Pany, książkę czytałem dosyć dawno, ale tam aż tak opisu bitew nie było chyba nie? Głownie "gra o tron" właśnie, polityka i kombinowanie itp. A bitwy były dodatkiem chyba? Czy się mylę? Dosyć dawno czytane.
Dany i Jon to rodzeństwo, ale jeśli smok ma być trzygłowy, kto jest tym trzecim targriańskim łbem? Z początku myślałem, że Aegon, ale fakt pominięcia go przez twórców serialu mocno zachwiał tym podejrzeniem. Kto więc ma być trzecim? Może Tyrion, który, według niektórych teorii mógł być owocem gwałtu Szalonego Króla na Joannie Lannister - stąd taka nienawiść Tywina do niego
Dany i Jon to rodzeństwo, ale jeśli smok ma być trzygłowy, kto jest tym trzecim targriańskim łbem? Z początku myślałem, że Aegon, ale fakt pominięcia go przez twórców serialu mocno zachwiał tym podejrzeniem. Kto więc ma być trzecim? Może Tyrion, który, według niektórych teorii mógł być owocem gwałtu Szalonego Króla na Joannie Lannister - stąd taka nienawiść Tywina do niego
ojojoj, to ja takiej spekulacji nawet nie słyszałem, ale patrząc na to, jak pominęli Eurona, to ja bym poczekał z wydawaniem sądów do 6 sezonu, czy może już jest casting na 6 sezon?
@Tar-Ellendil Ale chodzi mi o to, że w książce to był jednak najmniej istotny moment chyba, i nie aż tak opisywany jak inne intrygi. Jeśli dalej się mylę to popraw. Chyba trzeba odświeżyć sobie książki.
Na sam przebieg bitw przeważnie nie ma zbyt wiele stron poświęconych. Główne skupienie jest na konsekwencjach i uczuciach bohaterów już po samych bitwach.
Ale było kilka grubiej opisanych.
Była konfrontacja z innymi w Hardhome tylko, że Jon w niej nie uczestniczył tylko dostał list z informacjami o przebiegu.
Ej to dział seriale czy książki :P wolałbym poczytać Wasze opinie o serialu, choć trochę inaczej podchodzę do tematu. Nie chcę sobie psuć serialu rozkminą co będzie, biorę tyle ile mi dadzą w przód. Chujowo znać przyszłość serialu, bo nie bardzo ma jak zaskoczyć, jedynie zweryfikować zgodność z książkową wersją.
Opinii i spoilerów z ksiązki nie czytałem tutaj. Inne komentarze tak. Kurwa, na wakacja, jak ten sezon się już dawno skońcyz, to obiecuję przeczytać całą sagę + obejrzeć całość od nowa i dostrzec do, tego np. za pierwsyzm obejrzeniem nie widziałem.
Odcinek ósmy? Miazga! Najlepszy w tym sezonie, nie dziwię się, że ogladalność skoczyła. Jedna z lepszych scen walki ever.
Ogólnie to już na samym początku przewidziałem że ten łysy dziki (Thann?) zginie. Potem domysliłem się, że ta dzika którą poznaliśmy, która miała córki też zginie. No przeczucie. Na końcu przestraszyłem sie jeszcze, ze olbrzym zginie, ale przetrwał i fajnie. Szkoda, że tylko jeden jest. Walka bardzo dobra.
Ogólnie książki jak wspomniałem, jeszcze nie czytałem, ale do tej pory motyw Greyjojów mnie jakoś nie jarał. Ma być z nimi lepiej w 6 sezonie?
Podobają mi się sceny ze Snowem (obrona muru również genialny odcinek), od samego poczatky Aryię polubiłem i też mi się sceny z nią podobają.
Jak Joffrey był wkurwiający, tak jego braciszek jest jeszcze bardziej wkurwiający przez swoją nieudolność i młodość. Ehh..
Co do tego przywódcy białcyh wędrowców, który był na samym końcu - oficjalnie już jest nazwany Nocnym Królem, więc tak mozemy o nim mówić :D
Czytając spekulacje fanów na różnych forach (również polskich) Inni przebudzili się dopiero teraz, gdyż:
1. Upadał Valyria
2. Nie było smoków na świcie przez jakiś czas
3. Nie ma już Targaryenów – ostatnich żyjących smoczych jeźdźców
4. Nocna Straż straciła na sile
5. Wiara w Starych bogów i Dzieci lasu powoli upada i nie jest tak silna, jak dotychczas
A rodzaj ludzki jest pogrążony w chaosie i zepsuciu – nie chodzi tylko o Westeros.
Innych i ich umarlaków zabija: ogień (1 sezon i spalenie trupa), smocze szkło (Sam) oraz smocza/valyriańska stal (Jon) – widać, że wszystko sprowadza się do smoczych władców i sam Martin ciągle mówi o smokach. Zresztą sam tytuł Sagi Pień Lodu i Ognia może być wskazówką, że magia Innych zmierzy się z magią Valyrii – a w serialu mamy tylko jednego (oficjalnego) przedstawiciela tej linii – Daenerys.
Chyba, że teoria R + L = J się sprawdzi, ale los Jona może wisieć na włosku przez sojusz z Dzikimi…
Ja mam taką teorię, że Stannis odmówi spalenia córki i każe Melisandrze wracać na mur bo nie będzie jej chciał w pobliżu.Na murze Jon zostanie zabity przez braci, a Melisandra akurat będzie tam by go wskrzesić. Ramsey z grupką ludzi zaatakuje obozy Stannisa i podpali kilka namiotów w nocy. Boltonowie będą nie do pokonania za murami Winterfell. Tylko od środka (Sansa,Theon) ktoś może im zmniejszyć przewagę. Boltonowie mają przewagę liczebną, są w lepszej kondycji fizycznej i mają zasoby na pół roku. Za odbudowanymi murami nic im nie grozi. Więc Stannis potrzebuje cudu bo inaczej Ramsey zrobi z niego Fetora 2
Ja mam taką teorię, że Stannis odmówi spalenia córki i każe Melisandrze wracać na mur bo nie będzie jej chciał w pobliżu.Na murze Jon zostanie zabity przez braci, a Melisandra akurat będzie tam by go wskrzesić.
A to widzieli? Ja mam mieszane odczucie niestety... Po pierwszym sezonie była już lipa, statnie jakoś dotrzymałem. Całość skończyła się tak, a nie inaczej. Co oni chcą wymyślić?
Myślę, że 4 sezon spokojnie powinien być kończący, ale nie zgodzę się, że tylko 1 sezon fajny. 4 może nie porwał i przesadzony był, ale więzienie w Panamie mi się podobało ;) Dzieki temu serialowi teraz "Ucieczka z więzienia" na NatGeo to jeden z ulubionych programów :D Zresztą za 20 minut się zaczyna kolejny odcinek jak ktoś ma ochotę :D
A dopiero teraz sobie przypomniałem. Ludzi z północy w Grze o Tron czas nie dotyczy? Myrcella w 3 lata z dzieciaczka wyrosła na niezłą małolatę, a mały Sam zza muru... od 3 lat jest niemowlakiem. W książce jest tak samo?
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.