Przenośna konsola

Nie doszło jeszcze. Ma byc 26. Czym się kierowałem? Zobaczyłem że jest na promocji w AliExpress I że ma dobre oceny. Sprawdziłem trochę recenzji na YouTube i wygląda że jest to jedna z najlepszych retro konsol w tym przedziale cenowym. Nie chciałem kupować nic małego bo mam raczej duże dłonie.

To co mi się w niej podoba to wielkość i kształt przypominający PSP. Ludzie chwalą też jakość ekranu.

Można na niej zainstalować inny OS zrobiony przez morderów co jeszcze zwiększa liczbę emulowanych systemów i dodaje nowe funkcje. Można nawet grać na niektórych starych grach z PC.

Jak przyjdzie to wywalę gry które mnie nie interesuja i wgram sobie jakieś tytuły z segi i PSP. Tyle że jesli chodzi o PSP to nie wszystkie gry chodzą płynnie. Niby ta zmiana systemu sporo poprawia ale będę musiał sam to sprawdzić.

Tutaj masz listę emulowanych systemów

Z minusów to chyba będą te gałki które są nisko osadzone i zakres ruchu może nie być duży. Czas pokaże.
Brałeś z kartą?

Link z promki na pepperze (za 199zl która wygasła)...

... pokazuje teraz 218zł bez karty, zakładam ze trzeba bedzie system na wlasna karte sciagnac i potem dograc ROMy...

Kurde tylko ja mam retro-wspomnienia z verticalem (gameboy 1) a nie horizontalem... Ech dylematy pierwszego swiata... Musze sobie reckę na nowo obejrzec...

Brałeś z kartą?

Link z promki na pepperze (za 199zl która wygasła)...

... pokazuje teraz 218zł bez karty, zakładam ze trzeba bedzie system na wlasna karte sciagnac i potem dograc ROMy...

Kurde tylko ja mam retro-wspomnienia z verticalem (gameboy 1) a nie horizontalem... Ech dylematy pierwszego swiata... Musze sobie reckę na nowo obejrzec...
Brałem z kartą 128giga tylko nie wiem jaką wyślą. Czasami są z markowymi kartami a czasami z dziadostwem, który trzeba wymienić. W moim przypadku pomiędzy konsolą bez karty a z kartą były 3 funty różnicy.
Układ jest horyzontalny, ale można grać w gry w układzie wertykalnym. Niektóre gry mają takie opcje. Jak mi przyjdzie to program kilka dni na oryginalnym systemie a później i tak instaluje ten zmodowany.

Rozwazam duze ekraniki dla duzych łap, choc z zupelnie roznych polek cenowych...

200-250zł 5.00 1280x720 TrimUI Smart Pro [~PSP][Linux (Tina)]
600-700zł 4.70 1334x750 Retroid Pocket 4 Pro [~PS2][Android 13]
600-700zł 5.40 1920x1080 Anbernic RG556 [~PS2][Android 13]
1000zł 5.40 1920x1080 Retroid Pocket 5 [~PS2][Android 13 / Linux (Batocera)]

TrimUI Smart Pro naprawde zdaje sie "smart" wyborem dla typowego retro... Nawet jak to spadnie i sie rozsypie to jest do przebolenia... Jak cos padnie (a mi Anbernic RG35XX padl w sumie z nieznanego mi powodu) w tych drozszych to juz tak szkoda troche...

giphy.webp

Rozwazam duze ekraniki dla duzych łap, choc z zupelnie roznych polek cenowych...

200-250zł 5.00 1280x720 TrimUI Smart Pro [~PSP][Linux (Tina)]
600-700zł 4.70 1334x750 Retroid Pocket 4 Pro [~PS2][Android 13]
600-700zł 5.40 1920x1080 Anbernic RG556 [~PS2][Android 13]
1000zł 5.40 1920x1080 Retroid Pocket 5 [~PS2][Android 13 / Linux (Batocera)]

TrimUI Smart Pro naprawde zdaje sie "smart" wyborem dla typowego retro... Nawet jak to spadnie i sie rozsypie to jest do przebolenia... Jak cos padnie (a mi Anbernic RG35XX padl w sumie z nieznanego mi powodu) w tych drozszych to juz tak szkoda troche...

giphy.webp
Padł totalnie czy może karta z systemem się posypała?

Przyszło. Są dwa modele i dostałem ten nowszy. Nie wiem czy się różnią czymś konkretnie ale chyba nowszy jest troszkę mniejszy i być może ma głośniki w innym miejscu. Modele można poznać po opakowaniu. Na starym jest zdjęcie jednej konsoli a nowa edycja ma trzy konsole na pudełku. Karta pamięci to jakiś noname. Już ja sklonowałem na swoją.

Konsola sprawia wrażenie dobrze wykonanej, ekran jest dobrej jakości (720p). Przyciski na górze konsoli są oba klikalne, czyli system zero jedynkowy. Nie mozna regulować siły nacisku L2 i R2 tak jak w padach.
Joysticki są nisko osadzone. Trochę mi tam brakuje więcej zakresu ruchu ale nie ma tragedii. Aha. Nie można nimi klikać czyli nie ma przyciskow L3 i R3. Głośniki są słabej jakości. Krzyżak i przyciski są w porządku.
Jest wifi i Bluetooth ale jeszcze nie testowałem. Jest wejście na słuchawki.

