Pogotowie informatyczne

Skrinszot.png

Podłączyłem ten mini pc kablem do routera. Z około 30 megabitów przez wifi, bo monitor ekranował sygnał - jdo pełnych 570 na kablu. Jest moc. Jedyny minus to, że myślałem że mam dwa porty 2.5g w routerze a mam tylko jeden. Przez to transfer pomiędzy mini pc a normalnym piecem wynosi 110 megabajtów a nie 300 jakby miało to miejsce przy podłączeniu obu do 2.5g. mogę kupić switcha ale w sumie to bez sensu kasę wydawać. 100 megabajtów pomiędzy kompami to i tak sporo.

Panowie szukam w miarę taniej klawiatury mechanicznej z red switchami. Full size. Najlepiej aby można było edytować podświetlanie pojedynczych klawiszy.

Słuchajcie mam taki problem. Żona zapomniała pinu do telefonu (nie do karty tylko do telefonu). Pacjent to Samsung S21 FE i pytanie czy można jakoś skasować ten pin żeby się dostać do telefonu? Zależy mi by nie kasować danych na tel, bo wiecie zdjęcia, menedżer haseł zalogowany, jakieś authenticatory i takie tam. Próbowałem przez stronę https://smartthingsfind.samsung.com, ale wychodzi na to że Samsung wyłączył możliwość odblokowania zdalnego, a szkoda bo dostęp do konta Samsung mam...

Słuchajcie mam taki problem. Żona zapomniała pinu do telefonu (nie do karty tylko do telefonu). Pacjent to Samsung S21 FE i pytanie czy można jakoś skasować ten pin żeby się dostać do telefonu? Zależy mi by nie kasować danych na tel, bo wiecie zdjęcia, menedżer haseł zalogowany, jakieś authenticatory i takie tam. Próbowałem przez stronę https://smartthingsfind.samsung.com, ale wychodzi na to że Samsung wyłączył możliwość odblokowania zdalnego, a szkoda bo dostęp do konta Samsung mam...
strona nadal działa, widocznie opcja została wyłączona w telefonie.

Niestety kolego bez utraty danych nie da rady obejść pinu

Hipnoza?

Nie zmieniała pinu w między czasie (i może pamięta stary), bo jak wprowadzisz parę razy źle pin, to potem jest opcja Forgot PIN?, gdzie można wejść w opcje i wybrać opcje "podanie wcześniejszego pinu".

Sprytne. Była żona?

ab67656300005f1f489dc5560448abb7bb38eea8.jpeg

strona nadal działa, widocznie opcja została wyłączona w telefonie.

Niestety kolego bez utraty danych nie da rady obejść pinu
Strona tak, ale tej opcji już nie ma, można zablokować zdalnie, ale odblokować już nie.
Nie zmieniała pinu w między czasie (i może pamięta stary), bo jak wprowadzisz parę razy źle pin, to potem jest opcja Forgot PIN?, gdzie można wejść w opcje i wybrać opcje "podanie wcześniejszego pinu".
No właśnie niestety nie, milion razy wpisywała i nagle zapomniała.

Znalazłem jakiegoś magika, który to ma obejść podobno bez utraty danych, kilka stówek to będzie kosztowało, ale może tym razem gdzieś zapiszę ten PIN, bo ja go nie znam, bo nigdy mi potrzebny nie był, ale w sumie chyba warto żebym go miał gdzieś w menedżerze haseł co by dało się ten telefon odblokować jakby zapomniała znowu.

Szukam VPNa z dostepem z Cypru...
Wiadomo ze najlepiej jak za darmo to uczciwa cena :awesome:
Np Nordvpn albo Surfshark. Mogłeś brać ostatnio z tego deala co wrzucałem to byś miał jeszcze extra 5 funtów i program za friko na dwa lata

Po trzech latach zmieniam CPU. Przesiadam sie z 10100f na 11400f i zamieniam głowny dysk SSD na M2.
za 75 funtow udało mi sie ogarnąć używany procek. Dysk WD Blue SN580 2TB
Z biedy na biedę, dużej różnicy między nimi nie będzie ale skoro miało być budżetowo i tyle wystarczy
:roberteyeblinking:

Z biedy na biedę, dużej różnicy między nimi nie będzie ale skoro miało być budżetowo i tyle wystarczy
:roberteyeblinking:

Spodziewam się odczuwanego skoku prędkości i zredukowania mikro zacięć, szczególnie przy otwartych światach i np remuksowaniu czy pracy w Photoshopie

50% więcej rdzeni i wątków.
Odblokowanie PCIe 4

Dlaczego nie będzie dużej różnicy?

