Chłodzenie CPU wymienione z boxowego Intela na Silentium PC Spartan Pro3. I tak to wygląda do tej pory:
Temp. pokojowa ok. 23,5st. Wlotowy wentylator na przodzie Arctic 120mm, tył Arctic 90mm wylotowy.
- start chłodzenie(+stock): Intela - 1300-1500rpm ok. 35-40st; Spartan - 750-850rpm ok. 32-38st.
- furmark cpu 4rdzenie ok.10min: - Intel 2800rpm ok. 70st; Spartan - 1500rpm - 60st.
Wrażenia? Pozytywne, choć tak dziwnie się to montowało, musiałem RAM, gpu i tylny wentylator odkręcić. Dość niestabilne to mocowanie Silentium, ale jak widziałem na wideło to niestety tak to wygląda w modelach LT i Pro. Na Ferę chciałem dołożyć, ale za duża dla mojej obudowy 150mm, a LT/Pro 135mm. Cisza jest(nareszcie nie wyje boxowe chłodzenie), temperatury w porządku, ale 1150 tak ma, że potrzebuje trochę mocy na pracę co przekłada się na temp. U mnie jeszcze komp blisko grzejnika więc to też taki minus, a nie mam gdzie go dać, żeby wygodnie obczajać też TV(taka koncepcja). Także za 89zł dostałem jak dotąd sprawiające pozytywne wrażenie chłodzenie. Najbardziej chodziło mi o uciszenie chłodzenia CPU, bo wkurzało niemiłosiernie. Wiadomo, całkowitej ciszy nie będzie, ale jest ogromny postęp. Trochę scykałem się i dałem Pactum PT-1 z zestawu, a nie Arctica MX-2, którego jeszcze mam, ale to może kiedyś poprawię, zobaczę jak za kilka dni to będzie działać po wygrzaniu się pasty.
W sumie tak to wklejam jakby ktoś chciał wyciszyć pc za niewielkie pieniądze.