Idee zazwyczaj mają brutalnie zderzenie z rzeczywistością.
W przypadku freaków mamy wadę fabryczną: jeśli od początku oparli freaki na zarabianiu na kontrowersji, a nie tylko oglądaniu czegoś dla beki -to niestety ciągle trzeba przesuwać granicę. Jak z narkotykami: odbiorca uodparnia się i tylko większa dawka będzie na niego działała. Kiedyś wyrzucili Najmana za łamania zasad, teraz Najman to pikuś...
Aktorzy w tym rynsztokowym teatrze to niekoniecznie przestępcy w ścisłym znaczeniu tego słowa, ale to wciąż jest społeczny margines, który dostał przestrzeń do tego, by móc zaistnieć i dotrzeć do szerszej grupy odbiorców. A przede wszystkim młodociani oglądający to zyskuję przeświadczenie, ze takie zachowanie są akceptowalne. To jest normalizowanie patologii.
Może to nie są asy świata przestępczego, ale mimo wszystko są groźni, bo zwykłemu obywatelowi częściej nerwów napsuje ,,leszczowa" przestępczość, a nie ta liga mistrzów przestępczości (jak to mówią czasami oficerowie CBŚ? Ten człowiek zatrzymany za przestępczość zorganizowaną był szanowany wśród sąsiadów, miał dobrą opinie, a we Włoszech najbezpieczniejszymi miejscami są pizzerie należące do gangsterów

).
Prosty przykład z ostatnich newsów: nastolatkowie pobili ojca i syna za koszulkę złego klubu. Chcą zaistnieć, zaimponować starszym idolom...
Dlatego tym patusom nie powinno się odpuszczać: kibole za akcje na High League powinni dostać taki wpierdol aby do starości pamiętali, a jeśli broń Boże któryś miał tatuaże patriotyczne to najlepiej ogniem wypalić za znieważenie symboli narodowych...
Jeszcze rozpierdolił mnie Juras po tej akcji: no bo trzeba wyczuć nastroje, dogadać się jak niektórzy robią. No kurwa: może jeszcze o licencje wystąpić

Fakt jednak, że policja jest w takim stanie rozkładu, że została im odpowiedzialność, a narzędzia to... Radzą sobie z przestępczością zorganizowaną, ale ale z tą gorzej zorganizowaną to już...
Specjalnie często nie korzystam z miejskiej komunikacji zbiorowej, ale jak dwa razy byłem mimowolnym słuchaczem dyskusji młodych nastolatków, ich podniety tymi patusami, to zrobiło mi się autentycznie smutno.
Aż mi się przypomniało:
Pasternak w realnym świecie doświadczający tego co szkodliwego robią freki
Chociaż parę plusów freaki miały: taki Korczarowski może zostałby kiedyś posłem, może nawet wiceministrem, a teraz każdy wie, że to zjeb. Kibole i kulturyści fajnie się ośmieszyli i oczywiście Paweł Jóźwiak