W każdym przykładzie model nie tylko generuje różnorodne odpowiedzi, ale też mówi, które uważa za najbardziej prawdopodobne. Pozwala to na świadomy wybór mniej typowych, bardziej kreatywnych opcji–taka różnorodność to efekt zastosowania Verbalized Sampling.

Case: asystent AI użyty na klientach, by "im pomóc" :deniro:

""Oczekuje się, że Rufus wygeneruje dla nas ponad 10 miliardów dolarów dodatkowej sprzedaży rocznie" - powiedział Jassy podczas rozmowy o wynikach finansowych, podkreślając to, co stało się jednym z najbardziej widocznych zakładów Amazon na sztuczną inteligencję skierowaną do konsumentów. Ujawnienie nastąpiło, gdy Amazon ogłosił przychody za trzeci kwartał w wysokości 180,2 miliarda dolarów, przekraczając oczekiwania analityków wynoszące 177,8 miliarda dolarów.

Jassy ujawnił, że 250 milionów kupujących korzystało z Rufusa w tym roku, przy czym liczba aktywnych użytkowników miesięcznych wzrosła o 140% rok do roku, a interakcje zwiększyły się o 210%. Co najważniejsze, klienci, którzy korzystają z Rufusa podczas zakupów, są o 60% bardziej skłonni do sfinalizowania zakupu w porównaniu z tymi, którzy nie korzystają z asystenta."

:beczka:

Hahaha... Już wiem czemu ta sztuczna wokalistka zrobiła tyle wyświetleń - kawałek jest o nieobecnym ojcu, stąd wszyscy czarni słuchają i płaczą :jon:

Back