Na karcie pamięci (128) jest coś około 13 tysięcy gier. Zdecydowanie polecam skasowanie większości i wgranie konkretnych tytułów które nas interesują. Ja np nie będę nawet odpalał gier z Atari czy GameBoy ale może komuś z sentymentu przypadną do gustu takie gry.
Tak na szybko z tego co sprawdziłem to najładniej wyglądają gry na n64 i sege Genesis/mega drive. Gry z PlayStation 1 można chyba jakoś tweakowac żeby lepiej wyglądały. Niestety na stockowym systemie większość gier na PSP u mnie nie chodzi zbyt dobrze. Na dniach będę instalował ten zmodowany system, który ponoć poprawia wydajność dla gier z PSP i dodaje więcej emulatorów programów i możliwości dla systemu.

Tak jak nie przepadam za grami typu piłka nożna, hokej czy koszykówka to całkiem fajnie się gra w takie gierki na konsoli.
Nie ma opcji żebym brał coś mniejszego niż to co kupiłem. Akurat wielkość konsoli jest idealna i tutaj to był strzał w dziesiątkę. Zamawiam też jakiś pokrowiec na to i hartowane szkło.
Zapłaciłem 45 funtów z tego jakieś 7 funtów automatycznie naliczono VAT. W cenie przesyłka z Chin i karta (noname) 128 giga wypełniona grami. Uważam to za bardzo dobry zakup jeśli chodzi o stosunek jakości do wydanych pieniędzy. Mam nadzieję że po zmianie systemu gry na PSP będą chodziły lepiej. Dla mnie ten wydatek był maksem jaki byłbym w stanie przeznaczyć na taki handheld I jestem zadowolony. Polecam

Zmieniłem system na crossmix os. Niestety granie na PSP kuleje. Niektóre tytuły chodzą w miarę dobrze bez tweakowania ustawień, ale większość nie chodzi tak jakbym chciał. Jestem na etapie dobierania gier i konsol wartych uwagi. Postaram się ogarnąć też jakieś gry z MS DOS, zx spectrum I c64. Portmaster oferuje też takie tytuły jak Heroes 3, 2 czy Fallout 1, 2 tylko jak na razie jeszcze nie ogarniam jak to włączyć.
Skupiam się na n64 i sega mega drive no I może jakieś wyjątkowe klasyki z innych systemów.

Większość gier na PSP idzie do kosza. Zostawię tylko te tytuły które w miarę dobrze chodzą, ale ogarnąłem że na telefonie też można zainstalować emulator do PSP i pierwsze testy są bardzo obiecujące. Wydajność znacznie większa dzięki czemu można podbijać grafikę.
Zamówiłem z chin kontroler do telefonu.

Na standardowych ustawieniach przy podbitej grafice tylko gta liberty city przycina ale po podbiciu takowania procesora jest luz.
Takie gry ściągnąłem. Przyjdzie kontroler to zabieram się za dalsze ustawianie.

Screenshot_2024-11-24-14-41-35-957_org.ppsspp.ppsspp.jpg
Screenshot_2024-11-24-14-42-00-384_org.ppsspp.ppsspp.jpg
Screenshot_2024-11-24-14-42-10-649_org.ppsspp.ppsspp.jpg

Kurcze, myslalem ze PSP to jednak ogarnia. Widzialem nowa promke na pepperze, ale nie kupilem bo rodzinne maratony, nie ma kiedy, z drugiej strony to tylko 200pln.

Szacun ze walczysz z innymi OS.

Kurcze, myslalem ze PSP to jednak ogarnia. Widzialem nowa promke na pepperze, ale nie kupilem bo rodzinne maratony, nie ma kiedy, z drugiej strony to tylko 200pln.

Szacun ze walczysz z innymi OS.
Rób to co @szabaTelegony sa teraz mega mocne wiec dokupic tylko joya i mpzesz miec i switcha na smartfonie

W środę przychodzi do mnie modchip picofly do Switcha Oled i będzie montowanie. Jako że kiedyś sporo elementów smd lutowałem pod mikroskopem ale już od 5 lat lutownicy w łapie nie miałem to widzę to mniej więcej tak :cmgkeepgoing::lsdtrip::jon:

Last edited:
Chciałeś nam coś przekazać...?

7463ddd7-1766-4c6c-9220-a427483f70f0_text.gif

:deniro:

żartuję, daj znać jak konsolka jak dojdzie
W sumie to ciekawa sprawa z tą ceną. Troche mniej niz polowa ceny obecnej generacji konsol stacjonarnych i minimalnie wiecej jak połowa switcha. Mam karte graficzna w PC, stad wybor padl nie na typowe retro. Troche tez pod presją Lemuroida, ktorego niedawno testowalem a przycinal (jak twierdzą internety to dlatego ze na TV przez stację dokującą skalował do 4K@60Hz, ale bede jeszcze dziis testowac) oraz zachwalanego w sieci androidowego Daijisho (ktory jest darmowy, ale kazdy modul emulatora jest platny). RetroArch na moj telefon niestety nie jest dostepny.