Dlaczego nie będzie dużej różnicy?
Nie jest to jakiś przeskok z Fiata do Mercedesa, to pcie 4 jako tako ratuje sytuację, wątków i rdzeni więcej ale taktowanie niższe (w trybie boost podobne). Różnica między tymi prockami to chyba pół roku

@Szaba Siema!
co za vpn'a masz? jak wrazenia? sa lokalizacje typu malta/cypr? Pozdr.
NordVPN
Są serwery na Malcie i Cyprze
Cypr fizyczny a malta wirtualny

Ja korzystam z Norda głównie do torrentów i śmiga zajebiście. Prędkości są bardzo dobre. Jak chcesz mogę sprawdzać na topcashback czy nie ma ofert i dać znać jak coś się pojawi.
Jeśli dobrze pamiętam to kupiłem z cashbackiem 105% (to nie błąd) na dwa lata i kończy mi się chyba w marcu.

Poza normalnymi serwerami są właśnie specjalne dedykowane pod P2P, można się łaczyć przez double vpn i onion server vpn ale z tego nigdy nie korzystałem

Na szybko wrażenia po zmianie CPU i dołożeniu dysku M.2

Testy z cinebench:
10100f
GPU - 679pts
CPU multi core - 309pts
CPU single core - 65pts

Po zmianie. 11400f
GPU - 1136pts (o co chodzi? Prawie dwa razy więcej punktów. Czy to przez to odblokowane Pcie 4?)
CPU multi core - 568pts
CPU single core - 81pts

Wzrost prędkości zauważalny. Później będą testy na grach. Na razie sprawdzałem na MKVToolNix. Oto jak zmieniała się wydajność multiplexingu.
Plik mkv 6.85Gb
Usunięcie polskiej ścieżki dźwiękowej.

Stary CPU 10100f
Całość zajęła 1:24s

Nowy CPU 11400f
53s

Nowy CPU 11400f + film na nowym dysku M.2
12s

Widzimy różnice w prędkości rzędu 37% tylko po zmianie procesora. Następnie po wykorzystaniu dysku M.2 prędkość wzrasta o kolejne 77% (!)
Różnica względem starego cpu i dysku ssd a nowym cpu i m.2 wynosi 86%

Jest to kolosalna różnica biorąc pod uwagę ilość plików jakie mam do przerobienia.
System jest bardziej responsywny. Teraz klonuje ssd na m.2 i bede z niego odpalał Windows. Za kilka ms format.

Na szybko wrażenia po zmianie CPU i dołożeniu dysku M.2

Testy z cinebench:
10100f
GPU - 679pts
CPU multi core - 309pts
CPU single core - 65pts

Po zmianie. 11400f
GPU - 1136pts (o co chodzi? Prawie dwa razy więcej punktów. Czy to przez to odblokowane Pcie 4?)
CPU multi core - 568pts
CPU single core - 81pts

Wzrost prędkości zauważalny. Później będą testy na grach. Na razie sprawdzałem na MKVToolNix. Oto jak zmieniała się wydajność multiplexingu.
Plik mkv 6.85Gb
Usunięcie polskiej ścieżki dźwiękowej.

Stary CPU 10100f
Całość zajęła 1:24s

Nowy CPU 11400f
53s

Nowy CPU 11400f + film na nowym dysku M.2
12s

Widzimy różnice w prędkości rzędu 37% tylko po zmianie procesora. Następnie po wykorzystaniu dysku M.2 prędkość wzrasta o kolejne 77% (!)
Różnica względem starego cpu i dysku ssd a nowym cpu i m.2 wynosi 86%

Jest to kolosalna różnica biorąc pod uwagę ilość plików jakie mam do przerobienia.
System jest bardziej responsywny. Teraz klonuje ssd na m.2 i bede z niego odpalał Windows. Za kilka ms format.
No i elegancko, pewnie tak jak piszesz, pcie 4 w połączeniu z dyskiem robi robote. Między prockami nie ma przeskoku x generacji i koła na nowo nie wymyślili

Back