I jak to pyka? To jest port wersji na x86 jesli dobrze rozumiem?

Moja konsola jeszcze nie wyslana :(
Dokładnie. To samo Diablo z peceta tylko, że usprawnione. Można sobie w opcjach dodać szybkie chodzenie po wiosce, automatyczne podnoszenie eliksirów czy pieniędzy i więcej. Gra się wyśmienicie. Już trzeci raz ta samą postacią gram. Diablo chodzi pod Portmaster. Sporo dobrych gier tam jest.

Pamiętasz Re-Volt? Śmiga aż miło. Perfekcyjny port
Screenshot_2024-12-15-00-58-04-363_com.miui.gallery-edit.jpg

Za kilka dni będę ogarniał ScummVm a tam też jest sporo perełek. Tu pełna lista

Twoja to niezły kombajn:) Będziesz sobie już mógł grać w tytuły z PS2. Stestuj i napisz jak się używa.

Last edited:
Portmaster
Panie, kolejna rzecz od ciebie do wyguglania, widze ze sie w tańcu nie pierdylisz

Tego nie znam.

No to mi wyglada na poziom PS1/PS2?

I to na czyms za 200pln, szok

Widze ze jest Doom 1/2/3, Open XCom, Descent, Descent 2, Duke Nukem 3D, Redneck Rampage, Quake 1/2/3, Return to Castle Wolfenstein... Wow... Kurka nawet jakies re-implementacje Another World i Flahsbacka na innych silnikach? Dafak?

Doszła konsolka. Zaczynam zabawę - choć ciagle w biegu.

Póki co bawię się na tym, co jest domyślnie na niej wrzucone, przetestowałem też SteamLink (na Inside, choc mam wrazenie, ze za maly jednak ekranik na to, tam czasami trzeba zobaczyc detal). Nie testowałem PSx bo musze skads BIOSy wziac, nawet nie do konca czaje dlaczego tak jest, to jakies kwestie prawne?

Ergonomia niby lepsza w verticalu, ale jednak Contra mnie mocno obciazyla, paru h nie bylbym w stanie na tym grac. Ciagle za duze łapy.

Dziwi mnie pare rzeczy (np overlay dla klawiszy) ktory nie wiem jak schowac i zapisac te zmiany, no ale to powolutku ogarne.

Notatki:

Panocki bo jakoś mnie naszło żeby do switcha dokupić sobie Lenovo Legion Go lub Asusa Rog Ally. Ktoś ma coś z tej dwójki i jest mi w stanie powiedzieć jak na tym chodzą "współczesne" gry rok np. elden ring, starfield, bg3 i takie tam?

Panocki bo jakoś mnie naszło żeby do switcha dokupić sobie Lenovo Legion Go lub Asusa Rog Ally. Ktoś ma coś z tej dwójki i jest mi w stanie powiedzieć jak na tym chodzą "współczesne" gry rok np. elden ring, starfield, bg3 i takie tam?
Ja nie mam, ale z tego co się orientuje chyba pod kątem wydajności Rog Ally to najlepsza opcja.

Ja nie mam, ale z tego co się orientuje chyba pod kątem wydajności Rog Ally to najlepsza opcja.
Tylko tutaj doprecyzuje że nie chodzi mi o rog ally X tylko tego zwykłego, tamten to wiem że żyleta wydajnościowa ale nie chcę lutować 4k za konsole przenośną :usunto:

Tylko tutaj doprecyzuje że nie chodzi mi o rog ally X tylko tego zwykłego, tamten to wiem że żyleta wydajnościowa ale nie chcę lutować 4k za konsole przenośną :usunto:
Właśnie ten zwykły z tego co wiem daje radę - na pewno jest sporo lepszy od Steam Decka.
Na sprzecie Valve taki Baldur chodzi słabo.

Mam roga tego extreme, ale chyba jeszcze pierwszą wersję kupowaną w listopadzie 2023 (?). Bg3 śmiga choć jest czasami widoczny spadek klatek, ale tylko czasami przy scenkach dialogowych. CP o dziwo całkiem dobrze chodzi, fajnie się pyka. Wiedźmin wiadomo bez problemu.

Generalnie to polecam - fajna sprawa

Mam roga tego extreme, ale chyba jeszcze pierwszą wersję kupowaną w listopadzie 2023 (?). Bg3 śmiga choć jest czasami widoczny spadek klatek, ale tylko czasami przy scenkach dialogowych. CP o dziwo całkiem dobrze chodzi, fajnie się pyka. Wiedźmin wiadomo bez problemu.

Generalnie to polecam - fajna sprawa
Dzięki za info w takim razie się skusze tylko że na Lenovo bo większy ekran a bebechy w nim i w rog ally są takie same praktycznie nie licząc odrobine szybszej pamięci.

Back